Dodaj do ulubionych

chusta...jaka?!

08.07.10, 10:50
chciałabym zasięgnąć opinii jaką chustę kupić,bo szukam i widzę,że są tkane i
elastyczne bawełniane.Jaka jest różnica w tych chustach?
Obserwuj wątek
    • mala-mila Re: chusta...jaka?! 08.07.10, 11:08
      są jeszcze kółkowe, pouche i masa innych, nie wiem czy mogę tu wkleić linka do
      forum o chustach, ale jak w goglach wpiszesz chustoforum to wyskoczy takie
      jednowink jakby co to służę pomocą, na początek dla niemowlaków najlepsza jest
      elastyczna wiązana, łatwo się ją wiąże i łatwo nosi, z chustą tkaną trzeba nieco
      popracowaćwink ze względu na materiał min. za to tkana daje większe pole do popisu.
      • ylunia78 Re: chusta...jaka?! 08.07.10, 11:11
        interesują mnie właśnie tylko te tkane lub elastyczne.Na początek?kurcze to tyle
        kosztuje,że zamierzam kupić tylko jednąsmile
        • gemmi18 Re: chusta...jaka?! 08.07.10, 11:18
          Zdecydowanie tkana! Bo piszesz, że chcesz kupić jedną, a ta starcza na lata,
          możesz w niej nosić nawet 4-latka, ale również 2-tygodniowego niemowlakasmile Ja
          sobie taką właśnie kupiłam, powoli dochodzę do wprawy. Jak wpiszesz w google
          forum chusta, to pierwsze wpadnie chyba to gazetowe właśnie, tam zasięgniesz
          porad. A wpisując forum chusta-bazarek, wejdziesz na forum, na którym są oferty
          kupna/sprzedaży używanych chust, więc i koszt mniejszysmile
          Pozdrawiam!
    • ylunia78 Re: chusta...jaka?! 08.07.10, 11:37
      a dlaczego jest tak ogromna różnica w cenach...patrząc np na allegro?Są po 180zł
      ale i po 40zł i sprzedający piszę,że posiada,nawet pokazuje certyfikat jakości
      tkanin,z których uszyta jest chusta
      • kawka74 Re: chusta...jaka?! 08.07.10, 12:18
        Prawdopodobnie dlatego, że te droższe są uszyte ze specjalnej tkaniny (splot
        skośno-krzyżowy), a te tańsze ze zwykłego pościelowego materiału i znacznie
        gorzej się układają, nie są tak nośne i wygodne.
        Oczywiście można też kupić taniej te zazwyczaj drogie chusty, trzeba polować na
        okazję.
    • ylunia78 Re: chusta...jaka?! 08.07.10, 11:49
      ok,a gdybym zakupiła taką bawełnianą elastyczną to pół roczne dziecko mogę nosic
      jeszcze?Wogóle w takiej chuście to do jakiego wieku?
      • kawka74 Re: chusta...jaka?! 08.07.10, 12:21
        To bardziej od wagi zależy, niż wieku.
        IMO lepiej kupić od razu tkaną (ja w takiej tkanej nosiłam córkę od chwili,
        kiedy skończyła mniej więcej dziesięć tygodni), można w niej nosić i większe
        dziecko. W elastycznej długo nie ponosisz, tkana może Ci służyć jeszcze długi czas.
      • gemmi18 Re: chusta...jaka?! 08.07.10, 13:17
        Chyba do 12 kg, ale zależy od marki chusty, w każdym razie w tych okolicach.
      • gemmi18 Re: chusta...jaka?! 08.07.10, 13:18
        Do 12 kg najczęściej, zależy od marki.
    • sueellen Re: chusta...jaka?! 08.07.10, 12:10
      jesli masz mozliwosc, kup uzywana tkana moim daniem lepiej cienka np didymos z
      lnem. Mam dwie (jedna gruba hpperditz, druga cienka didymos) i od miesiaca
      uzylam ze dwa razy. Chusty sprawdzaly mi sie jak mieszkalam w bloku, na 6
      pietrze, fajnie sie chodzilo zima i wiosna z lekkim maluchem. Odkad mieszkam w
      domku z wyjsciem bez schodow, najlepszy dla nas jet wozek, wozek, wozek - po
      stokroc wozek!
    • rulsanka Re: chusta...jaka?! 08.07.10, 22:17
      I w jednych i drugich da się nosić. Podobno w elastyczną łatwiej się zamotać. Ja
      miałam elastyczną i rzeczywiście było łatwo.
      Podobno w elastycznej nosi się dzieci do mniejszej wagi. Ja nosiłam do 8kg i
      było super. Potem zamieniliśmy chustę na nosidło manduka, które jest dużo
      wygodniejsze w zakładaniu od chusty.
      Ogólnie polecam zamotanie się z dzieckiem w konkretną chustę, którą masz zamiar
      kupić. Ja przymierzyłam jedną, kupiłam inną i było niewygodnie (elastyczna),
      potem kupiłam trzecią i było super. Z tkanymi jest pewnie podobnie.
      Dla kogoś kto nie tyle lubi chusty, co noszenie, wariant chusta elastyczna a
      potem nosidło ergonomiczne wydaje się prostszy i przez to lepszy. Zamotanie
      chusty na dworze w brzydką pogodę to jednak problem, a nosidło się sprawdza w
      każdych warunkach.
      • ylunia78 Re: chusta...jaka?! 09.07.10, 11:04
        tylko jak oglądam te chusty to wydaje mi się że wiązanie chusty elastycznej jest
        trwalsze.Tak myślę,bo chusta tkana wydaję mi się być ze "śliskiego
        materiału".Kurczę już tak się nagrzałam na kupno chusty,że ledwo się
        powstrzymuję by nie polecieć do sklepu i kupić taką jaka będzie....
        • kawka74 Re: chusta...jaka?! 09.07.10, 11:27
          Nie jest śliska smile
          Miałam takie samo wrażenie kupując chustę z domieszką bambusa (nieco lżejszą na lato) - że jest śliska i że sama się rozwiąże. Wszystko jednak było w porządku.
          Najlepiej byłoby dla Ciebie, gdybyś spotkała się z rodzicami noszącymi swoje dzieci w chustach i nosidłach ergo (w większych miastach są Kluby Kangura, są spotkania, są po prostu chustomamy, które chętnie pomogą) - mogłabyś pomacać, obejrzeć, przymierzyć i wybrać, może też nawet pożyczyć i ponosić, żeby sprawdzić, czy będzie to Wam odpowiadać.
          W Warszawie jest też sklep stacjonarny z chustami.
          • ylunia78 Re: chusta...jaka?! 09.07.10, 12:09
            ok bardzo dziękuję,zapoznam się czy jest coś takiego w moim mieście i się
            wybioręJeżeli jednak nie ma to zdecyduję się chyba ostatecznie na tą tkaną,jak
            już mam wydać tyle kasy to niech chociaż z rok poużywam
            • gemmi18 Re: chusta...jaka?! 09.07.10, 14:31
              Nie jest śliskasmile
    • kj-78 Re: chusta...jaka?! 09.07.10, 14:51
      Wiem, ze nie na temat, ale rozwazalas nosidlo ergo? Dziecko sie
      wklada i zapina jednym ruchem, mozna wyjmowac i wkladac na spacerze,
      nosic od noworodka (zalezy od nosidla, moje ma wkladke dla
      noworodkow). Ja mam Beco i baaaardzo sobie chwale!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka