Dodaj do ulubionych

bawi sie jedna raczka

07.12.12, 11:07
Moj synek ma 3,5 miesiaca i od niedawna zaczyna uderzac w wiszace zabawki. Jedna raczka jest bardziej aktywna od drugiej tzn ruchy jednej raczki sa bardziej plynne, ladnie celuje w zabawki, widac ze robi to swiadomie, natomiast druga raczka w tym czasie albo trafia do buzi, albo lezy albo uderza w zabawki ale raczej przypadkiem. Dodam ze synek ladnie laczy dlonie w linii srodkowej, bawi sie raczkami, sklada 2 piastki i wklada do buzi. Do tej pory nie widzialam zeby ktoras z raczek byla mniej sorawna. Pytam bo syn jest po wylewie 2 stopnia i wszystko bacznie obserwuje
Obserwuj wątek
    • dorot10 Re: bawi sie jedna raczka 07.12.12, 15:43
      Mój młody miał tak samo w wieku 3 m-cy. Teraz ma 7 mcy i nadal czasami macha tylko jedna reka albo jedna noga. Neurologicznie zdrowy. Myślę, że jesli w innych sytuacjach uzywa raczek symetrycznie to wszytsko oksmile
    • paskud_agg Re: bawi sie jedna raczka 07.12.12, 16:07

Większość ludzi tak ma, stąd część jest praworęczna, część leworęczna smile Jeśli druga rączka też jest w użyciu, to pewnie wszystko OK. Jeśli dziecko używa tylko jednej rączki, a drugą ma bezwładną, to poszłabym do lekarza.
    • kasiekk89 Re: bawi sie jedna raczka 07.12.12, 21:55
      mój synek tez tak ma nie jest po wylewie ale zauważyłam to ostatnio ze lewą ręką jak ma zabawkę macha jak szalony że sobie tłucze nia po główce a prawa tak nie robi też nią rusza ale zazwyczaj bierze cos i od razu przekłada do lewej
      • myszon999 Re: bawi sie jedna raczka 07.12.12, 22:07
        Moja córeczka też po wylewie, neurologicznie zdrowa i też tak robiła kilka miesięcy temu. Teraz angażuje obie rączki jednakowo. Wiesz, to chyba normalne, że maluszki mają na początku jedną rączkę sprawniejszą. U nas była to chyba lewa. Teraz trudno powiedzieć, która dominuje. Nic się nie martw. Wylewy II stopnia nie posostawiają skutków
        • aleksandrajurek Re: bawi sie jedna raczka 08.12.12, 09:38
          my rehabilitujemy synka bo ma obnizine napiecie miesniowe, wg lekarzy i rehabilitantki wszystko bardzo szybko wraca do normy ale co ja sie nadenerwowalam...naczytalam sie w necie o chorobach miesniowych, padaczkach, mozgowy porazeniu...Teraz znowu zaczynam sie martwic bo synek przestal ssac piers ( strasznie sie denerwowal, bo wiecej byl karmiony butla), mam wrazenie ze nie lubi sie przytulac (zasypia w kolysce a nie na rekach bo sie strasznie denerwuje), czasam jak do niego mowie to woli sie rozgladac niz na mnie patrzec, szybko ucieka ze wzrokiem, czasami nie reaguje jak do niego mowie, noszony na rekach interesuje sie wszystkim tylko nie mna... Wiem ze ma niecele 4 miesiace i moze za duzo od niego wymagam. Boje sie ze to moze byc oznaka autyzmu, z drugiej strony tlumacze sobie ze jest coraz ciekawszy swiata. No ale nie znam dzieci ktore nie tula sie chetnie do mamy
          • beta-beta Re: bawi sie jedna raczka 10.12.12, 22:47
            dziewczyno, daj spokój z tym autyzmem! Moja córcia też w życiu mi nie zasnęła na rękach (owszem, lubi być na rączkach, ale wyłącznie po to, żeby się wygłupiać, śmiać, rozglądać, itp.), nie lubi 'lulania', mocnego przytulania, zasypia sama w łóżeczku lub w awaryjnych sytuacjach typu zęby czy foch - w wózeczku. Ma prawie 7 miesięcy i rozwija się prawidłowo. Taki typ smile
            • aleksandrajurek Re: bawi sie jedna raczka 11.12.12, 09:58
              dzieki za budujace slowa, jakos nie potrafie sie uwolnic od zlych mysli
    • muza24 Re: bawi sie jedna raczka 11.12.12, 12:38

Moja Córcia od urodzenia jedną stronę miała "słabszą". Lewa rączka zawsze "zostawała w tyle". Na brzuszek też najpierw przekręciła się po prawym boku. Ale dzisiaj udało się jej to również w lewą stronę. Także uważam, że to całkiem normalne.

Jedyne co robiłam to starałam się aktwizować tą słabszą stronę. nP. stawiałam ciekawe zabawki po lewej stronie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka