Dodaj do ulubionych

Jak zabawiac 3,5 miesieczne niemowle?

27.02.11, 12:38
Witam wszyatkie mamusie. Prosze o porade, jak zabawiacie wasze pociechy. Moj synek szybko sie nudzi, karuzelka interesuje go przez 10 minut, tyle samo mata edukacyjna. Moze macie pomysly na jakies proste zabawy? Z gory dziekuje za pordy.
Obserwuj wątek
    • malutkam1 Re: Jak zabawiac 3,5 miesieczne niemowle? 27.02.11, 13:19
      I jeszcze jak by ktos byl tak uprzejmy i opisal mi tpowy dzien takiego niemowlaczka to bylabym bardzo wdzieczna, dziekuje.
      • pronovia Re: Jak zabawiac 3,5 miesieczne niemowle? 27.02.11, 13:30
        U nas w tym "wieku" powoli zaczęło się łapanie przedmiotów i ładowanie ich do buzi, więc zakupiłam kilka grzechotek, grzechotko-gryzaków i takich zabawek, które da się chwycić dwoma rączkami i na razie to właśnie jest na tapecie. Poza tym mamy też leżaczek, do którego rónież są przyczepione zabawki, które Mała łapie i usiłuje włoźyć do buzi, co daje mi akurat czas na. Zjedzenie śniadania. Poza tym gadanie, łaskotanie...
      • vienx Re: Jak zabawiac 3,5 miesieczne niemowle? 27.02.11, 14:05
        My zaczynamy dzień ok 9-10 rano. Zaczynamy- czyli ja wstaję i czasami uda mi się zjeść śniadanie, a czasami nie wink śpi z nami, więc na czas mojego pobytu w łazience, czy kuchni lub ścielenia łóżka, Mały jest w swoim łóżeczku i patrzy na karuzelkę (do max. pól godziny). Potem biorę go ze sobą do dużego pokoju i trochę się bawimy- śpiewam mu, robię głupie miny i wydaję z siebie dziwne dźwięki, bawimy się grzechotkami, mamy też supermaskotkę- słoń z szeleszczącymi uszami, każda noga ma w sobie jakąś niespodziankę- grzechocze, piszczy, szeleści, stuka, poza tym wibrujący ogonek. Mały go uwielbia! Trwa to też ok półgodzinki, po czym robi się zmęczony i idziemy się usypiać. Zazwyczaj śpi krótko, po przebudzeniu je, a potem idziemy na spacer. Na spacerze śpi. Po spacerze albo dalej śpi, albo się budzi znowu głodny więc je, trochę chodzimy po mieszkaniu, kładę go na macie lub leżaczku i zajmuje się sam sobą. Do momentu aż znowu jest zmęczony, czyli sen, jedzonko, zabawa- z nami lub samodzielna. I tak na okrągło. Oczywiście w międzyczasie czynności pieluchowe smile Ok. 19.30- 20 mamy kąpiel, po czym chwila przytulania i noszenia na rękach (czasem krótsza, czasem dłuższa), jedzonko, spanie... Itp.itd... smile
        A jesli chodzi o zabawy- to dużo do niego mówię, śpiewam, pokazuję obrazki, czytam, wygłupiam się, grzechoczę, noszę na rękach, pokazuję w lusterku itp.
        • malutkam1 Re: Jak zabawiac 3,5 miesieczne niemowle? 27.02.11, 14:58
          A po czym poznajesz, ze Twoj synek jest zmeczony i trzeba go usypiac? Czy zasypia sam, czy go kolyszesz?
        • gixera Re: Jak zabawiac 3,5 miesieczne niemowle? 27.02.11, 20:19
          Juz myslałam, że tylko mój jest strasznie absorbujący, jak nie śpi, to prawie nic nie mogę zrobić.
          Jak znajdujecie czas? Ja jak tylko siadam do komputera to zaczyna jęczeć.
    • titerlitury Re: Jak zabawiac 3,5 miesieczne niemowle? 27.02.11, 13:52
      Wiesz, jak studiowałam miałam pedagogikę i tam nam mówili, że dziecko 6-7letnie jest w stanie skupić uwagę na czymś przez max 15 min. Twój syn ma 3,5 m-ca...
      • czekolada85 Re: Jak zabawiac 3,5 miesieczne niemowle? 27.02.11, 20:33
        My budzimy się tak około 7.30 do 8.00 sobie leżymy, rozmawiamy, przytulamy.
        Potem się przebieramy.
        Następnie wkładam małą do leżaczka i idziemy do kuchni mała dostaje troszeczkę herbatki a ja jem śniadanie.
        Około 9 mała dostaje butle, zaczyna być śpiąca i marudna. Zabawiam zabawkami, grzechotaki, nosze na rękach, śpiewam.
        W okolicy 10 zasypia, śpi do 11. Wstaje troszeczkę się bawimy, leży chwilkę pod karuzelą.

Około 12 idziemy na spacer na godzinkę, półtora. Wracamy karmię małą, potem wkładam w leżaczek zawieszam zabawki, sprzątam w domu, robię coś do jedzenia a mała leży oczywiście zawsze jest w tym samym powmieszczeniu co ja, bo jak mnie nie widzi to jest płacz.
        Około 14.30 mała ma półgodzinną drzemkę.
        O 15.00 wraca tatuś no i on zajmuje się mała, bawi się z nią, nosi na rękach, spiewa.
        O 16.00 mała je, często potem mąż bierze ją jeszcze na spacer taki pół godzinny, max godzinny.
        Jak przychodzą jest koło 17.00 mała zaczyna być już marudna, zmęczona i już sama niewie co chce.
        Oczywiście zabawiamy, nosimy na rękach itd. Jak już nie mamy pomysłu to rozbieramy do body, ściągamy pampersa a mała leży z gołym tyłkiem, ale to wszystko jest na chwile.
        0 19.00 kąpiel, butla, chwile zabawy i zasypia.
        Budzi się w nocy o 1 i o 6.
        • 19martha85 Re: Jak zabawiac 3,5 miesieczne niemowle? 27.02.11, 21:46
          pediatrzy twierdza ze maluch od 3 miesiaca orientuje sie ze placz przycaga rodzicow smile moze maluch tez juz to wie i nie chodzi o to ze nie potrafi sie zajac czyms na dluzej ale na tym ze chce zwrocic cala uwage rodzicow na sobie.
          wiem ze to smutne ale znajoma pozwalala dziecku czasem poplakac by nauczylo si ezajomowac samym soba i dzisiaj ma 12 miesiecy i swietnie potrafi sie zajac samo soba na jakis czas. moja mala niestety nie ciagle do zabawy szuka mamy i taty mimo ze w okolo mnustwo mozliwosci do zabawy.
          chyba jest zospieszczona smile
    • perd-ido Re: Jak zabawiac 3,5 miesieczne niemowle? 27.02.11, 21:49
      Maly budzi sie o 6.30/6.50 i zaczyna obserwacjesmile. Spojrze sie na niego- i mowie Dzien dobry, jak sie spalo?! a on posyla mi szeroki usmiech. Pozniej biore go na swoje lozko oczyszczam nosek, zmieniam pieluche i troche sobie pogadamy. Nastepnie biore go na rece i robimy "obchod" po mieszkaniu, po czym wracamy do jego pokoju, klade go na swoje lozko i znowy "rozmawiamy". Maly tak sie wymeczy cwiczeniem mowy, ze po 30 min jest spiacy i klade go do lozeczka. Wstaje ok. godz. 9 szczesliwy i chetny na jedzonko. Po karmieniu klade go na mate, on sie tam zajmie, a ja w tym czasie robie sobie sniadanie i zaczynam poranne porzadki. Na macie potrafi sie bawic nawet godzine (dowieszam mu jego ulubione zabawki, ktore towarzysza muod urodzenia- bez nich mata jest bee). Czasem zostawie go na macie i ide sie kapac (mata nie ma elementow ktore moglby niechcacy polknac, a przemieszczac sie przeciez nie umie). Pozniej biore go na rece, zaspiewam chwile i klade do lozka. Spi ok godzine, pozniej karmienie-mata/hustawka-sen. Jesli sygnalizuje, ze nie chce sie juz bawic na macie to biore go na swoje lozko albo na rece i "cwiczymy mowe" albo bawimy sie w " jest maly-nie ma malego". Biore kolorowa mala poduszke (musi miec jakies interesujace kolory) maly lezy na lozku a ja zaslaniam lub odslaniam mu widok mowiac przy tym- jest maly- nie ma malegowink Synkowi sie to podoba. Wszystko zalezy od dnia. Czasem biore po prostu grzechotke i wsadzam mu w raczke, a maly grzechocze, ojj. Generalnie Ruszanie buzia, nogami, rekoma zawsze go predzej czy pozniej zmeczy dlatego chetnie idzie pozniej spac. O 19-20, jest kapiel, pozniej jedzonko i od razu sen do rana zwykle z 3 przerwami nocnymi na karmienie.
      • malutkam1 Re: Jak zabawiac 3,5 miesieczne niemowle? 28.02.11, 20:57
        A czy ktos wie, jak dlugo mozna trzymac mluszka w tym wieku w pozycji pionowej? Czy nie jest to duze obciazenie dla kregoslupa? Moj synek tylko w tej pozycji chce ogladac swiat.
        • vienx Re: Jak zabawiac 3,5 miesieczne niemowle? 28.02.11, 21:11
          Odnośnie pytania o to, jak poznaję, że Mały jest śpiący- ziewa, trze oczy, zaczyna marudzić i płakać i nawet na rękach nie jest mu dobrze. Od jakiegoś czasu usypiam go w łóżeczku (oprócz nocnego spania, bo śpi z nami), bo zaczął przyzwyczajać się do noszenia, a jednak waży już 6300... czasami oczywiście uśnie tacie na rękach lub mi przy piersi- ale to nie jest zamierzone smile
          A jeśli chodzi o trzymanie w pozycji pionowej- to w sumie nie wiem, ale my nie trzymamy go aż tak strasznie długo, bo ręce bolą. Poza tym synek wciąż woli być noszony na brzuszku (rączki i nóżki zwisają swobodnie) bo może do woli obśliniać nam ręce smile
          • mummy83 czekolada85 01.03.11, 17:29
            wiesz,ze nasz dzien wyglada IDENTYCZNIE jak Wasz?!niesamowitesmilelacznie z tym sciaganiem wieczorem body...wink
            • czekolada85 Re: czekolada85 01.03.11, 20:22
              Niesamowite smile
              I pewnie po takim całym dniu jesteś tak samo zmęczona jak ja wink
              Najgorsze są te dwie wieczorne godziny kiedy już nie mam pomysłu co z małą robić.
              Jak znajdziesz jakiś dobry patent to chętnie wypróbuje smile
              Pozdrawiam
        • turnesolka Re: Jak zabawiac 3,5 miesieczne niemowle? 01.03.11, 18:33
          W idealnie pionowej to wcale nie powinno się trzymać ale pod kątem można dość długo. Nam fizjoterapeutka pokazała taki chwyt że małego trzymasz za pieluchę (gestem Micheala Jacksona) od przodu. całe plecy ma przyklejone do mojego brzucha/piersi i się na nich opiera a ja tą ręką miedzy jego nóżkami do przodu go wyciągam żeby był zgięty w fasolkę. strasznie ciężko to opisać.

Pare podobnych pozycji pokazuje też Zawitkowski w swoich książkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka