Dodaj do ulubionych

Bezzseność malucha...?

28.01.04, 21:30
Mój dwumiesięczny maluch nie śpi prawie przez cały dzień, poza
kilkuminutowych drzemek! Zastanawiam się czy istnieją na przykład krople na
uspokojenie? Nie wiem, czy nie odbije się to na zdrowiu synka? Pozdrawiam
Bożena
Obserwuj wątek
    • luka.f Re: Bezzseność malucha...? 28.01.04, 23:15
      Mój dwumiesięczny maluch też nie chce sypiać w ciagu dnia, może to nie jest
      dobry pomysł ale staram się również w południe kłaść razem z nim do łużka i
      podczas karmienia udaje mu się zasnąć. Napewno nie jest to optymalny sposób,
      ale cel uśiwięca środki.Nie wim natomiast ile tak naprawde powinien taki maluch
      w ciągu dnia sypiać.
      Pozdrawiam Luka
      • kassia23 Re: Bezzseność malucha...? 29.01.04, 08:18
        Dwumiesięczne niemowle powinno spać ok. 16 godzin na dobę. Ale to nie oznacza,
        że musi. Jeżeli dziecko jest pogodne i zdrowe, widocznie wytarcza mu taka ilość
        snu, jaką samo sobie dostarcza.
        A co do spania: mój synek też nie chciał spać i to nie tylko w dzień ale w
        ogóle. Budził się z płaczem po 20 minutach. Wybawienem stało się dla nas spanie
        na brzuszku. Kilka razy go "przetrzymałam" (darł się kilka minut, serce mi
        pękało), popłakał i usnął. I spał w tej pozycji w dzień 2 godziny po każdym
        karmieniu, w nocy ok. 8 godzin. Oczywiście na brzuszek tylko wtedy gdy dziecko
        potrafi obracać główkę.
        Nietety teraz ten sposób już przestaje skutkować, a to z racji tego, że nauczył
        się obracać z brzucha na plecy, więc czasami kilka razy muszę go z powrotem
        przekręcać na brzuch.
        Pozdrawiam - Kasia
        • mama_majki Re: Bezzseność malucha...? 29.01.04, 10:21
          Mysle, ze 2 miesieczne dziecko spi tyle, ile potrzebuje. jesli wystarcza mu
          kilka drzemek przy piersi w ciagu dnia, to widocznie ten typ tak ma. A krople
          na uspokojenie? Skad wogle taki pomysl???
          Kasia i Maja
    • mama_pyzuni Re: Bezzseność malucha...? 29.01.04, 11:01
      Wiesz, ja miałam bardzo podobny problem. Moja córeczka od ukończenia mniej
      więcej 2 tygodni przestała sypiać w dzień. Spała jedynie 2 razy po 30 minut
      plus ewentualnie trochę czasu przy piersi.
      Był to dla mnie koszmar, mała wymagała cały czas mojej uwagi, a ja nic innego
      nie mogłam zrobić tylko siedziałam przy niej. Była (i jest nadal)
      nadpobudliwa, nie uleżała spokojnie, ale pediatrzy bagatelizowali moje obawy,
      a jedynie zalecili... dokarmianie (bo widocznie dziecko jest głodne i dlatego
      nie śpi). To oczywiście nie dało rezultatów.
      Ja także w chwilach desperacji myślałam o jakiś kroplach bądź ziółkach na
      uspokojenie dla córki, ale nigdy jej nic takiego nie podałam.
      Jakoś przetwałyśmy najgorsze miesiące i po ukończeniu przez małą pół roczku
      sytuacja zaczęła sie poprawiać. Dziś śpi 2 razy po 1,5 godz. a ma już ponad 14
      miesięcy. Myślę, że wcześniejsza bezsenność wynikała z niedojrzałości układu
      nerwowego. Dziecko nie śpi i cały czas docierają do niego nowe bodźce, które
      powodują, że jest poddenerwowane a z drugiej strony nadmiar bodźców powoduje
      problemy z zaśnięciem (błędne koło).
      Będzie lepiej! Aby do wiosny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka