Dodaj do ulubionych

sposób na małą marude

03.01.12, 07:52
Witam wszystkie mamy. Moja córeczka ma niecałe 5m-cy jest mądrą i kochaną dziewczynką ale wciąż jest niezadowolona, choć bym stanela na glowie to nic jej sie nie podoba nie wiem już czym i jak ją uszczęśliwiać ciągle robi buuu eee czerwieni sie i złosci. może któraś też ma takie problemy z dzieciaczkiem. proszę o rady
Obserwuj wątek
    • aldira Re: sposób na małą marude 03.01.12, 08:40
      Moja coreczka taka byla do czasu pojawienia sie pierwszych zabkow. Pozniej jak reka odjal.
      • aldira Re: sposób na małą marude 03.01.12, 08:40
        Moze to rowniez byc np problem ze sluchem.
        • barbarka86 Re: sposób na małą marude 03.01.12, 09:16
          odpada słuch. poza buu i eee jest a gii, guu, ta, i inne głużenia, są takie dni że ma dość dobry humor ale nieliczne niestety.
          • barbarka86 Re: sposób na małą marude 03.01.12, 10:21
            nie szukam przyczyn tego zachowania bo mała jest zdrowa, chciałabym ją uszczęśliwić żeby była wesoła, częściej się uśmiechała, jeśli ktoś ma podobne doświadczenia prosze o rady.
            • panna.w.drodze Re: sposób na małą marude 03.01.12, 10:31
              jeżeli nic jej nie uwiera, nie drapie, pielucha nei za ciasno zapięta i takie tam, może daj jej spokój wink

moja teraz już 20min. patrzy w lampki na choince... chętnie bym ją wytarmosiła, ale skoro woli leżeć i myśleć... smile
            • lilalulu Re: sposób na małą marude 03.01.12, 10:36
              Nasz synek (6 m.) też miewa gorsze dni, zresztą jak każdy z Nas smile Mamy oczywiście swoje ulubione zabawy które baaardzo często ratują w ostatniej chwili przed płaczem. Kizia-mizia, idzie rak, a kuku najczęściej na chwilę pomagają. Jak ma wybitnie zły humorek to tata chodzi na czworaka po podłodze i udaje pieska albo kotka - zawsze działa. Albo jedno z nas trzyma synka na rączkach przodem do świata, a drugie wychylając się zza szafy wydaje śmieszne dźwięki. Lubi też jak mu się śpiewa.
              Czasem wydaję mi sie że mój synek wymaga bardzo dużej stymulacji zmysłów żeby się zadowolić. Angażuje w zabawe wszystkich dookoła a i tak mu czasem mało. No i strasznie szybko się nudzismile
              Aha zapomniałam...wiem że to może nie jest najlepsze rozwiązanie ale czasem jak muszę iść do toalety albo do kuchni po coś do jedzonka to wsadzam małego w nosidełko i włączam reklamy w Tv, uwielbia je.
              A co wy dziewczyny robicie żeby wasze maluszki częściej sie śmiały?
              • barbarka86 Re: sposób na małą marude 03.01.12, 10:57
                dzieki. troche mi ulżyło. moja małamaruda śmiała się w głos tylko raz jak tata robił jej samolocik do lustra i głośno cmokał w karczuś. oczywiście trwało to pół minuty i sie znudziło chyba lubi marudzićsmile
                • nati-5588 Re: sposób na małą marude 03.01.12, 11:41
                  wiem o czym piszecie bo mam to samosmile moj maly od urodzenia jest taki oczywiscie bywaja dni ze jest ok ale przewaznie to przez wiekszosc dnia jedno wielkie marudzenie jest zadowolony tylko wtedy jak sie z nim broi uwielbia jak tata go delikatnie podrzuca do gory, laskocze, robi glupie miny itp najgorzej jest jak nikt nie ma czasu sie z nim bawic i jest np w lozeczku ja cos tam robie np obiad, sprztanie itp maz tez ma jakies zajecie to wtedy daje popalic nie umie sie sam soba zajac pobawic sie czyms zabawki go moze z pol minuty zaintersuja tv u nas tez super dzialal dosc dlugo ale teraz nawet i to juz go nie interesuje jest ciezko w domu przewaznie panuje balagana lodowka pusta ehhh kiedy to sie skonczy... czasem maze zeby zajac sie domem kiedy nie nawidzilam gotowac teraz zobilabym to z checiasmile mam dosyc ciaglego wymyslania zabaw robienia glupich min itd koncza mi sie pomysly czym go zainteresowac byl czas gdzie swietnie dzialalo zabawa w "akuku" lub "kosi lapki" "idzie rak" itp itd ale teraz ma to w nosie
                  • nati-5588 Re: sposób na małą marude 03.01.12, 11:45
                    o kurcze od tego wszystkiego juz mi sie mozg lasujesmile mialo byc marze a nie maze
                    • barbarka86 Re: sposób na małą marude 03.01.12, 14:25
                      dzięki za wszystkie rady, czekam na kolejnesmile
                      • lilalulu Re: sposób na małą marude 03.01.12, 16:07
                        A może spróbuj dać dziecku smoczek do buziaczka i wtedy różne przedmioty do rączek, które na co dzień są dla niego niedostępne. Kacperek uwielbia gazetę, pilot od TV, telefon, i różne przybory kuchenne. Trzeba oczywiście wtedy wykazać się podwójną uwagą żeby maluch nie zrobił sobie krzywdy.
                        Pewnie na chwile zadziała smile
                        • pudelek09 Re: sposób na małą marude 03.01.12, 16:41
                          moja sie tez zepsula od kilku dni.Jak byla malutka to darla sie jak miala kolki lub do jedzenia,ale zaniepokoilo mnie jej rozdraznienie,pomijajac ww,poszlam do pediatry.kazala zrobic bad moczu,wyszla bakteria ecoli,antybiotyk i dziecko znowu ok.Od kilku dni powtorka z rozrywki.Dzis miala miec szczepienie,ale odlozone przez wwobjawy i znowu bad moczu.
                          • barbarka86 Re: sposób na małą marude 03.01.12, 17:46
                            ha dałam smoczek i pilota, smoczek wypluty a pilot do buzki... w celu dokładniejszego zbadaniasmile
                  • lemonna Re: sposób na małą marude 03.01.12, 23:40
                    nati - czy ja dobrze przeczytalam - dajesz niemolwleciu ogladac tv?? dla mnie to niedopuszczalne lasowanie mozgu od malego i uczenie niezdrowego nawyku biernego siedzenia. nie lepiej ponosic dziecko w chuscie?
                    • toya666 Re: sposób na małą marude 04.01.12, 08:45
                      O matko, straszne!! Wychowują prawdziwego Amerykanina, co to przed TV będzie siedział 23h na dobę!! O_o

Jestem zdecydowaną zwolenniczką chusty oraz przeciwniczką oglądania TV przez niemowlęta, ale zastanawia mnie jak ma dziewczyna pójść do toalety zachustowana albo gotować z dzieckiem na brzuchu?
                      W toalecie nie zawsze pachnie fiołkami, po co dziecko tam trzymać na siłę? A podczas gotowania jest to zwyczajnie niebezpieczne. Lepszy TV w takim wypadku (jeśli oczywiście nic innego nie pomaga, bo są też inne opcje). Nie przeginajmy w żadną stronę...
                      • lilalulu Re: sposób na małą marude 04.01.12, 09:36
                        moje dziecko też czasem patrzy na tv bo nic innego nie pomaga w jego zagadaniu ale skoro macie jakieś sprawdzone inne opcje to z chęcią byśmy wypróbowali.
                        Czekamy na rady a nie krytykę smile
                        • barbarka86 Re: sposób na małą marude 04.01.12, 09:48
                          czasem moja ogląda kolorowe slajdy jakieś kształty ale tobardzo rzadko i krótko. chce wypróbować projektor dla niemowąt, może ktoś wie czy to fajna zabawka? https://www.suwaczki.com/tickers/nqtkl6d8bqd5dnih.png
                          • muuu30 Re: sposób na małą marude 04.01.12, 12:53
                            Mojemu marudzie pomaga siedzenie w foteliku i oglądanie ruszającego się drzewa za oknem(gdy były liście było jeszcze lepiej). Poza tym obecnie sadzam go przy choince tak,zeby mógł lekko ruszyć gałązkami i wszystko się delikatnie rusza. Ostatnio pod moim nadzorem furorę zrobił worek po chlebie. Można też nalać do plastikowej butelki trochę wody i przelewać z góry na dół,lub wrzucić tam groch itp. Z zabawek mały lubi stojaczek edukacyjny.Poza tym"pierdzenie w brzuch" i "podgryzanie boczków"zawsze go rozwesela. Powiem ci to są zabawy na pare minut,ale zawsze cośsmile
                            • barbarka86 Re: sposób na małą marude 04.01.12, 13:08
                              dzięki, jak moja maruda się obudzi to wypruboje z tą butelką zabawy z brzuszkiem chyba ja irytują
                              • muszczek77 Re: sposób na małą marude 04.01.12, 15:35
                                Mój synek też maruda, tzn. dużo się uśmiecha i w ogóle jest pogodnym dzieckiem, o ile się nim ktoś zajmuje - niekoniecznie na rękach, ale jak leży na kocu to trzeba siedzieć obok, podawać zabawki, zagadywać... Żeby się sam pobawił to najwyżej 5 minut na macie albo w leżaczku i zaraz jęczy. Mam nadzieję że też minie jak ząbki wreszcie wyjdą smile
                                • kleopatra8380 Re: sposób na małą marude 05.01.12, 17:19
                                  Moj synek tez maruda i placzek. Jak mu podaje deserek maliny + truskawki + jogurt to jest w siodmym niebie, uwielbia karuzele i gilgotki. Ja myslalam, ze po pol roku to marudzenie minie a szczegolnie placzliwosc. Moze to te zeby...? Wygladamy ich i wygladamy a ciagle nic sad. Pozdrawiam mamy wszystkich marud.
    • pn26 Re: sposób na małą marude 13.04.12, 10:13
      .
    • milamala Re: sposób na małą marude 13.04.12, 10:20
      Ja mialam bardzo placzliwe niemowle, nawet do szpitala ja wyslalam w wieku 3 miesiecy bo myslalam, ze cos jest nie tak. Teraz mniej wiecej od 7 miesiaca zycia stale sie smieje. Placze tylko jak jest zmeczona. Nie moge sie nadziwic takiej ogromnej zmianie. Moze Twojej tez samo przejdzie jak zacznie wiecej rozumiec, zalapie, ze ma fajnych rodzicow, ze zabawki sa super, ze mozna rozne dziwne rzeczy robic itp.
    • anjupa Re: sposób na małą marude 13.04.12, 11:39
      a może to kwestia wsłuchania się w potrzeby maluszka? u nas mała do 4 miesiąca wymagała nieustannego zainteresowania, ciągłego byćia przy niej ,zabawiania, itp,itd.....naprawdę ciągłego.....prócz czasu, kiedy spała, musiałam chodzić nad nią jak głupia, zabawiać itd....pomagały spacery, czsaem tv

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka