22.04.11, 11:36
Mam 4-miesięczniaka z ospą, lekarz zapisał puder w płynie do smarowania, ale nie zdaje to egzaminu bo nie trzyma się na skórze tylko wyciera się o ubranka, pieluszki.
Dla starszej miałam 1% roztwór gencjany wodnej i dużo lepiej trzymało się na skórze.
Czy takiego maluszka też można posmarować fioletem??
Będę wdzięczna za podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: gencjana 22.04.11, 11:42
      Gdzieniegdzie stosuje się gencjanę do pielęgnacji kikuta pępowiny, więc chyba nie jest szkodliwa dla maluszka - możesz spytać farmaceutę w aptece, zanim kupisz.
      • nirkaaa Re: gencjana 22.04.11, 11:52
        w sumie racja, ale na pępek to o wiele mniejsze ilości schodzą niż przy sporym wysypie ospy.
        Może są mamy, które stosowały przy ospie.
        Gencjanę mam w domu, bo starsza córka dopiero skończyła ospę, a teraz druga tura się zaczyna z maluszkiem...
    • gavagai1 Re: gencjana 22.04.11, 11:51
      można.
    • cylia9 Re: gencjana 22.04.11, 19:24
      oczywiscie, uzywalam dla miesiecznego dziecka (zalecone przez 2 pediatrow) - mial drobne ranki, ktore trzeba bylo dezynfekowac.
    • fronczaka Re: gencjana 22.04.11, 21:19
      Cały marzec moja rodzina przechodziła ospę. Ja też zachorowałam, więc i mój 4-tygodniowy niemowlak. Smarowałam moje dzieci gencjaną wodną a siebie spirytusową. Myślę, że jeśli ja smarowałam tak malutkiego niemowlaka to ty też z powodzeniem 4-miesięczniaka możesz. Ponad to dostał lek heviran w proszku do rozrabiania w moim mleku cztery razy dziennie. Dodam, że pediatra, która zajęła się ospą mojego niemowlaka konsultowała się telefonicznie ze szpitalem zakaźnym i oni dali wytyczne do leczenia.
      • nirkaaa Re: gencjana 23.04.11, 12:22
        współczuję, biedne są takie maluszki z ospą, starszemu dziecku ciężko to przejść a tu takie małe..
        Podobno takie dzieciaczki zwłaszcza na piersi rzadko łapią, nas pediatra jak zobaczyła to prosto do szpitala na zakaźny chciała wysłać, ale się nie zgodziłam.
        Też mamy heviran-tabletki i po 2 dniach widać poprawę, starsza córka nie miała tego leku i było dużo gorzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka