ani_a78
17.06.13, 15:21
Cześć dziewczyny, mam pytanie jak wyżej, od kilku dni chodzi za mną myśl o szkodliwości plastikowych czajników elektrycznych. Jak tak gotowałam wodę mojej córeczce przez chyba 8 m-cy aż pewnego dnia oświeciło mnie że skoro używamy butelek dla dzieci bpa free to co z czajnikiem elektrycznym w którym o zgrozo wodę doprowadza się do wrzenia. Zaczęłąm trochę szperać w necie i o dziwo żadnych info na ten temat. Znalazłam artykuły po angielsku w których jest mowa wprost żeby nie używać plastikowych czajników bo wydzielają szkodliwą substancję bpa!!! która może być rakotwórcza!!! W USA i UK była na ten temat szeroko zakrojona kampania a w Polsce nic, tylko fakt że od 2011 roku w sprzedaży są tylko butelki dla dzieci bpa free, ale co z tego że mam taką butelkę skoro źle gotuję wodę. Popytałam trochę koleżanki jak gotoują i one też w plastiku... Założyłam ten wątek żeby przestrzec te z was które tak ja ja popełniały błąd... Martwię się o swoją córeczkę, o jej zdrowie, ale czasu już nie wrócę. Dziś zakupiłam emaliowany, bezpieczny rondelek i zastąpiłam nim garneczek ponoć ze stali nierdzewnej, ale był niewiadomego pochodzenia- pewnie chiński także go również odstawiłam.