Dodaj do ulubionych

chusta pomocy.....

16.12.12, 21:47
witajcie, co sadzicie o tych chustach ktora lepsza?? ta zaleta bo 70cm szeroka i latwiej bardziej opatuli dzidzie w zimie, ale czy czysta bawelna dobrze bedzie sie ukladac???
www.ebay.de/itm/280991691462?var=580144483335&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649#ht_5457wt_1255
czy lepiej z dodatkiem elastycznym taka
www.ebay.de/itm/Tragetuch-Babytrage-Babytragetuch-Baby-Bauchtrage-mit-Bindeanleitung-auf-CD-/140650189582?pt=DE_Baby_Kind_Unterwegs_Babytragen&var=&hash=item20bf67930e#ht_6461wt_1022
ale tu 50cm szer tylko, ale moze elastyczna lepiej sie bedzie ukladac? chce teraz juz zima nosic dzidzie i czy bedzie jej cieplo w bawelnianej czy lepiej np flanelowa chusta.. prosze poradzcie...
Obserwuj wątek
    • szelkami Re: chusta pomocy..... 16.12.12, 22:09
      to zależy w jakim wieku masz dziecko. elastyczna jest fajna na zimę dla maluszka (mówią, że do 8kg, moim zdaniem do 6kg jest ok).
      na dłuższą metę lepiej kupić tkaną skośno-krzyżowo. lepsza używana jak nowa. lepiej się dociąga. ja miałam firmy Natibaby, próbowałam Little forg i te naprawdę polecam (do 100 zł na allegro).
      dużo informacji znajdziesz na stronie www.chusty.info
      dobrze wybierz chustę, bo niektóre nadają się tylko na szmaty. warto ostawić na sprawdzoną firmę.
      ja po trochę ponad pół roku (jak zaczął siadać) zmieniłam chustę na nosidło (Tula) i też polecam
      • aleksandra1357 Re: chusta pomocy..... 16.12.12, 22:51
        Podpisuję się pod Szelkami: najlepsza będzie skośnokrzyżowa tkana. Elastyczna tylko do 3 miesiąca życia, potem robi się niewygodna, a w tkanej ponosisz też dwulatka.
        Dobra tkana, to jest to. Najtańsza to polska nati-baby. Jest OK. Używana nie traci na jakości.
    • rulsanka Re: chusta pomocy..... 17.12.12, 09:24
      Moim zdaniem nie kupuj niczego, co nie ma konkretnej nazwy marki, bo może ci się słabo nosić, niezależnie czy elastyczna czy nie.
      Elastyczne chusty też mogą składać się w 100% z bawełny, ja taką mam i super się nosi, nosiłam synka do 8kg i nic nie opadało. Ale nie każda chusta jest taka sama, mam drugą elastyczną, też 100% bawełna, znanej firmy - i jest do niczego. Bez mierzenia ani rusz.
      Zaletą tkanej jest to, że możesz używać różnych wiązań. Ja upodobałam sobie wiązanie kieszonka, ale w elastycznej to tylko na początek, później jest słabe. W elastycznej nosisz tylko w jednym rodzaju wiązania i tylko na brzuchu. Dlatego teraz zastanawiam się nad tkaną.
      Podsumowując - kup chustę o znanej marce, którą ktoś zna i wypróbował. Dobrze chustę jest przymierzyć przed zakupem.
      Dobra chusta jest raczej droga, chyba że kupujesz używaną. Za 27 euro nie kupisz dobrej tkanej, tak mi się zdaje. Musi być tkana skośnokrzyżowo. Najtańsze z tych dobrych w PL, Nati, kosztują koło 200zł.
    • angel_karolcia Re: chusta pomocy..... 17.12.12, 10:39
      Ja mam elastyczną chustę marki Moby Wrap. Polecam. Piorę ją co tydzień, nic się z nią nie dzieje. Córka waży 6,5 kilo i zamierzam ją jeszcze nosić w elastycznej.

Tkaną mam polskiej firmy Lenny Lamb i też polecam. Kupiliśmy za jakieś 120 złotych a jest bardzo fajna i dobrej jakości.
      • straggly Re: chusta pomocy..... 17.12.12, 13:04
        Mam elastyczna Gabi i tkaną Little Frogg (łatwo się dociągają, moim zdaniem są śliczne) - obie raczej w tych niedrogich, jestem z nich zadowolona. Elastyczna szybciej się wiąże, często używam w domu albo na zakupach jak mały marudzi, można wiązać 2 wiązania. Na tkaną decyduję się wychodząc na spacer, bardzo dobrze trzyma, dobrze się w niej spaceruje, nawet przez dłuższy czas. W chuście możesz nosić malucha pod kurtką albo polarem, więc nie zmarznie póki ty nie zmarzniesz.
        • izabell.a Re: chusta pomocy..... 17.12.12, 13:41
          wiec na poczatek tzn dla dzidzi do 3mies dobrze sie nosi w elastycznej?? a czy nie lepiej otule mala jesli bedzie szersza chusta 70 cm?? m am wybor elastyczna 50cm lub bawelna 70cm ktora lepsza.....chodzi tez o szerokosc czy nie szkodzi ze elastyczne tylko 50cm bo chyba elastyczna wezme ta ktory link podalam
          • panna.z.wilka Re: chusta pomocy..... 17.12.12, 14:08
            dla noworodka/małego niemowlaka lepsza jest węższa. więc 50cm jest ok.
            nie wybrałabym osobiście elastyka bo to na krótką metę chusta. ja nosiłam od początku w bawełnianej i jedyne zastrzeżenie jakie miałam do swojego wyboru to właśnie szerokość (70cm). dużo materiału zostawało do upchnięcia pod kolankami.
            ale skoro tak wolisz, to niech się dobrze nosi wink
          • ponponka1 Re: chusta pomocy..... 17.12.12, 14:15
            elastyki sa standartowo 50 cm.

Elastyk jest siwetny, nie sugeruj sie wypowiedziami tych co nie umialy go uzywac.

Ja mialam elatyka i stos tkanych. Moja corka ma teraz prawie cztery lata ale dwa pierwsze zachustowana (intensywnie 16 miesiecy zanim zrobuila sie samobiezna).
            Do elastyka wrzucilam je juz na prodowce i tak bujalysmy w elastyku do pierwszej..... kolkowej. Dlaczego? Bo elastyk wiazesz na sobie (jest TYLKO jedno wiazanie -kieszonka nakladana na brzychu) a dziecko potem wkladasz i wykladasz, wkladasz i wykladasz bez regulowania (pod warunkiem ze za pierwszym razek zawiazesz naprawde scisle, nie bac sie tego). Zatem idealn np. do sklepu, przychodni. Zawiazaujesz chuste na sobie, dzecko do chusty. Przy samochodzie wykladasz z chysty a kiedy dojedziesz na miejsce wkladasz do chusty. Nie musisz nic dociagac. Jest tez dobra na dluzsze spacery (czego nie ma kolkowa).

Chusta tkana wymaga wiecej wprawy i np. w sutuacji jak teraz dociaganie chusty na parkingu srednio by mi sie podobalo wink

Ja ci polecam kup sobie elastyka. Idelana chusta na poczatek. Jak sie wam spodoba chustowanie i nabierzesz pewnosci siebie w wiazaniu, przejscie na tkana do lata bedzie czysta przyjemnoscia smile

Powodzenia

polecam forum chusty.info
            • ponponka1 tu link do wiazania elstyka 17.12.12, 14:22
              www.babytula.pl/pages/instrukcja-kieszonka
              Jest to jedno wiazanie. Noworodki maja chowane nozki pod ta glowna koperta. Starszym niemowletom nozki wystaja smile
        • ponponka1 elastyczna ma TYLKO jedno wiazanie 17.12.12, 14:05
          tzw. nakladana kieszonka (trzy warstwy trzymajace). Kazde inne wiazanie nie jest bezpiecznym wiazaniem.

Mit, ze chusta elastyczna jest tylko do 6 czy 8 kg wynika przed strachem przed scislym wiazaniem - ze dziecko sie udusi. Sama poprawialam wiazanie jednej mamie w lato w Polsce, bo dziecko wisialo jej w kroku. Byla zaszokowana, ze pomimo ze mocno scisnelam chuste, wlozylam w nia dziecko i nic nie wisialo a dzieko z bananem na buzi zasnelo w minute.
          Dziekowala mi bo nie tylko dziecko poczulo komfort ale i sama mama ze w koncu ma wolne rece (wczesniej w tym wzisie ciagle potrzymywala dziecko by nie wypadlo)

Owszem, marginesem wagowym dla elastyka nie jest wytrzymallosc mastreialu ale wytrzymalosc noszacego. Bo w elastyku nosi sie tylko na brzuchu. A wiadomo, ze im ciezsze dziecko tym wygodniej wrzucic je na plecy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka