Dodaj do ulubionych

jaki termometr dla niemowlaka?

20.05.04, 23:59
Ostatnio często reklamowane w promocjach są termometry do uszka na
podczerwień, czy któraś z mam stosuje taki? Jaki najlepiej kupić?
Justyna
Obserwuj wątek
    • brawurka Re: jaki termometr dla niemowlaka? 21.05.04, 00:22
      Mamy termometr do ucha Brauna. Sprawdza sie doskonale.
      Gdy Bartek miał gorączkę i kwilił to niczym innym bym mu temperatury nie
      zmierzyła, a już na pewno nie w pupie. Termometr zabraliśmy też ze sobą do
      szpitala i nikt nie kwestionował mierzonej przez niego temperatury.

Z tego co się orientuję, to są dwa modele Brauna: z podświetlanym wyświetlaczem
      i bez, co różni je cenowo o jakieś 50 zł.

Pozdrawiam,
      Ala i Bartek (06-01-2003)
      • rosiee Re: jaki termometr dla niemowlaka? 21.05.04, 21:48
        Polecam watek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=12478336
      • joanna.luczynska Re: jaki termometr dla niemowlaka? 22.05.04, 11:13
        Ja też mam Brauna z wyświetlaczem i sprawdza się rewelacyjnie. Działa szybko,
        dokładnie wskazuje temperaturę i strasznie bawi mojego synka smile Zakres
        temperatur i ich "prawidłowość" w zależności od tego gdzie się mierzy jest
        podana w książeczce dołączanej do termometra. Poza tym dostałam go w prezencie
        od lekarza - chyba nie dawałby mi dla dziecka czegoś, co jest złe, tym bardziej,
        że to bliska rodzina smile)
    • agatunka Re: jaki termometr dla niemowlaka? 21.05.04, 22:14
      My też mamy termometr do ucza i jestem z niego bardzo zadowolona. Nie wiem co
      prawda jakiej jest firmy ale jest naprawdę duży wybór.
    • lidek0 Re: jaki termometr dla niemowlaka? 22.05.04, 19:31
      te do uszu sa bezpieczniejsze, ale wynik mniej wiarygodny. Lekarze polecaja
      rtęciowy bo daje prawdziwszy wynik, nawet jezlei przekłamoje to zawsze tak
      samo, a te douszne róznie. Ja w szpitalu po tym dousznym miałam gorączkę, an
      tym rtęciowym nie. Od urodzenia używamy rtęciowego i nigdy nie było problemu.
      Kupując douszny musisz wiedziec, że inaczej układa sie ucho do mierzeznia
      temperatury dziecku a inaczej dorosłemu.
      • brawurka Re: jaki termometr dla niemowlaka? 22.05.04, 20:15
        Nie zgadzam się z Tobą, że temperatura wskazywana przez douszne termometry jest
        mniej wiarygodna - jest nieco zawyżona w stosunku do rtęciowych ale do
        termometru jest dołączona ściągawka.
        Jak byłam w szpitalu to pielęgniarki posługiwały się tylko dousznymi, więc nie
        widzę problemu, żeby te termometry spełniały gorzej swoją funkcję.
        Co się tyczy różnic w sposobach mierzenia temp. dzieciom i dorosłym to wszystko
        jest objaśnione w załączonej instrukcji.

Jedyną ich wadą jest cena: 200-300 zł.

POzdrawiam,
        Ala i Bartek (06-01-2003)
        • izasobol Re: jaki termometr dla niemowlaka? 22.05.04, 21:37
          A ja mam douszny i nie jestem za bardzo zadowolona bo:
          1. Nie bardzo umiem go ustawić w uchu synka, zeby dobrze zrobić pomiar
          2. U mnie po porodzie pokazywał 37,5 a rtęciowy w tym samym czsie 36,6
          3. Zdarza sie że jak mierzę u sibie to rozbieżność pomiędzy uszami jest rzędu 7
          kresek!!!
          4. Np. po spaniu uszka Bartka są bardziej nagrzane i pomiar jest zakłamany...

Na allegro widziałam termometry elektroniczne mierzące temperaturę na takiej
          zasadzie jak rtęciowe tylko w 1 minutę w cenie ok 15 zł i plułam sobie w brodę
          że wydałam tyle pieniędzy na Brauna (nie wiem jak się sprawdzają...)

pozdr IS
        • lidek0 Re: jaki termometr dla niemowlaka? 22.05.04, 23:01
          W wielu szpitalach używa się tych termonetrów bo pomiar jest szybszy, dzięki
          jednorazowym kocówkom termometrów nie trzeba dezynfekowac jak w przypadków
          rtęciowych. Nie znalazłam lekarza ani pielęgniarki która polecałaby używanie
          termometrów dousznych, a pytałam wielu na porodówce bo tam też takie mieli. Jak
          tylko u kogoś pojawiała się gorączka od razu dawali rtęciowy do kontroli. Z tym
          przekłamywaniem to nie chodzi mi o to, że temeteratura jest zawyżona i trzeba
          coś odejmować, /bo to jest w instrukcji, przy mierzeniu dziecku w pupie też
          trzeba odejmować/ tylko o to, że wynik często nie jest miarodajny. Błąd za
          każdym razem może byc inny, w rtęciowym jeżeli przekłamuje to za każdym razem
          tak samo
          A cena wcale nie jest taka wysoka, ja widziałam Brauna już na 120 pln.
          • rosiee Re:do lidek0 23.05.04, 17:39
            lidek0 napisała:

> A cena wcale nie jest taka wysoka, ja widziałam Brauna już na 120 pln.

Napisz gdzie mozna kupic Brauna w tej cenie, czy gdzies w W-wie?
            • lidek0 Re:do lidek0 23.05.04, 20:05
              Widziłam go jakiś czas temu w sklepach Błekitni, niestety sklep zlikwidowano i
              nie wiem gdzie się przenieśli, chyba na teren Zakładów Mechanicznych Ursus, ale
              nie jestem pewna
        • joanna.luczynska Re: jaki termometr dla niemowlaka? 22.05.04, 23:50
          Dołączam się do opinii Brawurka. Temperatura mierzona w uchu zawsze jest
          trochęwyższa, gdyż mierzy właściwą temperaturę, jaką mają nasze wewnętrzne
          organy. Żeby się nie martwić należy zajrzeć do ściągawki. Poza tym sprawdzałam
          temp. rtęciowym i "dousznym" i porównałam według ściągawki - była taka sama.
          • lidek0 Re: jaki termometr dla niemowlaka? 23.05.04, 20:07
            Widzę, że jednak nikt mnie nie rozumie. To, że generalnie tem. jest tam trochę
            wyższa to rozumiem i to jest normalne do tego służy ściągawka. Ale właśnie
            termometr douszny wykazywał gorączkę a rtęciowy nie. Chodzi o to, że on może
            generalnie zafałszowyać wynik już po korekcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka