Dodaj do ulubionych

rozmiar główki?

09.08.04, 12:59
mam pytanie i prośbe.Moja Małgosia urodziła sie z mała główka 33cm (nie ma
nawet w siatce centylowej takiego rozmairu) a teraz po 7 tyg. główka urosła o
5 cm do 38, czy to nie za szybko?jakie sa normy?jak sprawdzic?gdzei szukac?w
sieci nie znalazlam...
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anka1 Re: rozmiar główki? 09.08.04, 13:24
      moze nie ma powodu do niepokoju tylko sie trzeba cieszyc ze glowcia rosnie.
      jesli poza tym wszystko jest ok to na twoim miejscu nie martwilabym sie. a
      pediatre zawsze mozna o to spytac - mam nadzieje ze masz normalnego z ktorym
      mozna sie dogadac.
      • edki16 Re: rozmiar główki? 10.08.04, 01:46
        Cześć !
        Miałam podobny problem bo Szymek przy urodzeniu też miał 33 cm, po miesiącu
        38,5 cm a po 3 miesiącach 43 cm. Pediatra zleciła nam usg przezciemiączkowe i
        wizytę u neurologa. Badania były prawidłowe. Główka dalej szybko rośnie Szymek
        ma 9 miesięcy a jego główka ma 48 cm. Lekarze twierdzą że taka jego uroda smile
        Pozdrawiam Edyta
        • beciaw77 Re: rozmiar główki? 10.08.04, 12:17
          bioo znalazłam cos takiego w książce "Lekarz domowy"-"dziecko niskiej matki
          będzie prawdopodobnie mniejsze niż przeciętne (np. rozmiar główki).Jeżeli
          jednak ojciec jest wysoki, a potomek pójdzie w jego ślady, to karta wzrostu
          dziecka prawdopodobnie wykaże w pierwszych kilku miesiacach życia gwałtowny
          przyrost ciężaru ciała i obwodu głowy" ja myślę że nie musisz się martwić może
          poproś faktycznie o badania o których pisała edki16 żeby sie upewnić-ja myślę
          że wszystko będzie ok! Pamiętasz...? U mnie już w trakcie ciąży wyszło że mała
          ma wielki łebek! Tak się tym martwiłam-a tera mimo ze jeszcze jej urósł... nie
          martwię się bo cała rośnie i przybiera na wadze a ani ja ani jej tato ani moi
          rodzice (ponoć wiele dziedziczy sie po dziadkachwink!) nie mają małych głów więc
          może tak juz uroda naszych dzieci?
          Pozdrawiam!
          Beata
          • bioo Re: rozmiar główki? 10.08.04, 12:52
            hmmmm....do niskich raczej nie naleze 170cm maz troszke wiecej, ale wczoraj
            bylismy u pediatry, powiedziała ze wszystko ok, ale zeby miec to na uwadze,
            Małgos miesci sie na 50 centylu (cokolwiek to znaczy???)i jest drobnej kosci
            choc jest papuśna, ale na razie mamy si enie martwic!!!!wielkie dziek za rady,
            na wszelki wypadek zapytam o takie usg,pozdrawiam cieplutko
            Ania i Małgosia (18.06.04)
    • akinow51 Re: rozmiar główki? 10.08.04, 13:54
      Mojemu synkowi też bardzo szybko rośnie główka. Jak się urodził to rozmiar
      główki wynosił 36 cm po 6 tygodniach ma już 40,5 cm. W 4 tygodniu badał go
      pediatra mierzył jego główkę i klatkę piersiową i mówił, że wszystko jest w
      porządku. Gdzieś czytałam na tym forum, że obwód między główką i klatką
      piersiową nie może się różnić więcej jak 2 cm tzn. główka nie może być większa
      wtedy wszystko jest w porządku. Ale ja również dla świętego spokoju zamierzam
      zrobić usg główki mojego synka.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=14784298
      • edki16 Re: rozmiar główki? 11.08.04, 20:56
        Nawiasem mówiąc Szymek obwód kl. piersiowej ma 43 cm różnica więc jest 5 cm !!!
    • kopiejka7 Re: rozmiar główki? 11.08.04, 23:41
      u nas byla tez roznica i zrobilismy usg; bardzo pouczajace niestety; dlatego
      warto sprawdzic moim zdaniem..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka