czarna784 09.12.11, 11:27 Hej dziewczyny jakie macie pomysly na deserki dla polrocznego malucha,w sloiczkach sa juz np truskawki z jogurtem,a jakbym chciala malej podac jogurt z np.bananami to jaki ten jogurt?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Deserki 09.12.11, 18:14 Ja truskawek nie dawalabym tak malemu dziecku. Najlepiej musy owocowe np. Hippa, bez jogurtu. Odpowiedz Link Zgłoś
marygirl Re: Deserki 09.12.11, 19:09 jesli chodzi o jogurty to tylko te w słoiczkach własnie specjalne po 6 mies, takich zwykłych sie nie daje maluchom, te słoiczkowe to sa jakies secjalne ktore mało co przypominaja normalne jogurty Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Deserki 09.12.11, 19:22 ja bym dała dopiero po 10 mcu zwykły jogurt naturalny i to najlepiej taki zrobiony samemu w domu (np. w termomixie) albo jakiejś niepopularnej marki, z małej mleczarni, takie są najlepsze mają najmniej konserwantów i do tego owoce. a na teraz dawaj małej owoce. jeśli jest już po glutenie to może owsianka z owocami? ja w tym wieku dawałam już chyba wszystkie dostępne owoce, od melona, przez awokado, kiwi, jagody z zalewy ze słoiczka na jabłkach i gruszkach skończywszy Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza a może kisiel? 09.12.11, 19:22 można ugotować samemu na kompocie, dodać owocki. mniamik Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Deserki 09.12.11, 22:17 kup gotowe sloiczki odpowiednie dla wieku, truskawki podaj jesli dziecko niealergiczne, potem mozesz podac jogurt naturalny z owocami, ale ja sie w to nie bawie, kupuje gotowe deserki Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Deserki 09.12.11, 23:33 Jogurt i inne przetwory mleczne zgodnie z obecnymi zaleceniami podaje sie dzieciom po 10 miesiącu. Na deser najlepiej owoce, warzywa gotowane. To, ze w słoiczkach dla takich maluchów są jogurty, a nawet czekolada to nie znaczy, ze można je dawać bez czyatnia etykiety. Najważniejszy zdrowy rozsądek, a nie ślepe wierzenie producentom słoiczków Odpowiedz Link Zgłoś
czarna784 Re: Deserki 10.12.11, 08:13 Dziekuje bardzo za podpowiedz,szczerze to nie wiedzialam o jogurtach nic dlatego pytalam,co do kisielku,super pomysl,juz normlanie mozna podawac po 6 miesiacu?? Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Deserki 10.12.11, 11:41 jasne. kisiel można bo to przecież mąka ziemniaczana, a ziemniaki i wszelkie skrobie bezglutenowe można podawać dzieciom już po 4 mcu. tyle tylko że ja gotowałam sama, na kompocie lub z mrożonych owoców (np. malin) albo na jagodach z zalewy ze słoiczka bo mam swoje. nie wiem czy w takim ze sklepu jest coś z przeklętych "witamin" E ale na pewno owoców jest tam tylko aromat identyczny z naturalnym, dlatego gotuję sama. wstawiasz wodę, powiedzmy 1 szklankę, wodę gotujesz, a w tym czasie rozmieszasz w 1 szklance kompotu z owocami 2 łyżki mąki ziemniaczanej. wlewasz na zagotowaną wodę, mieszasz i gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
czarna784 Re: Deserki 10.12.11, 17:31 Dokladnie,o taim spozywczym nawet nie pomsylalam Slyszalam tez ze mozna na soczach robic np.z bobovity Odpowiedz Link Zgłoś
baba-baba Re: Deserki 10.12.11, 21:35 Ja robię na bobo-frucie własnej produkcji.Gotuję w wodzie:kawałek jabłka,dyni,gruszki,banana,marchewki,potem blenduję.Do ok.150ml zimnego tego kompotu wsypuję płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i już. A jak mały ma zaparcie to scieram do tego trochę jabłka.Uwielbia. Odpowiedz Link Zgłoś
marygirl Re: Deserki 12.12.11, 11:57 moze to i dobre ale czy nie lepiej dawac same te owoce niz zapychac dzieciaczka jeszcze maka ziemniaczana? Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Deserki 12.12.11, 19:43 czemu od razu mówić że to zapychanie? skrobia ziemniaczana to przecież węglowodany, tak bardzo potrzebne dziecku. no chyba że dzieciak jest grubaskiem, wtedy trzeba ostrożnie. ale moje jest ciągle nieproporcjonalnie wyższe, a ciałko ma chude. dietę po prostu bilansujesz, żeby w dniu w którym dajesz kisiel nie przesadzić z innym węglowodanami. dla mnie osobiście nie ma różnicy czy pochodzą z "kaszek", czy ze zdrowego kisielu własnej roboty i wolę podać to zamiast słodkiej kaszki wiodącej marki. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna784 Re: Deserki 12.12.11, 21:31 super pomysl,musze sprobowac bo jeszcze mala kisielku nie jadla Odpowiedz Link Zgłoś