Dodaj do ulubionych

dlaczego "CYCE" a nie "piersi"?

12.02.11, 17:34
Od dawna nurtuje mnie to pytanie-dlaczego dla tak wielu kobiet ich piersi po urodzeniu dziecka staja się "cycami"? Dlaczego tak wulgarnie i w sumie obrzydliwie nazywaja swoje piersi? Poza kontekstem ciążowym każda z tych kobiet raczej by sie obraziła gdyby ktokolwiek nazwał tak paskudnie te część ich ciała..
Temat jest dla mnie aktualny bo odkąd urodziłam dziecko wiele osób pyta mnie czy karmie "cycem" i za każdym razem czuje to samo zażenowanie. Oczywiście natychmiast poprawiam ale niesmak pozostaje..
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 17:47
      Nie wiem z czym masz problem, ale każdy może nazywać swoje części ciała jak chce.
      • martini1977 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 18:39
        lidek0 napisała:

> Nie wiem z czym masz problem, ale każdy może nazywać swoje części ciała jak chc
        > e.
        dokladnie.. tez mi problem
      • mrowka75 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 02.03.11, 12:24
        Swoje, a jakże, niech każdy nazywa jak chce, ale jak mnie ktoś pyta czy ja karmię cycem, to zaprzeczam, bo karmie piersią.
        Kiedyś kwestia mnei nie raziła, ostatnio bardzo.
    • mia_siochi Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 17:51
      Wersja dla wrażliwych: cysie lub cycunie big_grin
      • douglas.beauty Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 17:54
        smile

a czy po zakonczeniu karmienia pytamy swoich facetow "podobaja Ci sie moje CYSIE?smile))))
      • ripani Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 17:56
        mia_siochi napisała:

> Wersja dla wrażliwych: cysie lub cycunie big_grin
        >
        >
        albo cycusie smile

• atrapcia Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 13.02.11, 07:48
          Dla mojej córki pierś to cycy, sama już trochę mówi i cycy łatwiej jej powiedzieć niż matka daj pierś suspicious Osłuchała się od małego, od dawna wie co to "cycuś" i kojarzy to słowo z jedzeniem. Ale tak naprawdę to chyba taka faza zdrabniania i przezywania wszystkiego "po dziecięcemu" - cycuś, mlesio, amciu, piciu, siusiu itp. smile

I nie uważam słowa "cyc"/"cycek"/"cycuś" za obraźliwe/wulgarne, być może zakrztusiłabym się pijąc coś gdyby ktoś mi powiedział coś w stylu "pokaż cycki" , ale byłoby to raczej ze śmiechu niż oburzenia ;D

A na krocze mówię cipunia na przykład. I córce też. A to takie zdrobnienie od CIPY, wiesz?
          I też mnie to nie rusza. Lepiej brzmi niż jak u niektórych mamusiek kosmiczna WAGINKA (co jest zresztą niepoprawnie bo krocze to nie wagina).suspicious
          • oliolaola Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 14.02.11, 12:27
            atrapcia napisała:
            > A na krocze mówię cipunia na przykład. I córce też. A to takie zdrobnienie od C
            > IPY, wiesz?
            > I też mnie to nie rusza. Lepiej brzmi niż jak u niektórych mamusiek kosmiczna W
            > AGINKA (co jest zresztą niepoprawnie bo krocze to nie wagina).suspicious

umarłam smile dobre spostrzezenie tongue_out ja prawie umarłam jak moja kolezanka która ma córkę cały czas mowila ze mala ma odpazoną "kurę", kura to kura tamto, po pół godzinie w koncu nie wytrzymalam i sie zapytalam o co chodzi, to sie zaczerwienila i powiedziala oburzona sciszajac głos ze chodzi wlasnie o cipunię big_grin
            ja mam syna wiec to mnie ominelo, a co do cyców to ja jakos oddzielam cyca od piersi, maż tez nie ma z tym problemow wink
      • gazeta_mi_placi Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 13.02.11, 12:44
        Mlesio z cysia big_grin

https://www.suwaczki.com/tickers/4apfo0uufqlmahpy.png
        • maderta Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 14.02.11, 11:38
          gazeta_mi_placi napisała:

> Mlesio z cysia big_grin

Nieee Mlenio z cyculka smile smile smile
        • i_ja_tez gazeta_mi_placi !!! - sygnaturka: umarłam 15.02.11, 17:41
          Hahahaha, super sygnaturka - prawie umarłam ze śmiechu!!!
          Jak leżałam w ciąży to podczytywałam jej wątki, dziewczynie się we łbie przewróciło.
    • siisiiii Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 17:59
      no, ja też tego nie rozumiem, podobnie jak "cuimkania" do dzieci jakimś dziwnym, niezrozumiałym językiem smile
      mnie razi jeszcze jak ktoś na organy rozrodcze swojej córki mówi CIPKA.... to jest dla mnie totalna masakra...
      ale każdy mówi jak chce i tego się nie zmieni.
      • paliwodaj Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 18:35
        ja mialam CYCUCI big_grin, dajcie jakies linki do tego gdy karmiaca karmila swoimi cycami
        • mia_siochi Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 18:47
          paliwodaj napisała:
          >dajcie jakies linki do tego gdy karmiaca karmila swoimi
          > cycami

no se jaja robisz ;P

szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=cyce&s.sm.forumXx=572&sf=tresc&s.sm.author=&s.sm.title=
          • methinks Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 18:59
            Jądra chyba!
            • mia_siochi Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 19:11
              Jąderka.
              Albo jądruniawink
      • methinks Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 19:46
        A jak nalezy mowic, zeby Cie nie razilo?
        • siisiiii Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 20:03
          a nie można mówić tak jak się nazywa dana część ciała tylko wymyślać jakieś dziwne śmieszne albo jak dla mnie czasami wulgarne nazwy?
          • fairycharlotte Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 20:16
            Mi się także "cyce" nie podobają i tez nie bardzo rozumiem, dlaczego to okreslenie jest tak popularne w kontekscie karmienia.
          • methinks Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 21:55
            Oczywiscie, ze mozna mowic "srom" albo "wagina", ale przeciez to zalezy tylko i wylacznie od osobistych preferencji. Mnie slowo "cipka" nie razi, roznimy sie po prostu wrazliwoscia. Jedni gola owlosienie lonowe, a dla innych to sodoma i pedofilia. Tu sie liczy jedynie wylacznie subiektywne odczucie.
    • aniluap_w Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 20:29
      Dokladnie nad tym samym sie zastanwiałam.
      Nienawidze jak ktos mowi karmisz cycem, dajesz cyca. I odrazu poprawiam i mowie nie nie karmie cycem, karmie piersią. Dla mnie jest to wulgarne i obrzydliwe.
      • aniluap_w Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 20:31
        a tak w ogóle to CYCE kojarzą mi sie z dojnymi krowami. A ja mimo ze zostalam matką i karmie dalej jestem kobietą i mam piersi.

A jak chcecie sie umowic np na usg piersi to mowicie usg cyca?
        • atrapcia Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 14.02.11, 08:09
          Hahaha big_grin Toć krowy mają wymiona i strzyki - skąd ci się cyce wzięły? ;D
      • ylunia78 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 15.02.11, 11:01
        aniluap_w napisała:

> Dokladnie nad tym samym sie zastanwiałam.
        > Nienawidze jak ktos mowi karmisz cycem, dajesz cyca. I odrazu poprawiam i mowie
        > nie nie karmie cycem, karmie piersią. Dla mnie jest to wulgarne i obrzydliwe.
        >
        tu się zgodzę,ale jak mówię do dziecka to mówię"dam cycolka"big_grin a jak ktoś pyta jak karmię,to odpowiadam"karmię piersią".
        "Cycolek" to wersja tylko domowawinkA co mam mówić?!"chodź mama da pierś?"uncertain
    • nikka.1983 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 20:46
      douglas.beauty napisała
      > Poza kontekstem ciążowym każda z tych kobiet raczej by
      > sie obraziła gdyby ktokolwiek nazwał tak paskudnie te część ich ciała..

Poza kontekstem ciążowym większość pewnie też obraziłaby się o stwierdzenie "Ale masz duży brzuch"... wink
      • annie_laurie_starr Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 21:28
        No bo to jest tak - jak sama osoba mowi o sobie cos negatywnego np. jestem glupia, jestem brzydka, jestem stara to jest OK. Ale jak ktos inny tak mowi o bliznim to nie jest OK. No wiec swoje piersi mozemy nazywac tak bzrydko jak nam sie podoba, ale cudze juz nie.
    • 18_lipcowa1 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 21:44
      Ja mam piersi ,karmię piersią i tak się wyrażam.
      Cyc - mówię tylko do córki, bo wiem ,że to umie powtórzyć i potem powiedzieć zwyczajnie czego chce.
      Więc teraz jak chce spać i wie że usypiana wieczorem jest z piersią mówi ''titi' albo coś na kształt cycy' i wiem co chce.
      Przy ludziach typu kolezanki, lekarz, mąz mowię piersi.
    • ania87-2 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 21:50
      A ja tam mówię pierś albo cycuśwink
      Cyc nigdybig_grin
    • enamerele Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 21:57
      Ja w tych krótkim czasie, kiedy karmiłam, zapraszałam swoje dziecię do baru "Pod małym i wielkim cycem". Potem nadałam im imionawink
      • mmm_marta Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 22:27
        hehe dobre smile
        P.S nie znoszę zwrotu "karmię cycusiem" albo jeszcze gorzej "cysiem"
        już chyba wolę "karmię cyckiem", choć to też beznadziejne
        po prostu - karmię piersią smile
      • zjedzmy_polaka Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 23:01
        Imiona piersiom??? To jeszcze słabsze niż nazwanie penisa Wackiem.
        • gazeta_mi_placi Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 13.02.11, 12:47
          Dlaczego nie? Na przykład Kasia i Basia big_grin
          • zjedzmy_polaka Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 13.02.11, 23:14
            Wciąż słabe, nawet w trójkącie z Wackiem tatusia.
      • olcia71 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 01.03.11, 22:23
        enamerele napisała:

> Ja w tych krótkim czasie, kiedy karmiłam, zapraszałam swoje dziecię do baru "Po
        > d małym i wielkim cycem
        ". Potem nadałam im imionawink
        To miałaś dwa różne?
    • zona_mi Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 12.02.11, 22:40
      To nie jest określenie wulgarne, tylko pospolite.
      Znam gorzej brzmiące.
      • gazeta_mi_placi Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 13.02.11, 12:46
        >zona_mi napisała:

> To nie jest określenie wulgarne, tylko pospolite.

big_grin

Mam dla Ciebie zagadkę : co oznacza po łacinie słowo "vulgaris"?
        • zona_mi Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 13.02.11, 15:39
          W tym sensie tak, ale wiesz o co mi chodziło smile
    • matylda07_2007 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 13.02.11, 09:29
      Mówię tak i tak. Lubię słowo cyce wink Jest takie... przaśne wink Natomiast "podaję pierś", to takie z namaszczeniem. O, właśnie amator owych części ciała się zbudził.
    • jananka off topik :) 13.02.11, 14:28
      a u nas są łełkibig_grin
      wrzeszczy łełe na sam widok big_grin
    • mika_p Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 13.02.11, 15:06
      Wrzuć sobie w google MIODEK CYC.
      Łaaaaaadnych naście, jak ie dziesiąt lat temu, profesor Miodek na płycie Big Cyca opowiadał o słowie CYC, zdaje się, ze teraz jako mp3 można ten kawałek znaleźć.
      • maderta dla leniwych 14.02.11, 11:46
        wisnia.wrzuta.pl/audio/6cSmDP3Q0cL/prof._jan_miodek_-_cyc
        • mrowka75 Re: dla leniwych 02.03.11, 12:35
          oparte na słowordzie naturalnym smile
          Dobre smile
          Dzięki maderta smile
    • jedna.walizka Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 14.02.11, 10:01
      pewnie dla tego samego powodu dla ktorego jedni powiedza: 'zarte to to takie!!' (bez komentarza)

jedni przeklinaja,inni nie
      jedni powiedza :o co kaman a inni nienawidza tego zwrotu
      • dsekowska Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 14.02.11, 11:35
        Ja mówię do swojego synka " dam ci cycunia",a przeciwniczki cycunia mówią "dam ci pierś"?
        Ja rozumiem, że ludzie mają różne upodobania ale to nie znaczy, zwolenniczki "cyców" zasługują na krytykę.
    • sadothiel Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 14.02.11, 11:42
      wystarczy "cyce" zamienić na "cycuszki", a już całe wyrażenie zaczyna wyglądać nieco bardziej pieszczotliwietongue_out
    • klamczucha3 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 14.02.11, 12:16
      Zgadzam sie z toba w calej rozciaglosci...
      Mnie tez zniesmacza takie wulgarne okreslenie!
      Ja do corki mowie,ze mama da jej "cysia" smile
      Mowiac do dziecka o piersi to za powaznie a o "cysiu" to juz jakos lepiej... smile
    • douglas.beauty Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 14.02.11, 12:59
      moja prywatna teoria jest taka,ze wiele kobiet mowi "cyc" z pruderii (swiadomej lub nie, byc moze tez wyssanej z "cyca" matki). "Piers" kojarzy sie erotycznie, do czasu urodzenia dziecka sluzy wylacznie celom seksualnym. Potem byc moze nazywanie piersi piersia wydaje sie niektorym jakies nieprzyzwoite, intymne i ich piersi staja sie cycami, bo to ogromnie zwieksza dystans do tych czesci ciala - zwlaszcza w rozmowie z innymi. Byc moze latwiej powiedziec "karmie cycem" a nie "karmie piersia"; latwiej tez o to spytac (zwlaszcza, ze w Polsce mnostwo znajomych i nieznajomych osob dziwnie intensywnie interesuje sie ta sfera karmienia dzieci).
      Mnie sie to nie podoba a pytanie czy karmie "cycem" jest dla mnie zwyczajnie obrazliwe. Moze dlatego, ze ja sie nie wstydze mowic o swpich piersiachsmile
      Nie lubie tez robienia czy mowienia czegos " bo wszyscy tak mowia, bo sie przyjelo"..
      • asia2387 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 15.02.11, 09:24
        a jak mówisz do dziecka "Kochanie chcesz pierś" a ono na to tak mamo z kurczakasmile a jak będzie duże maleństwo to zamiast mamo daj cyca do bedzie mówić mamo daj pierśsmile Nie rozumiem tych wywodów, niech każdy mówi jak chce.
        • buszynska Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 15.02.11, 09:40
          Kosmiczny dylemat cycus, piers czy cyc?????????? Oto jest pytanie!
        • joanka-r Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 01.03.11, 13:16
          Dziecko karmi się mlekiem a nie cycem. Podaje sie pierś, a jada sie filet z kurczaka. Proste.
      • matylda07_2007 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 15.02.11, 10:37
        W moim przypadku nie jest to trafiona teoria. Nie jestem pruderyjna. Jeśli rozmawiam z inną mamą, mówię kulturalnie o piersiach. Jak jestem w domu, mówię często o cyckach. W domu, bo wiem, że nie każdemu odpowiada to WULGARNE określenie.
        Ja mam piersi, cyce, cycki wink W zależności od okoliczności. Nie mam natomiast cysiów, bo z kolei mnie to określenie się nie podoba. Wydaje mi się być infantylne, tak jak dla innych moje "cycki" wulgarne.
        • i3majsie Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 15.02.11, 10:44
          o matko .... więcej luzu, no gdzie bym do synka mówiła skarbie głodny jesteś? chcesz pierś? Mężu podaj mi skarba pokarmię go piersią... udusiłabym się w takiej sztywnej atmosferze, u nas na luzie, podaj mi synka dam mu cycusia, skarbie chcesz cycusia? Czasem nawet zartujemy z mężem jak synek płacze a ja wejdę do pokoju i on sie usmiecha to zartujemy ooooo cyce przyszły smile
          Jak jest sztywna atmosfera w domu to sie mówi sztywno, jak na luzie i z usmiechem przez życie to ma się dystans do siebie i jest wesoło... ot 2 światy i zależy kto w którym żyje...
          takie moje zdanie.
          • asia2387 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 15.02.11, 10:53
            i3majsie napisała:

> o matko .... więcej luzu, no gdzie bym do synka mówiła skarbie głodny jesteś? c
            > hcesz pierś? Mężu podaj mi skarba pokarmię go piersią... udusiłabym się w takie
            > j sztywnej atmosferze, u nas na luzie, podaj mi synka dam mu cycusia, skarbie c
            > hcesz cycusia? Czasem nawet zartujemy z mężem jak synek płacze a ja wejdę do po
            > koju i on sie usmiecha to zartujemy ooooo cyce przyszły smile
            > Jak jest sztywna atmosfera w domu to sie mówi sztywno, jak na luzie i z usmiech
            > em przez życie to ma się dystans do siebie i jest wesoło... ot 2 światy i zależ
            > y kto w którym żyje...
            > takie moje zdanie.
            Zgadzam sie w 100% Trzeba mieć dystans i być na luzie. Mnie osobiście drażnią takie lale "ą", "ę"
            • douglas.beauty Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 15.02.11, 11:52
              a mnie draznią bezrefleksyjne "lale"...
              • i3majsie bezrefleksyjne lale ??? buhahahaha 15.02.11, 16:00
                douglas.beauty napisała:

> a mnie draznią bezrefleksyjne "lale"...

hahaha dobre - bezrefleksyjne co ma piernik do wiatraka ... reasumując - oto kawałek dnia refleksyjnej rodzinki:

poniedziałek 6 rano...
                - Oh ten budzik już dzwoni Mężu proszę wyłącz go i udaj się do kuchni zaparzyć kawę
                - Dobrze żono tak właśnie zrobię, jednak najpierw pójdę do toalety oddać mocz.
                - Dobrze mężu, wcześniej jednak przynieś naszą córeczkę do łóżka nakarmię ją piersią
                - oczywiście żono...

- Witaj skarbie mamusia nakarmi Cię teraz piersią, a zaraz po tym przebiorę Ci pieluszkę ponieważ czuję że oddałaś stolec
                - Mężu jak będziesz wracał to proszę przynieś husteczki nawilżające ponieważ nasza córeczka oddała stolec i będe musiała umyć jej odbyt

- dobrze żono przyniosę... ojej nie mamy pieczywa...

proszę skrbie tu są husteczki nawilżające, wezmę wyrzucę do kosza na śmieci zużyty pampers, nasza córeczka nocą oddała bardzo dużo moczu, starannie umyj jej wargi sromowe, ujście do pochwy i odbyt po oddaniu stolca
                - dobrze kochanie, umyję starannie... ale wiesz o czymś dzisiaj zapomniałeś
                - o czym moja droga?
                - zapomniałeś mnie dzisiaj na dzień dobry pocałować w usta
                - oh przepraszam najdroższa, zaraz to uczynię jak tylko nakarmisz naszą córkę piersią
                - wiesz co ubiorę się i pójdę do kiosku kupić pieczywo, czy kupić coś przy okazji?
                - możesz kupić mleko do porannej kawy i podpaski ponieważ chyba dostałam menstruację
                - ojej a myślałem że wieczorem będziemy współżyć seksualnie, trzeba będzie przełożyć na inny termin

- już wróciłem, mam świeże pieczywo zapraszam Cię na śniadanie
                - już przyjdę mężu tylko jeszcze ubiorę naszą córkę, chyba jest na dworze niska temperatura, założę jej grubszą odzież na spacer.
                - o której wrócisz z pracy?
                - powinienem być o 18.30
                - zrobię na obiadokolację kartofle ze skwarkami
                - dobrze żono jak wróce, skonsumujemy posiłek.
                - muszę juz isc żeby sie nie spóźnić na miejski środek lokomocji
                - dobrze, proszę tutaj kanapkę na II sniadanie, zrobiłam ci ze szczypiorkiem, nie zapomnij przed spożyciem pokarmu umyć dłoni
                - oczywiscie żono, dziękuję ze tak dbasz o prawidłowe funkcjonowanie mojego organizmu
                - przeciez jestes moim małżonkiem muszę o ciebie dbać i o naszą córke dlatego pójde teraz do niej ponieważ wydaje mi sie ze jest głodna, nakarmię ją zatem piersią
                - dobrze to nakarm naszą córkę piersią a ja się już pożegnam ponieważ spóźnię się na tramwaj.
                - dowidzenia żono
                - dowidzenia mężu .... aha zapomniałeś pocałować mnie w usta na pożegnanie
                - wybacz żono... jestem bardzo niepoprawny, zapomniałem o tak ważnej czynności, zapewne czujesz się niekomfortowo w tej sytuacji, proszę o wybaczenie....
                • douglas.beauty Re: bezrefleksyjne lale ??? buhahahaha 15.02.11, 17:16
                  widzę, że sobie wzięłaś do serca -zupełnie niepotrzebnie!
                • douglas.beauty Re: bezrefleksyjne lale ??? buhahahaha 15.02.11, 17:18
                  aha...popracuj nad ortografią ( chyba, że pisanie poprawną polszczyzną to też "ą, ę" dla Ciebie?)
                • buszynska Re: bezrefleksyjne lale ??? buhahahaha 15.02.11, 17:47
                  i3majsie BOMBA usmialam sie po pas!!!!!!!!!
                • lukrecja34 Re: bezrefleksyjne lale ??? buhahahaha 15.02.11, 18:21
                  boskie big_grin
                • matylda07_2007 Re: bezrefleksyjne lale ??? buhahahaha 15.02.11, 18:45
                  big_grin Nawet byki mi nie przeszkadzają smile
                • olcia71 i3majsie dobre!!! 01.03.11, 22:22
                  Ubawiłam sie do łez..
    • mia_siochi Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 01.03.11, 06:24
      U nas to "bufet" wink
      • pancia-jancia Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 01.03.11, 06:48
        O, widzę że już wróciłaśsmile Jak tam?
        • mia_siochi Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 01.03.11, 09:40
          Pomijając bufet własnie (niecierpię tego!!!!!) jest ok wink Młody się stara ułatwić nam początki i udaje grzecznego ;D
    • anias9 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 01.03.11, 11:11
      Co to wogole znaczy karmic "cycem"??? Dziecko przeciez karmi sie MLEKIEM!!! Mlekiem mamy albo mlekiem modyfikowanym.Czy ktos slyszal, zeby na pytanie o rodzaj karmienia dziecka ktos odpowiadal "karmie z talerza", albo "karmie widelcem"??
      Ja wogole nie uzywam do dziecka sformulowani w stylu: "chodz dam ci cyca", mowie, ze np "bedziemy jesc sniadanko", ewentualnie, ze "mamusia da ci mleczko". A wiec jesli kogos to "zniesmacza" na pytanie "karmisz cycem?" niech odpowiada "nie, mlekiem"smile))))Pozdrawiam
      • ciociacesia jesli cyc to z kury :) 02.03.11, 14:39
        duszony badz pieczony
        jesli mleko to z piersi
    • olcia71 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 01.03.11, 12:33
      "Cyc" wulgarnie??? To co powiesz na ........ albo ...... Nie no, znam wiele bardziej obleśnych określeń, a cycuś wcale nie brzmi ani wulgarnie, ani obleśnie. Za to pierś jakos tak anatomicznie wink Tez masz problem... Niech kazdy mówi jak chce, ja w tym nie widzę nic złego, troche dystansu miej do tych swoich cudnych piersi. Mniemam, że nazywanie piersi cycami wzięło się od odgłosu jaki dzieci wydają ssąc pierś. To tym bardziej nic złego. Ja się nie spotkałam z tym, żeby osoby, z którymi nie jestem w bliższych relacjach się mnie pytały czy karmię cycem... wink hmmm...
      • olcia71 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 01.03.11, 12:38
        Aha i dodam, że nie mówię "karmię cycem" wink tak samo, jak napisałam wyżej, nie spotkałam się, zeby ktoś się mnie zapytał czy "karmię cycem". Jeżeli pyta się obca osoba, albo nie związana z nami jakoś to fakt, brzmi to dziwnie. Tak samo jakbys zamiast "dzień dobry" mówiła "hejka!" w analogicznej sytuacji. Ale używanie w gronie rodzinnym, albo do dziecka, albo w gronie bliskich znajomych? Wulgaryzmu w tym nie widzę.
    • dagmara-k Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 01.03.11, 12:42
      z dzieckiem rozmawiam o cycu, a dokladniej o cysiu, "cysie spia, chcesz cysia?, cys bedzie w nocy" itp. z mezem o piersiach, biuscie.albo nie rozmawiam tylko czyniewink

no i kontekst:
      "ja i przyjaciolka mamy smetne cyce od karmienia"
      ale
      "moj maz czule piesci piersi"

roznica znaczna. karmie, ale jestem kobieta, a nie wiec jestem kobieta
      • eps Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 01.03.11, 18:23
        A mnie to już niewiele może zaskoczyć czy obrazić wink przy trójce dzieci.
        Nakarmić piersią, cyckiem cycusiem czy jakimkolwiek innym tworem, grunt żeby dzieć był najedzony, co za różnica.
        • anias9 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 02.03.11, 11:08
          Eps, bardzo rozsadna, trzezwa wypowiedz! I tyle w temacie CYC wink)
    • krupczatka.online Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 01.03.11, 23:20
      Dlatego, ze cycek wzial sie od cycania. Piersi rozne funkcje w zyciu pelnia smile
      A tak a propo watku, ja bym sie nigdy nie odwazyla zapytac kogos czy karmi cyckiem, no chyba, ze to ktos naprawde bliski by byl.
    • kepucha Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 02.03.11, 09:25
      Bo piersi staja się pojemnikiem na pokarm dla dziecka. Dziecko ten pojemnik ciamka,ssie, CYCA - myślę, że to stąd, taka onomatopeja, nic obraźliwego, czy uwłaczającego, obrzydzającego. Mamy dają cycusia dzieciaczkowi, ale partnerowi chyba jednak nadal piersi wink.
    • gochalek82 Re: dlaczego "CYCE" a nie "piersi"? 02.03.11, 11:05
      Mnie "cyce" nie oburzają, ale przy dziecku nie używam tego słowa,. Mówię raczej "chodź, mama da mleko". Zamierzam karmić długo i wolę, żeby dziecko używało potem przy ludziach neutralnego słowa wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka