Dodaj do ulubionych

10 miesieczniak, zatwardzenie, znowu... :/

30.09.10, 08:40
hej,

prosze o pomoc wszystkie mamy, ktore tak, jak ja zmagaly sie (i wygraly) walke z paskudnymi zatwardzeniami u swoich niemowlakow.
problem, ktory jakis czas minal, znowu powrocilsad malutki placze przy kazdej kupce. i nic dzwinego kal jest zbity i nieziemsko twardy. serce mi peka, jak patrze jak cierpi, ale juz nie mam pomyslow, co zmienic w jego diecie,zeby pomoc. dostaje sporo owocow i sloiczkowych i tarte surowe jablko i kaszke manne z duza iloscia ugotowanego jablka.
moze kompletnie wykluczyc kaszki ryzowe? (pszenne i kukurydziane tez?) albo jeden z mlecznych posilkow zastapic SAMYM warzywem?
jakie leki wlaczalyscie? cos na bazie laktulozy? pomoglo?

dodam, ze dziec jest uczulony na bialko mleka krowiego.

bede wdzieczna za KAZDA sprawdzona rade.

K.
Obserwuj wątek
    • easy_martolina84 Re: 10 miesieczniak, zatwardzenie, znowu... :/ 30.09.10, 08:55
      A jak z piciem?Duzo pije?
      Zamiast kaszki ryzowej dawaj moze kleik kukurydziany,on rozluznia stolce.Ryż przeciwnie.
      • ciazniczka Re: 10 miesieczniak, zatwardzenie, znowu... :/ 30.09.10, 09:06
        pije sporo wiec tym bardziej się dziwię.
        kleik ryżowy dawałam mu na początku rozszerzana diety, potem przeszłam na smakowe kaszki ryżowe i inne. kaszka ryżowa może działać zapierająco, a kleik ryżowy nie?
        ryż ma w obiadkach mojej roboty, chyba od tego w takim razie odejdę...
        • easy_martolina84 Re: 10 miesieczniak, zatwardzenie, znowu... :/ 30.09.10, 09:09
          No ryż też,dlatego może poszukaj czegoś na bazie kukurydzy,wiem ze ona rozluznia stolce.
          • ciazniczka Re: 10 miesieczniak, zatwardzenie, znowu... :/ 30.09.10, 14:20
            dzieki martolina
            kupilam dzis nestle ze sliwka i zbozami, moze pomoze...
            • easy_martolina84 Re: 10 miesieczniak, zatwardzenie, znowu... :/ 30.09.10, 22:38
              Jemy ten Zdrowy Brzuszek od kiedy pamiętam.Problemow z kupkami nie ma,moze coś pomoże.
    • nikaa818 Re: 10 miesieczniak, zatwardzenie, znowu... :/ 30.09.10, 10:05
      Kaszki i kleiki ryżowe out! Kaszki wielozbożowe dawaj np. ze śliwką tudziez kleik kukurydziany. Dajesz probiotyk? to podstawa w zaparciach! Ja zawsze polecam dicoflor. Jesli nie dajesz to zacznij jak najprędzej i podawaj conajmniej 2 tyg.
      • ciazniczka Re: 10 miesieczniak, zatwardzenie, znowu... :/ 30.09.10, 14:21
        no wlasnie wrocilam do dicofloru dzisiaj (bo przestalam jakis cas temu, jak byla poprawa...)
        dzieki piekne za rady!
      • twitti Re: 10 miesieczniak, zatwardzenie, znowu... :/ 30.09.10, 14:38
        U nas dicoflor nic nie dawal.
    • twitti Re: 10 miesieczniak, zatwardzenie, znowu... :/ 30.09.10, 14:37
      My mielismy mega problemy z zatwardzeniami. Doszlo do pekniec pupy. Leczylismy sie u gastrologa. Dostalismy od niego zalecenie, zeby dawac bardzo duzo surowych owocow i warzyw. Mielismy tez wspomoc sie preparatem z laktuloza. Pomoglo, bo pupa sie zagoila. Od kilku dni nie podaje specyfiku. Kupa znow wrocila do twardych kulek. Ale jak znow cos sie bedzie dzialo to znow zaczne dawac lek. jest bez recepty, ale nazwe zapomnialam.
      • ciazniczka Re: 10 miesieczniak, zatwardzenie, znowu... :/ 30.09.10, 15:24
        czy to jakis syrop?
        jak przypomni Ci się nazwa, to daj znać proszę.
        • twitti syrop 30.09.10, 15:34
          www.apteka.gda.pl/duphalac-syrop-p-1774.html
          to byl duphalac. My dawalismy na poczatku 5ml 1 raz dziennie. Po jakims czasie zaczynalismy zmniejszac dawke. Syrop zaczyna dzialac tak po ok tygodniu.
          Dla nas tak najlpiej to dzialaja przetwory mleczne. Niestety u ciebie to odpada.
          Swietne sa tez owoce z drobnymi pestkami jak truskawki, poziomki (rewelacja), jagody, borowki amerykanskie itp. I ogranicz podawanie sloikow. Po sloikach jest jeszcze gorzej. Najlepiej sama gotuj, a sloiki sporadycznie. Tylko sliwka jako tako dziala, ale tylko ze 2 dni. Oczywiscie mowie o sytuacji u nassmile
          • ciazniczka twitti 30.09.10, 15:47
            a ile mial Twoj dziec, jak zaczelas syrop podawac?
            no nabial u nas odpada poki co?sad maly rzyga dalej niz widzi chocby po lyzeczc mm (pije hydrolizat)
            gotuje mu sama obiadki, sloiki sporadycznie.

dzięki!
            • twitti Re: twitti 30.09.10, 15:49
              jakies 9 miesiecy chyba. Juz nie pamietam.
              • justyna25s Re: twitti 30.09.10, 22:26
                Mojemu synkowi przy zatwardzeniu pomaga syrop LACTULOSUM zawiera laktuloze,podaje 2,5ml na dobe,może nie działa natychmiastowo(synek kupke robi następnego dnia po przyjęciu syropka)ale widać,że stosunkowo szybko zmniejsza wzdęcie brzuszka i pomaga zasnąć bez płaczu,plusem równiez jest cena u mnie kosztuje niecałe 8zł,jak również to ,że jest bez recepty.Pozdrawiam.Mama Marcinka 10.01.2010
                • koralik12 Re: twitti 01.10.10, 08:46
                  U nas tez działał ten syrop. Pediatra powiedziała że nie odstawia sie go zaraz po uzyskaniu poprawy tylko podaje przynajmniej 2 miesiące, można zmniejszyć dawkę. Jest zupełnie nieszkodliwy mozna dawać rok i dłuzej. Tylko zeby działał dziecko musi duzo pić. I jeszcze dodatkowo zmieniłam mleko spowrotem na 1 bo ma mniej zelaza a żelazo zapiera i u nas własnie po wprowadzeniu mleka 2 zaczęły sie mega zaparcia. Teraz ma juz rok i dalej pije mleko 1, pediatra mówi że nie ma potrzeby wprowadzac 2 czy 3
    • kaamilka Re: 10 miesieczniak, zatwardzenie, znowu... :/ 01.10.10, 08:41
      Mój miał potworne zaparacia. Wykluczyłam wszystko co ryżowe - nawet słoiczków unikałam z ryżem. Kukurydziane - jak najbardziej ok.
      Jabłko kotowane zatwardza, kaszka manna chyba też (ale pewna nie jestem - ale na chłopski rozum - wchłania wodę).
      U nas niezawodnie działa kiwi! Rewelacja, polecam!
      A jak robi kupę to spróbuj posadzić go na ubikację, ew. na nocnik - grawitacja pomoga.
    • magda84k Re: 10 miesieczniak, zatwardzenie, znowu... :/ 01.10.10, 10:41
      Ja daję córce na śniadanie kaszkę nestle ze śliwka, pomaga! Ryż bym wykluczył, sa kaszki owsiane i pszenne.
      • angela10086 Re: 10 miesieczniak, zatwardzenie, znowu... :/ 01.10.10, 11:43
        duhalac moja barla jak mila 2 mieisace super dziala, nie nalezy sie go bac bo ten lek sie nie wchlania w ogole, powoduje ze jelita zatrzyamuja wode i tym sposobem rozluznia sie kupka, u nas szło....
        • jasia-mama Re: 10 miesieczniak, zatwardzenie, znowu... :/ 01.10.10, 13:37
          Rano na czczo (ok 2h po posilku u niemowlaków to juz na czczosmile podaj pol sloiczka suszonych śliwek gerbera, albo zrób sama napar z suszonych śliwek i podaj do picia. Wyklucz z diety wszystko co ryżowe i gluten, tarte jablko, jagody, gotowaną marchew. Nam jeszcze pomogla zawiesina debridat podawana 1 raz dziennie 2 ml przez tydzień, wspomaga pracę jelit. Sprawdzają się też owoce i warzywa drobnopestkowe, np ugotuj zupę z cukinią i pomidorem. U nas po takim podejściu do sprawy zatwardzenia ustąpily po ok tygodniu i odpukać nie wracają.
    • ciazniczka dzięki za wszystkie porady 03.10.10, 23:52
      za każdą z osobna jestem wdzięczna.
      Mój pediatra już nie miał pomysłów , jak malemu pomóc, a tu proszę - forum niezastąpione.

Tak czy inaczej, dla innych zainteresowanych, które będą zmagać się z podobnym problemem (oby żadna, bo patrząc na cierpienie swojego dziecka, wczoraj, przy kolejnej akcji nosiłam go po domu, próbując odwrócić uwagę, tuliłam i płakałam z nim z bezradności...)
      ale dziś już poszłooooo i to nie raz więc polecam:

-odstawić kaszki wszelakie (zostawiłam zdrowy brzuszek Nestle)
      -pół słoiczka suszonej śliwki gerbera na czczo
      -wprowadzić do diety więcej warzyw, po raz pierwszy podałam gotowane buraczki-smakowały i pewnie też pomogły
      -włączyć probiotyk (u nas dicoflor 30)
      -włączyć jakiś syropek delikatnie przeczyszczający (u nas Diphalac)

To chyba wszystko. Najważniejsze, że działa. Oby na dłuższy czas.

Pozdrawiam i DZIĘKI!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka