Dodaj do ulubionych

Raczkowanie na panelach:-(

25.11.11, 11:35
Synek ma niespełna 9 miesięcy.Pełza,ustawia się w pozycji do raczkowania ale po chwili się "rozjeżdża". U mojej mamy jest wykładzina i mały,nieporadnie,ale raczkuje. W domu mamy wszędzie panele,poza kuchnią i hallem gdzie są gładkie płytki.Mały strasznie się denerwuje kiedy próbuje raczkować ale się zaraz "rozjeżdża". Czy jest szansa,ze mimo wszystko bedzie raczkował na panelach? Jak było u was i ile trwała nauka raczkowania na panelach?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Raczkowanie na panelach:-( 25.11.11, 11:44
      Moja nauczyła się raczkować na puzzlach piankowych przykrytych kocem / kocu złożonym na kilka razy, żeby się nie ślizgał / naszym materacu. Też nie mamy w domu wykładzin.
      A nie macie na tyle ciepło, żeby mógł raczkować po tych panelach "boso"? Bo rajstop z ABSem na kolankach nie spotkałam.
      • betty842 Re: Raczkowanie na panelach:-( 25.11.11, 12:10
        matka_karmiaca napisała:

> Moja nauczyła się raczkować na puzzlach piankowych przykrytych kocem / kocu zło
        > żonym na kilka razy, żeby się nie ślizgał / naszym materacu. Też nie mamy w dom
        > u wykładzin.
        > A nie macie na tyle ciepło, żeby mógł raczkować po tych panelach "boso"?

No własnie nie ma aż tak ciepło żebym mogła mu gatki zdjąćsad.Czasem na chwile mu zdjeme,żeby poćwiczył ale po chwli nózki ma lodowaqte wiec go ubieram.Mam puzzle piankowe,ale chyba mam ich za mało....
        • czekolada85 i na panelach.. 29.11.11, 22:44
          z czasem się nauczy.
          Generalnie są panele i panele... jedne śliskie drugie mniej.
          Mojemu dziecku nie robiło to różnicy, Mała raczkowała wszędzie bez względu na powierzchnie.
          Zaczęła wprawdzie w salonie na dywanie ale potem to już poszło... śmigała po całym mieszkaniu, panele, płytki.
      • tusia-83 Re: Raczkowanie na panelach:-( 25.11.11, 12:21
        A jakże! Oczywiście że są:
        allegro.pl/yo-rajstopy-rajstopki-do-raczkowania-frotte-68-74-i1930912645.html
        • kinga_iskierka Re: Raczkowanie na panelach:-( 25.11.11, 12:43
          i czasem w lidlu sasmile
        • matka_karmiaca Re: Raczkowanie na panelach:-( 25.11.11, 12:50
          Oooo, super, jak moja zaczynała, to szukałam, nie znalazłam (ale szukałam krótko, bo szybko się nauczyła po parkiecie pomykać).
      • centrumlogop Re: Raczkowanie na panelach:-( 28.11.11, 21:14
        To jest to o czym często mówią fizjoterapeuci, dzieci, które poruszają się na panelach, mają trudniej, ślizgają się, warto więc zainwestować choć w mały dywan. Podobny problem mają malutkie dzieci, które są ubierane w jeansy, niestety ograniczają one ruchy dziecka.
      • memphis90 Re: Raczkowanie na panelach:-( 29.11.11, 21:30
        Są rajtki z abs'em na kolanach smile Na allegro są.
    • malwa51 Re: Raczkowanie na panelach:-( 25.11.11, 12:04
      Caly dom mam w panelach, zadnych dywanow itp. Moj maly, obecnie 10 msc, raczkuje wszedzie - potrzebowal po proslu zalapac technike; na poczatku tez mial rozjazdy oczywiscie smile Ma ´"po domu" spodnie dzinsowe dla maluchow (troche grubsze, bo zimno) i skarpety z ABS-em. Ale potrafi zaraczkowac i w zwyklych skarpetach frotte bez antyposlizgu big_grin
      Stymuluj synka, kladz zabawki niedaleko, ale poza zasiegiem, zeby mial motywacje do treningu. Mysle, ze jak pocwiczy u babci i poczuje sie pewniej, przestanie sie rozjezdzac smile
      • sposobuzycia Re: Raczkowanie na panelach:-( 25.11.11, 12:25
        Naszyj coś na kolanka.
    • matka_karmiaca A nakolanniki Yo! ? 25.11.11, 12:54
      allegro.pl/yo-nakolanniki-ochraniacze-do-raczkowania-z-abs-i1934650259.html
      Próbował ktoś? Bo mam przeczucie, że dzieci je ściągają z kolan i nosza na łydkach i kostkach...
      • betty842 :-) 25.11.11, 15:27
        Pierwszy raz widze takie cuda:nakolanniki czy specjalne rajstopy-w życiu bym nie pomyślała,ze isteniej coś takiego! Ale te nakolanniki nasyneły mi pomysł. W starych za małych skarpetkach z abs'ami wyciełam dziury w palcach i całe nasunełam młodemy na kolana.Na razie w nich pełza-zobaczymy co bedzie dalej...
    • ann.k Re: Raczkowanie na panelach:-( 25.11.11, 13:15
      Jak się wzmocni i będzie silniejszy, poradzi sobie i na panelach. Ja miałam w domu tylko parkiety i te same obawy co Ty, ale niepotrzebnie. Jak przyszedł czas, mój synek z pełzania przeszedł do raczkowania, w wieku 11 miesiecy chodził już samodzielnie na nogach.
    • budzik11 Re: Raczkowanie na panelach:-( 25.11.11, 13:47
      Dwoje moich dzieci wychowało się na panelach i płytkach, nie mamy w domu nawet pół dywanu - i nauczyli się raczkować, chodzić, biegać.
    • gemmi18 Re: Raczkowanie na panelach:-( 25.11.11, 14:39
      Na allegro widziałam rajstopki do raczkowania właśnie, miały gumę na kolanach, zobacz.
      U nas wszędzie drewniane dechy, ale mała dała radę, jak chwilę poćwiczyła.
    • gemmi18 Re: Raczkowanie na panelach:-( 25.11.11, 14:41
      allegro.pl/rajstopy-do-raczkowania-frotte-abs-68-74-i1931389136.html - oto onesmile
      • mewa000 Re: Raczkowanie na panelach:-( 25.11.11, 18:58
        Mój się nauczył raczkować na panelach, nie zakładałam mu żadnych cudaśnych rajstop, nosił zwykłe.
    • mikams75 Re: Raczkowanie na panelach:-( 25.11.11, 20:03
      moja w wieku 6 mies. zasuwala na czworaka po golych panelach. Ale fakt, ze w jakichkolwiek spodniach szlo jej lepiej niz w rastopach.
      Mysle, ze dla dziecka to kwestia paru dni, zeby pokonac jakas trudnosc.
      Nakolanniki mialam - troche inne, takie z gabkami na kolanach i bardzo sobie chwalilam do "spacerow" wokol domu - zasuwala w tym po chodniku, trawie, kamieniach.
      Trzeba bylo tylko sprytnie zalozyc, prawie na uda, bo sie zsuwalo, ale do pewnego miejsca. Ja bylam zadowolona z tego wynalazku.
    • kamelia04.08.2007 Re: Raczkowanie na panelach:-( 25.11.11, 23:59
      kwestia wprawy, nauczy sie i na tych panelach, bedzie smigac bez zadnych nakolanników czy innych wynalazków
      • puza_666 Re: Raczkowanie na panelach:-( 28.11.11, 14:36
        Dokładnie, kwwestia wprawy, moje dziecko raczkuje po panelach, nakolanniki były niepotrzebne.
        • mamatin Re: Raczkowanie na panelach:-( 28.11.11, 23:57
          moja raczkowała po panelach bez absów, ale w końcu się ugięłam i kupiłam dywan (choć nie cierpię). Panele oprócz tego, że śliskie są zimne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka