bogibogi 12.05.04, 11:22 Proszę o radę i informację. co jest lepsze dla noworodka Linomag czy Sudocrem? czy one sie czymś różnią? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martucha1 Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 11:39 Oba są dobre tylko do czego innego Ja zgodnie z zaleceniem pediatry stosuję Linomag na dzień a sudocrem na noc i w przypadku odparzeń. Generalnie linomag zapobiega a sudocrem leczy i nie warto go stosować ciągle bo w przypadku odparzeń może nie zadziałać pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
ansla Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 16:43 Witaj Linomag jest lapszy moim zdaniem, chociaż mój mąż woli sudokrem. Moja córeczka mimo alergii i częstych kupek stosując linomag miała tylko raz czerwoną pupę. Linomag maść użyłam w wypadku czerwonej pupy, a linomag krem używam na zmianę ze zwykłą oliwką. Jednak na półce stoi także sudokrem. Jednak on za bardzo wysusza. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 11:39 Ja od początku stosuję linomag, chociaż kupiłam też sudocrem. Sudocrem w wyjątkowych przypadkach, jakieś krostki, bo sudocrem raczej obsusza. Ale są mamy fanki sudocremu i stosują go przez cały czas, tak jak ja linomag. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 11:51 Sudocrem Drugie dziecię tym traktuję, i nie wiem, co to czerwona pupa. Odpowiedz Link Zgłoś
edwo Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 13:22 Ja używam głównie Linomagu. Sudocrem jest też bardzo dobry ale właśnie raczej leczniczo w razie jakiś podrażnień. Poza tym jest trochę drogi. A dla najmniejszych dzieciaczków moja pediatra zapisywała mi krem robiony na receptę (vaselini 25, lanolini 25, parafini 25 i acidi borici 25 - taki mam przepis na tej recepcie). Ten krem to rewelacja, ma bardzo fajną konsystencję, łatwo się smaruje, jest bardzo wydajny, skuteczny no i za pudło 100 g płaci się tylko 5 zł. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
anet22 Re: Linomag czy Sudocrem 17.05.04, 21:19 A Twoja pediatra nie wie, że kwas borny (acidi borici) nie nadaje się dla niemowląt?? Z tego co wiem jest to niebezpieczne - istnieje podejrzenie, ze może nagromadzać się w organiźmie. Poza tym kwas borny ma bardzo silne działanie. Anet Odpowiedz Link Zgłoś
edwo Re: Linomag czy Sudocrem 18.05.04, 08:18 Wiesz, z moich obserwacji to cały oddział noworodków w Bródnowskim szpitalu o tym nie wiem, i wszyscy pediatrzy z mojej przychodni i wiele, wiele innych osób. A czy ty spotkałaś w swoim życiu chociaż jedno dziecko, któremu coś było od maści zawierającej kwas borny. Ja jeszcze nie, więc zastanawiam się jak to naprawdę jest. Moje chłopaki stosowali zawsze tą maść lub linomag, czasami tormentiol i nic im nie jest. A jak rozmawiałam ze znajomymi, na temat kwasu bornego i że on podobno jest szkodliwy to wszyscy robią wielkie oczy. Ja sama nie wiem co o tym myśleć, ale wydaje mi się że to chyba przesada z tą szkodliwością, skoro przez lata całe nikomu nie szkodził. A teraz nagle zaczął, a może dlatego, że potrzeba reklamy innym kremom np. Sudokremowi. W każdym razie ja używałam, nikomu nic nie było i nadal gdy będzie potrzeba będę używała. Ale oczywiście, każdy robi jak uważa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lewren Re: Linomag czy Sudocrem 18.05.04, 14:08 Nie powinnaś w ten sposób pisać , ponieważ nikt z nas nie ma możliwości sprawdzenia czy jego dziecku kw. borny na coś zaszkodził!!!! Ja też stosowałam linomag u starszych dzieci (pomimo iż jestem z wykształcenia polożną i farmaceutką z małym stażem). Dopiero, jak pisałam nizej, dowiedziałam się o szkodliwości acidi borici ok m-c temu! po przeczytaniu ULOTKI Linomagu kremu. Sięgnełam więc po literaturę fachową i wiem, że nigdy nie posmaruję nic moim dziecią co zawiera kw.borny. Lekarze też się mylą! Ja przed ciążą pracowałam w aptece i od przyszłego maja wracam do pracy i też o tym nie wiedziałam. Przykro mi z tego powodu, wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
edwo Re: Linomag czy Sudocrem 18.05.04, 14:36 No właśnie, jak nie ma możliwości sprawdzenia, że zaszkodził, to skąd wiadomo, że szkodzi. Ja rozumiem, że literatura fachowa itd. itp. Nie rozumiem tylko, jak to się ma do praktyki. Dlaczego od pokoleń stosowano np. linomag załóżmy w nieświadomości jego szkodliwości, ale jednak stosowano i jakoś nie było problemów. Nie mogę tego zrozumieć, jak coś przez jakiś czas jest ok a potem nagle nie wiadomo dlaczego okazuje się, że jest szkodliwe. Sama nie wiem co o tym myśleć. A może chodzi o to, że mogą wystąpić po jego stosowaniu jakieś skutki niepożądane, tak jak po zastosowaniu każdego leku. Ale to nie znaczy, że coś jest generalnie trucizną. Na przykład jak pigułki antykoncepcyjne, jedne kobiety biorą i czują się świetnie, a inne biorą te same pigułki i ich organizm ich nie toleruje. Odpowiedz Link Zgłoś
lewren Re: Linomag czy Sudocrem 18.05.04, 15:16 Wiesz kiedyś nie przykładało się uwagi do szkodliwości maści, kremów, lekow stosowanych na skórę. Uważano, że przez skórę leki nie wchłaniaja się do organizmu albo w małych ilosciach. Teraz świadomość jest wyższa i po mału weryfikuje się leki, jest też większy nadzór, badania itp. Jednak nadal nie wiadomo ilu osobą to zaszkodziło!!! Dlaczego więc, mamy szkodzić naszym dziecią? mając świadomość zagrożenia? Z literetury fachowej "...Podany doustnie wywołuje zatrucia, trudno wydala się z org., kumuluje się w ustroju..." Przez skórę WCHŁANIA się do organizmu!!! To po co kilka razy dziennie zatruwać nasze dzieci??? Odpowiedz Link Zgłoś
girlie73 Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 13:29 Polecam Alantan, a przede wszystkim częste wietrzenie pupci. Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 14:05 Zdecydowanie sudocrem. Jeśli linomag to tylko puder.Krem i maść są za tłuste. Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 14:15 Linomag masc przez caly czas, najlepszy. Sudocrem ma duzo cynku i mojemu synkowi wysuszyl tak skore ze mial rany, dopiero Linomag pomogl bo jest bardzo lagodny. Pozdr Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
bogibogi Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 16:13 Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ale ja dalej nie wiem co mam kupić. Widze ze tak na prawde wszystko zależy od dziecka!? Odpowiedz Link Zgłoś
lewren Re: Linomag czy Sudocrem WAŻNE (chyba?) 13.05.04, 13:04 Odpowiem w ten sposób: Kupiłam linomag krem, jeszcze przed urodzeniem, bo uważałam że jest dobry. Stosowałam przy córci, która ma 4 latka od urodzenia do ok 6 mc, później lepszy dla niej był Sudocrem i do dziś jak coś się przytrafi to go używam. LINOMAG natomiast teraz wywaliłam, ponieważ przed zastosowaniem u mojej 3,5 tyg córci przeczytałam ulotkę (kiedyś ulotek nie było przy Linomagu)i się zdziwiłam, ponieważ ze względu na zawartość kwasu bornego (acidum boricum) można go STOSOWAĆ DOPIERO PO UKOŃCZENIU 12 ROKU ŻYCIA!!!(ponieważ ma zdolność kumulacji w organizmie) Odpowiedz Link Zgłoś
noemi13 Re: Linomag czy Sudocrem WAŻNE (chyba?) 13.05.04, 13:29 Linomag w opakowaniu z czerwonymi elementami jest od dwunastego roku życia. Dla niemowląt jest ZIELONY. Uważam że jest rewelacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Linomag czy Sudocrem WAŻNE (chyba?) 13.05.04, 13:31 a ja polecam nivea baby przeciw odparzeniom. jest tańszy nawet od linomagi=u a bezkonkurencyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
lewren Re: Linomag czy Sudocrem WAŻNE (chyba?) 13.05.04, 21:39 ZIELONY to napewno maść. Doczytałam teraz, że piszecie pewnie o Linomagu z Ziololeku z MISIEM, a tego ja nie znam. Tak przynajmniej poinformowała mnie diadea (przepraszam jak pokręciłam) Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: Linomag czy Sudocrem 13.05.04, 14:05 ja również stosuje sudocrem w razie odparzeń(co nam się już absolutnie nie zdarza) a linomog(w maści to chyba zielony bo czerwony to krem) na codzień i na noc również)Jak Adaś był maluśki to przy gorących dniach nawet sudocrem nie pomagał,nawet tetra..nic Wietrzenie pupci i mąka ziemniaczana Pozdrówka...Na margonesie każðe dziecko jest inne i inaczej reaguje na leki,maści i kremy czy pieluchy EWa forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146 Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: Linomag czy Sudocrem 13.05.04, 22:43 Linomag – na codzień Sudokrem – jak coś się dzieje z pupą. Linomag (maśc oczywiście) był w szpitalu na noworodkach do ciągłego stosowania. Z tym 12 rokiem życia to jakaś pomyłka. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: Linomag czy Sudocrem 14.05.04, 14:28 Moje dzieci po Linomagu dostawały wysypki. Odpowiedz Link Zgłoś
izka30 Re: Linomag czy Sudocrem 15.05.04, 12:36 Niektórzy lekarze mówią na Sudokrem Cudokrem. Jest faktycznie rewelacyjny, nie wysusza skóry, jeżeli niemowlę się smaruje oliwką po kąpieli. Do tego jest bardzo wydajny: uzywam go codziennie a pudełko mam od 5 miesięcy. Posmarujesz raz i bedziesz cały czas stosować a o czerwonej pupie, odparzeniach czy potówkach zapomnisz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kobitka29 Re: Linomag czy Sudocrem 15.05.04, 19:40 z roznych zrodel medycznych i niemedycznych wiadomo mi,ze sudokrem jest bardziej lekarstwem niz srodkiem pielgnacyjnym na codzien i nie nalezy z nim przesadzac. Jesli sie nim smaruje, to tylko cieka warstwa. Na codzien stosuje linomag i moja dziolszka ma pupcie idealna zero zaczerwienien...ale tez kilka razy uzylam cudokremu jak sie lekko zaczerwienila. A co do Linomagu w kremie...to jest od niedozwolony dla dzieci do 12 roku zycia. Ale jego postac w kremie!!! masc jest zupelnie bezpieczna i polecana. Podobnie nie powinno sie stosowac Bepantenu w kremie, gdyz zawiera podobna "trutke" dla naszych dzieciaczkow. Natomiast jego postac w masci jest bardzo polecana dla niemowlat, na wszystkie podraznienia i dla kobiet na obolale i popekane brodawki od karmienia. Wszystko wiec zalezy od postaci "leku". Odpowiedz Link Zgłoś
driadea kobitka29 i inni - krem linomag dla dzieci JEST !! 15.05.04, 20:57 Istnieje linomag krem specjalny dla dzieci, w bialym pudełku z wizerunkiem misia (nie w tubce z czerwoną etykietą!!!). Krem przeznaczony jest do codziennej pielęgnacji i ochrony skóry dzieci i niemowląt. Dzięki zawartości witaminy F jako Linomagu i alantoiny skutecznie łagodzi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracji naskórka. Oleje mineralne i tlenek cynku tworzą warstwę ochronną, zabezpieczającą skórę (szczególnie okolice pchwin i pośladków) przed nieporządanym działaniem wilgoci. Dodatkowo tlenek cynku sprawia, że krem chroni delikatną skórę dziecka przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych - Faktor 6. A tu można go zobaczyć (drugi od góry): www.maluchy.com.pl/x_C_Dz__P2_12010049__LL_20.html Pozdrawiam Aga, mama Glorii Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: kobitka29 i inni - krem linomag dla dzieci JE 16.05.04, 10:07 Polecam wejść na podforum experckie edziecko - "Kosmetyki dziecięce". Tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje o kosmetykach dziecięcych i nie tylko. Pani dr odpowiada prawie błyskawicznie i mnie jej rady bardzo pomogły. Ona jednak poleca do pielęgnacji pupy dziecka kremy z tlenkiem cynku (to nie on wysusza w sudokremie) bo tworzy on warstwę ochronną przed moczem - jest też składnikiem większości kremów na słońce do buzi (więc nie może być drażniący) dla niemowlaków - jest to jeden z tzw filtrów fizycznych (maluchy nie mogą używać kremów z filtrami chemicznymi). Ja bym ci poleciła serię Skarb Matki - www.skarbmatki.pl - krem pielęgnacyjny przy każdej zmianie pieluszki (z malutką ilością ZnO) i krem antyseptyczny w przypadku podrażnień (z większą ilością ZnO). Ja się zraziłam do Linomagu (maść) - kupiłam, posmarowałam (zmieniam pieluchę co 2h u 3,5m synka) - miałam wrażenie, że skóra jest "tłusta, gorąca, bez ochrony... mimo wietrzenia po południu synek miał wszystkie fałdki zaognione - musiałam go potraktować Sudocremem. Wszystko zgoił się przez noc. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
bogibogi Re: kobitka29 i inni - krem linomag dla dzieci JE 16.05.04, 18:43 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Linomag czy Sudocrem 16.05.04, 19:47 Sudocrem - przynajmniej dla nas był najlepszy. I nie tylko na noc, również w ciągu dnia. Nie mieliśmy problemu z wysuszoną skórą, a odparzoną pupę mieliśmy tylko na tle alergicznym, trzykrotnie. ale wtedy to nawet sudokrem nie pomagał. Odpowiedz Link Zgłoś
anetkarobert Re: Linomag czy Sudocrem 17.05.04, 11:41 10 lat temu, przy córce używałam Linomagu. Teraz używam Sudocremu gg 5420700 cisko@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ako416 Re: Linomag czy Sudocrem 17.05.04, 23:17 A ja używam Linomagu bo moja mała jest uczulona na Sudokrem i dostaje po nim wysypkę ( Odpowiedz Link Zgłoś
mabrulki Re: Linomag czy Sudocrem 18.05.04, 08:36 Sudocrem jest bardzo dobry. Ktoś wyżej napisał że kłopotem było wyleczenie odparzeń na tle alergicznym.Polecam Bepanthen!Kupiłam go początkowo na obolałe brodawki (faktycznie przynosi ulgę),ale po paru tygodniach problem zniknął a mi została prawie cała tubka maści.Niedawno skończył mi się sudocrem,a tu córcia dupcię ma czerwoną całą,masa krostek ni z tego ni z owego (reakcja alergiczna).Posmarowałam jej Bepnthenem i powtarzałam przy każdym przewijaniu.Następnego dnia pupcia bez skazy!Nie ściemniam! Odpowiedz Link Zgłoś
majcia74 Re: Linomag czy Sudocrem 18.05.04, 16:42 Linomag - maść - na codzień Sudocrem - przy odparzeniach przez pierwsze 3,5 mies. życia Maksia Bepanthen - maść - przy odparzeniach uczuleniowych od dwóch tygodni- rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
baszaj Re: Linomag czy Sudocrem 18.05.04, 22:06 Zgadza się! Też kupiłam bepanthen sobie na brodawki i też mi zostało sporo, więc użyłam małemu do pupy i jest super! Miał zaczerwienienia na które jakoś Sudocrem nie pomagał i zeszły po 1 dniu smarowania po każdej zmianie pieluchy! A do tego super się rozsmarowuje. Też polecam. Basia Odpowiedz Link Zgłoś