Dodaj do ulubionych

przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 mie.

31.01.12, 11:12
Synek ma 10 miesięcy i nie mieści sie w foteliku maxi cosi głowa mu wystaje nogi ma podkurczone pasy go duszą! Chcę zmienic fotelik i myślałam że na taki od 9 kg i że juz przodem do kierunku jazdy. Ale zaczęłam czytać i zgłupiałam, bo piszą ze trzeba tyłem do kierunku jazdy i to do 3 lat! Napiszcie jak tak naprawdę wozicie dzieciakismile
Obserwuj wątek
    • sylwia_1975 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 11:37
      Witaj,
      z pierwszym dzieckiem jeździliśmy tyłem do 10 kg na fotelu z przodu, później już przodem na fotelu z tyłu, bo dziecię miało już 12 m-cy i było już ciekawe świata. Pierwsza córka drobinką była więc do roczku jeździło tyłem. Obecnie młodsza córka ma 8 m-cy z wagą ponad 9 kg i moglibyśmy wozić już ją przodem ale jeździ tyłem bo wtedy patrzy sobie na starszą córkę, która z tyły to zabawi to łezkę wytrze zabawkę poda. Także wszystko zależy od tego jak jest wygodnie. Z tym, że my mamy fotelik od 0 do 18 kg, zatem teraz mała już jeździ nie na leżąco tylko na półleżąco albo na siedząco, fotelik jest regulowany, od siedzenia do leżenia.
      • princessa.of.persia Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 07:49
        Tak na marginesie to nie można wozić dzieci z przodu.ją tak wozilam bo nie wiedziałam i było mi wygodniej,tyłem do kierunku jazdy przy wylaczonej poduszce i o mało nie dostałam mandatu.policjant mnie ochrzanil że fotelik ma być z tylu.
        • antracyt_1 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 13:13
          A to akurat nie jest prawda. Jakiś niedouczony policjant. Ja Antka wożę tylko z przodu, obok mnie, mam wyłączoną poduszkę. Nie wyobrażam sobie podróżowania z dzieckiem w foteliku tyłem do kierunku jazdy, na tylnej kanapie. Przecież nie ma wtedy kontaktu wzrokowego z dzieckiem, rozbeczy Ci się w korku i co wtedy, nawet pogłaskać nie możesz. A miejsca z tyłu wcale nie są bezpieczniejsze.
          • ger_berek Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 13:31
            Antracyt, nie obrażaj policjanta, bo to Ty, a nie on jest niedouczony.
            1. Miejsca z tyłu są bezpieczniejsze, są na to dowody naukowe. Najbezpieczniejszym miejscem dla dziecka jest środek tylnej kanapy. Możesz sobie doczytać:
            fotelik.info/pl/faq/index.html#faq35
            2. Nie wolno wozić dziecka tyłem na przedniej kanapie, obojętnie czy poduszka jest włączona czy nie. Wyłączona poduszka to tylko mechanizm, który może zawieść i w chwili wypadku eksplodować. Zresztą polskie przepisy mówią wyraźnie:
            "Art. 45.
            2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
            (...)
            4. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego WYPOSAŻONEGO w poduszkę powietrzną dla pasażera;"

A swoje dziecko narażasz na największe niebezpieczeństwo wożąc je w najbardziej niebezpiecznym miejscu w samochodzie. Przy okazji stanowisz niebezpieczeństwo zarówno dla swojego dziecka, jak i dla innych osób na drodze, bo skupiasz się w trakcie jazdy na dziecku, a nie na prowadzeniu samochodu.
            • princessa.of.persia Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 14:49
              Ją też z wygody wolałabym wozić z przodu bo mam dziecko na oku itp. Ale nie zdawalam sobie sprawy że nie można. Nawet jak poduszka jest wyłączona też nie można. Tak jak napisała ger_berek że mimo wszystko może ona eksplodowac. Jest to niebezpieczne ale wielu rodziców nie zdaje sobie z tego sprawy i wozi z przodu tak jak ja to robiłam. Teraz już woze z tylu.
          • sabka22 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 02.02.12, 21:53
            na przednim siedzeniu nie wozi się dzieci tyłem!!!w Naszym aucie jest nawet na naklejka zakazująca taką jazdę z przodu...
            • fasol-inka Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 02.02.12, 23:53
              na przednim siedzeniu samochodu wyposażonego w poduszkę powietrzną...
    • karolla808 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 11:52
      My własnie zmienilismy fotelik z maxi cosi, bo tez dziecko wyroslo. Jeszcze bez kombinezonu, kurtki by pojezdzila ze 2 miesiace, ale grubiej ubrana to byla masakra.

Mały jest wybor fotelikow tylem do kierunku jazdy, w zasadzie znalazlam tylko maxi Cosi Mobi czy jakos tak. Nie znalazlam jednak jak wypada w testach bezpieczenstwa. Poza tym szperajac po forach, tak jak poprzedniczka zasugerowala, przeczytalam, ze dzieci po roku nie chca jezdzic tylem, bo nie widza swiata. Martwila mnie tez sprawa, czy w takim foteliku tylem jest miejsce na nozki, bo w starym maxi cosi, wlasnie problem z nozkami byl najwiekszy. Mała była cała pokurczona, walila stopami o siedzenie, az sie powycieralosmile

Kupilismy wiec fotleik montowany przodem, z dobrymi wynikami w testach i dobrymi opiniami ludzi w internecie.Jestesmy bardzo zadowoleni. Mała przestała marudzic, szczegolnie jak jezdze z nia sama, bo mnie widzi. Mi jest latwiej wlozyc smoczka, czy spojrzec na nia na swiatlach. Zasypia duzo szybciej niz w starym foteliku i mocnym snem, bo po wyjeciu z fotelika nadal spi, co sie nie zdarzalo wczesniej. Widac, ze jest jej o wiele wygodniej.
      • ponponka1 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 14:59
        karolla808 napisała:

Poza tym szperajac po forach, tak jak poprzedniczka zasugerowala, przec
        > zytalam, ze dzieci po roku nie chca jezdzic tylem, bo nie widza swiata.

Tak pisza mamy a nie dzieci. Zauwazylas? Po rodzice patrza ze swoejgo punktu widzenia.....a zapominaja ze dzieci niekoniecznie maja takie samo zdanie jak oni smile

Martwil
        > a mnie tez sprawa, czy w takim foteliku tylem jest miejsce na nozki, bo w stary
        > m maxi cosi, wlasnie problem z nozkami byl najwiekszy. Mała była cała pokurczon
        > a, walila stopami o siedzenie, az sie powycieralosmile

No ta, - siedzenie sie powycieralo. Ale glowa juz nie, wiec utawiamy przodem. Jestem ciekawa, czy zostawilas pomiedzy jej nogami a siedzieniem z przodu min. 30-40 cm.....wiesz dlaczego. Zeby nie wycierala je nogami jak .... bedzie kolizja.....
        >
        Mi jest latwiej wlozyc sm
        > oczka, czy spojrzec na nia na swiatlach.

No tak, wlozenie smoczka jest waznym argumentem za ustawieniem przodem slabego karku maluszka.

Zasypia duzo szybciej niz w starym fot
        > eliku i mocnym snem, bo po wyjeciu z fotelika nadal spi, co sie nie zdarzalo wc
        > zesniej. Widac, ze jest jej o wiele wygodniej.

No i sen.....tak... kazdy ma swoje priorytety.....ja tam po przeczytaniu wielu opinii w necie jak obejrzeniu filmow pokazujacych roznice miedzy tylem a przodem - wole chronic glowe mojego dziecka - jak najdluzej....
        • karolla808 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 15:17
          > No ta, - siedzenie sie powycieralo. Ale glowa juz nie, wiec utawiamy przodem. J
          > estem ciekawa, czy zostawilas pomiedzy jej nogami a siedzieniem z przodu min. 3
          > 0-40 cm.....wiesz dlaczego. Zeby nie wycierala je nogami jak .... bedzie kolizj
          > a.....

Fotelik byl zamontowany prawidlowo na bazie Isofix, wiec bylo tyle miejsca ile przeznaczyl producent, dla mojego dziecka za mało. Foteliki 0-13 kg sa dosc nisko, wiec nie ma opcji, zeby nogi swobodnie zwisaly. Moze te pozniejsze foteliki da sie regulowac, tego sie nie da. Nie dalo sie bardziej odsunac bazy-probowalismy. Nasze dziecko jest wysokie, ma dlugie nogie, w wieku 9 miesiecy ma 82 cm wzrostu, to sporo jak na takiego malucha.Musielismy ja przesadzić do wiekszego fotelika. Czekalismy tylko az zacznie sama siadac.

Przy wyborze, zarowno pierwszego, jak i drugiego fotelika, kierowalismy sie glownie testami bezpieczenstwa. Wybralismy ten ktory najlepiej wypadł, i jak patrzyłam w pierwszej trojce nie ma fotelika montowanego tyłem. przynajmniej ja do takich wynikow nie dotarlam.

Fakt jest faktem, odkad moje dziecko jezdzi w nowym foteliku, przodem, a jezdzimy duzo, szczeglnie teraz jak zrobilo sie zimno, nie bylo ataku histerii,spazmatycznych placzow , nie musialam zjezdzac na parking czy boczna uliczke zeby uspokoic dziecko. Juz pomijam fakt, ze ostatnie jazdy w starym foteliku konczyly sie wymiotami. Moze to zbieg okolicznosci, wiec nie łącze tego, ale wymiotow nie ma odkad jezdzi w nowym.

• ponponka1 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 08:24
            karolla808 napisała:

Wybralismy ten ktory najlepiej wypadł, i jak patrz
            > yłam w pierwszej trojce nie ma fotelika montowanego tyłem. przynajmniej ja do t
            > akich wynikow nie dotarlam.

Bo slynny neimiecki ADAC nie umie testowac fotelikow tylem. Dlaczego? Bo nie ma zadnego niemieckiego producenta fotelikow tylem w klasie powyzej 13 kg.

Testy tylem, ba testy z badaniem obciazenia karku dziecka robi Szwedzki Instytut Drogowy I ten test przeszly tylko foteliki tylko w ustawieniu tylem (pisze tylko w ustawieniu tylem bo sa foteliki ktore mozna ustawiac tylem i przodem): Be Safe Izi Kid i Acta Graco Duologic

Zaden fotelik ustqawiony przodem nie chroni karku malego dziecka. Aha test ten robiony przy predkosci 67 km/h. Testy Adaca sa przy predkosci 50 km/h. I ADAC bada tylko czy dziecko nie wysuwa sie z pasow, czy fotelik nie wyruywa sie i tego typu, wazne rzeczy. Nie bada nacisku w newtonach na kark dziecka.
          • ponponka1 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 08:28
            karolla808 napisała:

Nasze dziecko jest wysokie, ma dlugie nogie, w wieku 9 miesiecy ma 82 cm
            > wzrostu, to sporo jak na takiego malucha.Musielismy ja przesadzić do wiekszego
            > fotelika. Czekalismy tylko az zacznie sama siadac.

Sa foteliki w nastepnje grupie ustwaiane tylem. W Polsce dostepne, sa nieliczne, niestety, ale tez jedne z najlepszych
            Be Safe Izi Kid lub Combi - klasa 0+ (ok. 5-6 m) - 18 kg
            Britax Multi Tech (dostepny pod marka Volvo w salonach volvo) - klasa 9-25 kg
            MC Moby - klasa 9-25 kg
            Britax First Class - tylem do 13 kg, przodem do 18 kg
            Ja nie pisze o fotelikach w klasie 0-13.
          • ponponka1 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 08:48
            karolla808 napisała:

Juz pomijam fakt, ze ostatnie jazdy w starym foteliku konczyly s
            > ie wymiotami. Moze to zbieg okolicznosci, wiec nie łącze tego, ale wymiotow nie
            > ma odkad jezdzi w nowym.

Nie , to nie zbieg okolicznosci ale dziecko ci uroslo. Moja tez jak miala ok 15 miesiecy (gdzies od kiedy zaczlea chodzic) lepiej znosi jazde samochodem (choc nadal dlugie trasy lepiej wykluczyc) - a nadal siedzi tylem......ma juz trzy lata
        • aniaturek0409 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 22:52
          ponponka1 napisała:

> Tak pisza mamy a nie dzieci. Zauwazylas? Po rodzice patrza ze swoejgo punktu wi
          > dzenia.....a zapominaja ze dzieci niekoniecznie maja takie samo zdanie jak oni
          > smile
          Moja córcia też miała inne zdanie niż ja. Woziłam ją tyłem bo tak bezpiecznej a ona dostawała ataku histerii przy każdym włożeniu do fotelika. Było wielkie wycie łącznie z wymiotami z płaczu, zatrzymywanie i uspokajanie nic nie dawało bo po ponownej próbie umieszczenia w foteliku znów był lament. Na śpiocha jak próbowałam wkładać też zawsze była pobudka i ryk. Doszło do tego, że nigdzie nie jeździłam z młodą jak nie było konieczności. Jak przesadziliśmy ją w fotelik przodem do kierunku jazdy w końcu podróże przestały być horrorem.
          • ponponka1 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 08:19
            moja tez nielokomocyjna. Ale np. w Szwecji jest obowiazek tylem do lat 4. Nie pomoga tlumaczenia, ze dziecko nie chce.....bo waznijesze jest jego bezpieczenstwo. Naprawde nie ogladalyscie tych filmow pokazujacych jaka jest roznica w razie kolizji czolowej?
          • ewa-krystyna Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 03.02.12, 16:48
            a jak ubrana ja wozilas?

moja corka jezdzila tylem do kierunku jazdy do 3 roku zycia i by jezdzila dalej,gdyby nie wyrosla z fotelika .... i nigdy nie jezdzila w kurtce,plaszczy czy kombinezonie zimowym,bo jest to po pierwsze niebezpieczne po drugie niewygodne dla dziecka... miala okresy,kiedy nie lubila jezdzic w foteliku,ale ona jest dzieckiem a ja rodzicem i ja decyduje do pewnego momentu w tak waznych sprawach jak jej bezpieczenstwo, co jest dla niej odpowiednie smile
    • m_m_mama tyłem 31.01.12, 11:54
      Tyłem do kierunku jazdy, bo tak jest bezpieczniej.
      • nati-5588 Re: tyłem 31.01.12, 12:10
        niby zalecaja (w necie czytalam) tylem jak najdluzej ale jak bylam kupowa fotelik to mieli tam jakas pania od doradzania i nam mowila ze dziecko powinno jezdzic tylem do momentu az nozki nie zaczna wystawac z fotelika bo poznoiej przy stluczce czy gwaltownym hamowaniu dziecko opierajac nogi o oparcie fotela (z tylu) polamie sobie nogi ale ile w tym prawdy to nie wiem ja kupilam przodem do kierunku jazdy bo w tych przodem nie bylo wybory a jak byly jakies 3 sztuki to tak drogie ze szok nie na moja kieszen
        • nati-5588 Re: tyłem 31.01.12, 12:11
          sorka tam mialo byc w tych tylem nie bylo wyboru
          • motylanoga71 Re: tyłem 31.01.12, 14:19
            czyli wg. tej pani masz wybor albo polamane nogi albo uszkodzenia kregoslupa, zlamane obojczyki i zebra/mostek. Wybor nalezy do ciebie.
            Wystarczy wrzucic link w necie do crash testow i zobaczyc jak sie zachowuje dziecko w przypadku czolowki posadzone tylem i przodem do kierunku jazdy
            np:

www.youtube.com/watch?v=N1mo82FrmWA&feature=related
            Mnie to przekonalo i wybralem BeSafe Izi combi X3 na isofixie. Dzieciak dokad bedzie mogl bedzie jezdzic tyle. Nomen omen siedzac w nim jako ze to fotelik z "baza" siedzi na tyle wysoko ze moze ogladac swiat.
        • ponponka1 Re: tyłem 31.01.12, 15:04
          nati-5588 napisała:

pania od doradzania i nam mowila ze dziecko powinno jezdz
          > ic tylem do momentu az nozki nie zaczna wystawac z fotelika bo poznoiej przy st
          > luczce czy gwaltownym hamowaniu dziecko opierajac nogi o oparcie fotela (z tylu
          > ) polamie sobie nogi

Zgadza sie, tylko ze to opis w przypadku kiedy fotelik jest ustawiony przodem. Rodzice i panie od radzenia zapominaja powiedziec, ze ustawiajac fotelik przoem nalezy zosatwic przestrzen miedzy nogami a fotelem przed - tak min. 30-40 cm.

W fotelikach tylem w razie kolizji, nie czasu na silne oparcie nog. To sa setne sekundy! A nie minuty, kiedy jest zderzenie.....ech.....troche myslec czasami nie zaszkodzi - no podstawy fizyki smile
    • happ_y Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 12:08
      A może kup taki, który da się montować i przodem i tyłem. My mamy Renoluxa 360 (0-18 kg), ma dobre wyniki w testach bezpieczeństwa. Najpierw montowaliśmy go tyłem, a od kiedy syn miał jakieś 11 m-cy przepięliśmy przodem.
      • anusia_magda Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 13:25
        My mamy tyłem MC Moby..Jak by nie patrzeć , to na pewno chroni szyje i głowę a to jest naważniejsze.. Co do nóg i ich ochrony to nie słyszałam zeby był jakos niebezpieczny( w Szwecji jeździ sie właśnie tyłem do 3 r. ż obowiązkowo), ale dzieci raczej podkurczają nózki więc nie powinno byc problemu , dla nich jest to wygodne. Natomiast fakt faktem, że foteliki montowane tyłem nadają się raczej do większych aut..
        • illegal.alien Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 14:40
          My mamy fotelik montowany tylem (BeSafe), corka ma miejsce na nogi, a jezdzimy Micra. Gorzej z miejscem dla pasazera z przodu, ale w wiecej niz 3 osoby jezdzimy bardzo rzadko, wiec to nie jest wielki problem.
        • aniaurszula Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 16:34
          starsza tylem na tylnimsiedzeniu jezdzila w starej skodzie i miala wygodnie mlodsza w golfie musiala w nowym foteliku siedziec przodem bo nie bylo miejsca
      • matokk Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 13:26
        Moze i jest bezpieczniej wozić tyłem,nie wiem,ale przodem dziecko widzi mnie,widzi świat dookoła,ma swoja kierownice i kieruje jak tata. Mój synek ma 13 msc. i jest dosyć wysoki,nie wiem gdzie bym zmieściła jego nóżki ustawiając fotel tyłem.
        • motylanoga71 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 14:21
          dosc wysoki tzn ile ma tych cm? 110?
          • aniaurszula Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 16:37
            a np 90 cm i uwierz probowalam wozic tylem nie wyszlo
            • jotka_k Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 19:13
              kochana, moja córka ma 100 cm i jeździ tyłem smile
              • aniaurszula Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 15:31
                watpie ze w 3 drzwiowym samochodzie, a ja taki mam do swojej dyspozycji, ale co ja bede pisac jak w foteliku przodem czy tylem gdy 2-3 letnie dzieci jezdza na podstawce i rodzice uwazaja ze dobrze robia
        • ponponka1 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 14:52
          matokk napisała:

> Moze i jest bezpieczniej wozić tyłem,nie wiem,
          No to sie dowiesz. Tylem jest piec razy bezpieczniej - bo w razie kolizji przodem lub bocznej obciazenie karku malego dziecka jest ok 200 Newton. Przodem - 1000 newton.

ale przodem dziecko widzi mnie,wi
          > dzi świat dookoła,ma swoja kierownice i kieruje jak tata.

A zaklad, ze moja w Izi Combi widzie wiecej! Wiesz dlaczego? Bo siedzi najwyzej w swojej klasie i co wiecej -mamy samochod z tylna szyba, ktora myje, zatem moja tez widzi co jest za oknem smile Ba ma nawet kierownice....ale moze nie zauwazylam z opisie zabawki, ze tylko przodem wink

Mój synek ma 13 msc.
          > i jest dosyć wysoki,nie wiem gdzie bym zmieściła jego nóżki ustawiając fotel ty
          > łem.

Co wy z tymi nogami? Chcesz zobaczyc gdzie maja nogi siedziace tylem? Na podginaja, po turecku, a la nastolatek. A czy ty zostawilas 30-40 cm pomiedzy nogami twojego syna a siedzieniem z przodu? Bo jak bedzie kolicaj to nozki beda....no nie bedzie ich.....
    • thea19 tylem w babysafe izicombi 31.01.12, 14:41
      swiat widzi bo siedzi wysoko, nogi ma zgiete ale przodem tez dziecku nogi z fotelika wystaja. nie buntuje sie bo nie zna siedzenia przodem (zazwyczaj i tak spi). przodem usiadzie jak z tego fotela wyrosnie bo nie ma nastepnych tylem. bezpieczenstwo jest najwazniejsze a nie jakies tam urojenia, ze dziecko chce swiat ogladac, to nie dostawczak, ze z tylu nic nie widac.
    • katriel Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 14:53
      Tyłem - generalnie - bezpieczniej.
      Oczywiście to nie jedyny czynnik: lepszy dobry fotelik przodem niż byle jaki tyłem.
      Ja przesadziłam do fotelika przodem, jak mały miał 14 miesięcy. Mieścił się jeszcze,
      ale jak jeździł tyłem, to wymiotował.
    • ponponka1 co robia dzieci z nogami siedzac tylem 31.01.12, 15:09
      prosze - zdjecia wymeczonych, zmaltretowanych dzieciecych nog
      www.tryggtrafikk.no/Bildeserie+-+barn+over+ett+%C3%A5r+bakovervendt.b7C_wJfW2D.ips
      a tu porownaie tylem i przodem
      www.tryggtrafikk.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=926

Rozumiem wybor fotelika przodem, bo kasy za malo lub samochod niedostosowany (za maly, nie ma mozliwosci prawidlowego montazu). Ale wybieranie przodem bo dziecku wystaja nogi i nic nie widzi.....ech......

Co do kasy - to przeciez jest czas na fotelik - i ten pierwszy - i ten drugi, co najmniej kilka miesiecy. Mozna nazbierac.....wytlumaczyc dziadkom, ze zamiast kolejnej badziewnej zabawki lepiej dolozyc do dobrego, z min. 4 * fotelika.......
      • kedro-dasos Re: co robia dzieci z nogami siedzac tylem 31.01.12, 15:58
        karolla808 jeśli mogę spytać jaki foteli teraz zakupiłaś. Nasza córka skończyła 4 miesiace, waży 7,5 kg i w fotelliku maxi-cosi jest jej chyba niewygodnie. Płacze i jest jakby wciśńięta w fotelik. Na wiosnę chcemy kupić nowy. Zastanawiamy się nad Romerem.
        • karolla808 Re: co robia dzieci z nogami siedzac tylem 31.01.12, 16:55
          Własnie Roemera kupilam, King Plus. Zastanawialam sie jeszcze nad Maxi Cosi Tobi, ale wydawalo nam sie, ze lepiej sie Małej siedzi w Roemerze. Mąż sobie chwalił łatwy montaż, ja jeszcze nie probowałam. troche tapicerka mnie martwi, czy nie będzie sie mechacic, szczegolnie zagłowek. Mogłby byc jeszcze regulowac do leżenia pod wiekszym kątem, ale ogólnie jest ok. Dobrze jest pojechac z dzieckiem i poprzymierzac je do kilku fotelików.
          • kedro-dasos Re: co robia dzieci z nogami siedzac tylem 31.01.12, 20:02
            Dzięki za szybką odpwiedz. My też zastanawialiśmy się nad tymi dwoma- Maxi Cosi Tobi i Romer.Na razie po przeczytaniu wielu opinii prowadzi Romer, ale masz rację trzeba pojechać z dzieckiem i je poprzymierzać tym bardziej, że jesteśmy samochodowe wędrowniczki.
            • ponponka1 Re: co robia dzieci z nogami siedzac tylem 01.02.12, 08:30
              wg przepisow dziecko mozna posadzic przodem jak ma min. 9 miesiecy i 9 kg. Poczekajcie do poznego lata z tym ustawieniem przodem smile
      • aniaurszula Re: co robia dzieci z nogami siedzac tylem 31.01.12, 16:40
        jak osoby siedzace z przodu maja 1,5o w kapeluszu na rowerze to dzieci z tylu maja duzo miejsca, przy wzrostach 170-200 to juz inaczej wyglada zwlaszcza w mniejszych samochodach niestety nie kazdy moze kupic sobie taki rodzinny
        • jotka_k Re: co robia dzieci z nogami siedzac tylem 31.01.12, 19:13
          kolejny nie trafiony argument smile ja mam 176 cm, mąż 190 a córka jeździ tyłem, komfort jazdy z przodu bez zmian smile
        • illegal.alien Re: co robia dzieci z nogami siedzac tylem 31.01.12, 19:30
          No to sie sadza dziecko za pasazerem, a nie kierowca - moj ojciec (185 cmow) spokojnie z przodu siedzial, kiedy z tylu byl zamontowany fotelik - a mamy Micre, czyli nie jakis wielki samochod wink
        • ponponka1 Re: co robia dzieci z nogami siedzac tylem 01.02.12, 09:18
          mit duzego samochodu. Co to jest duzy samochod?

Maoja kolezanka z pracy jezdzi suzuki Alto - starszy model. Dosc korpulentna. Maz tes plus wysoki. Z tylu za pasazerem zamontowany tylem Brotax Mutli tech. I pasazer ma wiecej miejsca niz w ich drugim samochodzie - Toyta Avensis kombi. Tak!

My rok temu probowalismy kilka modeli suv. Sromotnie przegral wlake na miejsce Mercedes GLK. Deska rodzielcza jest tak rozbudowana z przodu oraz nie ma mozliwosci odsuniecia tylnej kanapy, ze po zamontowaniu Izi Combi tylem ja ocieralam kolanami i deske - a mam 160. Za to Toyota Rav 4 miala tyle miejsca, ze moj wysoki m mogl sobie sowbodnie wyprostowac nogi.

Nie tyle wilkosc samochodu ale regulacja w srodku decyduje ile jest miejsca smile
    • jotka_k Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 16:29
      moja córka ma 2,5 roku i jeździ uwaga.... TYŁEM
      a czemu ? bo to najbezpieczniejszy sposób przewożenia dziecka
    • aniaurszula Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 16:30
      ja sobie niewyobrazam moich dzieci w foteliku tylem jazdy do trzech lat z powodu dlugosci nogi bym musia im chyba na siedzeniu opierac wiec komfort jazdy nijaki. przodem do kierunku jazdy woze takod ok 11-12 mcy, ale znam osoby ktore tak wozily gdy dziecko skaczylo 6 mcy a na podstawce po skaczeniu 3 lat gdzie moja 7 latka wzrost 133 dalej jezdzi w foteliku gdy jej kolezanka o glowe nizsza na podstawce
      • jotka_k Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 19:12
        a guzik prawda smile moja córka ma ok 100 cm wzrostu i miejsca na nogi dużo, o siedzenie też je opiera w niczym jej to nie przeszkadza
        niczym nie poparty argument smile
        • paliwodaj Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 20:50
          moje dzieci jezdzily tylem w fotelkikach 0-13 kg, pozniej przodem. Dzieci jezdza glownie moim samochodem, malo znanym w Polsce toyota sienna, lub sporadycznie meza mazda 5.
          Mielismy jedna stluczke, facet dodgem ram walnal nas z tylu, corka jadaca przodem nawet nie skrzywila sie do placzu, a mna pozadnie szarpnelo. Nasze auto mialo lekkie wgniecenia zderzaka i klapy bagaznika
          Nie bierzecie jak zauwazylam - jeszcze jednego waznego czynnika pod uwage - sprawnosci samochodu jak tez i samej marki i wieku samochodu.
          Nie wiele wam wogole z fotelika, jakikolwiek by on nie byl, jezeli byle jaki samochod, wiekowy i na dodatek o przestarzalej slabej konstrukcji. A na polskich drogach masa jest zlomowiska sprowadzonego z zachodu. Wrecz niektorzy mowia ze zrobilismy zlomowisko Europy.
          No i nalezy pamietac ze sa tez boczne uderzenia, samochod uderzajacy zgniecie metalowe slabe pudelko wbijajac sie do polowy w uderzane auto w dzieckiem w srodku ( odpukac)
          • ponponka1 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 08:58
            masz racje i jej nie masz.

Satrsze samochody, te sprzed polowy lat 90 - tych sa w pewien sposob bezpieczniejsze, bo maja mieksze zawieszenie. W testach wychodzi ze w razie kolizji czolowej w takim samochodzie, dziecko siedzace przodem przy predkosci 67 km/h ma nacisk na kark ok 1000 Newton. W samochodach nowszych - twardsze zawiesznie - ok, 1800 Newton.

Owszem, nowsze samochody maja lepsze zabezpieczneia ..... doroslych pasazerow. Jak pewno wiesz, poduszka moze zabic dziecko. Kurtyna boczna rowniez.

I na koniec - im wiekszy samochod tym bezpieczniejszy - jak to mowi znajomy - pol metra zycia....

Tak, ze my, jak sie urodzila mala, sprzedalismy nowszy maly samochod, a kupilismy z tych pieniedzy wiekszy starszy. Ni tylko z powodow wozka......i wiekszego bagaznika
            • aniaurszula Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 16:10
              zgadzam sie z toba ja mam starszy samochod z pewnego zrodla niewypadkowy wiec bardziej bezpieczny mimo ze nie ma super zabezpieczen jak nowy,oczywiscie jak sie zmierze z tirem czy z terenowka to juz inna bajka, wystarczylo co widze u sasiada, przywoza nowe kilkuletnie czasem roczne samochody mocno rozbite , lifting samochodu i wyjezdza jak nowka wg trafic na taki zlom to ja wybrac samobojstwo. brat mial stluczke pare lat temu on kilkanascie lat ford eskord kombi stuka sie z mercedesem na oko max 5 lat , brat wgniecina lekko maska mercedes sie zlozyl i to wszytko w miescie przy niewielkiej predkosc a podobno mercedesy sa takie bezpieczne.
          • ponponka1 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 09:03
            paliwodaj napisała:

> moje dzieci jezdzily tylem w fotelkikach 0-13 kg, pozniej przodem. Dzieci jezdz
            > a glownie moim samochodem, malo znanym w Polsce toyota sienna, lub sporadycznie
            > meza mazda 5.

Z tego co piszesz, mieszkasz w Stanach. Wiesz ze zalecenia Amerykanskiego Towarzystwa Piediatrycznego so zeby wozic dziecko tylem do min. 2 lat? No i u was jest jeszcze wiecej fajnych fotelikow tylem a i te przodem w trzeciej klasie sa do chyba juz 50 kg (w Europie do 36 kg). Tylko z powodu innego systemu (Latch a nie izofox) i innej szerokosci pasow nie mozna ich montowac w europejskich samochodach. I odwrotnie.
            • ewa-krystyna Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 03.02.12, 17:04
              ponponka1 napisała:

Z tego co piszesz, mieszkasz w Stanach. Wiesz ze zalecenia Amerykanskiego Towar
              > zystwa Piediatrycznego so zeby wozic dziecko tylem do min. 2 lat?

jesli sie nie myle to to jest tylko zalecenie i w dodatku wprowadzone dopiero bodajze w zeszlym roku smile
      • ponponka1 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 08:51
        Nie musisz sobie wyobrazac, dalam link wyzej do galerii zdjec zmaltretowanych dzieciecych nog.

A tak na powaznie, to czemu wam az tak zalezy na nogach? Glowa was nie obchodzi?
        • fasol-inka Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 10:23
          dokładnie
          dla tych, którzy się boją połamanych nóg u dziecka polecam zobaczyć co macie jako alternatywę:
          www.joelsjourney.org/index.html
          jeśli mam wybierać wolę jednak złamanie nogi niż karku...
    • aamarzena Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 22:41
      Tyłem, bo tak jest bezpieczniej. Mamy fotelik montowany tyłem na isofixie (recaro). Młoda ma na nogi tyle miejsca, że na pewno do 3 lat starczy. Póki co nie sięga nawet siedzenia nogami, a wysoka jest. Widzi też doskonale, bo fotelik jest tak skonstruowany, że siedzi wysoko i widzi przez tylną i boczną szybę. Do auta też fotelik się mieści, a mamy zwykłe kompaktowe, żadne wielkie.
    • fasol-inka Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 31.01.12, 23:34
      tyłem i tylko tyłem - jak najdłużej
      mój syn ma 21 miesięcy, jeździ tyłem - besafe izi combi na isofixie
      i o matko - nie marudzi, wszystko widzi, nie wrzeszczy przy wsadzaniu do fotelika, nie wymiotuje, a jeździmy naprawdę dużo
      co lepsze - kiedyś musiałam go awaryjnie przewieźć w foteliku przodem - i to był dramat, ledwo się udało go zapiąć w pasach
      a syn do małych nie należy - powyżej 97 centyla wzrostem, 90 centyl wagą i podkurcza nogi, jakoś mu to nie przeszkadza

niby nasz fotelik można obrócić, ale nie wiem czy w ogóle to zrobimy
      po prostu - tak jest BEZPIECZNIEJ dla niego
    • lidek0 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 07:08
      Tyłem tak długo jak się da, a da się, kwestia doboru fotelika

fotelik.info/pl/art/fotelik_samochodowy_tylem_do_kierunku_jazdy,10.html
      • topozonka Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 15:26
        Długo się czaiłam z fotelikiem, ale jak poczytałam wyszło na to, że najbardziej mi pasuje montowany tyłem besafe izi kid x3...wiem, że jak będzie bardzo poważny wypadek to i najlepszy fotelik nie da rady, ale nie wybaczyłabym sobie, gdyby coś się stało mojemu dziecku przy jakiejś stłuczce...dlatego taki fotelik...nie mamy dużego auta (PT cruiser), a fotelik zmieścił się bez problemu...(koło kierowcy można normalnie siedzieć) i co by nie mówić, jakoś nie przemawia do mnie to, ze w foteliku montowanym przodem, dziecko ma bardziej komfortowo...mam to gdzieś, najważniejsze jest bezpieczeństwo....
    • ponponka1 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 08:46
      Moja mała dopóki miała ten pierwszy fotelik 0-13 to jeździła tyłem. Czyli do ok 12m. Później juz normalnie tylem. Ma juz trzy lata i ciagle normalnie tylem i bedzie tak az wyrosnie z fotelika - oceniam ze za dwa lata (fotelik jest do 25 kg tylem).

Nienormalne to jest posadzenie roczniaka, ktory samodzielnie nie siada i nie wazy wiecej niz 9-10 kg, przodem....
    • marzeniee22 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 21:13
      moj syn ma 2,5 roku i jezdzi tylem. Mamy besafe izi combi z isofix. Jeszcze troche w nim pojezdzi i raczej nie interesuje mnie jego "widzimisie" w tej kwestii. Bezpieczenstwo najwazniejsze. A co do jazdy z przodu to tez nie ma mowy i nie dociera do mnie argument typu "jak uspokoje dziecko na tylnym siedzeniu?". Zreszta teraz mam jeszcze 2 miesieczna corke i woze ich oboje z tylu. Mozna dokupic lusterko przez, ktore obserwujesz dziecko siedzace tylem.
    • wilhelminaslimak Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 01.02.12, 21:31
      Nasz 2-latek też jeździ w Besafe Izi Combi - tyłem. Na początku wymiotował, ale zmieniliśmy samochód i przestał wymiotować (czyli kwestią nie bylo to że siedzi tyłem). Fajne w tym foteliku jest to, że jest on bardzo wysoki i syn widzi dużo dookoła. Bardzo lubi w nim jeździć, tylko babcia co go widzi, tyłem to twierdzi, że on taki biedny i musi jeździć tylem.

Jedyny minus tego fotelika to rozmiary. Mamy duży samochód, a po jeog zamontowaniu miejsca z przodu nie ma za wiele (nie da się za bardzo rozłożyć przedniego fotela). Także dwa Besafe Izi Combi nie wejdą, bo by kierowca nie miał luzu.
      • fasol-inka Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 02.02.12, 09:28
        a to już zależy od samochodu, w naszej klasie średniej besafe wszedł tak, że i pasażer z przodu ma wystarczająco miejsca
        widziałam też kiedyś jakieś starsze volvo z dwoma besafe'ami z tyłu smile
        • marzeniee22 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 02.02.12, 21:02
          My mamy mazde 6 i akurat fotelik jest za kierowca, takze nie zgodze, ze 2 nie wejda. Jednak duzo zalezy od modelu samochodu, bo fotelik jest duzy i trzeba najpierw sprawdzic do jakiego auta sie nadaje.
    • sabka22 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 02.02.12, 21:51
      proszę cię...na foteliku synka który ma 10mies pisze że fotelik jest do jazdy przodem...zmienialiśmy teraz,fotelik jest od 9-18kg inaczej nie można go montować!!!!
      • marzeniee22 Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 02.02.12, 21:58
        sabka, Twoj post byl do mnie bo nie rozumiem?
    • maeve_binchy Re: przodem czy tyłem w aucie nowy fotelik dla 10 03.02.12, 21:18
      synek jezdzil az do teraz be safe combi montowanym tylem. Ma 3 lata 7 mies, wzrost 106cm i wyrosl z pasow. Corka ma 6,5 mies, na razie tylem w I foteliku, za 5-6 mies przesiadzie sie do be safe - rowniez tylem. Bardzo zaluje, ze starszak musi juz jezdzic przodem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka