Dodaj do ulubionych

do mam z dużym doświadczeniem

07.09.12, 21:07
Hej,
zadałam już moje pytanie w innym wątku (forum.gazeta.pl/forum/w,46749,138648917,138714021,do_11buba.html)
Ale wydaje mi się, że temat jest ciekawy, więc zakłądam nowy wątek.
Czy możecie napisac ile Wasze dzieci zjadały mleka jak juz byly starsze?? Tzn. tak po 10mies i po 1roku? Pol litra? Wiecej? Wiem, ze dzieci maja rozne apetyty... ale teraz waham sie czy powoli ograniczac odciagania czy pomeczyc sie jeszcze troche liczac, ze za chwile zejde do 2sciagan na dobe (rano i wieczorem). Teraz corka 6,5mies wypija ok.800ml (rozszerzanie diety idzie nam bardzo slabo). Chcialam jej wciskac jakas kaszke mleczna na mm, ale lekcewazycrying Zupka tez sie nie najada. Sciagam na 4razy. Jakie perspektywy przede mna?
Obserwuj wątek
    • rewolka404 Re: do mam z dużym doświadczeniem 08.09.12, 09:12
      ja sie moze nie odezwe, bo przestrasze wink Moj Syncio ma apetyt big_grin
      • markoco29 do rewolka404 08.09.12, 09:52
        Czyli co? Litr mleka po skonczeniu roczku? ojoj wink
        • rewolka404 Re: do rewolka404 08.09.12, 14:58
          prawie 11 m-cy i 800-900 ml sad
          • markoco29 Re: do rewolka404 09.09.12, 19:53
            mhm smile no to rzeczywiście ładna ilość smile
            No to jak było u Was z rozszerzaniem diety? Jadł kaszki? Na Twoim mleku czy na mm? Jeśli na mm to i tak tyle wypijał tego mleka?
            • rewolka404 Re: do rewolka404 09.09.12, 21:31
              markoco29 napisał(a):

> mhm smile no to rzeczywiście ładna ilość smile
              > No to jak było u Was z rozszerzaniem diety? Jadł kaszki? Na Twoim mleku czy na
              > mm? Jeśli na mm to i tak tyle wypijał tego mleka?

on niestety mlekojad, ma jakas ilosc mleka, ktora wypic musi i nic na to nie pomoze. Jeszcze nie tak dawno jadl 2 x dziennie kaszke na moim mleku badz wodzie, zupa ok 200 gr i drugie danie 250 gr, owoce i inne przekaski mieszy posilkami. Je bardzo duzo, ale i bardzo ruchliwy. Wazyl w sierpniu tylko 7,5 kg co na 10-cy szalem nie jest, mimo ze on wczesniak .Przybiera ok 300 gr na m-c.
              Z mm jest problem, bo albo nie lubi i nie je albo nie toleruje. niedlugo zaczne mu podawac jogurty, kefiry, moze serki. Jestem wymeczona sciaganiem.
    • monisiowata77 Re: do mam z dużym doświadczeniem 08.09.12, 12:23
      ja rowniez dolaczam sie do tej prosby o Wasze doswiadczenia
      Moj synek 4mcs jest po chorobie (zapalenie pluc) przez co nie mial apetytu - na sile wciskalam mu okolo 600-700ml na dobe-wiekszosc wieczorem i w nocy przez sen, teraz sam wola o jedzenie ale ilosci nie wzrosly znaczaco 750-850/dobe , karmie 7-8x - synek wazy 6,2kg i zastanawiam sie czy to nie za malo ,nie wiem tez od czego zaczac rozszerzac mu diete ?? nie wiem tez jak namowic synka aby na jeden posilek zjadal wiecej niz 100-120ml - chcialabym ograniczyc karmienia w nocy, ale na razie przez to trace ilosci w ciagu doby (jeszcze w szpitalu zdarzylo mu sie zjesc 150-160 na jeden posilek)
      • anagat1 Re: do mam z dużym doświadczeniem 08.09.12, 15:46
        Mój syncio 4 wrz skonczyl 5 mies. Od miesiaca dostaje kaszki ryzowe/ jabluszko, od 2 tygodni obiadki- zimniaczek, marchew, kalarepka. Zjada wszystko pięknie. Mleka wypija roznie.. chyba ok 800, ale ze ja mieszam z modyfikowanym, to sama dokladnie nie wiem ile czego daję. Synek wazy 7.5 kg. Waga ur. 3100.
        • monisiowata77 Re: do mam z dużym doświadczeniem 08.09.12, 21:25
          anagat1 napisała:

> Mój syncio 4 wrz skonczyl 5 mies. Od miesiaca dostaje kaszki ryzowe/ jabluszko
          > , od 2 tygodni obiadki- zimniaczek, marchew, kalarepka. Zjada wszystko pięknie.
          > Mleka wypija roznie.. chyba ok 800, ale ze ja mieszam z modyfikowanym, to sama
          > dokladnie nie wiem ile czego daję. Synek wazy 7.5 kg. Waga ur. 3100.

dziekuje za informacje, moj synek mial podobna wage urodzeniowa - 3100 ale przez ostatni miesiac nie mial apetytu i malo przybieral, 3 wrzesnia skonczyl 4 mies i wazy okolo 6,2kg crying
          jaka wage mial Twoj synek miesiac wczensiej ?
          planowalam podobnie jak u Ciebie zaczac od kleiku ryzowego i jabluszka albo samej marchewki
          • anagat1 Re: do mam z dużym doświadczeniem 09.09.12, 18:02
            Monisiowata. napisze Ci wagi, jak tylko znajde książeczkę malego- mialam w domu remont i wszystko jest w rozsypce. Z tego co pamietam, to miesiac temu było ok 6750. Waze dziubka co tydzień.
    • dextera.m Re: do mam z dużym doświadczeniem 08.09.12, 21:09
      Ja ociagam juz od 13 miesiecy, moj syn ma prawie 14 miesiecy. Z iloscia mleka nigdy nie mialam problemow (az do teraz), zawsze udawalo mi sie cos mrozic na "czarna godzine" (cierpie na migreny i nie moglam podawac mleka po zazyciu moich lekarstw).

Odpowiadajac Ci, markoco29, moj syn najwiecej mleka zjadal w wieku od 6 do okolo 8 miesiecy. Litr dziennie, czasem troche mniej, w zasadzie nigdy litra jednak nie przekraczal. Ja diete rozszerzalam mu bardzo powoli, nie spieszylam sie z zastepowaniem posilkow mlecznych jedzeniem stalym. Trudno jest bowiem zastapic pokarm matki kilkoma lyzeczkami zupy - slowa naszej pediatry. Ograniczac liczbe butelek zaczelam kiedy syn przestal sie budzic na mleko poznym wieczorem i wczesnym ranem (2100 i 0400). Po skonczeniu 8go miesiaca spi od 1830 do 0600 bez jedzenia. Potem, gdzies pewnie okolo 9 miesiaca zaczal sie rozkrecac z normalnym jedzeniem wiec i mleka pil mniej. Do 6/7 miesiaca odciagalam 4 razy, potem 3 utrzymujac taka sama ilosc mleka.

Teraz (14 miesiecy) mleko pije 3 razy dziennie. W sumie jakies 500ml. Niestety, od jakiegos juz czasu zaczelam tracic pokarm. Mialam zamiar przejsc z 3 sesji na dwie, ale wiem ze mi sie to nie uda. Podejrzewam, ze w ciagu kilku tygodni zakoncze odciaganie i przestawie syna na mleko krowie lub inne.

Jak masz jeszcze jakies pytania, pisz.
    • vicky1 Re: do mam z dużym doświadczeniem 09.09.12, 17:43
      U nas od początku córka na karmieniu mieszanym. Obecnie ma rok i 2 tygodnie. Mojego mleka wypija już mało. Rano karmię piersią, potem dostaje w ciągu dnia może ze 150 ml mojego mleka i to zupełnie wystarczy. Odciągam tylko 2 razy dziennie, więcej nie ma sensu bo się mleko niszczyło tylko. No ale dieta u nas mocno rozszerzona już, córa ma apetyt świetny.
    • 11buba Re: do mam z dużym doświadczeniem 10.09.12, 11:53
      o, sorry, to do mniesmile

córa kończy zaraz rok i teraz zjada maks 600ml, a ostatnie dni ok 450-500ml - ściągam 3 razy

syn jadł więcej - do roku jakoś ponad 800, potem juz byłam w ciąży, więc mleka mniej było, bo miałam mdłości duże, ale jakoś 600-500 zjadał, ale on zawsze więcej mleka jadł niż mała - jemu ściągałam na 4 razy, dopiero pod sam koniec się odważyłam zejść do 3-2 razy
      • 11buba Re: do mam z dużym doświadczeniem 10.09.12, 11:55
        aaaa i nadwyżki mrożę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka