09.03.12, 19:45
dziewczyny jak zaczełyscie wprowadzac gluten swoim maluchom to gotowalyscie same kaszke czy korzystalyscie z "gotowców"?????
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: gluten 09.03.12, 20:05
      Zaczęłam od gotowania płatków owsianych.
      • memphis90 Re: gluten 11.03.12, 20:14
        Płatki owsiane w zasadzie nie zawierają glutenu...
        • zona_mi Re: gluten 16.03.12, 21:55
          To dlatego moje dzieci tak dobrze na ten "gluten" reagowały wink
    • allyviki Re: gluten 09.03.12, 20:55
      a ja kupilam z bobovity kaszke manna a potem kaszke owsiana.. podalam najpierw manna i obserwowalam.. za dwa dni dalam znow... wink
    • budzik11 Re: gluten 09.03.12, 21:46
      Żadnych kaszek nie gotowałam - makaron, chleb, normalne pszenne produkty.
      • kondolyza Re: gluten 09.03.12, 21:50
        ja równolegle czyli co dzien dwa wymiennie-kaszki hippa bio na śniadanie lub chleb z pełnego ziarna, sporadycznie bułka
        • anusia1912 Re: gluten 09.03.12, 21:53
          Lekarka kazała dodać pół łyzeczki kaszy manny do zupy więc spróbowałamwink
        • megi2511 Re: gluten 09.03.12, 21:53
          chleb i bułka u 6 miesięcznych dzieci???
          • anusia1912 Re: gluten 09.03.12, 21:59
            megi2511 napisała:

> chleb i bułka u 6 miesięcznych dzieci???

ja daje często bułkęwink Młoda zadowolona ciumka ciumka i dziąsła masuje a szczęśliwa jak nigdy:p
            • annajustyna Re: gluten 10.03.12, 09:50
              A czy to chociaz bulka pelnoziarnista czy biala podrobka pieczywa z hipermarketu?
              • budzik11 Re: gluten 10.03.12, 19:08
                annajustyna napisała:

> A czy to chociaz bulka pelnoziarnista czy biala podrobka pieczywa z hipermarket
                > u?

Chyba nikt ci nie powiedział, że małym dzieciom nie powinno się dawać pełnoziarnistego pieczywa, bo jest ciężkostrawne (duża zawartość niestrawnego błonnika). Na początku rozszerzania diety - tylko białe pieczywo. Nawet mój mąż, prawie 40-letni, z nakazem diety lekkostrawnej ma lekarski zakaz jedzenia ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa - tylko białe i świeże. A co dopiero malutkie żołądki które dopiero uczą się trawić prod. mączne.
                • annajustyna Re: gluten 11.03.12, 20:26
                  Najnowsza tendencja jest, aby dawac pelne ziarno.
                  • anetchen2306 Re: gluten 16.03.12, 07:27
                    Tendencja tendencja, jednak czesto mylimy zdrowa diete osoby doroslej ze zdrowa dieta niemowlecia i dziecka (z wrazliwym ukladem pookarmowym, czesto jeszcze niedojrzalym).
                    Ja popelnilam taki sam blad: podawalam corce tylko produkty razowe (no bo przeciez "zdrowe, wszedzie o tym trabia!). I to byl blad, jak potem uswiadomil mnie dietetyk dzieciecy. Mloda cierpiala po razowym pieczywie, po makaronach miala potezne kolki (wczesniej ich nie miala, nawet nie wiedzialam, jak kolka sie objawia).
                    Produkty pelnoziarniste to czysta blonnikowa bomba, z ktora niewiele niemowlakow sobie radzi - slowa dietetyka. Mielismy zalecenie przejscia najpierw calkowitego na pieczywo biale, na "zwykle" makarony. I problem zniknal juz po pierwszym obiadku.
                    Produkty razowe mloda zaczela trawic dopiero w okolicych drugich urodzin.
                    Obecnie ma 4 lata i moze jadac razowce juz zupelnie normalnie.
                    • annajustyna Re: gluten 16.03.12, 15:34
                      Produkty razowe to inna bajka - ja np. po razowcu mam megazgage, wiec sama tez unikam. A zalecenie niemeickich dietetykow dziececych jest naparwde takie, by dawac pelne ziarno. Osobiscie zaczelam dawc po troszeczku chleba i po malu kaszki manny.
                      • anetchen2306 Re: gluten 16.03.12, 19:28
                        Maka z pelnego przemialu (pelnoziarnista) a razowa to to samo ...
                        Produkty pelnoziarniste nazywane sa produktami razowymi, razowy to synonim pelnoziarnistego.
                        To, ze masz zgage po chlebie "razowym" a po makaronie nie, oznacza, ze jakis skladnik chleba (inny niz pelnoziarnista maka) na Ciebie tak dziala. Moja corka po kazdej razowej mace miala problemy: obojetnie, czy byl to pelnoziarnisty makaron bio, pelnoziarnista kajzerka czy pelnoziarniste ciasteczka orkiszowe ...
                        Owszem, dietetycy preferuja (nie zalecaja) podawanie dzieciom produktow razowych (pelnoziarnistych). Nalezy jednak liczyc sie z mozliwoscia, ze organizm dziecka nie bedzie takiej ilosci blonnika akceptowal, bo zwyczajnie do tego nie dojrzal.
                        Dlatego nawet producenci dan sloiczkowych maja zawsze dwie wersje dania makaronowego: z makaronem pelnoziarnistym oraz "zwyklym".
                        • annajustyna Re: gluten 16.03.12, 22:37
                          Hmm, uscislijmy - jak dla mnie razowy = zytni. Byc moze uzywam tej nazwy nieprawidlowo.
                          • kondolyza Re: gluten 16.03.12, 22:49
                            annajustyna napisała:

> Hmm, uscislijmy - jak dla mnie razowy = zytni. Byc moze uzywam tej nazwy niepra
                            > widlowo.

no zdecydowanie nieprawidłowo tej nazwy używasz...
                            razowe bułki, dziś kupiłam razowe pszenne, a wczoraj razowe żytne ze słonecznikiem. czyli jedne i drugie z pełnego przemiału.
          • lidek0 Re: gluten 10.03.12, 14:28
            Teraz mamy szaleją z tym glutenem, szybciorem jak tylko lekarz coś powie wprowadzają gluten wariując przy tym niemiłosiernie bo nie widomo ile i czego podać temu dziecku. Jakby to nie można było poczekać do 10 miesiąca, powoli od pieczywa zaczynać. Ja osobiście dawałabym takie pełnowartościowe, na zakwasie, nie białą zapychającą bułe.
            • kajakam Re: gluten 10.03.12, 16:36
              A Ty znów się czepiaszwink
            • memphis90 Re: gluten 11.03.12, 20:16
              > Teraz mamy szaleją z tym glutenem, szybciorem jak tylko lekarz coś powie
              Teraz??? Powiedziałabym, że "od zawsze" wprowadzano gluten grubo przed 10mż, tylko parę ostatnich lat było zalecenie późnej ekspozycji. I teraz jest powrót do tych starych zasad.
          • budzik11 Re: gluten 10.03.12, 19:06
            megi2511 napisała:

> chleb i bułka u 6 miesięcznych dzieci???

A kto mówi, że u 6-miesięcznych? Ja stosuję się do zaleceń WHO i wprowadzałam dzieciom gluten po 10 m-cu.
            • annajustyna Re: gluten 11.03.12, 20:29
              A tutaj poczytaj o pelnym zarnie w diecie dzieci:
              dziecisawazne.pl/zboze-w-diecie-dziecka/
            • ni24 Re: gluten 15.03.12, 21:15
              no to masz zle info wg zalecen gluten wprowadza sie nie wczesniej w 5-6miesiacu zycia (czy 5 czy 6 miesiac zalezy od tego jak dziecko karmione: czy kp czy mlekiem modyfikowany
    • karolla808 Re: gluten 09.03.12, 22:13
      Korzystałam z kaszy manny błyskawicznej Lubelli
    • czarna784 Re: gluten 10.03.12, 14:47
      Korzystalam z gotowej manny chyba z bobovity,jak i ze sloiczkow z manna,jak i kawalkiem buleczki itp,nie gottowalam bo mi sie nie chcialowink
      • annajustyna Re: gluten 11.03.12, 20:27
        Ale chyba nie z tej manny HIPPa o smaku czekoladowym? (swoja droga co za debilizm - to ma byc jedzienie dla niemowlaka, a nie dla dla nas, lakomczuchow!).
    • anetchen2306 Re: gluten 16.03.12, 07:31
      Dalam jakies danie obiadowe z makaronem, zdaje sie w 6 mcu zycia.
      Zjadla kilka lyzeczek (podobnie jak przy kazdej "nowosci"), nic sie nie dzialo. Na drugi dzien zjadla reszte dania ze sloiczka i "ekspozycje" zakonczyla.
      • kondolyza Re: gluten 16.03.12, 08:43
        dobrze gadasz anetchen. dla mnie to sensowne.
        ja też nie wydziwiałam z ekspozycją, ale też nie zaczynałam po 4 mcu tylko po 9.
        a co do razowców i żywności wysokoresztkowej-masz absolutną rację. to logiczne. inaczej sprawa się ma wśród dorosłych, których brzuchy zawalone są innym syfem różnego pochodzenia-wtedy błonnik jest zbawienny, a inaczej u dzieci, wg mnie nie wolno przesadzać. przecież osoby z nadwrażliwością i po operacjach np. woreczka żółciowego czy jelit mają zaleconą dietę lekkostrawną i np. w swojej rodzinie miałam takie przypadki więc wiem dobrze-lekaże zalecali-białe, lekkie pieczywo, nie na zakwasie, najlepiej wodne bułki, i żadnych kasz typu gryka czy pęczak, bo są za bardzo wymagające dla jelit. dla mnie to jest argument.
    • mialumia Re: gluten 16.03.12, 15:07
      A ja nigdy nie pojme dlaczego tylko w POLSCE takie halo z tym glutenem i "ekspozyjcja"...
      • aretahebanowska Re: gluten 16.03.12, 20:11
        Też tego nie kumam.
    • ponponka1 skorka chleba 16.03.12, 15:26
      jak miala ok 7 miesiecy dostala skorke pszennego chleba do ciumkania. Trzy w jednym - gluten, nowy pokarm i switny zagryzak na wyrzynajce sie zeby. moze dzieci temu nie poznalam problemu zebnego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka