Dodaj do ulubionych

Nosicie w chuście w mrozy ?

25.01.13, 17:58
Bo ja mam zamiar wyjść z córką w chuście, mała ma 1 miesiąc ale nie wiem czy jestem w stanie zapewnić jej takie ciepło w te mrozy jak w wózku, gdzie ma koc, śpiworek itp.

Chodzi o to, że mam chustę - dość grubą a kurtkę tylko taką średnio cienką. Jest kurtka męza, bo moje nie zmieszczą nas razem i nie wiem czy nie jest za zimno na chustowanie w takim razie?
Ja sama mogę się ciepło ubrać, ale co z dzieckiem? Przecież śpiochy+ chusta+ zapięcie w kurtkę to chyba za mało na mrozy ,co ?

Kiedyś nosiłam puchówkę męża, to byłam pewna że jest ciepło a teraz mam tylko taką cieńszą i nie wiem?
A może dodać jeszcze polar+ta cienka kurtka i wtedy git? Albo dziecię ubrać cieplej ale nie mam koncepcji w co? Ma body+ pajac.
Obserwuj wątek
    • ichi51e2 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 25.01.13, 18:32
      Tez sie zastanawiam bo zmieniłem kurtkę i pod nowa sie nie mieścimy. Wniosek - jak na kurtkę to chyba małe musi być w kombinezoniku zimowym. Dlatego kupuje w weekend kombinezon i testuje.

Pod kurtkę brałam to co miał na sobie plus kombinezon polarowy. Oboje sie gotowalismy. Ale jak patrzyłam na matki z wózkami przebijajace sie przez zaspy...
    • ichi51e2 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 25.01.13, 18:36
      Aa! Jest jeszcze alternatywa kurtka dla dwojga. Trochę żałuje ze nie widziałam o tym przed zmiana kurtki. Na etsy widziałam nawet pattern (16usd) więc jak ktoś ma dobra krawcowa to można mieć fajna kurteczke i to sie zapewne najlepiej sprawdza...
    • panizalewska Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 25.01.13, 18:44
      Nosimy, nosimy smile Tylko i wyłącznie w chuście, bo cieplej. Tylko, że ja mam już "starą" młodzież, bo 7-miesięczną.
      Ubieramy się na -4 do -7 stopni tak:

Ja - bluzka, golf z krótkim r., sweter z kapturem (nie cierpię czapek), na niego szalik i chusta elastyczna
      Dziecię - body z długim r, ciepłe półśpiochy, kombinezon "misiek" z kapturem, chusteczka w ramach szalika, cienka czapeczka
      Na nas obie polar, którego rozpinam w sklepie etc, małej zdejmuję czapkę, zakupy oby jak najkrócej, bo reszta dziecka się grzeje. Po godzinie - półtorej spacerowania, kiedy wracam do domu, dziecię ma nóżki lekko chłodne, brzuszek, wiadomo, ciepły. Szczęśliwe i wyspanesmile
    • arya82 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 25.01.13, 18:59
      Ja nie nosze tylko z tego jednego powodu, ze ja bym sie zgrzala jak lokomotywa dzwigajac malego. Ale znam takie mamy co nosza od urodzenia dzieciaki na mrozie, chyba tak nawet lepiej, nie ma jak cieplo mamy. Tez bym nosila jakby byl mniejszy, ale urodzil sie latem i teraz ma juz 9,5 kg.
      • izabell.a Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 25.01.13, 19:14
        Moja córcia ma 7tyg i już dawno zastosowaliśmy chustę,zazwyczaj śpi jak tylko ją tam włozę.A starszego synka wozę w wózku,i wszyscy zadowoleni.Grzejemy sie nawzajem.
    • laissetomber Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 25.01.13, 19:44
      no pewnie, nie ma szans żeby się przez te zaspy z wózkiem przedrzec ....
    • rulsanka Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 25.01.13, 20:09
      Polar pod kurtkę i będzie git.
      Ja noszę synka 3m w pojedynczej kurtce, ale takiej troszkę grubszej niż pojedyncza. Był dzisiaj w cienkim pajacu i cienkim body i było mu ciepło.
    • katriel Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 25.01.13, 22:00
      Nosiłam. Albo chusta na cienką bluzkę i wtedy na wierzch ciepła kurtka (może być
      puchowa, może być 2w1 polar+cienka, może byc cokolwiek, byle ciepłe i duże);
      albo chusta na sweter, a dziecko na domowe ubranko dodatkowo polarowy pajac
      (i wtedy na wierzch cieńsza kurtka).
    • zuzinkas Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 26.01.13, 00:42
      corka urodzona pierwszego lutego noszona w chuscie pod kurtka.. ubrana tak jak w domu plus leciutka czapeczka + cieplo mojego ciala + moja ciazowa kurtka, dodam ze nie za gruba.. fakt ze nie bylo minus 20 tylko max okolo 0°c bo to w polnocnych wloszech sie dzialo..
    • guderianka Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 26.01.13, 08:38
      Nosiłam -było ok -8, Mały miał wtedy 4-5 m-cy.
      On rajstopki i bodziak na dlugi rękaw-chusta , polar dla zachustowanych i ciepla kurtka (uszyta z płaszcza).
      1-mc łatwiej schować niż 5mc-bo sie piekielnik rusza a głowa mu chodzi jak peryskop wink Można też nałożyć kombinezon dziecku, sobie kurtkę i na to chustę-ale ja nie praktykuję, -świetnie dogrzewamy sie w zestawie , który opisałam wink
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/bi/e83n/Z6XyM2BZ6YLsuh8QsX.jpg
      • 18lipcowa3 juz wiem 26.01.13, 10:43
        po prostu kupie małej polarowy pajac- nie mam takiego, bo w domu za ciepło na taki, a na dwór w wozku za zimno

nie chce inwestowac w polary czy kurtki dla siebie, niewazne czy większe czy dla zachustowanych tak wiec pajac dla małej będzie najlepszy

• rulsanka Re: juz wiem 26.01.13, 10:57
          Dużo trudniej jest zawiązać porządnie w chustę gdy dziecko jest grubo ubrane. Może przy starszym, siedzącym to już działa, ale takiemu maluszkowi będzie po prostu mniej wygodnie. Ja raz ubrałam małego w polarek i tak wył, że musieliśmy pędem wrócić.
        • guderianka Re: juz wiem 26.01.13, 12:49
          nie sadzę by było wygodnie ale zrobisz jak uważasz
          inwestycja ma to do siebie, że się zwraca wink
          kurtkę/polar możesz zawsze potem sprzedać, ewentualnie zostawić na kolejne dzieciątko gdyby było
          poza tym -koszt kurtki i polara byl u mnie taki sam jak koszt chusty-wg mnie -opłaca się. A polar noszę od września do teraz i jeszcze na wiosnę będę, tutaj np. na grzybach (pod spodem oboje na krtóki rękaw)
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/bi/e83n/PFLyiKwmJgWq8uNdxX.png
          • 18lipcowa3 guderianko 26.01.13, 12:58

> poza tym -koszt kurtki i polara byl u mnie taki sam jak koszt chusty-wg mnie -o
            > płaca się. A polar noszę od września do teraz i jeszcze na wiosnę będę, tutaj n
            > p. na grzybach

kurka faktycznie fajne toto i na cały rok przecież ...
            gdzieś to kupiła i za ile?
            • 18lipcowa3 mam!!!!!!! 26.01.13, 13:06
              oj mam mam
              fajna cena, kupie go chyba tylko zastanawiam sie nad rozmiarem
              dużo luzu ma tam byc?
              jestem wysoka, mam duży biust, brać L czy XL?

allegro.pl/pentelka-bluza-polar-xl-rozne-kolory-rewelacja-i2944113753.html
              allegro.pl/pentelka-bluza-polar-l-rozne-kolory-rewelacja-i2944113744.html
              • aniaurszula Re: mam!!!!!!! 26.01.13, 15:15
                fajne to,wg mnie wez wieksze dziecko urosnie a na wione jak znalazl. szkoda ze mojej tej pozycji noszenia nie lubialy
              • guderianka Re: mam!!!!!!! 26.01.13, 15:37
                XL
                Ja mam L-mam 150 cm wzrostu , teraz 54 wagi (spała znowu! wink, spory biust no i mały jest duzy wink. Polar jest naprawdę świetny, bardzo dobrze uszyty, prałam go na 40 st w plynie do prania-tylko trochę stracił 'ciepło". Jak jest około 0 stopni na krótki rękaw nakładam polar i na to kurtkę campusa Męża i sie grzejemy.
                Aha -mam dokładnie ten sam fason co na zdjęciu ale zamawiałam koleżance inny fason-z golfikiem-też fajny (ja lubię kaptury)
              • marcowa_aprilla Re: mam!!!!!!! 26.01.13, 15:41
                ja nie moge sie ze zdjec zoreintowac, czy dziecko tam jest w chuście czy ta bluza ma jakąś specjalną kieszonkę, w którą wkłada sioe dziecko,a jeśli tak to czy to bedzie gwarantowało prawidłową pozycję?
                • guderianka Re: mam!!!!!!! 26.01.13, 20:35
                  tak, dziecko jest w chuscie, w pozycji własciwej

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/bi/e83n/zUvjaZQS4dbcbVOpcX.jpg
          • aniapiet Re: juz wiem 27.01.13, 16:33
            Ale świetna ta bluza!! No i cena przystepna. Pomyslę, i chyba też taka nabędęsmile)
          • lala-111 Re: juz wiem 27.01.13, 21:46
            Guderianka a ty nie masz czasem męża z Łazów ???
            • guderianka Re: juz wiem 28.01.13, 08:29
              z całą pewnością nie wink
      • zuzka0108 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 28.01.13, 14:05
        Kurcze to faktycznie ekstra sie prezentuje ( w sensie ,że jest najlepsze dla dziecka ) lepsze od wózka ! Moja już na to za duża ja 47 kg nie dzwigne kloca 7500 ;p
        • guderianka Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 28.01.13, 18:28
          spoko, ciężar sie rozkłada
          ja 8kg noszę jeszcze na brzuchu (na dwór nie nałożę na plecy mam opór a i Młodemu nie bardzo sie podoba) wink
          • zuzka0108 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 29.01.13, 21:13
            Tak wiem ,ale mam problemy z kręgosłupem.Teraz już się ociepliło więc wózek wystarcza ;p
    • aniaurszula Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 26.01.13, 12:27
      a po co ubierac grubo przeciez jestes przeciwniczka czapek i rajstop to i malucha wymroz dla idei. bo normalnie miala bys cieply kombinezon dla malucha
      • 18lipcowa3 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 26.01.13, 12:59
        aniaurszula napisała:

> a po co ubierac grubo przeciez jestes przeciwniczka czapek i rajstop to i maluc
        > ha wymroz dla idei. bo normalnie miala bys cieply kombinezon dla malucha

masz coś z głową?
        • aniaurszula Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 26.01.13, 15:11
          moja glowa pamieta jakie masz zdanie nt ubierania dzieci stad ta ironia
          • 18lipcowa3 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 26.01.13, 15:40
            aniaurszula napisała:

> moja glowa pamieta jakie masz zdanie nt ubierania dzieci stad ta ironia

jakie mam zdanie na temat ubierania w mrozy?
    • pucio09 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 26.01.13, 13:09
      "zapewnić jej takie ciepło w te mrozy jak w wózku, gdzie ma koc, śpiworek itp. " Buahahaha i kto to pisze? Lipcowa?
    • ichi51e2 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 26.01.13, 14:43
      Polary fajowe. Ja myślałam bardziej o czymś typu: www.pieknamama.pl/kurtka-dla-dwojga-ii.html w sumie polar na dłużej. A kurtka ta jest brzydka koszmarnie... Ta do uszucia była ladniejsza. Ogólnie chodziło o to ze kupowało sie dwie puchowki potem z jednej robiło kieszonke a w drugiej dziurę suwaki i finito.
      • guderianka Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 26.01.13, 15:39
        ichi-ja dostałam kurtkę/płaszcz od koleżanki. Druga koleżanka obcięła dół i wykorzystała jako panel-wszyła dwa zamki. Koszt 70zł, pomysł chustujących dziewczyn z mojego lipcowego forum-genialne wink
    • 1mzeta Przeproś się z rajstopami... 27.01.13, 00:25
      idź do sklepu i kup dziecku smile

Taka mądralińska jesteś w tematach jak ubierać dziecko, a teraz na forum się pytasz jak dziecko ubrać i to jeszcze przy drugim dziecku....
      • guderianka Re: Przeproś się z rajstopami... 27.01.13, 08:30
        1mzeta-wiesz, by być złosliwym trzeba byc inteligentnym, Tobie nie wychodzi
        co mają rajstopy dla noworodka do ubierania na chustę w mrozy? pomyśl czasem nim zechcesz komus dowalic, spaliłas
        • aniaurszula Re: Przeproś się z rajstopami... 27.01.13, 19:58
          moze i spalila ale przy wymadrzaniu sie lipcowej nt ubierania dzieci jej pytanie o ubior dziecka w mroz to po prostu zart.
        • aniaurszula Re: Przeproś się z rajstopami... 27.01.13, 20:00
          a co noworodkowi nie mozna zalozyc cieplych rajstop na mrozy? mojej zakladalam praktycznie od urodzenia a ze byl listopad i cala zima przed nami to miala fajne cieplutkie frotki
        • boo-boo Spaliła ? 28.01.13, 23:06
          Może to ty nie masz poczucia humoru.........
          To samo mi przyszło na myśl jak posta lipcowej przeczytałam- ekspertka od ubierania dzieci pyta się o ubieranie.
    • kriss_1 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 27.01.13, 08:40
      Kup na allegro podwojna bluze i wtedy jest cieplo takze na mrozie. Albo taka oslonke na chuste.
    • infant21 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 27.01.13, 22:12
      Ty jestes nie modra dziewczyno !!! ??? dziecko miesieczne w HUSCIE NA TAKIE MROZY ! Boze ! z takim dzieckiem nie wychodzi sie na dwor w wozku poniżej 0 !
    • infant21 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 27.01.13, 22:21
      Ty jestes nie modra dziewczyno !!! ??? dziecko miesieczne w CHUSCIE NA TAKIE MROZY ! Boze ! z takim dzieckiem nie wychodzi sie na dwor w wozku poniżej 0 !
      • kascerka Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 27.01.13, 22:41
        big_grin
      • kascerka Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 27.01.13, 22:46
        Ty tak serio?
      • 18lipcowa3 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 28.01.13, 09:07
        infant21 napisała:

> Ty jestes nie modra dziewczyno !!! ??? dziecko miesieczne w CHUSCIE NA TAKIE M
        > ROZY ! Boze ! z takim dzieckiem nie wychodzi sie na dwor w wozku poniżej 0 !

uahahhaahaaaaaaaaaaaaaaaaa
      • murwa.kac Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 28.01.13, 10:16
        infant21 napisała:

CytatTy jestes nie modra dziewczyno !!! ??? dziecko miesieczne w CHUSCIE NA TAKIE MROZY ! Boze ! z takim dzieckiem nie wychodzi sie na dwor w wozku poniżej 0 !

o!
        a to czemu??
    • zuzka0108 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 27.01.13, 22:41
      Nosicie maluchy pod swoimi kurtkami ;> dobrze rozumie ? Kurcze jeszcze się z tym nie spotkała smile Ale czy nie uważacie ,ze w gondoli jest cieplej ? znaczy tu chodzi mi o główkę ,która jest najważniejsza ,bo przecież ona nie jest schowana, prawda ? bala bym się zapalenia opon mózgowych sad
      • guderianka Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 28.01.13, 08:31
        zapalenie opon mózgopwych nastepuje w efekcie zakazenia bakteryjnego a nie wyziebienia
        w gondoli nie jest cieplej-dziecko grzane jest ciepłem matki, na glowie u mnie-czapka polarowa, kaptur polarowy, osłona kurtki wink jest super smile
      • 18lipcowa3 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 28.01.13, 09:08
        zuzka0108 napisał(a):

> Nosicie maluchy pod swoimi kurtkami ;> dobrze rozumie ? Kurcze jeszcze się
        > z tym nie spotkała smile Ale czy nie uważacie ,ze w gondoli jest cieplej ? znaczy
        > tu chodzi mi o główkę ,która jest najważniejsza ,bo przecież ona nie jest scho
        > wana, prawda ? bala bym się zapalenia opon mózgowych sad

o matko!!!!!!!!!!!11
      • kriss_1 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 28.01.13, 09:11
        Ale ze co,ze zapalenua opon dostanie jak nie bedzie mu cieplo w glowe?smile
      • ponponka1 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 28.01.13, 14:11
        zuzka0108 napisał(a):

znaczy
        > tu chodzi mi o główkę ,która jest najważniejsza ,bo przecież ona nie jest scho
        > wana, prawda ?

Oj a to juz nie nogi sa najwazniejsze?
    • szelkami Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 28.01.13, 10:18
      nosimy się w Tuli. dziecię ubrane normalnie, jak do wózka. dodatkiem się merynosowe getry i czapka. ja zakładam termiczny podkoszulek i polar, zapinamy nosidło i na to zwykła kurtka, która akurat daje radę osłonić jeszcze nogi dziecka. mi zazwyczaj jest za gorąco (nawet przy ostatnich mrozach), mały nigdy nie zmarzł.
      • zuzka0108 Re: Nosicie w chuście w mrozy ? 28.01.13, 13:29
        Oj no dobra ja zawsze byłam pewna ( w sumie nie wiem dlaczego ) ,że zapalenie bierze się od zimna ;| ... Douczę się...
    • ponponka1 mialam ukrainska kurtke mama-ja 28.01.13, 14:05
      Jak bylo troche cieplej - powyzej zera, nosilam specjalnie kupionna w H&M bluze polarowa rozmiar XL.
      Ale widzialam gdzies w sieci prosty przepis jak zrobic z koca polarowego ponczo z kieszenia na dziecko smile Poszukaj na chuty.info

Nosilam nawet przy - 20. Z tym ze mala nosilam z przodu i moj oddech robil wokol jej buzi taki mikroklimat, ze mroz nie sciskal jej policzkow. Dziecka na plecah w taki mroz bym nie niosla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka