Dodaj do ulubionych

Za duża głowa?

19.04.04, 23:01
Mam prośbę czy możecie sprawdzić w książeczkach zdrowia Waszych pociech jakie
mają wymiary główki i klatki piersiowej? Lekarz powiedział mi dzisiaj że mój
synek ma za dużą główkę w stosunku do klatki ( 40 do 38cm).Jest to dla mnie
ważne, poniewaz Bruno urodził się z wylewem II stopnia do komór mózgowych,
teraz jego stan jest powylewowy i utrzymuje się poszerzenie komór bocznych.
Neurolog powiedział, że jeśli to będzie się nadal poszerzać Małemu grozi
wodogłowie. Bardzo się martwię o niego, a jednocześnie wierzę, że nic takiego
się nie stanie, że będzie wracał do zdrowia. Może któraś z Was miała podobne
doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • kasia_kp Re: Za duża głowa? 20.04.04, 11:21
      Mój Jasiek (wczesniak 31tydz) urodził sie z główka 27 cm juz w trzecim
      miesiącu miał 38 .Neurolog podniusł alarm ze cos sie dzieje , strasznie sie
      bałam przez kilka dni, bo tez się dowiedziałam o tym co może to oznaczac na
      szczęśie wszystko było ok. A Jas ma poprostu dużą główke , dopiero teraz w
      piaty miesiącu stosunek obwodu głowy do klatki piersowej jest 1:1
      Nie martw sie na zapas i napewno wszystko będzie dobrze
      Pozdrawiam Kasia
      i Jas (obwód główki 44 )
    • maja252 Re: Za duża głowa? 20.04.04, 13:07
      jeśli cię to pocieszy to piszę że mój synek na ostatnim badaniu miał 42,5 do
      40,5 czyli też dwa cm róznicy mały miał wtedy trzy mieśiące a urodził się z
      głową 38 cm ...nikt mi nic nie mówił że coś jest nie tak a mały rowija się
      prawidłowosmile)

Maja

ps.warzy 7600 a urodził się 4220
      • nikitka5 Re: Za duża głowa? 20.04.04, 14:39
        Moja Malwinka też miała wylew i ma poszerzone komory boczne w mózgu, wiem co
        czujesz, bo ja też bardzo się balam !! Moja neurolog uspokaja mnie, twierdzi,
        że nie będzie to żadne wodogłowie !! Nie martw się Malwa też miała dużą głowę i
        ma nadal, dzieci po wylewie najczęściej mają większe glówki !A czy robisz usg,
        komory się nadal powiększają ??Ile twój bruno ma miesięcy ?
        napisz koniecznie !
        pozdrawiam i idę zmierzyć głowę i klatkę
        • nikitka5 Re: Za duża głowa? 20.04.04, 14:49
          Główka 43,5 cm klatka 43 cm
          Nie martw się, nas też straszyli lekarze, że wodogłowie, porażenie mózgowe ...
          byłam przerażona, jak każda matka pewnie w takiej sytuacji, zmienilam
          neurologa, i teraz już tak się nie boję ! Takie poszerzenie może zostać u
          naszych pociech już do końca i wcale nie musi spowodować wodogłowia !
          Musimy myśleć pozytywnie, znam jeszcze jedną mamusię takiego dziecka i jej
          synuś rozwija się tylko troszkę woniej od innych dzieci i nie ma wodogłowia !
          Uszy do góry niech nasze pociechy mają radosne mamusie wink)
          nie dajmy się złym myślom ....
        • mascarbone Re: Za duża głowa? 20.04.04, 19:32
          Dziękuje za odpowiedzi - są pocieszające!smileBruno ma 1,5 miesiąca, tez urodził
          się wielki 4350 wagi i 57cm długi. Usg zrobiliśmy wczoraj, pierwsze kontrolne
          po wyjściu ze szpitala. Komory na szczęście się nie poszerzają, ale też nie
          zmniejszają się. Lekarz od usg powiedział, że to się moze wchłaniać nawet przez
          rok. Po prostu Brunio musi być pod kontrolą neurologa, gdyby coś tam tfu tfu
          tfu! Jeszcze raz dziękuje za słowa otuchy, pozdrawiam Was i Wasze kochane
          Maleństwa
          • ekwrot Re: Za duża głowa? 12.07.04, 10:38
            witam
            nasz córeczka ma 6 miesięcy i w trzecim miesiącu główka była w normie
            teraz przy kontroli lekarz stwierdził że ma o 1 cm większy obwód główki i
            zalecił badanie USG które wykazało że:

"przestrzeń płynowa podtwardówkowa obustronnie poszerzona do 7 mm, strzelina
            pośrodkowa rozsunięta do 12 mm. Miernie poszerzone symetrycznie komory boczne -
            w płaszczyźnie czołowej środkowej światło obu po 10mm, łączny wymiar
            dwukomorowy 40mm. Sploty naczyniakowe i tkanka mózgowa bez zmian ogniskowych"

Bardzo się boimy z żoną aby nie doszło do wodogłowia
            lekarz na USG powiedział że nie ma się czym przejmować bo choć norma to 4 mm
            zamiast wspomnianych powyżej 7mm ale niepokój zaczyna się powyżej 11 mm.

czy aby na pewno nie powinniśmy nic robić

bardzo proszę o poradę co robić

pozdrawiam
            • magdamroziuk Re: Za duża głowa? 12.07.04, 13:18
              Mój synek od urodzenia ma różniecę 2 cm między obwodem główki (teraz 44 cm) a
              klatki (42 cm). Nikt mi nie mówił, że to coś niepokojącego. A bywamy też w CZDz.
              Ale spytam się lekarki przy następnej wizycie.
    • margarettka Re: Za duża głowa? 12.07.04, 13:41
      moj synek tez ma caly czas 2 cm roznicy i nikt nie mowil ze to cos zlego. Gdy
      mial 4 m-ce i tydzien mial 43,5 cm-glowa i 41,5-klatka. Wazy 7.560 a waga
      urodzeniowa 3.650
      • edki16 Re: Za duża głowa? 12.07.04, 16:37
        Mój 8 miesieczny synek ma obwód główki 47,5cm a kl.piersiowej 43 cm , usg jest
        prawidłowe, lekarze rozkładają ręce Dr Albrecht z Dziecka mi powiedział ze to
        taka uroda i już.Pozdrawiam
        • ekwrot Re: Za duża głowa? 12.07.04, 17:17
          tylko że lekarz na USG powiedział że jest lekki odchylenie od normy - i mówił
          żeby "obserwować a nawet machnąć na to ręką"
    • osmag Re: Za duża głowa? 12.07.04, 20:54
      Najlepszym ekspertem w tej sytuacji jest neurochirurg.Jeżeli jesteście z Wawy
      to polecam dr. Eibla . Pracuje w szpitalu na Niekłańskiej i w ośrodku "antis"
      na Ursynowie.
      Trudno tylko na podstawie opisu powiedzieć czy jest to powód do
      zmartwienia ,ale napewno do obserwacji.Ważne jest też zachowanie i rozwój
      dziecka oraz ocena neurochirurgiczna.
      • ekwrot Re: Za duża głowa? 13.07.04, 17:41
        prosze o namiar na dobrego neurohirurga w Krakowie na maila
        rk@telefony.com.pl
        • iperz Re: Za duża głowa? 13.07.04, 18:40
          zrównaie obwodu głowy i klp ma miejsce około 3 miesiąca u donoszonego
          noworodka. Ważne jest też czy przyrosty mieszczą się w tych samych kanałach
          centylowych. (sprawdź to z tyłu w książeczce lub wpisz w google - siatki
          centylowe) Wahania +/- 1 kanał nie są podstawą do wszczynania alrmu ale
          wnikliwej obserwacji. W 1 roku życia obwód głowy powiększa się o około 12-14 cm
          z czego około 2/3 przyrostu ma miejsce w 1 pólroczu.
          W Twoim przypadku jednak wydaje mi się, że rozsądna byłaby stała opieka
          neurologa i okresowe badania usg
          pozdr
    • yula Re: Za duża głowa? 13.07.04, 18:58
      moj synek mial wylewy dokomorowe 1na 2 stopien. Urodzil sie z obwodem glowki 38
      a klatki 36 cm. Ta dysproporcja utzymala sie do 5 mies. Po za tym rozwinela mu
      sie asymetria i chodzimy na rehabilitacje do tej pory ale juz chyba na zakonczeniusmile
      Usg glowki po skonczeniu 1-go mies pokazalo ze wylewy sie wchlonely i wszystko w
      granicach normy. Ale nas nikt nigdy nie straszyl wodoglowiem, i smiejemy sie ze
      maly ma wielka glowe. Teraz to juz duzy ruchliwy chlopak ktory uczy sie biegac
      ma 14,5 miessmile

Musicie byc pod kontrola neurologa i pilnowac centyli, jesli obwod utrzymuje sie
      w jednym centylu to wszystko w porzadku.

Julia, Maksiu i 13 tyg brzuszeksmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka