poli-1978 05.08.10, 11:14 Drogie Mamy moj synek ma 11 miesięcy jest na mleku modyfikowanym czy mam jeszcze podawac wit D? W mleku ona jest, w kaszkach tez a wiem że za dużo witaminki D jest niebezpieczne. Podawac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pruszynkaaa Re: Witamina D 05.08.10, 11:17 Nam pediatra wit D przepisała tylko na 3 miesiące. Mówiła, że tyle wystarczy - stwierdziła że ciemiączko szybko zarasta więc ilość tej witaminy jest wystarczająca Odpowiedz Link Zgłoś
poli-1978 Re: Witamina D 05.08.10, 11:23 no własnie mojemu już ciemiączko zarosło... Odpowiedz Link Zgłoś
greene3 Re: Witamina D 05.08.10, 13:36 a moja pediatra stwierdziła, że brać nadal, nawet do 2 lat Odpowiedz Link Zgłoś
free.groszek Re: Witamina D 05.08.10, 13:39 My w lecie nie podajemy. Zacznę na jesień i w zimie. Ale chyba kupię małej tran. Odpowiedz Link Zgłoś
kothkowa Re: Takie skromnie pytanie 05.08.10, 15:39 Czy badałyście poziom witaminy D w organizmie dziecka, że nawet do dwóch lat zamierzacie podawać ją podawać ? Proponuję poczytać na temat przedawkowania owej witaminy... Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia539 Re: Takie skromnie pytanie 05.08.10, 16:18 a mi pediatra mówiła ze do 3 roku zycia podawać po 1 kropli...hmmm więc co lekarz to swoja opinia Odpowiedz Link Zgłoś
ma-ma_w-ikuni Re: Takie skromnie pytanie 06.08.10, 16:54 kothkowa napisała: > Czy badałyście poziom witaminy D w organizmie dziecka, że nawet do dwóch lat > zamierzacie podawać ją podawać ? Proponuję poczytać na temat przedawkowania owe > j > witaminy... Też uważam, że u dzieci powinno się sprawdzać czy dana wit. jest potrzebna dla organizmu. Moja mała miała 3 miesiące kiedy straciła całkowicie łaknienie, robiliśmy wszelkiego rodzaju badania i w tym zrobiliśmy wapń całkowity i okazało się, że jest za wysoki. Całe szczęście, że nie skończyło się to na kamienicy nerek. A to wszystko przez przedawkowanie wit. D, mojej małej nie była ona potrzebna. Wit. D poszła w odstawkę. Niestety w Polsce standardowo się podaje dzieciom wit. D i tak jak niektórym jest bardzo potrzebna, to tak też może być bardzo szkodliwa. Przy drugim dziecku na pewno to sprawdzę. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Witamina D 05.08.10, 16:46 poli-1978 napisała: > Drogie Mamy moj synek ma 11 miesięcy jest na mleku modyfikowanym czy mam > jeszcze podawac wit D? W mleku ona jest, w kaszkach tez a wiem że za dużo > witaminki D jest niebezpieczne. Podawac? juz dawno powinnas przestac Odpowiedz Link Zgłoś
lelwek Re: Witamina D 05.08.10, 20:34 To wszystko zależy od dziecka. Najlepiej jeśli chce się odstawić całkiem wit D to zbadać jej poziom w organizmie. Bo jest ona także m.in.odpowiedzialna za przyswajanie wapnia. Szkoda że lekarze tak łatwo zwiększają lub zmniejszają dawki wit. "na oko " a nie popierają tego badaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotablond Re: Witamina D 06.08.10, 11:36 niedawno sie dowiedzialam ze na slasku jest zalecenie podawania wit. D do 3 roku zycia... Odpowiedz Link Zgłoś