Dodaj do ulubionych

Próba trakcji

04.11.10, 11:27
Dziewczyny chciałam zapytać o próbę trakcji - czyli podnoszenie dziecka za rączki do siadu.
Mój mały ma skończone 4 m-ce i nie dźwiga główki do siadu przy podciąganiu za rączki, główka po prostu wisi. Byłam u neurologa, zalecił inny sposób noszenia, przewijania, karmienia... o rehabilitacji nie wspomniał.
Mały pięknie unosi główkę jak leży na brzuszku, zaczyna się nawet przewracać.
Poczytałam już o tym i oczywiście każde dziecię inne, ale nadal się przejmuję.
Miałyście może podobny przypadek ? Bardzo proszę o opinie, może Wy mnie uspokoicie...
Obserwuj wątek
    • swingwasp Re: Próba trakcji 04.11.10, 21:26
      mój też jeszcze nie podnosi i jakoś mnie to nie martwi. Na pocieszenie powiem Ci, że wśród znajomych którzy mają malutkie dzieci nie ma ani jednego 4 miesięcznego które by podnosiło główkę przy ciągnięciu za rączki. Ma jeszcze czas... Mój mały od jakichś 3 - 4 tyg podnosi główkę tylko jak jest w pozycji "kołyski" (leży pod kątem, nie wiem jak to inaczej wyjaśnić)
    • dziub_dziubasek Re: Próba trakcji 04.11.10, 21:36
      daj dziecku spokój, moje dzieci późno ciągnęły głowę przy teście trakcji. neurolog i ortopeda zalecili inne noszenie, ukladanie, zabawy ruchowe (np. robienie kołyski) i nikt nie wysyłał na rehabilitację, bo i po co. Dzieciaki poza tym robiły postępy, rosły, rozwijały się.
      Masz mądrego lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka