Dodaj do ulubionych

uczy się lecz zapomina

20.09.10, 22:22
jeśli chodzi o rozwój ruchowy to wszelkie nowe umiejętności wpisują się w nią na stałe. Dlaczego jednak zapomina gaworzyć? Jeszcze tydzień temu powtarzała kilka sylab: ga ga da da ma ma ta ta aide aide... Nagle cisza. Miesiąc temu biła brawo, robiła kosi kosi, pa pa. Nagle przestała. Pa pa od wielkiego dzwona... Poza tym rozwija się prawidłowo. Jest pogodna, żywiołowo reaguje na bliskich, zabawki...itp...
Czy to kwestia nudzenia się? Czy były to umiejętności wykonywane zupełnie nieświadomie i dlatego nagle zostały zaniedbane? Kurde, nie kumam i boję się, że gdy faktycznie po raz pierwszy zawoła mama lub tata to radość będzie krótka...
Obserwuj wątek
    • malaterrorystkaa Re: uczy się lecz zapomina 21.09.10, 02:59
      Nie martw się to wszystko normalne nasza też swego czasu tosi tosi robiła jak tylko miała wolne rączki teraz nie robi w ogóle żeby nie wiem jak prosić. Papa robi od jakiegoś czasu nie przerwanie.
      Ale jeżeli chodzi o gaworzenie to zależy na co ją najdzie jak zaczynała to było mamama, tatata, bababa, dadada, papapa itp W zeszłym tygodniu cały czas tylko mama, a w tym dla odmiany tata. Takie dziecko poznaje świat, nowe dźwięki i odgłosy jeżeli czymś się zafascynuje to robi to cały czas dopóki nie znajdzie czegoś ciekawszegosmile
      A radość to nie słowa mama tata tylko zdrowie i uśmiech dziecka!!!big_grin
    • klubgogo Re: uczy się lecz zapomina 21.09.10, 08:11
      Chciałabyś, żeby do końca życia dziecko mówiło ga ga? big_grin To normalne, za chwilę zawoła mama daj i przestanie tak wołac, bo powie: mamusiu podaj mi proszę...
      • ma_niusia Re: uczy się lecz zapomina 21.09.10, 09:21
        Mój też miał taki przestój i trwał kilka tygodni.
        Normalka. W tym czasie nauczył się wstawać, stać i chodzić wzdłuż mebli. Jak ruszył porządnie zmiejsca wróciły inne umiejętności smile
    • dominiczka201 Re: uczy się lecz zapomina 21.09.10, 10:07
      To zdolniacha z twojej córy smile mój synek w podobnym wieku ciszy się na brawo i papa, ale nawet się nie granie żeby sam coś robić. Jeżeli chodzi o gaworzenie to też jednego dnia agu, agi, hi a później cisza uncertain. Jedyne co mnie cieszy to to, że krzyczał i piszczał a teraz ufff zapomniał o tej umiejętności smile
      • antyg-ona79 Re: uczy się lecz zapomina 21.09.10, 17:02
        heh, zapomniałam... Moja też piszczała na szczęście tylko przez kilka dni wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka