stureparken 29.03.04, 10:51 Slyszalam ze marchwianka pomaga na kolke i inne bole bzucha u niemowlat. Czy ktos z was ma przepis na nia? albo inne sposoby na zmniejszeni boli kolkowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
weronikarb Re: Marchwianka 29.03.04, 10:57 Moj lekarz powiedzial ze kolka jest wynikiem na ogol jakiejs alergii - postaraj sie znalesc co ja wywoluje. U mojego synka byla to nietolerancja laktozy- karmienie sztuczne. Przeszlismy na bebilon niskolaktozowy, esputikon 3x dziennie na herbatke po 2 krople oraz lakcid 2x dziennie ampulka, ale przed podaniem na 1 godzine zostawic rozmieszane w wodzie aby te bakterie sie "rozbudzily" zmniejszala sie kolka systematycznie po chyba 3 dniach nie bylo placzu, a po 10 dniach wszystko odstawilismy i przeszlismy na zwykle bebiko. A naprawde maly mial duuuuuze kolki z placzu nieraz az sinial Zycze aby to ustapilo Renata Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: Marchwianka 29.03.04, 13:05 u mnie też tak było- esputicon itp, marchwianka, a mały mial biegunki ze śluzem- okazało się, że to uczulenie na laktoze. Marchwianka: bierzesz 2-3 mode marchewki z ogródka, kroisz na kawałki- np 4 cześci każdą, dodajesz malutko wody i gotujesz pod przykryciem ok 30 min, by były mięciutkie. potem przecierasz przez sitko, do papki dodajesz tyle wody, by dało się pic przez smoczek z powiekszoną dziurą. Można dosładzać glukozą, bo różne gatunki marchewki mają różną słodycz pozdrawiam- Nicol-e Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: Marchwianka 29.03.04, 13:23 Słyszałam o zastosowaniu marchwianki, tylko przy biegunkach. I że robi się ją ze środkowej części marchewki tzn. odcina się 1/3 od góry i 1/3 od dołu (te części się wyrzuca) - a ze środka gotuje się marchwiankę. Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: Marchwianka 29.03.04, 17:16 marchwianka zdecydowanie przy biegunce - fuzelki z rozgotowanej marchewki poprostu zlepiają i "zatrzymują" kupkę. Na kolkę u nas były dobre kropelki Bobotik (w aptece bez recepty) - ale u nas kolka była tylko raz i krótko Odpowiedz Link Zgłoś
kaka303 Re: Marchwianka 29.03.04, 17:35 Marchwiankę można kupić w aptece.Kosztuje ok. 3.50zł 200ml.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś