ann7771 22.06.04, 16:34 Do kiedy zmienia się kolor oczu u dzieci? Oboje z mężem mamy piwne a nasza 3 miesięczna córeczka nadal ma niebieskie (fakt mogła je odziedziczyć po babci albo dziadku)A jak było lub jest z waszymi bobaskami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda1711 Re: Kolor oczu 22.06.04, 16:41 Na początku wszystkie noworodki mają niebieskie oczka.A nawt bardzo granatowe. Myślę że jakos po około miesiącu zaczyna się zmieniać kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamin Re: Kolor oczu 22.06.04, 17:53 Moja córka ma 16 tygodni i cały czas ma Duuuuuuże granatowe oczęta Ja mam piwne a mój mąż niebieskie. Jestem ciekawa jakie ostatecznie bedzie miało moje szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.tycz Re: Kolor oczu 22.06.04, 20:15 Mowia, ze moga sie zmienic nawet do roku czasu, ale po okolo 6-ciu miesiacach jakie sa takie juz raczej zostana. Moj pierwszy synek ma niebieskie, a drugi piwne. ja mam piwne, maz niebieskie. Odpowiedz Link Zgłoś
beatale Re: Kolor oczu 22.06.04, 22:59 My z męzem mamy piwne , a nasza córka ma 6 miesiecy i nadal ma niebieskie z lekkim odcieniem żólci przy źrenicach - chyba tez zostana niebieskie po dziadkach)) Odpowiedz Link Zgłoś
maja252 Re: Kolor oczu 23.06.04, 09:10 to chyba do końca nie ma regóły bo mój Grześ miał do teraz niebieskie a ma dwa i pół roku i właśnie zminiły mu się na zielone .....dodam że oboje z mężem mamy zielone oczy...baaaaaaardzo mnie to zdziwiło..... Odpowiedz Link Zgłoś
edwo Re: Kolor oczu 23.06.04, 09:18 Mój starszy syn przez rok czasu miał niebieskie, a potem mu statusiały na piwne. Drugi młodszy ma już dwa lata i cały czas niebieskie po mamie i chyba mam nadzieję, już tak zostanie. Ja słyszałam, że jak noworodek ma takie jasno niebieskie to przeważnie zostają, a jak ma takie właśnie granatowe to raczej kolor mu się zmieni na inny, ale nie wiem czy to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
renik.w Re: Kolor oczu 23.06.04, 10:11 Nasz Igorek ma niebieściutkie wpadające w granat oczka - niedługo skończy 11 m/cy . My obydwoje mamy piwne , ale dziadkowie szare - dlatego cały czas nie jestem pewna jaki będzie miał kolorek ostatecznie renik Odpowiedz Link Zgłoś
ania_son Re: Kolor oczu 23.06.04, 11:40 Moja Zuzia ma 3 m-ce i niedawno przy źrenicach zaczęły jej oczka przybierać kolor piwny ( po mamie), mąż ma niebieskie. Miałam nadzieje, że będzie niebieskooka, ale może coś się jeszcze zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś
battie Re: Kolor oczu 23.06.04, 12:47 Hmm, mysle, ze ze wszystkimi regulami jest tak, ze sa od nich wyjatki. Ja dopiero czekam na swoje malenstwo i tez jestem ciekawa jakie bedzie mialo oczy (ja mam szare, maz jasno piwne). Ale NIE WSZYSTKIE noworodki maja niebieskie lub granatowe oczy - moj brat mial czarne. Tzn. tak ciemnobrazowe, ze nie bylo roznicy miedzy miedzy teczowka a zrenica. Lekko mu sie rozjasnily ale dopiero jako nastolatkowi. Ja jak sie urodzilam mialam oczywiscie niebieskie i to tak gdzies do 10 r. zycia, potem zaczely sie robic szare, z lekka tendencja w kierunku zielonego, ale to juz raczej zalezy od oswietlenia, albo nastroju . Acha moi rodzice oboje maja piwne oczy, u dziadkow trafialy sie niebieskie. Taki sobie jestem wyrodek ;-D. Pozdrawiam, Battie Odpowiedz Link Zgłoś
justas16 Re: Kolor oczu 23.06.04, 15:20 Z tego co ja wiem to kolor oczu może zmieniać się nawet do 2 roku życia. Kolor oczu jest rzeczą dziedziczną, więc skoro Wy oboje macie piwne oczy to stawiam na to, że i wasze maleństwo będzie miało taki kolor. pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
martucha1 troszkę genetyki 23.06.04, 16:15 Pozowlę sobie na malutki uproszczony wykładzik z genetyki Każdy człowiek ma dwa geny odpowiadające za kolor oczu: za oczy niebieskie odpowiada gen nazwijmy go "a" (recesywny)a za ciemny "A"(dominujacy). A jest silniejszy więc jeżeli spotka się z a to i tak daje kolor ciemny. Czyli osoby niebieskooie mają geny aa a ciemnookie AA lub aA. Podczas zapłodnienia komórki zarówno ze strony taty jak i mamy niosą ze sobą tylko jeden gen odpowiadający za kolor oczu. I tak jeżeli mama ma niebieskie oczy to wszystkie jej nośniki niosą ze sobą gen a (aa rozpada się na dwa). Jeżeli tata również ma niebieskie oczy (aa)to dziecko będzie miało kolor niebieski bo spotak się gen mamy a z genem taty a. Jeżeli jednak rodzice mają kolor oczu ciemny to istnieją dwie możliwości: mają gey AA lub aA. I teraz jeżeli mama ma niebieskie (aa) a tata ciemne to może urodzić się dziecko z ciemnym kolorem oczu na pewno gdy ma AA (tak będzie na pewno np. w przypadku czarnoskórego mężczyzny ale już niekoniecznie mulata)lub niebieskookie lub ciemnookie jeżeli ma aA (bo może dotrzeć plemnik a i w połączeniu z a mamy da kolor niebieski lub A i w połączeniu z a mamy da kolor ciemny). Jeżeli któreś z Waszych rodziców ma niebieski kolor oczu a Wy ciemny to na pewno macie geny aA. Mam nadzieję, że to jakoś w miarę przystępnie napisałam. Miłej zabawy w obliczaniu prawdopodobieństwa )) Marta Odpowiedz Link Zgłoś
osk3 Re: Kolor oczu 27.06.04, 21:09 Akurat z oczami jest to trochę bardziej skomplikowane ze względu na mutacje i takie geny jak kolor zielony, czy szary Odpowiedz Link Zgłoś
gabinia24 Re: Kolor oczu 27.06.04, 21:41 Moja Julka miała do 3 miesięcy niebieskie oczka.Potem zmieniły się na ciemne brazowe.Ja mam niebieskie a mąż piwne.Widocznie geny dziadków były silniejsze Odpowiedz Link Zgłoś