Dodaj do ulubionych

Jaka chusta ?

13.02.13, 08:35
Przypuszczam że temat był poruszany wielokrotnie ale naprawdę nie mam kiedy szukać.
Moje najnowsze dziecko ma 11 dni i chciałabym ją nosić w chuście. Ale pojęcia nie mam w jakiej. Słyszałam ze najlepiej kupić używaną, czy to prawda? Bardzo proszę o praktyczne rady, bo chciałabym szybko zacząć chustowanie.
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Jaka chusta ? 13.02.13, 09:54
      takiego malucha najlepiej nosic w chuscie elastycznej.
    • audrey2 Re: Jaka chusta ? 13.02.13, 09:56
      Uzywana, bo zlamana, tkana I dluga, bo np zawiazesz sie z przodu dziek temu. Mozesz kupic hoppediz, storchenwiege, czy chocby natibaby. A najlepiej idz na warsztaty lub zapros instruktorke do domu. Temat jest wazny, wiec warto wlozyc kase. Aaa, jeszcze swietne sa chusty didymos.
      • guderianka Re: Jaka chusta ? 13.02.13, 10:02
        Czajka, gratulacje
        Ja uważam że tkana lepsza - mam z nati baby
    • angel_karolcia Re: Jaka chusta ? 13.02.13, 10:32
      moja córka ma 5 miesięcy. od 5 tygodnia życia nosimy się w chuście elastycznej.
      mam też chustę tkaną, ale rzadko jej używam.
      dla mnie elastyczna ma same zalety:
      - łatwiej się ją wiąże
      - nie trzeba jej zdejmować za każdym razem, gdy wyjmuje się dziecko.

również polecam warsztaty, ja bez tego sobie nie wyobrażam nauczyć się wiązania chusty. na początku nie mogłam za diabły skumać, o co chodzi smile

jak córka podrośnie, pewnie przesiądziemy się do chusty tkanej, bo ta wytrzymuje większe obciążenie. ale póki Ola w miarę mała i póki zima, zostajemy przy elastycznej. służy nam głównie do wychodzenia na dwór, tzn zejście i wejście z 4 piętra, naszykowanie wózka. nie wyobrażam sobie wiązać chusty na klatce schodowej pełnej błota. blee

co do używanej. nie mam zdania. myśmy kupili tkaną nową, ale z outletu lennylamb. była tańsza a jej wada jest jedynie wizualna. elastyczną dostałam w prezencie
    • rulsanka Re: Jaka chusta ? 13.02.13, 10:49
      Najlepiej idź do doradcy chustowego, jakiegoś sklepu - i poprzymierzaj. Ja mam elastyczną, noszę drugie dziecko. Elastyczne też są różne, mierzyłam kilka, w każdej inaczej się nosi. Na tkanych się nie znam, ale podejrzewam, że różnice jeszcze większe.
      Elastyczna starcza na krócej, do mniejszej wagi dziecka (ok 9kg). Ale mnie wygodniej jest nosić w nosidle (manduca), jak już dziecko siedzi. A do tego czasu elastyczna się nadaje. Natomiast tkane są niewątpliwie piękne, kolorowe.
      • angel_karolcia Re: Jaka chusta ? 13.02.13, 11:00
        jak moja będzie już siedziała, będzie noszona w mei tai. znacznie tańsze niż manduka, łatwiejsze w obsłudze niż chusta tkana
    • zona_mi Re: Jaka chusta ? 13.02.13, 11:09
      Nie mam doświadczeń z chustą, niestety (instynktownie czasem nosiłam syna w dużym ręczniku), ale GRATULACJE!
      Kolejna dziewczynka, czy zmieniłaś poglądy? wink
    • ponponka1 gratuluje chusciaka :) 13.02.13, 12:20
      Ja nosilam od pierwszego dnia w elatyku. Potem, jak mala miala 4 miesiace przeszlam na tkana. Nie musialam ale bylam ciekawa. Elastyk jednak nadal pracowal dla nas na okazje wyjscia do sklepu czy przychodni smile
      A ze lepsza uzywana. No pewnie, bo tansza i wynszona. Wynoszenie ma szczegolne znaczenie dla tkanych - pracujac robia sie mieksze smile choc te z welna lub kaszmirem od poczatku sa milusne!

Jak noisc elatyka - jest jedno, TYLKO jedno wiazanie - nakladana kieszonka. Poszukaj filmikow w necie. pamietam z forum chustowego hitem byl filmik z youtube z tayusiem i malenstwem w chuscie smile
      • angel_karolcia Re: gratuluje chusciaka :) 13.02.13, 13:01
        nie zgodzę się, co do ilości wiązań. można takie maleństwo nosić w kieszonce poziomo a później już w pionie.
        ja mam chustę mobywrap i na ich stronie też są instrukcje. ja dla takiego noworodka wolałabym w poziomej kieszonce
        • angel_karolcia Re: gratuluje chusciaka :) 13.02.13, 13:12
          . poziomąangel_karolcia napisała:

> nie zgodzę się, co do ilości wiązań. można takie maleństwo nosić w kieszonce po
          > ziomo a później już w pionie.
          > ja mam chustę mobywrap i na ich stronie też są instrukcje. ja dla takiego nowor
          > odka wolałabym w poziomej kieszonce

przepraszam, mój błąd. poziomą kieszonkę widziałam gdzie indziej. wklejam link do instrukcji moby wrap
          www.mobywrap.com/mw/how-to-moby-wrap.htm
          • ponponka1 elastyk - jedno wiazanie kilka ulozen dziecka 13.02.13, 13:53
            w tym wiazaniu.
            Noworodki mozna, jak piszesz polozyc - cos jak w chuscie kolkowej. Jesli w pionie to stopy noworodkow i drobnych dwu-trzy misieczniakow chowamy w kieszonke (raczej nakrywamy nia). Starsze niemowleta nie musza miec zakrytych stop, w starsze, samodzielnie siedzace nie musza byc zakrywane pod kark.

Ale to wszytsko jest jedno wiazanie (jak w linku)! Innego w elastyku nie mozna
            W linku jest to wiazanie wyjatkowo niechlujne i tak naprawde nieprawidlowe. Krzyzowanie chustu powinno isc pod kolankami malenstwa!
            tu masz link jak zawiazac na sobie chuste:
            www.jendrulino.pl/pl,info,Wiazanie-chusty-elastycznej
            a tu jak to powinno wygladac wlozenie dziecka:
            www.jendrulino.pl/pl,info,Umieszczanie-dziecka-w-chuscie-elastycznej
            Jak widzisz - bardzo wazne jest by wiazac sie w PASIE a nie na biodrach (najczestszy blad)! No i wiazac sie ciasno - to chusta elastyczna - konsystencja materialu jest jak podkoszulka bawelnianego smile
            I jest to idealna chusta na kazda okazje - na szybkie wyjscia jak na dlugie spacery. Nie wiem czemu jest tak malo popularna?
            • angel_karolcia Re: elastyk - jedno wiazanie kilka ulozen dziecka 13.02.13, 13:57
              czy wiązać w pasie czy niżej/wyżej jest moim zdaniem kwestią dopasowania. przy dużym dziecku trudno wiązać w pasie, bo wtedy głową zęby nam powybija albo oczy popodbija.
              dodatkowo, ja np. mam duży biust, i to też trochę inaczej wtedy wszystko wychodzi niż przy mniejszym biuście
              • ponponka1 Re: elastyk - jedno wiazanie kilka ulozen dziecka 13.02.13, 14:03
                Duze dziecko nosi sie na plecach (mozna juz od ok 6 miesiecy, jesli naprawde duze), bo duze i lzej sie nosi. Ale na plecach to tkana smile
                Moja byla z tych drobnych wiec z przodu nosilam ja do prawie roku, potem wyladowala na plecach.
            • ponponka1 Re: elastyk - jedno wiazanie kilka ulozen dziecka 13.02.13, 13:59
              Moby Wrap jest dobra chusta w wyjatkowo niedobrymi instyrukcjami.
              Np to wiazanie dla elastyka jest niedopuszczalne:
              www.mobywrap.com/mw/kangaroo-hold.htm
              To jest jedno z wiazan dla chusty tkanej!
              tu dziecko ma nieprawidlowa pozycje nog
              www.mobywrap.com/mw/wrap-safety-check.htm
              Kolanka powinny byc wyzej niz pupa - tzw. zaba
              • angel_karolcia Re: elastyk - jedno wiazanie kilka ulozen dziecka 13.02.13, 14:06
                co do popularności... wydaje mi się, że nasze mamy bardzo fiksują się na jednej rzeczy i nie są otwarte na inne.

na warsztatach chustowiązania byliśmy jedyną parą zainteresowaną wiązaniem chusty elastycznej. instruktorka traktowała elastyk po macoszemu, nie zachęciła nikogo do spróbowania chusty elastycznej. a to, że mogę ją mieć pod kurtką jest jej największą zaletą i jak mi córka w wózku się buntuje to w każdej chwili ją przekładam i po płaczu.
                • ponponka1 Re: elastyk - jedno wiazanie kilka ulozen dziecka 13.02.13, 14:33
                  angel_karolcia napisała:

> co do popularności... wydaje mi się, że nasze mamy bardzo fiksują się na jednej
                  > rzeczy i nie są otwarte na inne.
                  >
                  > na warsztatach chustowiązania byliśmy jedyną parą zainteresowaną wiązaniem chus
                  > ty elastycznej. instruktorka traktowała elastyk po macoszemu, nie zachęciła nik
                  > ogo do spróbowania chusty elastycznej.

Przykre sad

a to, że mogę ją mieć pod kurtką jest je
                  > j największą zaletą i jak mi córka w wózku się buntuje to w każdej chwili ją pr
                  > zekładam i po płaczu.

Prawda? Nie wyobrazam sobie platania tkanej w takich warunkach. Mi elatsyk ulatwial zycie jak np. jechalam samochodem na zakupy. W domu wiazalam sobie chuste, potem do samochodu a pod sklepem mala myk do chusty a potemk myk z chysty i tak wiele razy bez poprawianai wiazania! Byly takie dni, kiedy szly zeby, ze caly czas mala do z chusty.

Oczywiscie jest to swietna chusta i na dlugie spacery! My, jak pisalam dociagnelysmy z nia do roku, potem bylo noszenia na plecach no i pojawila sie manduca, ktora sluzy nam do dzisiaj (corka ma 4 lata i wazy 18 kg) kiedy nogi "bardzo bola". Ale juz nie pozwalam jej zasypiac wink
                  • angel_karolcia Re: elastyk - jedno wiazanie kilka ulozen dziecka 13.02.13, 14:42
                    Och, zakupy w chuście! Cudo! Młoda patrzy ile chce a jak ma dość to idzie spać smile wkładam jej wtedy łebek pod połę chusty i jest odcięta od świata. czasami w domu ją tak usypiam, jak nie umie się wyciszyć - osłaniam chustą i te wszystkie interesujące rzeczy już nie rozpraszają.

nasze warsztaty prowadziła fanatyczka chust tkanych. co ciekawe, warsztaty z lenny lamb...

mam koleżankę, która ma niemal rocznego synka. odkąd pożyczyłam jej mei tai i odkąd patrzy, jak noszę małą w elastyku, cały czas mówi, że żałuje, że nie kupiła chusty. jak jej syn był mały, całe lato przenosiła go na rękach bo w wózku nie chciał jeździć. kurde, przecież chusta nie jest aż tak droga, zwłaszcza używana... a ile to błogosławieństw!

podejrzewam, że jak będą szły zęby to chusta znów będzie obiektem zachwytów smile
                    • ponponka1 Re: elastyk - jedno wiazanie kilka ulozen dziecka 13.02.13, 14:52
                      To dziwne z tym elastykiem. W sumie wieskzosc mam chustowych nigdy nie uzywala elastyka, od razu tkana (ktora tez ma zalety). Ja wystartowalam z elstykiem w torbie na porodowce i tak nam zostalo.

Uwazam, z wlasnego doswiadczenia, ze elastyk jest idealna, niezastapiana wrecz, chusta dla noworodkow i malych niemowlat. Jest latwa w uzyciu (tylko jedno wiazanie!), mieciutka i wszechstronna. Mozna w niej nosic i strasze niemowleta, trzeba tylko naprawde ciasno wiazac (nie bac sie tego, ze dziecko sie udusi lub bedzie niewygodnie! nie bedzie), bo glownym argumentem ze nie nadaje sie na ciezsze dzieci jest ze takie dziecko wisi. Zawisnie i w tkanej zle dowiazanej big_grin
                      • angel_karolcia Re: elastyk - jedno wiazanie kilka ulozen dziecka 13.02.13, 15:05
                        A trzymane na rękach nie wisi?? Moim zdaniem, lepiej dziecku w chuście niż na rękach... Niestety, niektórych się nie przekona
                        • guderianka Re: elastyk - jedno wiazanie kilka ulozen dziecka 13.02.13, 15:30
                          Może większość mam woli to, co jest bardziej oszczędne.
                          Elastyczną można tylko do pewnego momentu
                          Tkaną można i przy noworodku i starszaku
                          • angel_karolcia Re: elastyk - jedno wiazanie kilka ulozen dziecka 13.02.13, 15:36
                            moim zdaniem większość mam nawet nie wypróbowało chusty elastycznej i wcale nie oszczędność jest tu argumentem.
                            chusta kosztuje ok 100 złotych, w zalewie dziecięcych akcesoriów nie jest to aż taki wydatek. kosztuje mniej niż huśtawki, leżaczki i inne nosidła a śmiało może je zastąpić...
                            • guderianka Re: elastyk - jedno wiazanie kilka ulozen dziecka 13.02.13, 19:03
                              Jedna chusta to 100zł-gdy dziecko urośnie -druga i drugie 100zł
                              przy chuście tkanej to tylko 100zł (aczkolwiek tkane są droższe)

nie zgadzam sie, że chusta zastąpi wszystko co wymieniłaś-huśtawki , leżaczki itp. Mam chustę i nie wyobrażam sobie bycia bez huśtawki, leżaczka i non stop noszenie dziecka. Poza przyjemnościami-chusta wink-życie to też obowiazki. A pieniądze sa dla mnie ważne i nie dubluje bezensownie wydatków, zwłaszcza jeśli jeden produkt wystarcza zamiast dwoch wink
      • czajkax2 Re: gratuluje chusciaka :) 14.02.13, 13:08
        co do chusty to widzę że jak ze wszystkim smile Ile ludzi tyle opinii. Dziękuję wszystkim, które zechciały podzielić się swoją wiedzą na ten temat. POnieważ córcia urodziła się bardzo drobna, to chyba spróbuję chustowanie od chusty elastycznej. Wydaje mi się też łatwiejsza w obsłudze na poiczątek. Jak mała podrośnie to w miarę potrzeby przejdziemy na tkaną.
        Czy z elastycznych chust jest jakaś słuszniejsza firma od innych ? big_grin Tak że jest róznica w wykonaniu czy noszeniu? Podajcie co warto konkretnie kupić, to bym już dziś zamówiła.
        • ponponka1 Re: gratuluje chusciaka :) 14.02.13, 15:31
          Wybierz taka jak ci sie podoba. To toroche jak sukienka - musisz czuc sie w niej dobrze.

Elastyki w zasdzie sie nie roznia. Jak wjedziesz w temat tkanyhc to dostaniesz zawrotu glowy!
        • marusia1 Re: gratuluje chusciaka :) 15.02.13, 23:18
          Jak moja się urodziła, to kupiłam pasiaka (łatwiej wiązać na początek) Hoppedidz - tkana krzyżowo. W sklepie nauczono mnie wiązać "kieszonkę". Wybór padł na tkaną z uwagi na finanse. Jednak po około tygodniu kupiłam chustę elastyczną (Tula, gładka, bez panela przedniego), bo: łatwiejsza w użyciu - jedno wiązanie, lżejsza, cieńsza na lato, wygodniejsza do użytku domowego. Używam nadal elastycznej, ale tylko w domu. Na spacerze, przy wadze dziecka ponad 7 kg za bardzo sprężynuje i obciąga się. Wróciłam do chusty tkanej, ale uczę się (z netu, instrukcji) innych wiązań - "kangurek", "plecak prosty", bo na "kieszonkę" mała jest już za ciężka. Tkaną podobno, jak piszą dziewczyny, lepiej kupić używaną, bo będzie złamana. Moja nadal jest jeszcze sztywna i trudno ją zamotać. Załapałam bakcyla i już rozglądam się za kolejną. smile A fajna chusta może i 1.000 zł kosztować! SZOK! Skarbnica wiedzy o chustach: www.chusty.info/forum/forum.php?s=ec16ec13b24acaca849f071731d75ff3
    • mika_p Re: Jaka chusta ? 13.02.13, 13:12
      Czajko, gratulacje! smile*
    • mama_kotula :)))) 13.02.13, 20:09
      O matko, Czajka, kopę lat!!! I gratulacje smile

Ad meritum - ja od początku trzecią potomkinię nosiłam w tkanej, wiązanej w kieszonkę. Parę razy zawiązałam w elastyka, ale mi nie leżało jednak.
      • czajkax2 Re: :)))) 14.02.13, 13:03
        Mama_kotula, MIka_p, Guderianka, Zona_mi dziękuję bardzo smile
        Tak, to moja 3 córcia, słodka jak cukierek smile
        • moniaak27 Re: Jaka chusta ? 14.02.13, 14:44
          dziewczyny dzis przyszła mi własnie chusta..elastyczna na poczatek włożyłam w nia małego ale miałam wrażenie ze mu ciasno..uncertain czy tak powinno być? czy poluźnić wiązanie? ile czasu można nosić tak dzieciątko żeby było to dla niego zdrowe??? mały ma 6 tygsmile
          • ponponka1 Re: Jaka chusta ? 14.02.13, 15:30
            moniaak27 napisał(a):

> dziewczyny dzis przyszła mi własnie chusta..elastyczna na poczatek włożyłam w n
            > ia małego ale miałam wrażenie ze mu ciasno..uncertain

A czy w jakis sposob daje znac ze mu niewygodnie?

czy tak powinno być? czy poluźni
            > ć wiązanie?

Chusty i pasy w fotelikach sciska tak mocno jak sie mocno kocha dziecko smile

ile czasu można nosić tak dzieciątko żeby było to dla niego zdrowe?
            > ?? mały ma 6 tygsmile

Ile chcesz smile ale daj mu tez polezec na twardym na brzuchu i na plecach smile
            • moniaak27 Re: Jaka chusta ? 14.02.13, 15:34
              troszkę sie wiercił i górna część ta od ramion nie zakrywała mu calej główki np jakbym go chciała schować..wiec chyba za mało materiału..
        • guderianka Re: :)))) 14.02.13, 15:13
          aaaaa ale fajnie, 3 córy !!! smile
          • zona_mi Re: :)))) 14.02.13, 23:26
            W temacie płci dzieci, Czajka jest po prostu konsekwentna smile
            • czajkax2 Re: :)))) 23.02.13, 12:14
              zona_mi napisała:

> W temacie płci dzieci, Czajka jest po prostu konsekwentna smile

No tak wyszłosmile Co prawda zawsze mówiłam że chce mieć córkę/i ale nie myślałam że aż tak konsekwentna jestem big_grin Czyli muszę uważać co deklaruję smile
    • giba116 Re: Jaka chusta ? 07.07.13, 20:18
      Dziewczyny proszę o poradę. Udało mi się w końcu wygospodarować parę groszy na zakup chusty i liczę na pomoc. Córka ma 3 miesiące, to będzie nasza pierwsza chusta. Z Małą mam problem jeśli chodzi o zasypianie i głównie ku temu ma służyć. Mogę przeznaczyć ok 150 zł. Znalazłam coś takiego, ale nie wiem czy będzie OK.
      allegro.pl/natibaby-najwyzej-oceniana-polska-chusta-okazja-m-i3365939677.html
      Najchętniej kupiłabym elastyka ze względu na łatwe wiązanie ale chyba już się nie opłaca, bo córa waży 6 kg.
      Znalazłam też kilka aukcji z używanymi chustami Natibaby ale cena jest nawet wyższa niż tych nowych, nie wiem z czego to wynika.
      Pomóżcie...
      • marikooo Re: Jaka chusta ? 07.07.13, 20:43
        Niższa cena wynika z tego, cytat:
        UWAGA!!! Oferujemy chusty posiadające pewne nierówności w tkaniu, zaciągnięcia lub nieduże przebarwienia. Niedoskonałości te nie przeszkadzają podczas noszenia dziecka, nie rzucają się w oczy po zawiązaniu chusty i nie stanowią żadnego zagrożenia dla bezpieczeństwa dziecka.
        Pod koniec opisu aukcji jest tak napisane.

Ja mam elastyka Pentelka i na moje siedmiokilowe i pięciomiesięczne już nie jest komfortowy. Poza tym w elastyku jest gorąco, latem go nie lubię. Kupiłam tkaną Nati i nosidło ergonomiczne Tula i z obu jestem zadowolona, choć z różnych względów.
        ALE z zasypianiem w chuście jest jeden myk. Moja córka przy odkładaniu do łóżeczka się budzi. Zawsze. Więc jest tak:
        - albo noszę ze dwie godziny aż się wyśpi (sporadycznie, bo to też nie jest podobno superzdrowa dla kręgosłupa pozycja do snu),
        - albo godzę się z wybudzeniem,
        - albo zakładam nosidło, które jest łatwiej zdjąć razem z dzieckiem bez budzenia go. Tylko, że dla trzymiesięczniaka na nosidło troszku za wcześnie, to mimo wszystko chusta lepiej podtrzymuje plecy.
    • giba116 Re: Jaka chusta ? 07.07.13, 21:07
      No i właśnie jeszcze jedna kwestia. Nie znam nikogo kto chustę nosi, więc liczyć muszę sama na siebie. Myślicie, że dam radę ogarnąć te wiązania w tkanej i umieścić w niej dziecko jeżeli w życiu nie miałam do czynienia z chustowaniem?
      • marikooo Re: Jaka chusta ? 08.07.13, 14:59
        giba116 napisał(a):

Myślicie, że dam radę ogarnąć te wiązania w tkanej i um
        > ieścić w niej dziecko jeżeli w życiu nie miałam do czynienia z chustowaniem?

Dasz smile
        • agata.redakcja Re: Jaka chusta ? 09.07.13, 08:41
          Ja chusty wiązać nie umiałam, dziecko wisiało mi koło kolan smile
          Wiem, że są kursy, szkolenia jak wiązać, jak nosić itd. ja przy następnym dziecku na pewno skorzystam. Ja na twoim miejscu, też chyba kupiłabym używaną, bo nie wiesz czy dziecko będzie chciało w chuście siedzieć, a chusta to niemały wydatek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka