Dodaj do ulubionych

reflux u niemowlecia

18.02.12, 11:47
Sa moze jakies domowe sposoby na leczenie refluxu (corcia 7m-cy). Nie chcialabym w nia ladowac jakis ciezkich lekow. Zmienilam mleko na pepti i odrobine pomoglo tzn. pije wiecej mleka i mniej wymiotuje (bo nie nazwallabym tego ulewaniem, to zdecydowanie cos wiecej). Takze zostane przy pepti, bo to choc nie cudowne rozwiazanie to pryznajmniej jej cos wiecej tego mleka w zoladku zostaje. Zreszta musze przynac, ze nawet jak nie zwymiotuje to czesto nie ma ochotypo 4 godzinnej przerwie pomiedzy posilkami na kolejne mleko, widac, ze nie czuje sie dobrze.
Troche podnioslam lozko, czesto ja nosze w pozycji pionowej, czekam na odbicia, ale wlasciwie nie wiem co moge wiecej zrobic? Moze ktos znalazl rozwiazanie.
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: reflux u niemowlecia 18.02.12, 12:24
      Spróbuj nutramigen.
      • memphis90 Re: reflux u niemowlecia 18.02.12, 15:43
        Nutramigen nie jest jakimś magicznym lekiem na refluks uncertain To jest preparat dla dzieci z alergią pokarmową (w dodatku cholernie drogi bez refundacji, która może refluks nasilać. Natomiast refluksu nie leczy. Bebilon Pepti- jeśli dziecko nie ma stwierdzonej alergii- również nie jest refundowany, bo również nie jest lekiem na refluks jako taki.

Spróbuj zagęszczać mleko kaszkami lub nutritonem.
        • daisy_2810 Re: reflux u niemowlecia 18.02.12, 18:36
          Mój syn ma od urodzenia refluks. Jeśli u twojej córci został stwierdzony (u nas stwierdzili to po usg jamy brzusznej) to najlepszym mlekiem na refluks to mleka ze skrótem AR. Nasz synek na początku pił Bebilon AR, ale to mleko było dla niego za ciężkie. Nie dość, że mega szybko w butelce gęstniało i miał problemy z zaciągnięciem smoczka, to jeszcze był strasznie nerwowy po nim, tak jakby go po nim brzuszek bolał. Zmieniliśmy na Enfamil AR i od razu się wyciszył. Lekarz nam powiedział, że jeśli nie jest to choroba refluksowa tylko refluks fizjologiczny to powinien minąć jak syn zacznie jeść stałe pokarmy, więc może wycofuj córce powoli mleko i staraj się zastępować np. zupkami, ziemniakiem i co tam jeszcze dziecko w takim wieku może jeść. Jeśli chodzi o łóżeczko, to nie dość że mamy podłożone książki, żeby je podnieść to jeszcze pod materacem ma podłożoną taką specjalną trójkątną poduszkę (tzn. to jest akurat poduszka od męża, taka lecznicza ma wygląd trójkąta smile ale wiem, że dla dzieci też są na internecie takie) W wózku też ma poduszeczkę położoną, żeby był wyżej, no a oprócz tego brać do odbijania aż do znudzenia. W nocy np. karmię, czekam aż odbije, potem kładę do łóżeczka, idę wyparzyć butelkę, wracam, biorę do odbicia, potem idę do łazienki, wracam i znów do odbicia. Jak noszę to czasem na rękach dziecko kładę w pozycji na brzuszku. Mojemu dużo łatwiej się tak odbija. A tak poza tym, to jeśli twoja córka nie ulewa tylko wymiotuje, to skonsultowałabym to z lekarzem. Bo podejrzane jest że aż do takich wymiotów dochodzi.
          • milamala Re: reflux u niemowlecia 19.02.12, 00:08
            Konsultowalam z lekarzem, ale pan doktorek nie widzial problemu. Gdyby sam wymiotowal po kazdym jedzeniu to nzoe by sie obudzil.
        • e-kasia27 Re: reflux u niemowlecia 18.02.12, 19:36
          memphis90 napisała:

> Nutramigen nie jest jakimś magicznym lekiem na refluks uncertain To jest preparat dla
          > dzieci z alergią pokarmową (w dodatku cholernie drogi bez refundacji, która moż
          > e refluks nasilać. Natomiast refluksu nie leczy. Bebilon Pepti- jeśli dziecko n
          > ie ma stwierdzonej alergii- również nie jest refundowany, bo również nie jest l
          > ekiem na refluks jako taki.

Bardzo się mylisz.
          Refluks u niemowlaków jest w większości przypadków spowodowany stanem zapalnym wywołanym właśnie alergią pokarmową, a główna przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci jest mleko krowie, dlatego mieszanka dla alergików w większości przypadków leczy refluks.

Nutramigen wcale nie jest taki cholernie drogi, tylko trochę droższy, niż normalne mieszanki mleczne, więc nie przesadzaj.

>
          > Spróbuj zagęszczać mleko kaszkami lub nutritonem.

A to akurat jest super sposób, na refluks!
          Zagęszczanie nie zlikwiduje stanu zapalnego!
          A dalsze karmienie dziecka alergenem, który ten stan zapalny wywołuje będzie tylko pogarszało sprawę.

• milamala Re: reflux u niemowlecia 19.02.12, 00:09
            Masz racje Kasiu jakos mi nie przyszlo do glowy, ze z jednej strony karmie dziecko pepti, a z drugiej dosypuje kaszki i nutriton.
            • kw0 Re: reflux u niemowlecia 19.02.12, 08:53
              ale z tego co wiem nutriton nie zawiera białka, więc ja swojej córce (z alergią na białko i refluxem) podawałam nutriton do pepti i było lepiej. Odstawiłam nutriton (w 4m-cy), bo Mała coraz mniej ulewa, a nutriton jest troche kaloryczny i przez to Mała dużo przybierała na wadze.
        • milamala Re: reflux u niemowlecia 19.02.12, 00:06
          Zapomnialam dodac, ze zageszczam kaszkami i nutritonem, ale nie ma roznicy miedzy tym mlekiem , ktorego nie zageszczam.
    • e-kasia27 Re: reflux u niemowlecia 18.02.12, 19:44
      Czy ten refluks pojawił się dopiero teraz, czy problemy z ulewaniem były od początku?
      Rozszerzasz już dziecku dietę?
      • daisy_2810 Re: reflux u niemowlecia 18.02.12, 20:16
        Przyczyną refluksu może być też zwężenie odźwiernika żołądka. Tak np. ma mój syn. Stan fizjologiczny, który powinien minąć po 6-8 miesiąca. W tej sytuacji zmiana mleka na antyalergiczne nic nie da. Myślę, że przede wszystkim konsultacja z lekarzem i usg jamy brzusznej powinna być zrobiona. Wtedy będzie wiadomo, czy to odźwiernik, czy alergia na mleko. Chyba, że autorka już była u lekarza i wie co i jak. Z drugiej strony wydaje mi się, że jeśli dziecko ma 7 miesięcy, to powinno pić mleko już trochę rzadziej, a za to zjadać inne stałe pokarmy, a to z drugiej strony powinno powoli refluks wycofywać. No chyba, że dziecko słabo przybiera na wadze, wtedy mówi się już o chorobie refluksowej. Na szczęście i z tym da się żyć, mój mąż to ma. Tyle, że dla takiego maluszka, to z pewnością dużo bardziej uciążliwe.
        • e-kasia27 Re: reflux u niemowlecia 18.02.12, 21:44
          daisy_2810 napisała:

> Przyczyną refluksu może być też zwężenie odźwiernika żołądka.

Może, ale to jest wada wrodzona, która nie występuje często.
          Jeśli Twój mąż też to ma, to może to być u was dziedziczne.
          To z alergią nie ma nic wspólnego i na to zmiana mleka nie pomoże, ale to dotyczy małej liczby dzieci.
          • milamala Re: reflux u niemowlecia 19.02.12, 00:14
            Oczywiscie, ze moze zdarzyc sie ada wrodzona, ale tez jakso nie podejrzewam. Predzej alergie na mleko krowie, zwlaszcza, ze problem pojawil sie gdy odstawilam piers. Ewidentnie wymiotuje tylko mm.
      • milamala Re: reflux u niemowlecia 19.02.12, 00:12
        Rozszerzam diete od konca 5 m.z. Stale pokarmy (papki) toleruje calkiem dobrze. Do 5 miesiaca karmilam piersia, potem przeszlam na system mieszany, i rozpoczal sie wtedy problem. W pewnym momencie odkrylam, ze nigdy nie zwymiotowala mojego mleka a za kazdym razem wymitowala mm. Powiedzialam to pediatrze to tylko wzruszyl ramionami. Dopiero ostatnio pierwszego kontaktu zaproponowal wlasnie pepti.
    • silje78 Re: reflux u niemowlecia 18.02.12, 20:43
      spróbuj zagęścic nutritonem.
      moja córka ulewała do 8-go miesiąca życia. nutriton był w użyciu do mleka jak i zupek, a i tak ulewała. może nieco mniej, ale jednak. możesz spróbować, zaszkodzić nie zaszkodzi, a może pomóc. moja córka ulewała wszystkim, mlekiem, obiadkami, deserkami. przeszło samo.
      • milamala Re: reflux u niemowlecia 19.02.12, 00:15
        Probuje nutriton, ale bez efektow.
        Czesto slysze, ze dzieciom samo przechodzilo. Mam nadzieje, ze tak bedzie bo na moich lakarzam cierpienie mojego dziecka nie robi wrazenia.
        • e-kasia27 Re: reflux u niemowlecia 19.02.12, 00:35
          Napisałam, żebyś spróbowała nutramigen, nie nutriton.
          Nutramigen to mleko dla alergików.
          Nutramigen jest lepszy od bebilonu pepti. tzn.rzadziej uczula niż pepti, więc jak na pepti trochę się poprawiło, to na nutramigenie może się bardziej poprawić.
          • milamala Re: reflux u niemowlecia 19.02.12, 01:54
            Napisalas nutramigen, ale inni pisali o nutritonie i to im odpowiadalam. Sprubuje rzeczywiscie tne nutramigen, mzoe rzeczywiscie bedzie lepiej.
            Dotychczas myslalam, ze ten nutramigen to to samo co pepti. A jak ze smakiem tego nutramigenu? Dzieci pija go chetnie? Bo moja to ksiezniczka na ziarnku grochu, byle czego do buzi nei wezmie.
            • e-kasia27 Re: reflux u niemowlecia 19.02.12, 10:48
              Dla mnie i bebilon pepti i nutramigen są jednakowo obrzydliwe, ale niektórzy twierdzą, że pepti jest smaczniejsze.
              Wprowadzaj stopniowo, dodając po trochę, to się dziecko przyzwyczai do smaku.
            • silje78 Re: reflux u niemowlecia 19.02.12, 12:19
              ale ten refluks córka ma stwierdzony przez lekarza czy ty go podejrzewasz z powodu ulewania?
              tak jak pisałam, moja mała ulewała wszystkim, nawet zagęszczonymi zupkami. dość długo, a refluksu nie miała. ładnie przybierała na wadze, z jedzeniem też nie było wiekszego problemu, ale ulewała po każdym posiłku. poza nocą. u nas związane to było też z tym, że córka była ( i jest big_grin ) bardzo ruchliwym dzieckiem z motoryką wyprzedającą rówieśników (kulała się z plecków na brzuch i na odwrót w wieku 2,5 miesiąca, potrafiła przekulać się o 2-3m).
              • milamala Re: reflux u niemowlecia 19.02.12, 13:41
                Ja podejrzewam refluks. Pediatra ktoremu powiedzialam, ze corka po moim mleku nie wymiotuje a po mm owszem i to bardzo, nawet nie zareagowal. Dopiero lekarz pierwszego kontaktu zasugerowal pepti. Gdyby chodzilo o ulewanie to moze bym tak sie nie trzesla ale ja mam wrazenie, ze to jest wymiotowanie, po prostu wydobywa sie z jej ust taki chlust pod cisnieniem. Ale nie robi to wrazania na tutejszych lekarzach, totez sama juz nie wiem czy jestem nazbyt wrazliwa czy to z nimi jest cos nie tak.
                • silje78 Re: reflux u niemowlecia 19.02.12, 13:54
                  trudno nam oceniać czy to się mieści w normie czy też nie. najlepiej żeby ocenił to lekarz.
                  co do ulewania mm, a piersiowym nie. może być tak, że mała zjada więcej z butelki niż z piersi, może zaciągać więcej powietrza podczas ssania z butli. może to też być na tle alergicznym.
                  tak jak pisałam wyżej, ja z ulewaniem walczyłam dlugo. nie raz miałam dośc przebierania córki po kilkanaście razy dziennie. pediatra mówiła, że wszystko jest ok. u nas nawet nie było podejrzenia refluksu.
                • prognoza.pogody Re: reflux u niemowlecia 21.02.12, 13:27
                  Przede wszystkim doradzałabym zmianę lekarza. I poproś o skierowania do specjalistów - gastroenterologa i alergologa. U mojego dziecka też lekarze bagatelizowali ulewanie i wymioty. Refluks nasilił się do tego stopnia, że po 20 ml mleka synek zaczynał potwornie krzyczeć z bólu i o dalszym jedzeniu nie było mowy. Przestał też zupełnie przybierać na wadze. W końcu trafiliśmy do gastroenterologa i problem się rozwiązał. Mleko zagęszczamy nutritonem, a po zupach i deserach lekarz przepisał syrop - gastrotuss baby. I jedzenie przestało być probemem. Zdarza mu się jeszcze czasami ulać, ale nie ma już dramatu. U nas akurat to nie był problem powiązany z alergią, ale faktycznie w wielu wypadkach tak może być.
                  • agnesgie Re: reflux u niemowlecia 21.02.12, 14:10
                    A czy Twoja córka wymiotuje tylko po mleku modyfikowanym? Czy dopjasz ją jakimiś herbatkami? Czy po nich też wymiotuje? Bo jeśli wymioty są tylko po mleku to e-kasia ma rację-z dużym prawdopodobiestwem możesz podejrzewać alergię na mleko.Moja córka była starsza jak zaczęły się wymioty ale u niej tylko w nocy.Gdy zmieniłam miesznkę na Bebilon pepti wymioty ustały.Nutramigenu nie chciała tknąć za żadne skarby-prędzej by się zagłodziła niż go zjadła i poniekąd ją rozumiem-cuchnie okropnie.Bebilon pepti ma chyba troche lepszy smak, bo przyzwycziła się do niego i długo go adła,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka