rene1978 15.01.11, 14:54 moja córcia ma 18 dni.czy powinnam jakoś nakłądać pieluchę tetrowa tak aby nózki były wyprostowane? mała ciagle ppodkurcza nóżki i obawiam sie o jej bioderka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gavagai1 Re: bioderka 15.01.11, 15:09 przez większośc czasu dziecko w brzuchu matki ma własnie taką pozycję(podkurczone nogi), i raczej nie rozprostują się z dnia na dzień po porodzie To jest właśnie fizjologiczna pozycja, kolana uniesione, lekko odwiedzione na bok, tzw. "żabka fizjologiczna", nie prostuj jej na siłę Odpowiedz Link Zgłoś
rene1978 Re: bioderka 15.01.11, 15:17 nie prostuje na siłe- no na głowe to ni upadłam. a pytam bo madre ciotki tak mi nakazują Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka Re: bioderka 15.01.11, 15:32 "Mondrym" ciotkom podziękuj za "dobre" rady. Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka ???? 15.01.11, 15:11 A wiesz,że prostując nogi niemowlakowi można mu zwichnąć biodra ? Krępować dziecko chcesz bo nóżki podkurcza ?- matko święta........ Wierzyć mi się nie chce,że w domu dziecko kisisz- moje na drugi dzień już na spacerze było- w drugim dniu życia. Odpowiedz Link Zgłoś
andzi-a233 Re: ???? 15.01.11, 15:50 to wyobraź sobie,że moi sąsiedzi mają tylko 3 tygodnie młodszą córkę ode mnie i na dworze nie byli od września Latem jeśli już gdzieś wyszli, to do pobliskiego warzywniaka na zakupy, a jak z nią rozmawiałam to powiedziała że daleko nie wychodzi bo pies jej na wózek skoczy i co wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka Re: ???? 15.01.11, 16:47 Pytanie- co jej wcześniej na mózg skoczyło.............. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: bioderka 15.01.11, 15:13 Wlasnie prostowanie na sile moze zaszkodzic. Dzieci, ktore maja problemy z bioderkami specjalnie sie dodatkowo szeroko pieluszkuje tak, aby mialo nozki jak zaba. Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka Re: bioderka 15.01.11, 15:34 Szerokie pieluszkowanie to 20 lat temu było- jak się okazuje wcale nie takie dobre jest dla rozwoju miednicy ogólnie. Odpowiedz Link Zgłoś
atrapcia Re: bioderka 15.01.11, 15:56 Jeśli miała robione USG bioderek i wyszło ok, to nie ma wskazań do pieluchowania. Jeśli USG nie było, to tym bardziej. Ograniczanie ruchu kończyn dziecka, jest ograniczaniem jego rozwoju - można tylko zaszkodzić. A jest do tego uciążliwe nie tylko dla dziecka, ale też dla rodzica, bo zawsze trzeba tą dodatkową pieluchę nałożyć Nóżki same się rozprostują z czasem, tak samo jak ukształtuje się kręgosłup (teraz ma zupełnie inny kształt niż u dorosłego) Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: bioderka 15.01.11, 17:46 Jezu, kobieto! Nic nie nakładaj i nic nie prostuj. Słuchaj lekarza, a nie "ciotek" Odpowiedz Link Zgłoś