Dodaj do ulubionych

potówki na buzi

21.07.04, 15:36
Moja 4 tygodniowa córeczka ma straszne potówki na całej buzi i ostatnio na
szyjce. W te upały ubieram ją tylko w body, więc chyba nie jest przegrzewana.
Zauważyłam, że pojawiają się nawet w czasie snu, gdy buzią dotyka do
prześcieradełka. Co zrobić, żeby się ich pozbyć?
Obserwuj wątek
    • kasia.tycz Re: potówki na buzi 21.07.04, 15:40
      Czy to aby napewno potowki?
      Moze to uczulenie na proszek do prania, moze powinnas pranie plukac dwa razy.
      Potowki przewaznie sa na szyjce, pleckach, tlowiu w ogole.

www.dzieckook.pl/pielegnacja/problem/piel_potowki.html
      • alewi Re: potówki na buzi 21.07.04, 16:22
        położna na wizycie kontrolnej dwa tygodnie temu powiedziała, że to są potówki i
        same znikną. Niestety jest ich coraz więcej. Ewidentnie przybywa ich gdy
        malutka przytula się do mnie lub wtula w przescieradełko, więc to chyba nie
        kwestia uczulenia na pranie, tym bardziej, że nie ma takich krostek na ciałku,
        a tam przecież też jest kontakt z ubraniem. Ale bardzo dziękuję za poradę.
        Spróbuję. Pozdrowionka
    • flimoni Re: potówki na buzi 21.07.04, 19:34
      Moja Ania tez jak ma potowki to tylko na policzkach i szyjce.
      Radze przypudruj je delikatnie (skora musi byc sucha) kartoflanka lub pudrem do
      pupci- ale najpierw sprawdz czy puder nie bedzie jej uczulal.
      Pozdrawiam
    • kasia.tycz Re: potówki na buzi 21.07.04, 20:58
      Jeszcze jedna mozliwosc o jakiej pomyslalam, ze to moze byc tradzik niemowlecy
      skoro to tylko na buzce ma.

www.dzieckook.pl/pielegnacja/problem/piel_tradzik.html
    • edi4 Re: potówki na buzi 22.07.04, 01:12
      Moja dzidzia też miała krosteczki na buzi, a za kilka dni na szyjce i górnej
      części tułowia. Położna powiedziała mi, że u takich maleństw (dzidzia miała 3
      tyg.)trudno odróżnić uczuczlenie od potówek. Zaczęłam ją lżej ubierać, kąpać w
      rumianku (ale ponoć niektóre dzieci są uczulone na rumianek), a jak przygasły,
      w krochmalu. Przestałam stosować małej kosmetyków (oliwki i mydełka). Zmieniłam
      proszek z Loveli na Jelp, bo ponoć nie uczula (piorę w nim też swoje rzeczy, bo
      przecież dzidzia dotyka mnie). Przestałam jeść nabiał, przynajmniej na jakiś
      czas, żeby sprawdzić, czy to nie skaza białkowa. Po ok. 2 tyg. krostki znikły.
      Pozdrowionka
      • loki3 Re: potówki na buzi 22.07.04, 09:04
        Witam:
        Mój synak majac dwa miesiące miał potówki ja się ich pozbyłam przecierając raz
        dziennie wodą z sodą ( szklanka wody z płaska łyżeczką sody) nie wiem jak twoja
        dzidzia na to by zareagowała bo jest młodsza. U mojego już na drugi dzień była
        poprawa. Podejzewam, że u mnie przyczyną był kontakt z moją skórą w czasie
        noszenia.
        Pozdrawiam
    • anszw Re: potówki na buzi 22.07.04, 10:39
      Moja mała miała "potówki" jak miała 2 tyg. Zzniknęły po dwóch tygodniach, bo
      tyle trwało, nim zorientowałam się że to uczulenie na proszek do prania. Ale
      nie na Lovelę, tylko na proszek mój i męża - Persil. Przecież dziecko cały czas
      ma z nim kontakt - podczas karmienia, noszenia.
      Żal mi tylko, że tak długo mała męczyła się, bo na początku myślałam, że to
      trądzik i samo minie, a potem leczyłam, jak potówki.
    • sylwija Re: potówki na buzi 22.07.04, 11:00
      A moze to jest tradzik niemowlecy? U mojej coreczki tez sie pojawil tak ok.
      miesiac po urodzeniu, to byly takie drobniutkie krosteczki na buzce i
      rzeczywiscie przez pewien czas ich przybywalo, a potem, po dwoch tygodniach
      zaczely znikac. Na pewno nie byly to potowki, zreszta wtedy nie bylo upalow.
      Przecieraj naparem z rumianku, to pomaga i na potowki i na ten tradzik.
      Pozdrawiam, pa
      • nela1111 Re: potówki na buzi 22.07.04, 12:41
        to jest na pewno tradzik niemowlecy - moj (5tyg) tez to ma i wczoraj bylismy u
        lekarza ktory to potwoerdzil. ten tradzik pojawia sie po 3-4 tyg i zniknie po
        ok 8 tyg
        pozrawiam
    • mardinus Re: potówki na buzi 22.07.04, 16:14
      Mojej małej też pojawiły sie potówki jak skończyła 3 tyg. i tylko na buzi
      lekarka poradziła mi smarowac maścią alantan i po dwóch dniach te z czoła
      znikneły a na policzku zmniejszyły sie zobacze co będzie dalej .
    • mak.gierczak Re: potówki na buzi 25.07.04, 10:40
      Mój Kacper miał wysyp potówek w okolicach 2 m-ca. Wyglądał jak nastoatek z
      trądzikiem. Nie pomagal ani bepanthem ani sudokrem... sad
      W końcu przyszedł czas na krochmal, który dodaje do mycia buźki. POMOGŁO!!! No
      i ubieram go lżej niż wcześniej.
      W te upały potówki pojawiły się na szyjce, w zgięciach łokci i kolanek. też
      pomógl krochmal.
      Łyżeczkę mąki ziemniaczanej zalewam odrobiną zimnej wody, mieszam a potem
      dodaję wrzątku. Dolewam do miseczki z woda pry myciu buźki i do fotelika w
      czasie kąpieli.
      A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka