Dodaj do ulubionych

KIEDY NA PLECKI???

12.08.04, 09:20
Moja córa ma 5,5 m-ca. Od miesiąca obraca sie na brzuszek. Pełza okrężnie,
łapie zabawki w tej pozycji, ona wrecz uwielbia lezec na brzuszku. Nawet na
spacerze obraca sie na brzuszek i tak podziwia świat. Nie przejawia natomiast
najmniejszej ochoty na obroty z brzuszka na plecy. Jak to było u Was?
Ju
Obserwuj wątek
    • ogi1 Re: KIEDY NA PLECKI??? 12.08.04, 09:48
      Mi sie wydaje, ze trudniejsza forme obracania ma za soba. Moj synus najpierw nauczyl sie
      przewracac z brzuszka na plecy (ale on nie za bardzo lubil lezec na brzuszku) i niewiele czasu
      minelo a powracal z plecow na brzuch. To tylko kwestia czasu tymbardziej, ze jak mowilam
      (pisalam) przewracanie na plecki jest latwiejsze dla dzidzi.
    • kama30 Re: KIEDY NA PLECKI??? 12.08.04, 18:00
      Zanim skończy 6 miesięcy będzie śmigać w obie strony. Z brzucha na plecy jest
      trudniej.Na pleckach wystarczy, że obrócisz się na boczek i już prawie jesteś
      na brzuszku, a odwrotnie nie wiadomo jak się do tego zabrać. Ale jak będzie
      prostować rączki w łokciach i sięgać po zabawkę to zacznie się na początku
      obracać na plecy przez przypadek, a potem jak złapie o co chodzi, sama się
      będzie przewracać.
      Pozdrawiam
      • patee1 Re: KIEDY NA PLECKI??? 12.08.04, 23:04
        kama30 napisała:

> Z brzucha na plecy jest
        > trudniej.

>ogi1 napisała:
        >przewracanie na plecki jest latwiejsze dla dzidzi.

Tiaaa, nie ma to jak dowiedziec sie czegos z netu :Lol
        Patrycja i Paulina
    • kasiaromek Re: KIEDY NA PLECKI??? 12.08.04, 21:59
      Witaj! Michałek ma juz prawie 5 m-cy i też tylko "fika" z pleców na brzuszek.
      Kiedyś przez przypadek obrócił się na plecy i uderzył główką w podłogę.Od tego
      czasu tzn 3 tyg. podpiera się tak, że nie ma mowy o przypadkowym obrocie.
      Pozdrawiam
      Kasia i Michałek 18.03
    • mamabuberka Re: KIEDY NA PLECKI??? 12.08.04, 22:13
      Mój Marcin zaczął przewracać się z pleców na brzuszek późno, bo jak miał 9 m-cy, a jak miał 9,5 m-ca zaczął przwaracać się z powrotem. Tak więc widzisz, na wszytsko jest czas. Pzdr.
      • ju8 Re: KIEDY NA PLECKI??? 12.08.04, 23:02
        DZiekuje dziewczyny!!!
        Moja córa też sie przejela, cuda dzisiaj wyprawiała i z tego wszystkiego
        zaczęła......pełzać do tyłusmile))
        • aste Re: KIEDY NA PLECKI??? 13.08.04, 10:00
          moja malutka umie już przewracać się na brzuch, a na plecy udało jej sie 3razy
          jakoś tak było, że patrzyła na coś do góry i głowa przeważała wink no ale ona ma
          dopiero 4 miesiące, wiec jeszcze czas, a jesli chodzi o pełzanie do tyłu to
          córka znajomych tak miała- po pewnym czasie doszła do takiej wprawy, ze do
          wszystkiego co ja interesowało potrafiła dojśc ta dziwna metodą.
    • osmag Re: KIEDY NA PLECKI??? 13.08.04, 13:20
      Pierwszy pojawia się obrót z pleców na brzuszek. Jeżeli jest odwrotnie to nie
      jest to obrót a spadanie i świadczy o braku symetrycznego podporu na
      przedramionach, który powinien być pzred umiejętnością zmian pozycji. Obrót w
      drugą stronę powinien pojawić się ok. 7,5-8 mies.Taże ma jeszcze czas. To
      bardzo dobrze, żę w tej chwili woli leżeć na brzuszku. To ważna dla rozwoju
      dziecka pozycja. Tylko pogratulować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka