Dodaj do ulubionych

czy to ADHD ??

23.09.10, 10:11
Ostatnio przeczytałam artykuł że ADHD można rozpoznać już u niemowlaka. Zaniepokoiło mnie to ponieważ moje 10-ciomiesięczne dziecko jest trochę BARDZO ruchliwe. Znaczy potrafi siedzieć w łóżeczku i się bawić, ale po jakimś czasie zaczyna marudzić, na podłodze jest ruchliwa, wszystko ją ciekawi, wszystko co nie jest zabawką, jak jesteśmy na dworze to w wózku wytrzyma jakieś pół h potem chce iść na ręce. Jak jest w łóżeczku to i zaczyna płakać biorę ją na ręce, po chwili pokazuje że chce na podłogę, zaraz potem wspina mi się na nogi. Nie wiem czy mam się martwić, czy po prostu moje dziecko zaczęło niedawno raczkować i wszystko ją teraz interesuje, bo jest dla niej nowe. Bywa też tak że jak jest ze mną to chce tylko na ręce, a z moim mężem czy teściową jest grzeczna. Może to moja wina bo ją za bardzo rozpieszczam,chodź staram się tego nie robić, ale i nie trzymać jej na dystans. Wy też tak macie z waszymi dziećmi czy powinnam się niepokoić i iść do lekarza??
Obserwuj wątek
    • manulaka Re: czy to ADHD ?? 23.09.10, 10:14
      Zapomniałam jeszcze dodać, że czasem ma problemy z zaśnięciem, w nocy we śnie jak jej smoczek wypadnie to płacze póki jej nie włożę.....a w tym artykule takie objawy były podane jeśli dziecko może mieć ADHD.
    • twitti Re: czy to ADHD ?? 23.09.10, 10:25
      Normalne dziecko, nawet grzeczniejsze niz mojesmile u mnie nie za bardzo posiedzi samo w lozkusmile no i jak sama piszesz potrafi byc spokojne, wiec przy Tobie szaleje bo czuje sie bezpieczniesmile
    • zablakanaowieczka Re: czy to ADHD ?? 23.09.10, 10:44
      Tak, też tak mamy. To nie ADHD tylko ruchliwe i ciekawe świata dziecko.
    • namrata86 Re: czy to ADHD ?? 23.09.10, 11:26
      Masz normalne, ciekawe świata dziecko. Jak sama piszesz, niedawno nauczyła się raczkować. Więc zdobyła nową umiejętność i jest ciekawa wszystkiego. I wierz mi,narazie i tak jest grzeczna. Mój 16 miesięczny synek jest diabełkiem. Biega jak głupi po całym mieszkaniu, włazi na meble, krzesła, łóżka. Ma ataki histerii gdy czegoś nie dostanie, a na spacerze nie sposób go upilnować. A jednak nie wydaje mi się by miał ADHD. Bo potrafi się wyciszyć, usiąść na chwilę w spokoju. Więc nie martw się na zapas! smile
    • easy_martolina84 Re: czy to ADHD ?? 23.09.10, 12:42
      Tak.Mamy tak samo,a nawet gorzej.Za wcześnie na rozpoznanie ADHD,zresztą ADHD nie poznaje sie li i jedynie po tym,ze dziecko jest ruchliwe.Składa sie na to wiele czynnikow i objawów, ktore mozna rozpoznać dopiero u starszych dzieci,np.:
      # łatwo się zniechęca
      # łatwo i często się denerwuje
      # chce natychmiastowej pochwały
      # wydaje się, że nie słucha
      # jest bardzo gadatliwe i czesto nie kończy zdania
      # nie kończy czynności
      # ma kłopoty z przestrzeganiem zasad
      # jest nadwrażliwe na dźwięki
      #nie przewiduje niebezpieczeństw

I jeszcze wiele innych.
      Reasumując: Nie kazde ruchliwe dziecko ma ADHD.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka