Dodaj do ulubionych

ratunkuuuuu OLBRZYM !!!

29.02.04, 19:24
Co robić? Poradźcie! Nasz niespełna 5 miesięczny synek (ur.7.X.) waży już
9,650 sad Nie wiem dokładnie ile mierzy, ale ciuszki na 74 są
mu "przymaławe".) W gondoli się już prawie nie mieści. My z mężem jesteśmy
cali połamani (musimy go nosić, bo sam przecież jeszcze nie chodzi), ja mam
lekko zwichnięty prawy nadgarstek, męża boli ramię i plecy... Czy któras z
Was ma takiego Olbrzyma? Jak sobie radzić z takim ciężarem? (dodam że nie
nosimy go zbyt dużo, ale jednak ...)
Obserwuj wątek
    • driadea Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 29.02.04, 20:09
      A co na to pediatra?
      Karmisz dziecko piersią czy mieszanką? Może należałoby wprowadzić jakieś
      dietki? To, że dzidzia jest duża, to nic takiego, moja mała ur. 14.X nosi
      ciuszki r. 68 (a wcale nie jet duża, raczej normalna), ale że taka ciężka??
      Moja córka waży 6300 (ale nie jest gruba, raczej szczupla), jest pośrodku w
      siatce centylowej. Jak to wygląda u Ciebie??
      • kaneta4 Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 01.03.04, 14:36
        Karmię tylko i wyłącznie piersią. Mam podobno bardzo treściwy pokarm (jak raz
        polałam się swoim mlekiem, to zostały tłuste plamy!!!) Pediatra się tylko
        dziwi, że Kacper przybiera w takim tempie, mówi, że "idzie jak burza". Od 2
        miesięcy karmię 'Małego' (przynajmniej staram się) co 3,nawet 4 godziny. To
        właśnie ta 'dietka' wink)) juz nie moge się doczekać wprowadzenia zupek, może
        troszkę 'przystopuje' z tą wagą??? (lekarz kazał wprowadzić je jak Mały skończy
        6mies.)
    • kubbik1 Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 29.02.04, 20:16
      no witamsmile
      Moja córcia jak miała niecałe 5 miesięcy ważyła 10600 i miała 76 cmsmile
      Jak miała trochę ponad 6 miesięcy ważyła 11600 i 80cmsmile
      Teraz ma 8 i pół miesiąca i nadal wygląda solidniesmile
      No cóż, my się szybciutko przyzwyczailiśmy że mamy "dobrze zbudowane dziecko" i
      właściwie zawsze się z tego cieszyliśmy, na szczęście nasza córcia nigdy nie
      wymagała jakiegoś specjalnego noszenia. Na pocieszenie powiem,że jak dziecko
      zaczyna raczkować nie przybiera już tak szybko na wadze a poza tym w momencie
      kiedy już samo siedzi a potem potrafi stać(tak jak nasza córcia) nawet jak się
      je bierze na ręce wcale się nie wydaje takie ciężkie ( nie jest juz takie
      bezwładne jak wcześniej).
      No, ale fakt że na początku trochę miałam problemów z rekoma i kręgosłupem,
      jednak szybciutko się człowiek przyzwyczaja smile
      Pozdrawiam

ucałuj swojego olbrzymka

Magda
      • driadea Re: szczepić czy nie? 29.02.04, 21:27
        Szanowna pani,
        autyzm to zespół Kannera, szereg zmian nie tylko psychicznych (wyalienowanie,
        agresja i autoagresja, echolalia i in.) ale także somatycznych. Nie są do końca
        znane przyczyny, wiadomo natomiast, że jest to choroba wrodzona i jak do każdej
        wrodzonej, tak i do tej nie można mieć "predyspozycji". Przepraszam, że
        odebrała pani moje slowa jako krytykę, nie miałam takiego celu.

P.S. Z całym szacunkiem, ale czy zauważyła pani, że brytyjczycy zawsze są na
        opak do całego świata? Ot, chociażby kierunki jazdy...
        To tylko taka mała dygresja, raczej z przymrużeniem oka smile
        Pozdrawiam serdecznie
        Agnieszka
        • driadea :) 29.02.04, 21:29
          Przepraszam, pomyliłam okienka smile
          Mam jeszcze pytanie:
          ile ważył i mierzył Wasz synek przy przyjściu na świat? To też ważne smile
          • kubbik1 Re: :) 29.02.04, 21:59
            nasza córcia urodziła się z wagą 4230 i mierzyła 56cmsmile
            pozdrówka
    • mama007 Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 29.02.04, 22:13
      moja corka jest raczej przecietnych rozmiarow, chcialam tylko pogratulowac
      dorodnego "malucha"... smile))
    • mamamarka Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 29.02.04, 22:24
      Hej!
      Dołączam siędo klubu posiadaczy dzieci olbrzymów!!! smile mój najsłodszy MArek
      urodzony 8.12.03 czyli niespełna trzymiesięczny berbećważy już ponad 7 kolo.
      Nie wiem ile dokładnie bo dopiero 10 idziemy na ważenie. Ubranka 68 są już
      przymaławe i zaczynam kupować 74 są takie akurat bo troszkęza luźne. Nie jest
      wcale z wyglądu bardzo tłusty ale oczywiście mały i chudy też nie. Urodził się
      57 cm i 4020. Karmię tylko cycuszkiem. w siatce centylowej jest w najwyższym
      centylu. Nie wiem co to będzie w wieku Twojej dzidzi ale trochę się boję, że
      będzie dosłownie ciężko smile)
      Pozdrawiam
    • mamamadzi Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 01.03.04, 10:02
      Faktycznie Twój synio mały nie jest. Moja córeczka zaczęła 5 mc i też waży już
      7200 g (przy urodzeniu była raczej mała 3370 g) ale to pewnie dlatego,że jest
      na butelce. Tylko że ja akurat martwiłabym się, jakby słabo przybierała na
      wadze, bo jesteśmy po 2,5 miesięcznym pobycie w szptalu i ciężkiej chorobie i
      wyznaje teorię (słuszną zresztą), że jak rośnie to ma siłę być zdrowa!!! Spójrz
      na sprawę z tej strony a zmienisz zdanie
    • mamaantka Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 02.03.04, 08:14
      Wydaje mi się, że dzieci tyle przybierają przez karmienie piersią (bez
      dojarmiania). Mój ojciec był karmiony samą piersią do roku i był taki gruby, że
      miał problemy z chodzeniem. Mój syn ma 3,5 mies. i waży 7,5kg. Może do
      rekordzistów nie należy, ale i tak jest dużym dzieckiem, zwłaszcza ze po
      urodzeniu wazył 3kg. Myślę, że jak zacznę go dokarmiać, to sytuacja się zmieni.
      Na razie niewiele można chyba zrobić. Pozdrawiam.
      • anatewka Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 02.03.04, 14:02
        Ja też byłam trochę zaniepokojona wagą mojego synka ale już mi przeszło. Wojtuś
        ma równo 3 miesiące i dwa tygodnie temu ważył 7400g więc teraz pewnie coś pod 8
        kg. Jest tylko na piersi z przejściowym odstawieniem z powodu żółtaczki.
        Rozwija się prawidłowo, jest silny, ładnie trzyma główkę itp. więc po co się
        denerwować. Tym bardziej że nie należy do tłuścioszków; nie ma fałdek itp. Nosi
        teraz ciuszki na 74 i kilka na 68.
        Aha, jak się urodził miał 4170g i 58 cm i myślę że w tym tkwi cała "tajemnica"-
        mamy po prostu duże silne dzieci.
        I jeszcze jedno: ja go bardzo mało noszę, najczęściej siadamy w bujanym fotelu
        lub kładę go do leżaczka; a jak wieczorami jest marudny i trzeba go ponosić to
        mąż go wkłada w nosidełko.
        • gagunia Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 02.03.04, 16:04
          Moj Kacper wazyl 7100 majac rowno 1,5 miesiaca. smile nosidlo uzywalam moze z 5
          razy bo sil braklo smile rosl jak na drozdzach do 5 mies, pozniej ten przyrost byl
          znacznie mniejszy, ale rowny. mimo takiej wagi nie jest grubaskiem, bo jest
          duzy.

jutro skonczy 8 miesiecy, wazy ok 10,5 kg, ubranka kupuje juz na 98 i zawijam
          rekawki, bo mniejszych sie nie oplaca (mierzy niespelna 80cm)

pozdrawiam

basia
          • ewa216 Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 02.03.04, 16:32
            Witam.
            Mój synuś do mikrusków też nie należy.
            Ma 4,5m waży 8100 i ubranka nosi w rozmiarze 74.
            Lekarz mówi,że mu się bardzo wymiary mojego "malucha" podobają.wink
            Pozdrawiam.
            Ewa
    • tallinn Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! To: kaneta4 02.03.04, 22:20
      Cześć kaneta4!

Milo mi spotkać w Twojej osobie rodzica dziecka urodzonego 7. października.

Nasz syn Mihkel urodzil sie w tym samym dniu. Majac 3m28d Mihkel wazyl 9,250 i
      mierzyl 72 cm. Za tydzien, gdy Mihkel bedzie mial 5m2d poznamy nowsze wyniki.

Ubranka 74 sa juz ciasnawe. Wózek (z Mihkelem w środku i zakupami pod spodem)
      daje jeszcze rade wnosić i znosić na drugie pietro i z powrotem. Przenośny
      fotelik samochodowy nosze nie na nadgarstku tylko na przedramieniu (tuz przy
      stawie lokciowym) i sposób ten wydaje sie mniej dokuczliwy.

Pozdrawiam serdecznie
      • tallinn Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! To: kaneta4 09.03.04, 22:42
        Mihkel (5m2d) wazy juz 10.03 kg i mierzy 75cm.
        Pozdrowienia
    • mamaigorka Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 10.03.04, 12:05
      Mój syn w wieku 3 miesięcy ważył 8.400 kg i dodam że cały czas noszę go sama
      (mąż nie pomaga)Dla ułatwienia noszę go w noszaku na plecach albo z przodu ! I
      tak się już "Męczę " 8 miesięcy. Jest marudnym dzieckiem i nawet gdy robię
      obiad noszę go na plecac. Mam DOŚĆ !I jestem zła (a obojętność mojego męza woła
      o pomstę do nieba)
    • magda1711 Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 10.03.04, 13:24
      To że ciuszki na 74 są za małe to przecież nie jest powód do zmartwień.Co
      innego gdyby twój Bobas tylko grubnął a z wzrostem stał w miejscu!! Mój syn ma
      4 m-ce waży 8500 a ybranka na 74 są akuracik. To normalne jeżeli się karmi
      piersią, później z tego dzieci wyrastają.
      • kaachna Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 10.03.04, 22:45
        Kuba ma teraz 7 m-cy i waży 11,5 kg, ma 75 cm. Karmię go piersią, z innych
        rzeczy ze względu na alergię je na razie tylko jabłko i marchewkę.
        Jak się urodził miał 56 cm i 3770.
        Też się trochę przejmowałam, tym bardziej że lekarz na wszelki wypadek kazał mu
        zmierzyć poziom cukru i oznaczyć hormony tarczycy - ale na szczęście wszystko
        jest ok.
        Kuba rozwija się super, jest bardzo energiczny i żywy, mimo że siatkę centylową
        dawno pozostawił w tyle smile)) Niedługo pewnie zacznie raczkować, bo już się
        pomału przymierza, więc pewnie niebawem przystopuje z wagą.
        Niestety mój kręgosłup odczuwa jego wagę, bo Kub najchętniej nie schodziłby z
        moich rąk

Pozdrawiam,
        Kasia
    • mimka21 Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 11.03.04, 23:54
      Zapisuje sie do klubu.
      Moja coreczka urodzila sie jako 5-kilogramowe dziecie. W wieku 3 i pol mies.
      wazyla 9.800, a teraz - (6 mies) - 11kg. Dluga jest raczej i nie za tlusta.
      Jestesmy obecnie przy ciuchach 74-80. Pozdrowienia
      Monika i Jozefinka
    • aneta_kacperek A to mój kochany KACPEREK - OLBRZYM 18.03.04, 23:16
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11405769
    • jus2all Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 20.03.04, 03:06
      A ja myslalam, ze moja Melunia jest ogromna! Na siatce centylowej, jak to
      okresla pani doktor, jest w gornej normie: dzis skonczyla 5 miesiecy i wazy
      8.2kg. urodzila sie jako przecietnie wazace dziecko: 3375gr. Martwilam sie, ze
      rosnie z niej olbrzym, ale w porownaniu do Waszych dzieci, wcale nie jest
      taaaka duza! Najbardziej irytowalam sie w sklepie, kiedy musialam kupic ubranie
      na 9 lub 12 miesiecy, zeby pasowalo na moja 5 miesieczna coreczke. Mieszkam za
      granica- ubranka kupuje sie tu na miesiace, nie na centymetry. Teraz mysle, ze
      widocznie dzieci o pochodzeniu europejskim sa po prostu srednio wieksze od
      kanadyjskich.
    • ethomas Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 20.03.04, 23:59
      Żaden olbrzym. Urodziłam syna 5410g. Cesarka oczywiście, bo lekarze nie
      pozwolili. Nie boję się go podnieść, rozwija się pięknie, śmieje fantastycznie,
      z racji gabarytów miał zrobione wszystkie badania (łącznie z cukrzycą),
      wcześniej zaczął się uśmiechać, wcześniej obracać na bok, chwytać przedmioty
      itd. itd. Jeśli lekarz mówi, że jest OK, to szkoda marnować czas na
      zamartwianie smile Pozdrawiam. Ewelina
    • kaneta4 Re: ratunkuuuuu OLBRZYM !!! 25.03.04, 22:00
      A oto tytułowy OLBRZYM we własnej osobie wink

[link] foto.onet.pl/albumy/album.html?id=18129&q=kacperek&k=6 [/link]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka