Dodaj do ulubionych

Linomag czy Sudocrem

12.05.04, 11:22
Proszę o radę i informację. co jest lepsze dla noworodka Linomag czy
Sudocrem? czy one sie czymś różnią?
Obserwuj wątek
    • martucha1 Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 11:39
      Oba są dobre tylko do czego innego smile
      Ja zgodnie z zaleceniem pediatry stosuję Linomag na dzień a sudocrem na noc i w
      przypadku odparzeń.
      Generalnie linomag zapobiega a sudocrem leczy i nie warto go stosować ciągle bo
      w przypadku odparzeń może nie zadziałać
      pozdrawiam
      Marta
      • ansla Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 16:43
        Witaj
        Linomag jest lapszy moim zdaniem, chociaż mój mąż woli sudokrem. Moja córeczka
        mimo alergii i częstych kupek stosując linomag miała tylko raz czerwoną pupę.
        Linomag maść użyłam w wypadku czerwonej pupy, a linomag krem używam na zmianę
        ze zwykłą oliwką. Jednak na półce stoi także sudokrem. Jednak on za bardzo
        wysusza.
        Ania
    • agamamaoli Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 11:39
      Ja od początku stosuję linomag, chociaż kupiłam też sudocrem. Sudocrem w
      wyjątkowych przypadkach, jakieś krostki, bo sudocrem raczej obsusza. Ale są
      mamy fanki sudocremu i stosują go przez cały czas, tak jak ja linomag.
    • skarolina Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 11:51
      Sudocrem smile
      Drugie dziecię tym traktuję, i nie wiem, co to czerwona pupa.
    • edwo Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 13:22
      Ja używam głównie Linomagu. Sudocrem jest też bardzo dobry ale właśnie raczej
      leczniczo w razie jakiś podrażnień. Poza tym jest trochę drogi. A dla
      najmniejszych dzieciaczków moja pediatra zapisywała mi krem robiony na receptę
      (vaselini 25, lanolini 25, parafini 25 i acidi borici 25 - taki mam przepis na
      tej recepcie). Ten krem to rewelacja, ma bardzo fajną konsystencję, łatwo się
      smaruje, jest bardzo wydajny, skuteczny no i za pudło 100 g płaci się tylko 5
      zł. Polecam
      • anet22 Re: Linomag czy Sudocrem 17.05.04, 21:19
        A Twoja pediatra nie wie, że kwas borny (acidi borici) nie nadaje się dla
        niemowląt?? Z tego co wiem jest to niebezpieczne - istnieje podejrzenie, ze
        może nagromadzać się w organiźmie. Poza tym kwas borny ma bardzo silne
        działanie.

Anet
        • edwo Re: Linomag czy Sudocrem 18.05.04, 08:18
          Wiesz, z moich obserwacji to cały oddział noworodków w Bródnowskim szpitalu o
          tym nie wiem, i wszyscy pediatrzy z mojej przychodni i wiele, wiele innych
          osób. A czy ty spotkałaś w swoim życiu chociaż jedno dziecko, któremu coś było
          od maści zawierającej kwas borny. Ja jeszcze nie, więc zastanawiam się jak to
          naprawdę jest. Moje chłopaki stosowali zawsze tą maść lub linomag, czasami
          tormentiol i nic im nie jest. A jak rozmawiałam ze znajomymi, na temat kwasu
          bornego i że on podobno jest szkodliwy to wszyscy robią wielkie oczy. Ja sama
          nie wiem co o tym myśleć, ale wydaje mi się że to chyba przesada z tą
          szkodliwością, skoro przez lata całe nikomu nie szkodził. A teraz nagle zaczął,
          a może dlatego, że potrzeba reklamy innym kremom np. Sudokremowi. W każdym
          razie ja używałam, nikomu nic nie było i nadal gdy będzie potrzeba będę
          używała. Ale oczywiście, każdy robi jak uważa. Pozdrawiam.
          • lewren Re: Linomag czy Sudocrem 18.05.04, 14:08
            Nie powinnaś w ten sposób pisać , ponieważ nikt z nas nie ma możliwości
            sprawdzenia czy jego dziecku kw. borny na coś zaszkodził!!!! Ja też stosowałam
            linomag u starszych dzieci (pomimo iż jestem z wykształcenia polożną i
            farmaceutką z małym stażem). Dopiero, jak pisałam nizej, dowiedziałam się o
            szkodliwości acidi borici ok m-c temu! po przeczytaniu ULOTKI Linomagu kremu.
            Sięgnełam więc po literaturę fachową i wiem, że nigdy nie posmaruję nic moim
            dziecią co zawiera kw.borny. Lekarze też się mylą! Ja przed ciążą pracowałam w
            aptece i od przyszłego maja wracam do pracy i też o tym nie wiedziałam. Przykro
            mi z tego powodu, wstyd.
            • edwo Re: Linomag czy Sudocrem 18.05.04, 14:36
              No właśnie, jak nie ma możliwości sprawdzenia, że zaszkodził, to skąd wiadomo,
              że szkodzi. Ja rozumiem, że literatura fachowa itd. itp. Nie rozumiem tylko,
              jak to się ma do praktyki. Dlaczego od pokoleń stosowano np. linomag załóżmy w
              nieświadomości jego szkodliwości, ale jednak stosowano i jakoś nie było
              problemów. Nie mogę tego zrozumieć, jak coś przez jakiś czas jest ok a potem
              nagle nie wiadomo dlaczego okazuje się, że jest szkodliwe. Sama nie wiem co o
              tym myśleć. A może chodzi o to, że mogą wystąpić po jego stosowaniu jakieś
              skutki niepożądane, tak jak po zastosowaniu każdego leku. Ale to nie znaczy, że
              coś jest generalnie trucizną. Na przykład jak pigułki antykoncepcyjne, jedne
              kobiety biorą i czują się świetnie, a inne biorą te same pigułki i ich organizm
              ich nie toleruje.
              • lewren Re: Linomag czy Sudocrem 18.05.04, 15:16
                Wiesz kiedyś nie przykładało się uwagi do szkodliwości maści, kremów, lekow
                stosowanych na skórę. Uważano, że przez skórę leki nie wchłaniaja się do
                organizmu albo w małych ilosciach. Teraz świadomość jest wyższa i po mału
                weryfikuje się leki, jest też większy nadzór, badania itp. Jednak nadal nie
                wiadomo ilu osobą to zaszkodziło!!! Dlaczego więc, mamy szkodzić naszym
                dziecią? mając świadomość zagrożenia? Z literetury fachowej "...Podany doustnie
                wywołuje zatrucia, trudno wydala się z org., kumuluje się w ustroju..." Przez
                skórę WCHŁANIA się do organizmu!!! To po co kilka razy dziennie zatruwać nasze
                dzieci???
    • girlie73 Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 13:29
      Polecam Alantan, a przede wszystkim częste wietrzenie pupci.

Justyna
    • ariana1 Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 14:05
      Zdecydowanie sudocrem. Jeśli linomag to tylko puder.Krem i maść są za tłuste.
    • kingaolsz Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 14:15
      Linomag masc przez caly czas, najlepszy. Sudocrem ma duzo cynku i mojemu
      synkowi wysuszyl tak skore ze mial rany, dopiero Linomag pomogl bo jest bardzo
      lagodny.

Pozdr
      Kinga
      • bogibogi Re: Linomag czy Sudocrem 12.05.04, 16:13
        Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ale ja dalej nie wiem co mam kupić.
        Widze ze tak na prawde wszystko zależy od dziecka!?
    • lewren Re: Linomag czy Sudocrem WAŻNE (chyba?) 13.05.04, 13:04
      Odpowiem w ten sposób: Kupiłam linomag krem, jeszcze przed urodzeniem, bo
      uważałam że jest dobry. Stosowałam przy córci, która ma 4 latka od urodzenia do
      ok 6 mc, później lepszy dla niej był Sudocrem i do dziś jak coś się przytrafi
      to go używam. LINOMAG natomiast teraz wywaliłam, ponieważ przed zastosowaniem u
      mojej 3,5 tyg córci przeczytałam ulotkę (kiedyś ulotek nie było przy Linomagu)i
      się zdziwiłam, ponieważ ze względu na zawartość kwasu bornego (acidum boricum)
      można go STOSOWAĆ DOPIERO PO UKOŃCZENIU 12 ROKU ŻYCIA!!!(ponieważ ma zdolność
      kumulacji w organizmie)
      • noemi13 Re: Linomag czy Sudocrem WAŻNE (chyba?) 13.05.04, 13:29
        Linomag w opakowaniu z czerwonymi elementami jest od dwunastego roku życia. Dla
        niemowląt jest ZIELONY. Uważam że jest rewelacyjny.
        • driadea Re: Linomag czy Sudocrem WAŻNE (chyba?) 13.05.04, 13:31
          a ja polecam nivea baby przeciw odparzeniom. jest tańszy nawet od linomagi=u a
          bezkonkurencyjny.
        • lewren Re: Linomag czy Sudocrem WAŻNE (chyba?) 13.05.04, 21:39
          ZIELONY to napewno maść. Doczytałam teraz, że piszecie pewnie o Linomagu z
          Ziololeku z MISIEM, a tego ja nie znam. Tak przynajmniej poinformowała mnie
          diadea (przepraszam jak pokręciłam)
    • kopytko1 Re: Linomag czy Sudocrem 13.05.04, 14:05
      ja również stosuje sudocrem w razie odparzeń(co nam się już absolutnie nie
      zdarza) a linomog(w maści to chyba zielony bo czerwony to krem) na codzień i na
      noc równieżsmile)Jak Adaś był maluśki to przy gorących dniach nawet sudocrem nie
      pomagał,nawet tetra..nic Wietrzenie pupci i mąka ziemniaczanasmile
      Pozdrówka...Na margonesie każðe dziecko jest inne i inaczej reaguje na
      leki,maści i kremy czy pieluchy
      EWa
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146
    • aga_piet Re: Linomag czy Sudocrem 13.05.04, 22:43
      Linomag – na codzień
      Sudokrem – jak coś się dzieje z pupą.
      Linomag (maśc oczywiście) był w szpitalu na noworodkach do ciągłego stosowania.
      Z tym 12 rokiem życia to jakaś pomyłka.
      Pozdrawiam
      Aga
      • madeyowa Re: Linomag czy Sudocrem 14.05.04, 14:28
        Moje dzieci po Linomagu dostawały wysypki.
    • izka30 Re: Linomag czy Sudocrem 15.05.04, 12:36
      Niektórzy lekarze mówią na Sudokrem Cudokrem. Jest faktycznie rewelacyjny, nie
      wysusza skóry, jeżeli niemowlę się smaruje oliwką po kąpieli. Do tego jest
      bardzo wydajny: uzywam go codziennie a pudełko mam od 5 miesięcy. Posmarujesz
      raz i bedziesz cały czas stosować a o czerwonej pupie, odparzeniach czy
      potówkach zapomnisz !!!
      • kobitka29 Re: Linomag czy Sudocrem 15.05.04, 19:40
        z roznych zrodel medycznych i niemedycznych wiadomo mi,ze sudokrem jest
        bardziej lekarstwem niz srodkiem pielgnacyjnym na codzien i nie nalezy z nim
        przesadzac. Jesli sie nim smaruje, to tylko cieka warstwa. Na codzien stosuje
        linomag i moja dziolszka ma pupcie idealnasmile zero zaczerwienien...ale tez kilka
        razy uzylam cudokremu jak sie lekko zaczerwienila.
        A co do Linomagu w kremie...to jest od niedozwolony dla dzieci do 12 roku
        zycia. Ale jego postac w kremie!!! masc jest zupelnie bezpieczna i polecana.
        Podobnie nie powinno sie stosowac Bepantenu w kremie, gdyz zawiera
        podobna "trutke" dla naszych dzieciaczkow. Natomiast jego postac w masci jest
        bardzo polecana dla niemowlat, na wszystkie podraznienia i dla kobiet na
        obolale i popekane brodawki od karmienia. Wszystko wiec zalezy od
        postaci "leku".
        • driadea kobitka29 i inni - krem linomag dla dzieci JEST !! 15.05.04, 20:57
          Istnieje linomag krem specjalny dla dzieci, w bialym pudełku z wizerunkiem
          misia (nie w tubce z czerwoną etykietą!!!).
          Krem przeznaczony jest do codziennej pielęgnacji i ochrony skóry dzieci i
          niemowląt. Dzięki zawartości witaminy F jako Linomagu i alantoiny skutecznie
          łagodzi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracji naskórka. Oleje mineralne i
          tlenek cynku tworzą warstwę ochronną, zabezpieczającą skórę (szczególnie
          okolice pchwin i pośladków) przed nieporządanym działaniem wilgoci. Dodatkowo
          tlenek cynku sprawia, że krem chroni delikatną skórę dziecka przed szkodliwym
          działaniem promieni słonecznych - Faktor 6.
          A tu można go zobaczyć (drugi od góry):
          www.maluchy.com.pl/x_C_Dz__P2_12010049__LL_20.html
          Pozdrawiam
          Aga, mama Glorii
          • malwes Re: kobitka29 i inni - krem linomag dla dzieci JE 16.05.04, 10:07
            Polecam wejść na podforum experckie edziecko - "Kosmetyki dziecięce". Tam
            znajdziesz wszystkie potrzebne informacje o kosmetykach dziecięcych i nie tylko.
            Pani dr odpowiada prawie błyskawicznie i mnie jej rady bardzo pomogły.
            Ona jednak poleca do pielęgnacji pupy dziecka kremy z tlenkiem cynku (to nie on
            wysusza w sudokremie) bo tworzy on warstwę ochronną przed moczem - jest też
            składnikiem większości kremów na słońce do buzi (więc nie może być drażniący)
            dla niemowlaków - jest to jeden z tzw filtrów fizycznych (maluchy nie mogą
            używać kremów z filtrami chemicznymi).
            Ja bym ci poleciła serię Skarb Matki - www.skarbmatki.pl - krem pielęgnacyjny
            przy każdej zmianie pieluszki (z malutką ilością ZnO) i krem antyseptyczny w
            przypadku podrażnień (z większą ilością ZnO).
            Ja się zraziłam do Linomagu (maść) - kupiłam, posmarowałam (zmieniam pieluchę
            co 2h u 3,5m synka) - miałam wrażenie, że skóra jest "tłusta, gorąca, bez
            ochrony... mimo wietrzenia po południu synek miał wszystkie fałdki zaognione -
            musiałam go potraktować Sudocremem. Wszystko zgoił się przez noc.
            Gosia
            • bogibogi Re: kobitka29 i inni - krem linomag dla dzieci JE 16.05.04, 18:43
              Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi
    • anek.anek Re: Linomag czy Sudocrem 16.05.04, 19:47
      Sudocrem - przynajmniej dla nas był najlepszy. I nie tylko na noc, również w
      ciągu dnia. Nie mieliśmy problemu z wysuszoną skórą, a odparzoną pupę mieliśmy
      tylko na tle alergicznym, trzykrotnie. ale wtedy to nawet sudokrem nie pomagał.
    • anetkarobert Re: Linomag czy Sudocrem 17.05.04, 11:41
      10 lat temu, przy córce używałam Linomagu. Teraz używam Sudocremu
      gg 5420700
      cisko@wp.pl
    • ako416 Re: Linomag czy Sudocrem 17.05.04, 23:17
      A ja używam Linomagu bo moja mała jest uczulona na Sudokrem i dostaje po nim
      wysypkę crying(
      • mabrulki Re: Linomag czy Sudocrem 18.05.04, 08:36
        Sudocrem jest bardzo dobry.
        Ktoś wyżej napisał że kłopotem było wyleczenie odparzeń na tle
        alergicznym.Polecam Bepanthen!Kupiłam go początkowo na obolałe brodawki
        (faktycznie przynosi ulgę),ale po paru tygodniach problem zniknął a mi została
        prawie cała tubka maści.Niedawno skończył mi się sudocrem,a tu córcia dupcię ma
        czerwoną całą,masa krostek ni z tego ni z owego (reakcja
        alergiczna).Posmarowałam jej Bepnthenem i powtarzałam przy każdym
        przewijaniu.Następnego dnia pupcia bez skazy!Nie ściemniam!
        • majcia74 Re: Linomag czy Sudocrem 18.05.04, 16:42
          Linomag - maść - na codzień
          Sudocrem - przy odparzeniach przez pierwsze 3,5 mies. życia Maksia
          Bepanthen - maść - przy odparzeniach uczuleniowych od dwóch tygodni- rewelacja!
        • baszaj Re: Linomag czy Sudocrem 18.05.04, 22:06
          Zgadza się! Też kupiłam bepanthen sobie na brodawki i też mi zostało sporo,
          więc użyłam małemu do pupy i jest super! Miał zaczerwienienia na które jakoś
          Sudocrem nie pomagał i zeszły po 1 dniu smarowania po każdej zmianie pieluchy!
          A do tego super się rozsmarowuje. Też polecam. Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka