27.10.11, 10:25
Czy dajecie/dawalyscie w wieku 5 miesiecy maluchom jakies przekaski miedzy posilkami?Jesli tak to jakie? Nie mowie on deserkach ale o jabluszku czy bananie.Niektorzy podaja chrupki kukurydziane,moja znajoma podaje nawet biszkopty juz od 4 miesiaca,ale to chyba za szybko?znalazlam cos takiego na necie
www.dziecko.eu/dla-niemowlat-karmienie-pielegnacja-i-opieka/karmienie/talerze-miseczki-i-zestawy-do-karmienia/siateczka-do-owocow--canpol,80103625.html
Uzywacie czegos takiego?
Obserwuj wątek
    • judyta227 Re: Przekaski 27.10.11, 10:53
      ale bzdura i po co ci to?
      takie male dziecko nie potrzebuje zapychaczy daj owoca normalnie lyzeczka nie wymyslaj
      • czarna784 Re: Przekaski 27.10.11, 11:10
        Czy ja pytalam co Ty o tym myslisz? Jak nic nie podawalas albo tego nie uzywasz to po co sie wypowiadasz...
      • toya666 Re: Przekaski 27.10.11, 13:56
        judyta227 napisała:
        > ale bzdura i po co ci to?
        > takie male dziecko nie potrzebuje zapychaczy daj owoca normalnie lyzeczka nie w
        > ymyslaj

Tą siateczkę używają rodzice, którzy preferują BLW (Baby-led weaning czyli karmienie od razu dużymi kawałkami). Chodzi o to, żeby dziecko uczyło się gryźć (a nie papki z łyżeczki), ale równocześnie, aby zapewnić mu bezpieczeństwo (z siatki nie wypadnie duży kawałek, którym się można zadławić).

Ja nie jestem fanatyczką żadnego ze sposobów (BLW vs. papki z łyżeczki). Każdy wybiera co mu i dziecku najbardziej pasuje.
    • matka_karmiaca Re: Przekaski 27.10.11, 11:23
      Staram się unikać przekąsek (tak u malucha, jak i u siebie - różnie wychodzi). Przekąski to złe nawyki żywieniowe, próchnica i nic pozytywnego.
      Czasem dawałam młodej chrupka czy bułkę w wózku, żeby się czymś zajęła podczas np. zakupów, ale na pewno nie w wieku 5 miesięcy - w tym wieku dziecko dopiero uczy się jeść, raczej nie umie jeszcze siedzieć...
      Siateczka jest jak dla mnie dość obrzydliwa, jak ktoś chce uczyć dziecko jeść kawałki, to niech da coś miękkiego do ręki i posadzi, a nie takie dziwne coś, nie znam badań, ale nie wygląda ani na zdrowe (siedlisko bakterii), ani na dobre dla zgryzu, ani niczego pożądanego dziecka nie uczy.
      • czarna784 Re: Przekaski 27.10.11, 11:31
        Cos miekkiego?
    • mama.gabrielki Re: Przekaski 27.10.11, 11:32
      Ja nie daję, a moja córeczka też ma 5m, no zaraz 6msmile Owoce dostaje, ale są one zwykle elementem posiłku, np. podwieczorkiem. Aha, i odkąd wróciłam do pracy to jest jeszcze ekstra kp przed samym moim wyjściem - jeśli traktować to jako przekąskę, bo na pewno jest między posiłkamismile

Myślałam ostatnio kiedy by jej podsunąć takiego chrupka, ale wydaje mi się ciągle za wcześnie. Sama nie wiem.
      • czarna784 Re: Przekaski 27.10.11, 11:40
        Wlasnie tez szukam czegos co bym mogla jej podac na podwieczorek,bo wiekszosc je rano no i w porze obiadowej,a nie chce jej dawac 2 razy sloika z owowcami,dlatego myslalam nad jakims innym sposobem podania owocu.No i tak szukamsmile
        • od.czasu.do.czasu Re: Przekaski 27.10.11, 12:24
          No to podskocz na forum "Rozszerzanie diety" np.
    • katriel Re: Przekaski 27.10.11, 12:26
      W wieku pięciu miesięcy to nic nie dawałam, bo mleko mamy wystarcza.
      Ale rozumiem, że twój butelkowy?
      No, ale nawet jeśli butelkowy, to chyba pomału z tymi przekąskami?
      Ile niemlecznych posiłków ty chcesz wciskać w takiego malucha?

A tak w ogóle co do przekąsek, to nie rozumiem tej kategorii.
      Jabłuszko czy banan to nie przekąska, tylko posiłek (tzw. mały: podwieczorek
      albo drugie śniadanie). A takie małe dziecko, które stosunkowo długo śpi
      i je pięć posiłków dziennie, to ma te posiłki na tyle często, że żadne przekąski
      mu się i tak nie mieszczą. Jakie przekąski, jak przed godziną było drugie
      śniadanie, a za dwie godziny będzie obiad?

Siateczka: nie używałam, bo nie widziałam potrzeby. Jak pierwszy raz podałam
      jakiś miękki owoc, to młody poradził sobie bez siateczki, a ja odetchnęłam
      (bo prawdę mówiąc perspektywa czyszczenia tego ustrojstwa mnie przerażała).
      Ale niektórzy sobie chwalą.

• mama_amelii Re: Przekaski 27.10.11, 14:21
      Ja korzystałam z siateczki,ale młoda była starsza,około 7 m-cy i była siedząca.Najbardziej lubiła banana z tego jeść.Mi to odpowiadało,bo mogłam posadzić,dać siateczkę i miałam 30 min z głowysmileCórka lubiła z tego jeść,a ja miałam spokojną głowę,że nie wciśnie sobie ca łewgo kawał ka do gardła.Używałam od czasu do czasu.Całkiem dobrze mi się to myło,ręcznie.Chrupki,czy biszkopty też dostała dopiero jak już siedziała.Ja na leżąco ,ani na wpół leżąco nie jem,więc dziecko tez niech uczy się odpowiedniego zachowaniabig_grin(wyjątkiem jest picie)
    • monly Re: Przekaski 27.10.11, 17:36
      Czego to ludzie nie wymyślą, jakoś ta siatka do mnie nie ,,przemawia"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka