Dodaj do ulubionych

siatki centylowe

10.07.11, 20:11
Serio ciągle je sprawdzacie?
Przyznam, że zajrzałam tylko raz, w te wagową...
Mierzony dzieć był raz, po porodzie, wazony przy okazji szczepień tylko.
Jak dla mnie jest w sam raz, z ubranek wyrasta w tempie szaleńczym...
Robię błąd?
Obserwuj wątek
    • pancia-jancia Re: siatki centylowe 10.07.11, 20:22
      ja nie sprawdzam, mierzony był tylko po porodzie, ważony przy szczepieniach. wygląda dobrze, ciuszki kupuję na oko.
    • erba Re: siatki centylowe 10.07.11, 20:29
      mia_siochi napisała:

> Robię błąd?
      Tak tongue_out

Ja sprawdzam, z ciekawości (lubię statystyki i wykresy) smile
    • hanusina_mama Re: siatki centylowe 10.07.11, 20:29
      Bardzo dobrze robisz. Ja przez te głupie siatki zaczęłam siwieć. Dzieć piękny, pulchne polasy, brzuszek krąglutki, cycuszki wypukłe, a w siatkach coraz dalej od 3 centyla. Przestałam sprawdzać i od razu życie jest piękniejsze.
      • andzi-a233 Re: siatki centylowe 10.07.11, 21:29
        ja też nie sprawdzam. I tak wszyscy mi w koło gadają,ze moja gruba jest wink
    • mika_p Re: siatki centylowe 10.07.11, 22:46
      Przy Pierworodnym sporadycznie. Przy Małej częściej, ale ona urodziła się jako chudy kurczak (2600g), sprawdzałam, czy po wejściu na 50. centyl idzie dalej w górę, czy to jej centyl. Wzrostowe dopiero bliżej przedszkola mnie zainteresowały, w proporcji do wagi, bo jakaś taka kluskowata się zrobiła. Ale dalej było w normie. W sensie, centyl wzorstu nie odbiegał więcej niż o kanał od centyla wagi.

Btw, na jołmamie, jest wątek kontrolny, idź się dopisac z sygnaturką.
    • budzik11 Re: siatki centylowe 10.07.11, 23:04
      Nie sprawdzałam, bo nie miałam w domu niemowlęcej wagi, dzieci były ważone w przychodni przy okazji szczepień - i przy okazji ważenia pielęgniarka zawsze wpisywała w odpowiednią rubryczkę w książeczce zdrowia dziecka wagę i wzrost i pozycję w siatkach centylowych. Sama tego nie robiłam.
    • mama_kotula Re: siatki centylowe 10.07.11, 23:10
      Ja sprawdzam, siedmioletnią córkę - bo to mikrodziecko, które dłuuugo było grubo poniżej 3 centyli, teoretycznie wszystkie badania ma ok, ale regularnie muszę patrzeć, czy nie wypada mi z siatki. No i ostatnio wypadła, wagowo poniżej 3 centyla - za to wzrostowo jest między 3 a 10, czyli ok.

Za czasów niemowlęcych syna nie sprawdzałam, bo był w normie, córkę sprawdzałam, bo była poza siatką, przez drugie półrocze życia przybrała niespełna kilogram, na rok nosiła ubranka w rozmiarze 74 (w wieku 7 lat nosi 110-116, choć niektóre letnie to i na 98 ma tongue_out) ;D
    • julcia75 Re: siatki centylowe 11.07.11, 00:13
      Ja nie sprawdzam jeśli je ładnie i dobrze wygląda to po co ? odniemowlakadonastolatkaaa.blogspot.com/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka