gdunia1 31.03.04, 12:35 mój 6,5 miesięczniak niekiedy wkłada kciuk do środka dłoni, a czytałam, że po szóśtym miesiącu nie powinno już tak być. znacie się na tym? mam iść do lekarza? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zosia888 Re: kciuk w dłoni 31.03.04, 14:03 Moj synek tez tak ma. W chwili obecnej ponad 9 miesiecy. Tez mi sie wydaje, ze ten odruch powinien juz zanikac. On potrafi inaczej, ale czasami wlasnie tak robi. Tez zastanawiam sie czy konieczna jest wizyta u lekarza. Ale chyba nie... Odpowiedz Link Zgłoś
ewamama Re: kciuk w dłoni 01.04.04, 08:03 Lepiej zapytac lekarza. Mój mały miał zaciśniety kciuk (miał wtedy 4 m-ce), my nie zwracaliśmy na to uwagi, a przy wizycie u neurologa okazało się, że ma wzmożone napięcie mięśni (i jeszcze inne zaburzenia)i mały musiał ćwiczyć. Lekarka jak tylko go zobaczyła to od razu zwróciła uwage na ten kciuk jako na coś oczywistego, że tak nie powinno być. Ale już teraz dla rozuźnienia możesz pasować rączkę. Odpowiedz Link Zgłoś
agis Re: kciuk w dłoni 01.04.04, 08:49 gdunia1 napisała: > mój 6,5 miesięczniak niekiedy wkłada kciuk do środka dłoni, a czytałam, że po > szóśtym miesiącu nie powinno już tak być. znacie się na tym? mam iść do > lekarza? pozdrawiam. Mój synek też długo zaciskał piąstki. Rehabilitantka poleciła mi jak najczęściej prostować mu paluszki i trenować podpory na rozpostartej rączce na boku, na czworaczkach albo w siadzie. Stasiek ma prawie 8 miesięcy i już ładnie prostuje wszystkie paluszki. Odpowiedz Link Zgłoś
gagarin3 Re: kciuk w dłoni 01.04.04, 09:33 Mój synek też zaciskał piąstki w ten sposó, a oprócz tego nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości, przeciwnie rozwija się bardzo szybko. A zaciska piąstki, bo tak lubi i jest do tego przyzwyczaony - w sytuacjach stresowych. Poradzono nam, żeby masować dłonie, ale w szczególny sposób. Najpierw kciuk - ale nie sam tylko zaczynając od poduszeczki aż po czubek paluszka (proste ruchy - a nie okrężne). Dobrym ćwiczeniem jest również coś takiego - oparcie rozpostartej dłoni dziecka na własnej (rączka zgięta w łokciu) i delikatne dociskanie całego przedramienia do własnej dłoni (trzymamy rączkę dziecka nad łokciem). Nie wiem, czy coś z tego zrozumiałaś, mojemu dziecku w każdym razie bardzo szybko pomogło. Jeżeli się niepokoisz, wybierz się prywatnie do jakiegoś rehablitanta (do "państwowych" są strasznie długie kolejki), niech obejrzy dziecko, poleci jakieś proste ćwiczenia, czy masaże dłoni. A jeśli on uzna, że coś jest nie w porządku, dopiero wtedy pójdziecie do neurologa. Wcześniej raczej nie ma sensu, tylko zafundujesz sobie niepotrzebny stres. Pozdrawiam. Agnieszka, mama Piotrusia Odpowiedz Link Zgłoś
zosia888 Re: kciuk w dłoni 01.04.04, 13:50 Pytalam wczoraj lekarza o ten kciuk. Tez mowi, ze zwrocil na to uwage, ale jej zdaniem nie dzieje sie nic niepokojacego, bo potrafi tez miec rozprostowana raczke. Ale my jestesmy pod stala kontrola neurologa (problemy z przewrotami i takie inne) wiec przy najblizszej okazji zapytam rozniez neurologa. Zobaczymy co mi powie. I Tobie radez to samo. Pewnie to nic groznego, ale lepiej dmuchac na zimne. Moze to byc faktycznie zespol napiecia miesni tak jak pisaly dziewczyny, a widac to akurat na kciuku choc w innych miejscach tez wystepuje. Pozdrawiam i napisz co sie okazalo, a ja po wizycie u neurologa rowniez dam znac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: kciuk w dłoni 03.04.04, 18:14 Bo pewnie pod względem neurologicznym jest OK. Jednak tak pozostawiony kciuk utrudnia rozwój tzw. motoryki małej czyli rozwój ruchów precyzyjnych dłoni. Takie dzieci źle chwytają łyżkę, długopis- na ogół nie lubią pisać lub piszą brzydko, są mało sprawne manualnie. Ja jeszcze zwróciła bym uwagę na barki( czy nie są zaokrąglone). Jeżeli tak to ćwiczę z dziećmi pod kątem ewentualnej wady postawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_majki Re: kciuk w dłoni 04.04.04, 21:07 Dzieci tak robia jak sie denerwuja. jesli robi tak tylko czasami to chyba OK... Pozdrawiamy. Kasia i Maja (24.07.2003) ________________________________________ Majeczka maj law ))) nnk.art.pl/kotografie/nenkowa.html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10446198 Odpowiedz Link Zgłoś
gdunia1 Re: kciuk w dłoni 05.04.04, 07:13 z Alesiem byłam u neurologa już 2 razy-po 2 miesiącach i jak skończył 4. lekarz mówił, że Małemu nic nie jest.mały miał problemy z napięciem, także przychodzi do niego raz w tygodniu rehabilitant i rozluźnia mi chłopaka, ale on też mówi, że nie martwić się tym kciukiem, ale ja sie marwie!Aleś za pare dni kończy 7 miesięcy i nadal często chowa tego kciuka! Odpowiedz Link Zgłoś