Dodaj do ulubionych

6 miesięcy

21.07.11, 14:21
ile herbatki, wody , soczku w ciągu dnia pownno wypić 6-cio miesieczne dziecko?
karmione piersią. rano i wieczorem ok 120 ml kaszki, obiadek w południe i deserek
Obserwuj wątek
    • czarodziejka000 Re: 6 miesięcy 21.07.11, 14:33
      Podobno ok 100 ml na kazdy kg masy ciala,czy jakos tak,wg. "madrych glow" smile ale nie wiem jak to sie ma do soczkow i herbatek,moj przyzwyczajony do wody.
      • rene1978 Re: 6 miesięcy 21.07.11, 14:39
        to jak moja wazy ok 7,5kg to az 700ml?
        • czarodziejka000 Re: 6 miesięcy 21.07.11, 14:53
          Tak by wychodzilo. Ale potem te ilosci na kilogram masy ciala sie zmniejszaja,jakos...
          Naprawde nie jestem tego pewna,moze ktos z lepszym info sie odezwie smile

A tak poza tym,to ja robie tak... Wiem jakie robi sobie syn przerwy miedzy karmieniami,to ok 4 godzin,i wlasnie w trakcie tej przerwy podaje mu wode,wypija tyle ile chce.Na moje oko nie wyglada na odwodnionego no i z kupami tez nie ma problemy(bo podobno przy malej podazy plynow moga byc zaparcia) wiec uznaje ze wypija wystarczajace ilosci wink
      • beata_i_fasolka Re: 6 miesięcy 21.07.11, 15:01
        Moja pediatra mowi zeby slodkiego soku dziecko dziennie nie pilo wiecej niz 100ml. A wody daje jak chce pic, chociaz ciezko mu idzie.
    • hanusina_mama Re: 6 miesięcy 21.07.11, 16:02
      Soczku najlepiej 0 big_grin
      Moja dopija tylko kilka łyków wody, właściwie tylko po to, żeby trenować kubek. Ale wszystko co zje popija piersią.
    • truscaveczka Re: 6 miesięcy 21.07.11, 17:44
      Nic. Przecież dostaje pierś, więc jak będzie spragnione to się napije.
      • creolla Re: 6 miesięcy 21.07.11, 20:38
        100 ml plynów na kg masy ciała na dobę, w tym mleko, kaszki, zupy, soki, herbatki, woda- wszystko co płynne lub półpłynne,
        gdyby np. 8 kilowe dziecko dostało ponad 1600 ml płynów dziennie (raczej zdrowe dziecko nie da sobie tyle wepchnąć) to ucierpiałyby po jakimś czasie nerkisad
        niemniej jednak uważam, że w drugim półroczu powinno się dziecko nauczyć pić wodę, nie tylko popijanie piersią....
        a apropos soczków, to wg schematów wszelkich można podawać zamiennie z deserkiem (owocami) i nie więcej niż 150 gr na dzień, ale najlepiej jako jedna porcja, a nie rozkładać tego między karmieniami (mamy niejadków pewnie wiedzą o czym piszęwink)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka