Dodaj do ulubionych

Nieprzespane noce

24.09.10, 09:41
Witam.Moja córa niebawem skończy 4 m-ce a w nocy jest coraz gorzej.Od urodzenia raczej nie ma problemu z zasypiainem sama.Przesypiała pięknie bez przerwy od 24 do 5 rano.To było kiedyś.A teraz nie ma nocy żeby nie obudziła się co najmniej 3 razy.Rekordem były pobudki co 0,5 h, co 1 h i tak w kółko.Ja jestem już wykończona.To nie są raczej zęby bo nie ma żadnych objawów.Jak pomóc jej w spokojnym śnie?
Obserwuj wątek
    • maderta Re: Nieprzespane noce 24.09.10, 09:51
      może głód ją budzi...
    • paul_ina Re: Nieprzespane noce 24.09.10, 09:53
      Pierś czy mm?
      Jeśli pierś, to normalne, jeśli mm - możesz zagęszczać butlę podawaną wieczorem kleikiem, zapytaj na forum Karmienie butelką.
      • beauty_agadir Re: Nieprzespane noce 24.09.10, 10:23
        Karmię piersią.Ale gdy się budzi to nie za każdym razem chce cyca raczej woli by ją poprzytulać, ponosić...
        • ma_niusia Re: Nieprzespane noce 24.09.10, 10:35
          A jakieś brzuszkowe objawy ma? Mojego w nocy budziły bąki puszczane jak z armaty... Co potem okazało sie skazą białkową.
        • maderta Re: Nieprzespane noce 24.09.10, 10:54
          Jeśli tak to wygląda, a piszesz wyżej że raczej to nie ząbki, to widocznie mała potrzebuje się poprzytulać. Ja jestem zdania, że należy dziecko przytulać zawsze, kiedy tego potrzebuje i wcale się go w ten sposób nie rozpieszcza, a jedynie zaspokaja potrzebę pobycia przy mamie. Zuza też czasem budzi się w nocy, czasem zaśnie spowrotem sama, a czasem musi się poprzytulać. Zaciskam wtedy zęby i spaceruję z nią, bywa, że i godzinę zanim zaśnie.
    • mruwa9 Re: Nieprzespane noce 24.09.10, 17:31
      Zamiast sie cieszyc, ze przynajmniej kilka miesiecy promocji Ci sie trafilo, to narzekasz..
      Tak to jest, jak sie nie rozumie, ze niemowleta maja prawo sie budzic w nocy, taka uroda , taka specyfika wieku. Spij z dzieckiem i czekaj na lepsze czasy, ktore przyjda na 100%.
      Nie szukaj dziury w calym,ten wiek tak ma. Po prostu.
      • magdaelmo Re: Nieprzespane noce 24.09.10, 17:54
        Rany boskie strach o cokolwiek pytać na tym forum bo zaraz jak nie mruwa to jakaś inna lipcowa cię skrytykuje. Chyba logiczne, że jak dziecko spało spokojnie, a teraz budzi się kilkakrotnie to matka zastanawia się czy wszystko ok. Beauty agadir moja córcia ma teraz 5 i pół miesiąca i też ma okresy spokojnego snu i licznych nocnych pobudek (niezwiązanych z karmieniem), na przykład bardziej niespokojne noce pojawiły się u nas jak Ola nauczyła się obracać na brzuszek, robiła to przez sen co ją wybudzało i denerwowało. Niestety na takie atrakcje nie ma rady innej jak przeczekanie.
        • dominiczka201 Re: Nieprzespane noce 25.09.10, 10:10
          Ehhh u mnie to samo synek nigdy nie spał wzorowo, ale jak obroty opanował do perfekcji zaczął się nocny koszmar pobudki non stop, bo synio lądował na brzuszku. Skoro piszesz, że to mija i trzeba to przetrwać to od razu mi lepiej smile
    • mika_p Re: Nieprzespane noce 24.09.10, 18:04
      Normalne i dość typowe.
      Moje dzieci w tym okresie tez zaczynały się częściej budzić, Junior startował ze snu do 10h ciurkiem, a Mała z 4-5, oboje dochodzili do pobudek co 3-4 kwadranse.
    • walasia1 Re: Nieprzespane noce 24.09.10, 19:38
      Normalne w tym wieku. Ja też miała dziecko w promocji i do 3 miesiąca była tylko jedna pobudka. Potem pojawiła się kolejna i jeszcze jedna. Obecnie budzi się jeden - dwa razy, ale czasem mam gorsze okresy i jest pobudka 5-6 razy od jakiejś 3 w nocy. Zależy jak się młoda czuje (zęby, katar, temperatura)
    • ivy_poison Re: Nieprzespane noce 24.09.10, 19:46
      przeczekaj. U nas też tak było. Gdy mała skończyła 5 m. zaczeło się poprawiać. Teraz budzi się jak ma zbyt wiele atrakcji w ciągu dnia.
      Cierpliwości.
      • walasia1 Re: Nieprzespane noce 25.09.10, 00:39
        Z tymi atrakcjami, to rzeczywiście racja tongue_out.
        Ostatnio M miał urlop i były trzy wycieczki nad morze (150 km w jedną stronę), impreza u rodziny ... No i nie dość że z zaśnięciem problem (panna normalnie zasypia koło 20, a tu 22 i dziecko mi szaleje) to i pobudek co niemiara.
    • kolezanka_filizanka Re: Nieprzespane noce 24.09.10, 20:05
      a w ciągu dnia też jest marudna? bo jeśli tak, to zastanowiłabym się czy coś jest nie tak z brzuszkiem..

ja wolę być zapobiegawcza i zawracać głowę lekarzowi za dużo niż o jeden raz za mało..
    • bzibulinka Re: Nieprzespane noce 24.09.10, 22:34
      też nie potrafię zrozumieć zdołowanych mamusiek, którym dzieci dawały popalić i za to wyżywają się na nas , które miały kilka tygodni bądź miesięcy "promocji". Jakby to była nasza wina, że one miały przechlapane. Opanujcie sie kobiety!!! My potrzebujemy porady i iuspokojenia, żeby ktoś nam powiedział, że to jest normalne i najprawdopodobniej dzidzi nic nie dolega tylko ma taki własnie następny etap swojego dzieciństwa.
      Nasza córcia spała jak aniołek do 4,5 miesiąca. Kładliśmy ją o 20.30 (na cycku) i spała do 7 czasami nawet do 9. A od 2-3 tygodni budzi sie 3-4 razy. Było kilka nocy w środku których budziła sie co godzine. Tez nie wiedziałm co sie dzieje, czy coś jej dolega, czy jest chora. Okazało sie że dzieci tak mają. ICh głowną cechą jest nieprzywidywalność i nigdy nie wiadomo co sie wydarzy. To sie nazywa macierzyństwosmile pozdrawiam
      • mruwa9 Re: Nieprzespane noce 24.09.10, 22:43
        no toz pisze, ze jest normalne , bo ten wiek tak ma, taka uroda niemowlectwa i nie ma co doszukiwac sie nie wiadomo, jakiej patologii, tylko po prostu przeczekac.
    • beauty_agadir Re: Nieprzespane noce 25.09.10, 10:42
      Rzeczywiście czasem budzi się i puszcza bąki.Myślę,że pomoże jej Espumisan przed snem.Bardzo mnie uspokaja słysząc,że Wasze dzieci też tak mają - znaczy trzeba przeczekać bo to normalne. Dziękuję za wszystkie życzliwe wypowiedzi.

Zaczepnym chcę powiedzieć,że jestem normalną matką która kocha swoje dziecko a jeśli chce pogadać po prostu pisze posta.Niech Wasze Skarbki chowają się zdrowo!
      • dagmara-k Re: Nieprzespane noce 25.09.10, 17:54
        u nas bez bakow od miesiaca jest akcja z niespaniem, a do 3 miesiecy spala do 3-5 rano.
      • duzeq Re: Nieprzespane noce 25.09.10, 21:08
        Sa jeszcze skoki rozwojowe i ten po trzecim miesiacu jest masakryczny. Dziecko jest drazliwe, nie chce spac, marudzi etc, etc. U nas to trwalo jakies 3 tygodnie i nagle przeszlo. Po czym nagle z takiej bezradnej malizny zrobilo sie wypasione niemowle smile.
        Powodzenia, bo tych skokow jeszcze pare zaliczysz smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka