Dodaj do ulubionych

w czym gotujecie wodę na mleczko???

17.06.13, 15:21
Cześć dziewczyny, mam pytanie jak wyżej, od kilku dni chodzi za mną myśl o szkodliwości plastikowych czajników elektrycznych. Jak tak gotowałam wodę mojej córeczce przez chyba 8 m-cy aż pewnego dnia oświeciło mnie że skoro używamy butelek dla dzieci bpa free to co z czajnikiem elektrycznym w którym o zgrozo wodę doprowadza się do wrzenia. Zaczęłąm trochę szperać w necie i o dziwo żadnych info na ten temat. Znalazłam artykuły po angielsku w których jest mowa wprost żeby nie używać plastikowych czajników bo wydzielają szkodliwą substancję bpa!!! która może być rakotwórcza!!! W USA i UK była na ten temat szeroko zakrojona kampania a w Polsce nic, tylko fakt że od 2011 roku w sprzedaży są tylko butelki dla dzieci bpa free, ale co z tego że mam taką butelkę skoro źle gotuję wodę. Popytałam trochę koleżanki jak gotoują i one też w plastiku... Założyłam ten wątek żeby przestrzec te z was które tak ja ja popełniały błąd... Martwię się o swoją córeczkę, o jej zdrowie, ale czasu już nie wrócę. Dziś zakupiłam emaliowany, bezpieczny rondelek i zastąpiłam nim garneczek ponoć ze stali nierdzewnej, ale był niewiadomego pochodzenia- pewnie chiński także go również odstawiłam.
Obserwuj wątek
    • ciuchcia2 Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 15:40
      Kupuję wodę butelkowaną źródlaną i po prostu podgrzewam kilkanaście sekund w mikrofalówce...
      • ani_a78 Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 16:40
        ale wkładasz do mikrofali tę wodę w plastikowej butelce dziecka?
        • ciuchcia2 Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 16:47
          ani_a78 napisał(a):

> ale wkładasz do mikrofali tę wodę w plastikowej butelce dziecka?

Nie, podgrzewam w ceramicznym dzbanuszku do mleka smile
    • kondolyza Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 16:05
      a ty chyba masz za duzo wolnego czasu....
    • kura28 Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 17:11
      W zwykłym czajniku na kuchence gazowej. Elektrycznego nie posiadam.
      A jak mi się nie chce, to podgrzewam wodę mineralną w mikrofali w dziecka butelce.
      • alutka314 Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 17:22
        o a ja gotuje w elektrycznym i jakoś nigdy się nawet nie zastanawiałam nad tym że może szkodzić crying
        • ani_a78 Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 20:10
          no właśnie dlatego o tym piszę, że dużo ludzi nie zdaje sobie sprawy. Szkoda że inni ludzie tu głupoty wypisują... a od którego m-ca karmisz mm?
    • agncwy Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 17:50
      A ja stawiam gar na ognisku i gotuje wodę... Naprawdę to forum jest jedyne w swoim rodzaju,nic go nie przebijesmile
    • murwa.kac Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 17:54
      a taka piekna depre dzisiaj mialam! i ja popsulas! big_grin
    • mama_kotula Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 19:39
      Nie gotuję wody na mleczko. Robię mleczko na ciepłej kranówce. A teraz możecie mi nawtykać tongue_out
      • murwa.kac Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 19:40
        znaczy sie trawy we wlosy nawtykac? tongue_out
        • mama_kotula Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 21:57
          murwa.kac napisała:
          > znaczy sie trawy we wlosy nawtykac? tongue_out

Może być trawa, może być we włosy. Choć po ostatnim weekendzie trawy nie znoszę - na polu namiotowym, gdzie nocowaliśmy, właścicielka cały dzień kosiła - rano, jak zeszła rosa, moje dzieciątko najmłodsze zapragnęło po tym skoszonym polu pobiegać, w zwiazku z czym do namiotu wróciło oblepione mokrą trawą po uszy. Dramat.

Wtedy też mleczka nie robiłam na kranówce, jeno na mineralnej z bidonu. Zimnej.
          • ichi51e2 Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 22:02
            Ja daje dzuecku tez kranowe do picia smile)) tylko nie po deszcxu bo wyedy czegos jest w kolorze blota. Zycie nie zawsze bedzie mial pod reka sklep z "mama i ja"
            • mama_kotula Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 22:25
              ichi51e2 napisała:
              > Ja daje dzuecku tez kranowe do picia smile)) tylko nie po deszcxu bo wyedy czegos
              > jest w kolorze blota. Zycie nie zawsze bedzie mial pod reka sklep z "mama i ja"

Po deszczu, hm, to moje dziecko kałuże wysysa. W kolorze błota.
              www.dropbox.com/s/6jwpc1whhzv8o0s/mariauwodopoju.jpg
              • ichi51e2 Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 22:54
                Kto nie zarl sniegu niech rzuca kamieniem
              • murwa.kac Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 18.06.13, 07:45
                o!
                moje dziecko ostatnio podobnie spijalo wode. pospolu z slimaczkiem.
          • murwa.kac Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 18.06.13, 07:44
            co za matka...
            czapki nie zalozy, trawa oblepi, krnowe da do picia...

big_grin big_grin
            • mama_kotula Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 18.06.13, 13:31
              murwa.kac napisała:

> co za matka...
              > czapki nie zalozy, trawa oblepi, krnowe da do picia...
              >
              > big_grin big_grin

Pomówienie! trawą sie sama oblepiła. A potem się dziwiła, że nie chcę jej wpuścić do środka.
              Za to komary plaskałam jej bezpośrednio na twarzy, jak spała.

Co do czapki, moje dziecko wyznaje praktyczną stronę tego wynalazku. Czapki nie nosi żadnej, nigdy. Wyjątkiem jest ostre, palące słońce, które razi w oczy i oślepia - wtedy dziecko docenia zalety ronda od kapelusza. Wtedy i tylko wtedy, ostatnio wczoraj - przez całą drogę w słońcu kapelusz tkwił na łbie, gdy tylko usiadłyśmy pod drzewem, zdjęła, gdyż uznała, że tu słońce nie razi.
    • frijka Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 20:40
      Gotuję wodę w zwykłym małym garnku ze stali przez 5 min. zgodnie z zaleceniem.
    • ichi51e2 Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 17.06.13, 21:59
      Najwiekszy skandal to sa puszki od mm. Wyscielane plastikiem ktory NIE jest bpa-free. Jesli jest to jest to na puszce napisane. Lepiej zamiast sie martwic czajnikiem sprawdz puszke uncertain
    • dominikanj1 Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 18.06.13, 11:23
      mój pił kranówkę, ale dość długo odstaną bo to była woda pita przez rurkę z akwarium...
    • 1matka-polka Re: w czym gotujecie wodę na mleczko??? 18.06.13, 11:48
      Ja gotuję w samowarze jedną nogę trzymając na lampie a drugą w kaloszu z grubą podeszwą, żeby mnie nie pokopało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka