Dodaj do ulubionych

Żółtko jajka od kury

22.05.12, 17:09
Wyczytalem w ulatkoach od Hippa by zaczac podawac w 6m zycia dziecka żóltko gotowane,szukam potwierdzenie tej tezy,czy chodzi tu o żelazo,jakie jajko kupic najlepiej?(w ekolog. sklepie? i jak czesto je podawac i w jakich proporcjach??
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aamarzena Re: Żółtko jajka od kury 22.05.12, 18:20
      Pół żółtka co drugi dzień (ugotowanego) dodajesz np. do zupki. Najlepsze jaja eko lub wolny wybieg ("0" lub "1"), chyba, że masz sprawdzone jaja wiejskie.
      Jao ma dużo żelaza, jak i innych mikroelementów, minerałów i witamin.
    • tomelanka Re: Żółtko jajka od kury 24.05.12, 10:13

moj pediatra mowil zeeby od 7 miesiaca dawac, czyli jak skonczy 6 mies.
      pol codziennie, albo zeby mnie zachodu to cale co drugi dzien wink jajka mam od pana ze wsi bez pieczatek ale nie wiem czy jakies super ekologiczne, po prostu zawsze takie biore bo sa duze i tanie wink
      • mamatin Re: Żółtko jajka od kury 26.05.12, 15:18
        mój pediatra dał mi właśnie ulotkę hippa, żeby tego schematu się trzymać.
        żółtko ugotowane miksowałam z podgrzaną wczesniej zupka.
        starałam się nie dawac zwykłych jajek ze sklepu, choć te wiejskie trudno mi było zdobyc. do dziś zresztą (prawie 2 lata) tego się trzymam.
    • water_mcg Re: Żółtko jajka od kury 26.05.12, 20:39
      ja podaje co drugi dzień pół żółtka od kiedy mały skończył 6 miesiecy. Jajka kupuje w sklepie ekologicznym.
    • ninka_mm Re: Żółtko jajka od kury 26.05.12, 22:18
      Tak, podawaj żółtko, bo to bardzo dobre źródło żelaza (obecnie lepsze niż mięso). Jak chcesz możesz dawać jajka "0" lub "1", choć gwarantuję Ci, że nawet po "3" nic dziecku nie będzie (kury są chowane w znacznie gorszych warunkach, więc domyślnie i jajka gorsze).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka