Dodaj do ulubionych

Niechodzący niemowlak non stop w butach.

14.09.10, 08:21
Nie wiem, może ja się nie znam bo moje dziecko z problemem ortopedycznym ma zakaz noszenia bucików ( zalecenia to głownie na boso ), aż się porządnie nauczy chodzić.
Moja znajoma ma dziecko w tym samym wieku i identyczne że tak powiem rozwojowo- bo staje i chodzi przy meblach, tak jak moja córka.

No i to jej dziecko jest non stop w butach- ok, w aucie czy wózku to niech sobie będzie, ale w domu -w kapciach. Takich sztywnych kapciach. Za kostkę, sztywna podeszwa, niby jakieś firmówki ale widzę że dziecko w nich tak dziwnie stąpa. Moja córka na boso robi te kroki prawidłowo,stara się zginać kolanko i stopę a tamta mała cała sztywna.

Więc pytam- czy dziecko ktore - z tego co wiem nie wymaga żadnej rehabilitacji - i dziecko uczące się dopiero chodzić powinno być non stop w butach?
Bo mi się wydaje, że znajoma pod wpływem rad mamy błąd popełnia i chcę jej powiedzieć.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 08:45
      dobre pytanie..sama chodze po domu wylacznie boso, kapci nie uznaje, moje dzieci tez biegaja na bosaka, w ogole instytucja kapci w naszym domu jest nieznana. Z kolei jedno z moich dzieci mialo /ma problemy z napieciem miesniowym, koslawoscia stop itd itp (zlozony problem) i zalecenia, jakie otrzymywalismy od ortopedow, neurologow i rehabilitantow byly tak przerozne i sprzeczne ze soba, ze , mimo medycznego wyksztalcenia nas, rodzicow, bylismy totalnie skolowani. Jedni mowili- tylko buty ortopedyczne, wysokie, caly dzien, rowniez w domu, inni- absolutnie nie, bo rozleniwia stopy i zamiast wzmacniac miesnie jeszcze bardziej je oslabia, tylko na bosaka, moje wlasne odczucie: buty ortopedyczne sa ciezkie, wiec dziecko z oslabionym napieciem miesniowym ma problem z uniesieniem nogi w tak ciezkim obuwiu, w efekcie zamiast unosic powloczy nogami i meczy sie...
      Konia z rzedem temu, kto powie, co jest sluszne.
      • 18_lipcowa1 mruwa 14.09.10, 08:56
        buty ortopedyczne sa ciezkie,
        > wiec dziecko z oslabionym napieciem miesniowym ma problem z uniesieniem nogi w
        > tak ciezkim obuwiu, w efekcie zamiast unosic powloczy nogami i meczy sie...
        > Konia z rzedem temu, kto powie, co jest sluszne.

tak trochę zboczę z tematu
        bo moje dziecko ma wlasnie obnizone napięcie mięsniowe w dolnej czesci ciała i problemy ze stopami ( przodostopie ma takie skręcone do środka, od urodzenia, tak była ułożona w brzuchu - pewnie wiesz o co cho )
        do rehabilitacji uzywamy plastrów rehabilitacyjncych ( na nogach i brzuchu )+ cwiczenia- ktora idą kiepsko bo młoda nie wspołpracuje
        zadnych butów nie nosi, raczkuje ciągnąc jedna nogę, nie na kolankach, poza tym siadała, stawała i przesuwa sie bez problemów
        czy to ok ?
        pytam bo widze ze masz dziecko z tym samym problemem
        • mruwa9 Re: mruwa 14.09.10, 23:29
          Nie wiem, czy to ok, nie jestem ortopeda, ani neurologiem, ani rehabilitantem/fizjoterapeuta. U mojego dziecka obnizone napiecie miesniowe bylo jednym z elementow ogolnego zaburzenia rozwoju psychoruchowego i dlatego nie stanowi ono (dziecko) zadnego punktu odniesienia, bo rozwija sie swoim wlasnym calkowicie indywidualnym, odmiennym od podrecznikowego, torem. Mysle, ze musisz zdac sie na rozsadnych specjalistow, ja jestem za glupia, zeby sie na ten temat wypowiadac.
        • kufferrek Re: mruwa 15.09.10, 21:51
          Moje dzieci oboje tak robiły. Zamiast raczkować przesuwały się/pełzały odpierając się jedną nogą, ciągnąc drugą. Jednocześnie siadały, wstawały "książkowo"
    • ulik80 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 08:46
      Wszędzie słyszę, czytam, że dziecko powinno uczyć się chodzić na boso, bez żadnych butów. Pewnie sporo o tym jest na forum P. Zawitkowskiego.
      • nihiru Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 08:54
        Latem - ok, ale teraz, kiedy jest zimno, mam puścić dziecko z gołymi stopami na zimne płytki?

Od razu dodam, że skarpetki ze "stoperami" nigdy się u nas nie sprawdzały
        • 18_lipcowa1 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 08:57
          No to co lepsze? Zimne nogi czy krzywe nogi?

Moje dziecko chodzi na boso, skarpetki nosi jak ma plastry, żeby nie odczepić- skarpety z abs kupiłam w HM i dobrze się noszą
          • nihiru Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 09:45
            Zimne nogi (a w konsekwencji przeziębienia, być może kiedyś reumatyzm) będą na 100% a krzywe? Opinie są bardzo różne
            • 18_lipcowa1 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 09:49
              Ej no nie przesadzajmy.
              Zimne nogi w domu gdzie jest 22 stopnie to nie są nogi wyziębione, ala 5 stopni z dworu.
              Poza tym jesli ewidentnie te buty szkodzą, to co?

Poza tym sa skarpetki z abs albo z taka podeszwą antypoślizgową.
        • ulik80 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 10:50
          Nie wiem, to w takim przypadku moze jakies lekkie kapcie nieusztywniajace stopy.
    • malazabka.de Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 09:14
      jesli biega na dworze to okay, jesli siedzie w wozku tez okay (ale pod warunkiem, ze na dworze zimno), ale w domu to powinno biegac na bosaka, a jesli ma sie plytki to w cieplych skarpetach, ale nie w papciach czy buciorach, a po co ta kolezanka zaklada dziecku te badziewie??
      • 18_lipcowa1 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 09:15
        W sumie to nie wiem po co?
        Może że zimno? A może ma sie nauczyć w butach?
        Serio nie wiem.
        • easy_martolina84 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 09:32
          No to ja napisze jak było u mnie.Mloda zaczela sama chodzic w wieku 10,5 m-ca. Pierwsze buty jakie kupiłam to sandałki na dwór(na dzialke zeby mogla sobie pochodzic).
          Po domu chodziła boso(tzn w skarpetkach).
          Załozyłam jej na poczatku pare razy te sandałki po domu i zauważyłam,ze bez butow chodzi znacznie lepiej.
          Teraz ma prawie 13 m-cy,wiec chodzi juz całkiem dobrze.Po domu kupiłam jej kapcie tego typu:
          https://www.ewjan.com.pl/img/ZETPOL_dorota_welur_01.jpg
          Moze powiedz kolezance,ze jak juz koniecznie chce zeby dziecko mialo cos na nogach w domu to niech kupi takie coś:
          https://www.mam-dziecko.home.pl/pub/allegro/81014%20aukcje%2B1.jpg
          albo takie miekkie butki:
          https://www.paputki.com.pl/ciemny_roz_kotek-paputki.jpg
          • 18_lipcowa1 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 09:42
            Kapciuchy fajne i ja rozumiem buty na działkę itepe
            Ale jak dziecko jeszcze samo nie chodzi, tylko wlasnie gdzies przy meblach staje i sie przesuwa.
            A te kapcie co ma to takie dosc sztywne i ona człapie w nich i wiem że ma je zalożone non stop w domu- to chyba cos nie halo, no nie?
            • easy_martolina84 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 09:52
              18_lipcowa1 napisała:

> Ale jak dziecko jeszcze samo nie chodzi, tylko wlasnie gdzies przy meblach staj
              > e i sie przesuwa.

Moja wtedy chodzila bez butow.
          • easy_martolina84 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 09:43
            Aha,pierwsze butki powinny miec miekką podeszwe-najlepiej taka,zeby dała sie zrolowac.
            Moja za to chodzi na palcach,dzisiaj ide na kontole do ortopedy,wiec napisze co powiedział.
            Zapytam tez o buty po domu.
            • 18_lipcowa1 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 09:50
              no widzisz, a koleżance tak pani w bartku doradziła i dobrała butki
              • malazabka.de Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 10:08
                18_lipcowa1 napisała:

> no widzisz, a koleżance tak pani w bartku doradziła i dobrała butki
                >
                >

no jak ja sprzedawalam w butiku (D&G, Chloe, Galiano, Armani, Cavalli itd.) to tez mowilam klientka, ze pieknie wygladaja (jakos trzeba bylo sprzedac to bdziewie)...
          • 18_lipcowa1 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 09:44
            a te czarne kapciuchy to kupowalas przez net?
            jak mierzyłaś nóżkę?
            • easy_martolina84 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 09:51
              Nie,w sklepie,ale firmy Zetpol.Popatrz na allegro-maja ich duzo.Mam inny model niz zalinkowałam,no ale tego typu.
              Moja ma rozmiar 20.Jakbys chciala to moge jej zmierzyc dl stopy-bedzie wiadomo na jaka stope jest "dwudziestka" wink
              • 18_lipcowa1 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 09:52
                Ok zmierz.
                Powiem Ci że moja córka ma 12 cm.
                • easy_martolina84 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 09:57
                  Moja tez 12 (no bez dwoch milimetrow) smile
          • martusia35 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 06.03.16, 10:13
            Takie Paputki są najlepsze nie tylko do nauki chodzenia ale i do żłobka.
            Tu znajdziecie więcej informacji : www.paputki.com.pl
    • imogen0 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 09:51
      Moja zaczęła dość wcześnie stawać i chodzić,prawie zawsze na boso.
      Buty tylko na dwór
      Ma 14 m-cy chodzi bardzo ładnie,stawia pewne kroki,jak w domu chłodno to skarpetki.
      Miałam to szczęście,że zaczęła chodzić na wiosnę,więc ciepło i bose stópki.
      Ale dobre buty zakładane np.na godzinkę dziennie nie zrobią krzywdy a nauczą chodzić w butkach.
    • mw144 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 09:58
      Spytaj kilku ortopedów - każdy powie coś innego. Ja mam porównanie nauki chodzenia w butach (1 dziecko) i bez (ostatnie) i to, które nie miało butów nauczyło się chodzić szybciej.
    • gosiasprezynka Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 10:15
      Dziecko, które dopiero uczy się chodzić, nie powinno mieć butów.
    • lapwing123 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 10:16
      Co prawda córcia ma dopiero 3 miesiące i o żadnych butach na razie nie myślimy, ale chodzimy na ćwiczenia, bo córcia ma obniżone napięcie i pani rehabilitantka powiedziała nam tak:
      boso- owszem jak najczęściej, ale nie po twardych,płaskich nawierzchniach, czyli nie po płytkach, bo wtedy to dziecku krzywdę robimy. Czyli w domu buty, kapcie powinny być.

Nie zgłębiałam tego tematu, piszę to, co mi powiedziano.
    • mewa000 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 10:20
      18_lipcowa1 napisała:

> Więc pytam- czy dziecko ktore - z tego co wiem nie wymaga żadnej rehabilitacji
      > - i dziecko uczące się dopiero chodzić powinno być non stop w butach?
      > Bo mi się wydaje, że znajoma pod wpływem rad mamy błąd popełnia i chcę jej powi
      > edzieć.

Mój synek miał WNM, po kilku miesiącach ćwiczeń minęło ale u nas jest tak (może wszędzie tak jest, nie wiem), że rehabilitację ostatecznie zakończymy, jak młody będzie już ładnie sam chodził. Póki co robi parę kroków ale do tego lekko koślawi lewą stopę więc próbujemy usunąć ten problem.
      Wczoraj byliśmy na rehabilitacji i rehabilitankta jak zawsze powiedziała stanowczo-po domu dziecko ma chodzić na bosaka-najlepiej to całkiem goła stopa ale jakby mu było ewidentnie zimno to założyć skarpety, ale żadnych butów!!! I to nie tylko teraz, jak jest na etapie nauki chodzenia, ale w przyszłości także. Nie ma nic lepszego na prawidłowe kształtowanie się stopy jak chodzenie na bosaka

nihiru napisała:

> Zimne nogi (a w konsekwencji przeziębienia, być może kiedyś reumatyzm) będą na
      > 100% a krzywe? Opinie są bardzo różne

Mój od urodzenia ma lodowate stopy, nawet podczas upałów
      • carmelaxxx Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 12:01
        moze nie znam najnowszych opini lekarskich ale syn jak sie uczyl chodzic mial na sobie skarpetki z abs em i latwiej mu ste stawialo stopki niz w kapciach, te kapcie ktore ktos pokazal z grba podeszwa to w ogole jakies nieporozumienie przeciesz przez ta podeszwe dziecko nie czuje podloza a od tego tez zalezy w jaki sposob stawiamy kroki. Ja najpierw za namowa babc i innych pociotkow tez takie synowi zakladalam ale nie za dlugo bo dodatkowo najzwyczajniej stopa mu sie w tym badziewiu strasznie pocila, i wlasciwie zadne kapcie nie pzreszly egzaminu, tylko skarpetki.
      • nihiru Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 12:23
        > Mój od urodzenia ma lodowate stopy, nawet podczas upałów

Ja mam tak z rękami.

Sama już nie wiem co robić.
        Dziewczyny mieszkające w blokach mogą nie rozumieć, że w domu, gdzie podlogi nie grzeje sąsiad z dołu, trochę inaczej się mieszka. W dodatku wszędzie z wyjątkiem sypialni są płytki. I nie grzejemy do 22, tylko do 19 stopni.
        Zawsze mieszkałam w takich warunkach i nigdy nie chodziłam bez kapci.

Próbowałam zakłądać małemu skarpety z abs-em, ale naprawdę nie wygląda to bezpiecznie.
        • semi-dolce Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 16:51
          Kwestia podejscia i przyzwyczajenia. ja mieszkam w domu, nie w bloku, nikt mnie od dołu nie grzeje. I chodze własciwie zawsze zupełnie boso. Tez mam glównie kafle na podlodze. Mlodemu zakładałam skarpetki, skarpetko-kapcie, gdzie tam! natychmiast sciaga i lata boso. No to jak chce boso to niech będzie boso, choc stopy bywają zimne.
        • taje Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 17:15
          Znam ból zimnych podłóg. Spróbuj buciki Starchild - mają całkowicie elastyczną skórzaną podeszwę. Mój syn śmigał w takich po domu cały czas, jak w skarpetkach, tylko mniej się ślizgał. Nie są najtańsze ale doskonale się u nas sprawdziły, kupowaliśmy mu jeszcze długo po tym jak nauczył się chodzić. www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=24
          Teraz ma 3 lata i biega po domu na bosaka/w skarpetkach.
          • nihiru Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 15.09.10, 07:52
            dziękuję bardzo, dobra kobietosmile
    • namrata86 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 12:35
      Synek ma 16 miesięcy. Zaczął chodzić sam w 11 miesiącu życia. Od samego początku (tj przy stawaniu przy meblach itd) chodził tylko i wyłącznie w skarpetkach lub na boso. Mam w domu płytki i co z tego? Chodzi nadal w samych skarpetkach, ma zimne stopy i nic mu nie jest. I wcale nie choruje, nie miewa kataru. Stopy i nogi ma zdrowe, świetnie biega. Ja też zawsze chodzę bez kapci i jakoś też żyję. Jeżeli dziecko Twojej koleżanki jest całkiem zdrowe to owszem, moim zdaniem niepotrzebnie męczy dziecko w butach po domu, stopa nie pracuje prawidłowo.
    • shellerka Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 15:32
      ale koniecznie musisz jej mówić?

IMO to głupie, że dziecko cały czas w butach.
      mojej zakładam buty, kiedy idziemy na spacer.

w domu na bosaka - tzn. w skarpetach, albo rajstopach.

ale, szczerze mówiąc ostatnio mam ochotę pięknej buty zakładać też w domu, bo mała staje przy meblach i ślizga się na tych rajstopkach, bo skarpetki z abs zdejmuje i często upada. w butach się nie ślizga. może to powód, dla którego koleżanka zakłada swojemu dziecku te buty?
      • easy_martolina84 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 21:31
        Są rajty z ABSami-sama kupilam,bo tez miałam problem ze zdejmowaniem skarpet smile
    • trisze Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 22:54
      Mój synek (12,5 msc-a) od dwóch tygodni chodzi, w domu jednak wciąż tylko w skarpetach albo w kapciach H&M (skarpeta ze sztywniejsza podeszwą). Pierwsze kroki robił boso (nie tylko w domu, na dworze również staraliśmy się puszczać go z gołymi stopami, trawa, piasek, zdrowo i fajne doznania.) Właściwie nie wiem jaki sens wpychać mniejsze dzieci w buciki.
      • vvipp Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 14.09.10, 23:25
        Nie używacie skarpet z abs-em i najlepszych z tego typu firmy Sterntaler
        www.twenga.pl/dir-Bielizna,Pozostala-bielizna,Skarpetki-9936
        Myślałam, że wszystkie dzieci w tych chodzą.
        • ruda_henryka Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 15.09.10, 09:51
          Zauważyłam ( bo mamy w rodzinie dziecko rehabilitowane ), że opinie lekarzy rozmijają się z radami fizjoterapeutów. Z tym co się spotkałam to lekarz raczej doradzał buty usztywnione a fizjoterapeuta miękkie skarpetki i chodzenie na bosaka. Na wakacjach jak młody zaczął wstawać rozmawiałam ze znajomą psycholog od rozwoju dzieci i mówiła mi coś takiego, że warto dziecko puszczać na bosaka jak najczęściej po różnych fakturach: trawie, pisaku, kamyczkach, dywanie itd, bo to nie tylko dobrze wpływa na rozwój chodzenia i równowagi, ale dziecko odbiera różne bodźce czuciowe, dzięki czemu lepiej rozwija się jego mózg, bo jest to taki etap, że dziecko chłonie jak gąbka. I tak jak do rąk dobrze dawać różne rzeczy do macania tak samo stopy u człowieka są bardzo wrażliwe na różne bodźce i im więcej tych bodźców tym bardziej jego mózg się ich uczy.
          A co do młodego to teraz mając 11 miesięcy właśnie zaczyna chodzić, w domu w skarpetach, ale na spacery póki ciepło i sucho kupiłam mu takie miękkie skórzane paputki i bardzo dobrze się w nich czuje. Co prawda wyglądają raczej jak kapcie domowe, ale bardzo fajnie sprawdzają się też w plenerze
    • antosia1993 Re: Niechodzący niemowlak non stop w butach. 07.03.16, 16:07
      Hejka, nie jestem ortopedą, ale uważam, że w domku dziecko powinno biegać bez bucików. W wózku jak jest ciepło też chyba nie będę zakładać bucików, ewentualnie skarpety. W sumie ile mam tyle opinii. smile Ja jestem jeszcze na etapie siedzenia przez synka, a do chodzenia to chyba jeszcze daleko. Mimo wszystko już zastanawiam się nad niektórymi rzeczami tak jak np. w bucikach czy bez. smile Moja Mama wychowała ze mną łącznie 4 córki, zapytana czy w domu miałyśmy kapcie na stópkach powiedziała, że nie. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka