Dodaj do ulubionych

PROSZE O POMOC.

02.09.10, 15:44

Witam serdecznie jestem mamą 12dniowego Michasia wczoraj był u nas lekarz i okazuje się że mój
syn za dużo i twardo śpi niedojada i zamiast tyć spadł na wadze.Karmie piersią i mam problem z
sutkami bo prawie ich nie ma choć biust ogromny i mleczny dla tego zakładam kapturki ale okazuje
się że zamiast ssać mleczko mały ssa cyca jak smoczek sadco robić czy konieczne dokarmianie? bo
lekarz kazał monitorwac i nic więcej a ja już po nocach nie śpie bo się martwie.
prosze o rade .
ANETA
Obserwuj wątek
    • gavagai1 re: 02.09.10, 15:47
      www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=625&Itemid=82
    • malgosiek2 Re: PROSZE o pomoc 02.09.10, 18:01
      A jak wygląda sprawa z żółtaczką?
      Często nasilona żółtaczka daje takie "objawy"
      Tzn.dzieci dużo więcej śpią trudno je dobudzić,bo organizm "kumuluje"energię,by niepotrzebnie ją
      tracić
      • magdafront Re: PROSZE o pomoc 03.09.10, 08:08
        To prawda. Ja bym zbadala poziom bilirubiny u dziecka, nie kosztuje to duzo. U mojego synka byl
        to objaw zoltaczki patologicznej (bilirubina 320 jednostek podczas gdy norma <19) spowodowanej
        tym, ze nie dojadal i bilirubina sie nie wyplukiwala. Spal tak mocno ze nie budzil sie nawet podczas
        pobierania krwi...
      • julek_i_ja Re: PROSZE o pomoc 03.09.10, 10:13
        Zgadzam się, zbadaj bilirubinę, u nas też tak było jak u Ciebie, okazało się, że synek miał zapalenie dróg moczowych, po wyleczeniu wszystko wróciło do normy.

https://www.suwaczki.com/tickers/kjmnk6nl6rsz21e1.png
    • lapwing123 Re: 02.09.10, 21:11
      Wejdź na forum karmienie piersią. Tam zapytaj, jest fachowiec od tego.

Kapturki to mogą czasami nawet utrudnić sprawę.

Moczy pieluszki? Jak często je?
    • noin20 Re: 02.09.10, 23:40
      Odstaw kapturki. One mogą pogorszyć laktację. Też mam duży biust i wklęsłe sutki. W szpitalu
      położne mi polecały kapturki ale sie uprałam że nie i nie były potrzebne. Złap większy fałd skóry
      otaczający sutek i całość wkładaj małemu do buzi. Jak zassie to już sobie sutka troche wyciągnie i
      będzie jadł. Parę razy i się nauczysz. Jak nie chce złapać to w strzykawce miej mleko pod reką i
      podaj mu do kącika ust. Jak poczuje jedzenie to powinien zassać. Przed karmieniem możesz też
      podraznić sutki zeby trochę wyszły i stwardniały - dla dziecka beda jak twardy kapturek to moze
      załapie.

Próbuj róznych metod ale nie podawaj butli jesli nie trzeba. Niech się mały nauczy ladnie ssać.
      Dokarmiaj go metodą po palcu ściągniętym swoim mlekiem.

Mam nadzieje ze cos pomogłam. Pozdrawiam
      • julek_i_ja Re: 03.09.10, 10:09
        noin20 napisała:

> Też mam duży biust i wklęsłe sutki.
        > W szpitalu
        > położne mi polecały kapturki ale sie uprałam że nie i nie były potrzebne. Złap
        > większy fałd skóry
        > otaczający sutek i całość wkładaj małemu do buzi. Jak zassie to już sobie sutka
        > troche wyciągnie i
        > będzie jadł.

Dobry sposób. Też mam duży biust i wklęsłe sutki, u nas na samym początku sprawdziło się też "wyciąganie" sutków laktatorem, co ma też taką zaletę, że jak przez chwilę popracujesz laktatorem, to maleństwu później od razu będzie lecieć mleko, no i szybciej dobierze się do mleka 2 fazy. Powodzenia, później będzie łatwiej, na razie spróbuj go nauczyć pić bez kapturków.

https://www.suwaczki.com/tickers/kjmnk6nl6rsz21e1.png
        • easy_martolina84 Re: 03.09.10, 11:22
          A moze spróbuj odciagac i dawac butlą jeśli nadal nie bedzie umiał ssac i nie
          bedzie przybierał?
          • noin20 Re: 03.09.10, 22:47
            > A moze spróbuj odciagac i dawac butlą

Z doswiadczenia Ci powiem, ze to nie jest dobry pomysl. Mała moja musiała zostac w szpitalu a
            mnie wypisali z powodu braku miejsca i odciagałam pokarm i dojezdzalam do niej 3 razy dziennie na
            karmienia. Nie miałam dziecka w domu a i tak prawie na nic nie było czasu bo trzeba było naciagnac
            porcje zeby jej starczylo na reszte dnia. Nawet nie udawalo mi sie tyle naciagnac i ja dokarmiali. Nie
            wyobrazam sobie sciagania pokarmu, zajmowania sie dzieckiem i domem smile Już lepiej odrazu na
            mieszanki przejsc - tylko nie potrzebnie jesli sa checi i mozliwosci na karmienie piersia.
        • fasol-inka Re: 03.09.10, 12:04
          a u mnie jednak pomogły kapturki - karmiłam z nimi ok 10 dni, bo mały w ogóle
          nie chciała łapać i skończyło się na jednej wielkiej krwawiącej ranie
          jak już zassał z kapturkami to stopniowo je odstawiałam - tzn najpierw z
          kapturkami Pio zaspokajał największy głód, potem je zdejmowałam, brodawka była
          już wyciągnięta i po kilku razach Pio załapał
          potem już łapał bez problemu
          pewna zaleta tego, która pozostała jest taka, że Pio je i z piersi i z butelki
          bez problemu
    • hanadoma . 03.09.10, 20:58
      Bronka wejdz na karmienie piersia, tam jest pani Monika Staszewka, ona Ci pomoze, a najlepiej do
      niej zadzwoń, wytrwałosci zycze i powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka