Dodaj do ulubionych

rozmiar łóżeczka

05.12.11, 11:12
Witam,
jakiej wielkości łóżeczko kupić dla Maluszka. Mamy z mężem upatrzony komplet mebli do pokoju Synka (firma Troll model SUN White), do wyboru są dwie wielkości łóżeczek:
-120x60
- 140x70 z możliwością przerobienia go na łóżko dla starszaka.
Mocno wahamy się, którą opcję wybrać.

Jakie łóżeczka kupiłyście dla Swoich Pociech?
Obserwuj wątek
    • bezak25 Re: rozmiar łóżeczka 05.12.11, 11:26
      jeśli macie dość miejsca w pokoju dziecka to zdecydowanie to większe. My mamy takie, sprawdziło się rewelacyjnie. Syn spał w nim do ok. 3,5 roku życia, potem kupiliśmy piętrowe normalne i śpi na dole na razie.
      Teraz to łóżeczko służby naszej młodszej córce i pewnie też do ok. 3 lat albo i dłużej będzie w nim spać.
      Ja osobiście polecam.
      • koala0405 Re: rozmiar łóżeczka 05.12.11, 11:28
        Ja też wybrałabym te większe. Mój 1,5 roczniak śpi w nim swobodnie i nawet w poprzek się zmieści.
    • matka_karmiaca Re: rozmiar łóżeczka 05.12.11, 11:52
      My mamy mniejsze, siostra miała mniejsze i przeprowadzała dzieci do większego łóżka w okolicy 2 lat (a łóżeczko przechodziło na następne dziecko). Zależy, jakie macie plany na następne dziecko.

A ma to łóżeczko jakiś sposób wypuszczania takiego starszego dziecka (wyjmowane szczebelki na przykład?)
    • aleksandra1977 Re: rozmiar łóżeczka 05.12.11, 12:39
      Zdecydowanie 140x70 z opcja przerobienia na tapczanik. Wygodniej, wiecej miejsca dla dziecka.
    • lidek0 Re: rozmiar łóżeczka 05.12.11, 13:15
      W wieku 1,5 r możesz spokojnie przenieść dziecko do łóżeczka np.IKEI, które rośnie razem z dzieckiem i docelowo osiąga rozmiar 200 cm x 80 cm - czyli dorosłe łóżko, więc żadna różnica czy kupisz 120x60 czy 140x70 /bo to też za długo nie posłuży/.
      • sarna3 Re: rozmiar łóżeczka 05.12.11, 14:16
        Matka_karmiąca - łóżeczko nie ma wyjmowanych szczebelek, ale jest możliwość zmiany jednego boku na taki, że dziecko w nocy nie wypadnie z łóżeczka a ma możliwość swobodnego wyjścia/wejścia.
        Tak wygląda łóżeczko. Chcemy kupić cały zestaw.
        I nadal nie wiem, który rozmiar wybraćsad
        Wizualnie bardziej podoba mi się 120x60 - jest mniejsze. Natomiast bardziej funkcjonalne i na dłużej posłuży to większe. Ehhhh.
    • anihania Re: rozmiar łóżeczka 05.12.11, 15:18
      Ja mam dla starszej 140/70 ma 4 lata i śpi na nim nadal w przerobionym na tapczanik, ma jeszcze duuużo miejsca. Ale też jest drobniutka, ma dopiero 98 cm smile, a dla maleństwa, które się urodzi mam kołyskę i łóżeczko 120/60.
    • katriel Re: rozmiar łóżeczka 05.12.11, 21:36
      > Jakie łóżeczka kupiłyście dla Swoich Pociech?
      Żadne. Do 2-3 lat dziecko i tak śpi z rodzicami, a potem można mu kupić normalne
      dorosłe łóżko.
      • sarna3 Re: rozmiar łóżeczka 06.12.11, 10:53
        > Żadne. Do 2-3 lat dziecko i tak śpi z rodzicami, a potem można mu kupić normalne dorosłe łóżko.

hmmm, bez komentarza.
      • kamilamrgn Re: rozmiar łóżeczka 06.12.11, 11:13
        oj tak! wypowiedzi tej pani nalezy wlozyc gleboko...pod lozko smile
        • panna.w.drodze Re: rozmiar łóżeczka 08.12.11, 21:16

wbrew oburzeniu ta wypowiedz głupia nie jest, mam 60x120 nieużywane, kupujesz?

wink
    • kamilamrgn Re: rozmiar łóżeczka 06.12.11, 11:14
      a co do lozeczka to ja mam to www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70208370/ z ikei i jestem zadowolona smile te 10cm w szerz nie ma wiekszego znaczenia.
      • kamilamrgn Re: rozmiar łóżeczka 06.12.11, 11:15
        kamilamrgn napisała:

> a co do lozeczka to ja mam to www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70208370/ z ikei i jestem zadowolona smile te 10cm w szerz nie ma wiekszego znaczenia.

tfu, wszerz* wink
        • koala0405 Re: rozmiar łóżeczka 06.12.11, 12:21
          Nie zgodzę się z tym, że 10 cm nie ma znaczenia. Mamy większe łóżeczko a podczas wizyty u znajomych położyliśmy synka w tym mniejszym. Okazało się, że synkowi brakuje właśnie te 10 cm i biedak co chwila się budził. Nie to co w domu bo śpi i wierci się jak król. Synek ma 1,5 roku i myślę, że gdy skończy 2 latka przerobimy mu na łóżko.
          Aha, nie lubie przyzwyczajać dziecka do spania z rodzicami. Wyjątek stanowi choroba dziecka.
          • aldira Re: rozmiar łóżeczka 08.12.11, 13:13
            wieksze lepsze bo na dluzej starczy
    • lidek0 Re: rozmiar łóżeczka 08.12.11, 21:41
      Półtoraroczne czy dwuletnie dziecko możesz spokjnie przełozyć do takiego www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S59851606/#/S39836495 z barierkami oczywiście, więc bez znaczenia wielkość , raczej cena, za dużo bym nie inwestowała teraz. A swoją drogą ile takie łóżeczko kosztuje bo ceny nie mogłam znaleźć?
    • mamuniaolunia Re: rozmiar łóżeczka 08.12.11, 22:43
      Bardzo mi się podoba opcja z wymiennym bokiem w mniejszym łóżeczku - naprawdę super. Jednak patrząc po moim synku, który do najmniejszych nie należy (ma 18-cy i ponad 86 cm), to widzę, że raczej nie doczeka 2 urodzin w swoim łóżeczku 60/120. Wydaje mi się, że jednak to większe dłużej posłuży, a jeśli też ma tą opcję z wymienianym bokiem to już bomba!
    • andzialipka Re: rozmiar łóżeczka 09.12.11, 10:44
      Ale ja widzę że tutaj nie można przerobić łóżeczka na tapczanik, tylko lekko zmodyfikować jego bok tak? Ja kupiłam większe, ale przerabiane na tapczanik więc liczyłam że kilka lat posłuży. W tym przypadku chyba wzięłabym to mniejsze.
      • sarna3 Re: rozmiar łóżeczka 11.12.11, 11:11
        to większe można przerobić na tapaczanik - po przerobnieniu wyglada tak tapczanik
        • m7-7 Re: rozmiar łóżeczka 12.12.11, 19:58
          Ja kupiłam 120x60, bo łóżeczko stało, i nadal stoi w naszej sypialni. Jeśli miałabym urządzać pokój dziecka całym kompletem mebli wybrałabym to większe.
          Weź też pod uwagę, że większość ładnej pościeli (np. Feretti , Amy) szyja na rozmiar 140x70. ja się o tym przekonałam dopiero po zakupie lóżeczka i niestety musiałam pościel zamówic w necie - już nie tak ładna sad
    • pacia.2 Re: rozmiar łóżeczka 14.12.11, 21:21
      Koniecznie kup większe.

Po pierwsze zanim zmienisz na tapczanik dziecko będzie miało więcej miejsca a po drugie jest opcja zmiany na tapczaniksmile
      Mojej dwulatce bardzo podobało się, że mogła tacie pomóc zmienić łóżeczko i że teraz ma takie dorosłe smile
      • sarna3 Re: rozmiar łóżeczka 15.12.11, 09:55
        Dziękuję za wszystkie opinie. Mebelki zamówiliśmy w niedzielę. Zdecydowaliśmy się na większe łóżeczko (niech Synek śpi jak król wink). Już jutro będzie dostawa do domu. Nie mogę się doczekaćsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka