Dodaj do ulubionych

Ja chcę spać !!!!!!

04.02.11, 08:04
Córka ma pięc miesięcy i od dwóch spi tragicznie- już ok. pół godziny po zaśnięciu zaczyna się kręcić, popłakuje, podrzuca nogi, trze oczy, łapie się za uszy.
Tak jest niestety całą noc. Pół godziny do godziny snu i kilkanaście minut kręcenia ,placzu- ja spie po dwie godziny na dobę. Ma alergię, ale jeszcze nie wiem na co, karmię piersią,odstawiłam już praktycznie wszystko.
Obstawiam brzuch, z tym, że nic na brzuch nie pomaga, może zęby- smaruję żelem Dentinox- nie pomaga, może ją swędzi skóra, bo ma wysypke- daje lek przeciwświądowy- bez efektów.
Jak śpią wasze pięciomiesieczniaki?
Jak jej pomóc- jak pomóc sobie. Jestem już tak przemęczona, że byle drobiazg wyprowadza mnie z równowagi.
Obserwuj wątek
    • tigermarli Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 08:13
      właśnie miałam zakładac nowy watek! smile
      moja 4 miesięczna córka od kilku nocy nie chce spac. Zasypia, połakuje, znów zasypia, wierci się, jęczy... Jest karmiona MM, na noc dostaje sinlac, a w nocy 2 razy MM więc głodna nie jest. Sprawdzaliśmy już temperaturę-też nie. Myślę, myślę i nic nie wymyśliłam.
      Co, zęby? już? słyszałam, że w nocy najbardziej bolą więc może dziś spróbuję jej dac coś przeciwbólowego przed snem.
      A może zupełnie coś innego?? pomocy.
      • jombusiowa Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 08:17
        Jak mój skończył 5 miesięcy to też się zaczał budzić często-po 6 miesiącu wyszły dolne jedynki.
        A poza tym...myślę,ze co wrażliwsze dzieci odreagowują dzień-np ja odreagowuję w nocy, mój moze miec to samo, no i zęby podobno potrafią straszliwie dłuuuugo iść.
        Ja po 3 miesiącach już się przyzwyczaiłam-czasem nawet spi ciągiem 2,5 godz.-to wtedy sie śmieję,ze taka "cudowna" noc jest po to,żebym nabrała sił i nie zwariowała.
    • pancia-jancia Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 08:26
      U nas to samo od jakiegoś czasu, rzuca się, kręci, płacze, wierci albo wstaje o 4 i po spaniu. Może taki okres?
    • mmm_marta Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 08:44
      witaj w klubie smile. ja też chcę spaaaaaaaać!!! smile
      u nas takie nocne cyrki były związane z ząbkowaniem. niestety nic nie pomagało (ani przeciwbólowe, ani dentinox, ani viburkol). jedynie mamina pierś. tak więc spałyśmy razem, bo nie opłacało się odkładać do łóżeczka. strasznie się umęczyłyśmy. ale minęło jak zęby wyszły. niestety nie do końca, bo młoda moja to straszny nocny cycol jest smile. ale teraz widzę, że jej nic nie boli, więc jakoś tak lżej, choć nie wyspana jestem chronicznie...
      Co Ci mogę poradzić? pewnie Twoją córeczkę coś męczy. Jeśli ząbkowanie, to trzeba przeczekać i jeśli leki nie działają, ratować się kojącym działaniem piersi smile. jeśli alergia, to trzeba ustalić na co. tylko nie w ten sposób, że rezygnujesz ze wszystkiego co może potencjalnie uczulic, poczytaj na forum o KP. bo restrykcyjna dieta na pewno Ciebie osłabia i pogorsza sprawę.
      P.S właśnie kończę sączyć poranną kawkę. żeby się obudzić smile. ehhh kiedy ja się wyśpię....chyba w trumnie dopiero
    • hania_31 Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 09:17
      Wlasnie z takimi slowami dzisiaj przywitalam dzien (06:15). Ostatnio synek zaczal ladnie spac w nocy - je o 22 ostatnie mleczko z kleikiem i spi do ok 3-4. Niestety dzisiaj budzil sie co 2h. Nie wiem tez czy to brzuch ale tak bym obstawiala (pewnie cos zjadlam co Mu nie spasowalo). To budzenie sie to jeszcze nic bo wstaje wloze smoka albo dam cyca i idzie spac ale gosc budzi sie ok.6 i juz jest po spaniu. Ja nieprzytomna a on gotowy do zabawy. Masakra. W dzien tez nie jest najlepiej ze spaniem - usypianie trwa godzine a spi 40 min. Jedynie spacery choc wczoraj tez nie bardzo spal nawet na nim. Marzy Mi sie zeby pospac 6h ciagiem bez zadnego wybudzania itp. ale kiedy to bedzie?
    • kotkowa Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 10:46
      zbadaj ją na PASOŻYTY, u nas to było to - a objawy tez niepokoj, bole brzuszka, alergia pokarmowa na wszystko.
      • agrafka781 Re: Kotkowa 04.02.11, 11:12
        Pytałam naszego pediatre o pasożyty- twierdzi , że córka jest na to za mała.
        Jakie dokładnie badania robiłaś?
        • sledznaostro Re: Kotkowa 04.02.11, 11:56
          Nie ma za małych dzieci. Ten mit wciąz pokutuje wśród pediatrów. Miałam noworodka z lambliami, zdiagnozowany dopiero w 3 miesiącu. Też podobno dziecko było za małe.

Badanie kału, tylko w dobrym laboratorium. U nas sprawdził się warszawski Felix. I pośredni dowód w postaci podwyższonego poziomu eozynofili oraz obniżonego poziomu hemoglobiny w morfologii krwi z rozmazem.
        • atrapcia Re: Kotkowa 05.02.11, 08:57
          Masz w tym temacie >>>>>TU<<<<< jakie robiła badania smile
    • andziulka32 Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 11:14
      hej! mój ma 5,5 miesiąca i też od jakiegoś czasu dużo gorzej śpi. Jeszcze niedawno spał od 20 do ok 7 lub 8 z dwiema przerwami na cyca a teraz budzi się co 1,5 lub dwie godziny. Znowu spi ze mną w łóżku bo już mi się nie chciało do niego tyle razy wstawać. Budzi się grubo przed szóstą gotowy do zabawy. Obstawiam albo zębiska albo po prostu ma taki okres.
    • mruwa9 Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 11:38
      Taka faza. Spij z dzieckiem przy piersi, odsypiaj w dzien ile wlezie. Wytrzymasz.
      • tigermarli Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 11:53
        a co z mamą, która karmi MM i nie może za każdym obudzeniem podtykac cyca? i nie może w dzień odespac bo pracuje od 7 do 18? crying
        • mruwa9 Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 12:29
          autorka pisala, ze karmi piersia. jesli matka nie karmi piersia, to najczesciej oznacza , ze nie karmi na wlasne zyczenie (matki, ktore nie moga karmic z przyczyn medycznych stanowia znikomy margines) i ma to, czego chciala. Zreszta nadal nic nie stoi na przeszkodzie, zeby spac z dzieckiem a do nocnych dyzurow zatrudnic ojca dziecka, np. co druga noc do malucha wstaje matka, co druga ojciec.
          • tigermarli Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 13:36
            karmimy się MM od urodzenia, właśnie z przyczyn medycznych.
            Marzylam o karmieniu piersią i mam nadzieje jeszcze te marzenie kiedyś spełnic, ale w tym przypadku się nie udało.
            W każdym razie spanie z dzieckiem i wtykanie mu smoczka za kazdym razem nie dziala, ani żadne poklepywanie po pleckach, a zarówno ja, jak i mąż pracujemy bardzo długo i intensywnie-owszem-dzielimy się obowiązkami, wstawaniem również, ale nieprzytomni nie chcemy chodzic.
            Chcę przede wszystkim aby moje dziecko wysypiało się, było pogodne i rozwijalo się dobrze, a spokojny sen to podstawa.
            Zatem proszę o MĄDRĄ radę a nie docinki w stylu "masz co chciałaś".
            z góry dziękuję
    • ola4-0 Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 11:43
      potwierdzam, taki okres pewnie plus zęby, moja też tak miała, przeczekać, możesz też spróbować dać jej na noc coś przeciwbólowego, zobaczysz czy jest poprawa czy nie.
      I przygotuj się na niejeden taki okres, ale na pocieszenie to wszystko kiedyś miniesmile trzymaj się ciepło
    • iwonkocia Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 14:07
      u nas podobnie-od 3miesiecy spie 2h na dobe,bo te 2h maz trzyma dziecko. w nocy co pol godziny wola butle po to,zeby wypic kila lykow.
      • iwonkocia Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 14:11
        tez sie juz zastanawiam nad jakimis pasozytami,bo to az nieprawdopodobne,zeby niemowle sie tak cala noc rzucalo
    • erba Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 15:45
      Moja ma 7 miesięcy i też się popsuła, już ponad miesiąc wybudza się w nocy po kilka-kilkanaście razy. Przeważnie wystarczy włożyć smoczka. Odespać nie mogę, bo pracuję na cały etat. Zastanawiam się nad tą metodą 3-5-7, bo już powoli nie wyrabiam fizycznie i psychicznie.
    • karo610 Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 17:35
      U nas tak było, byłam pewna że to kolka czy coś... pojechaliśmy do lekarza a tu zapalenie ucha i do szpitala od razu.. podawali małemu antybiotyk dożylnie ale on miał 5 tygodni wtedy.
      Jak łapie się za uszka to sprawdź może czy w tym temacie jest wszystko ok.
      • iwonkocia Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 18:01
        hehe fajnie jak mozna napisac,ze sie "popsuła"-moja sie nie popsula,od poczatku nie spismile
        co do uszu,to łapie sie za nie,ale tylko popoludniu,jak jest spiaca.mysle,ze gdyby to bylo zapalenie ucha,to nie przechodziloby wcale i nie smialaby sie,nie bawila itp
        • setim Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 20:18
          Kochane moze zacznijcie od tego:
          Rytuał wieczoru - o tej samej godzinie kąpiel potem kolacja z zageszczaczem - czyli przydko mówiąc zatankowanie brzuszka do pełna smile - polecam kszki Milupa na sen - dobranoc sa z melisą
          Przed pójsciem spac wyciszenie dziecka: zero wygłupów, telewizji, cisza nocna
          Jesli budzet pozwala zakup np. projektora - niektórym dziecia bardzo pomaga - ewentualnie właczanie kołysanki co wieczór ta sama... słuchanie w łóżeczku lub nawet w trakcie kapieli.
          Po kapieli masażyk - plecki, brzuszek, nózki, raczki itd. na oliwce np. Johson baby na dobry sen
          ograniczenie dłuższych drzemek w ciagu dnia - maluch w waszych malenstw wieku potrzebuje w ciagu dnia 2-3 drzemek po godzince
          • setim Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 20:20
            I dodatam ze cierpliwosc jest najwazniejsza - powtarzajcie rutuał codziennie bez wzgledu ze co wieczór bedzie to samo - w koncu poskutkuje!!!!!!! Polecam tez metode 3-5-7 tylko tutaj tez cierpliwosc popłaca!!!!!!!!
            • tigermarli Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 21:34
              za dużo tracy hogg się Pani naczytala wink
              a poważnie, to wszystko się zgadza myślę u większości z nas.
              Zwykle podpisały sie pod tym wątkiem Pani, którym dzieci nagle się popsuły i szukamy przyczyny uncertain
    • agrafka781 Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 21:38
      Mam zaufanie do teściowej, mieszka 20 minut jazdy samochodem od nas. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że zostanie z nami w domu trzylatka, która też czasem zamarudzi w nocy, ale to pikuś w porównaniu do młodszej. No i będziemy mogli starszej poświęcić więcej czasu.
      • pancia-jancia Re: Ja chcę spać !!!!!! 04.02.11, 21:41
        to się nie zastanawiaj i miłych snówsmile A nóż dzieciak po nocach z teściową wróci naprawiony? Kto wiesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka