Dodaj do ulubionych

ssanie piąstek a ssanie kciuka

20.01.14, 11:39
Mam pytanie nt ssania. odstawiłam ostatnio modemu smoczek i nie chciałabym, żeby młody zamiast niego zaczął kciuka ssać.Ale wiem też że jest teraz etapie pakowania rączek do buzi i że to normalne i potrzebne. Jak rozróżnić jedno od drugiego? Albo w jakim wieku zacząć mu uparcie te łapki z pyszczka wyjmować, żeby nie było za późno ale też żeby nie zaszkodzić?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: ssanie piąstek a ssanie kciuka 20.01.14, 21:40
      gdy zaczyna wkladac kciuka do buzi-wyciagac.
      Im wczesniej, tym lepej stlumic sprawe w zarodku latwo i szybko. Walczyc z utrwalonym nawykiem- znacznie trudniej.
      Mamlanie piastek nie jest tak grozne, jak ssanie kciuka.
      • tankky Re: ssanie piąstek a ssanie kciuka 20.01.14, 21:51
        A to nie jest potrzeba dziecka?
      • kjut Re: ssanie piąstek a ssanie kciuka 20.01.14, 22:30
        Czyli dopóki to jest wyraźnie piąstka to pozwolić, a gdy kciuk - wyciągać? Dziękuję!
    • skrytapiromanka Re: ssanie piąstek a ssanie kciuka 20.01.14, 22:03
      a dlaczego odstawiłaś smoczek? tak po prostu, bo nie chciałaś, żeby korzystał, czy zaburzał ssanie piersi? jeśli to drugie, to rozumiem. jeśli pierwsze - ja tam uważam, że lepszy dobry smoczek niż kciuk smile swojemu synkowi nie zabraniam. rączki też ma oczywiście w buzi, też nie reaguję - taki etap. przez kilka dni miał fazę na kciuk - wtedy faktycznie wyjmowałam i teraz jest spokój.
      • kjut Re: ssanie piąstek a ssanie kciuka 20.01.14, 22:27
        Po 6 tygodniach że smokiem zaczęliśmy mieć problem ze ssaniem. Nie chciałam ryzykować, że problem się pogłębi. A podobno po 12 tygodniu najłatwiej odstawić smoczek, bo potrzeba ssania wyraźnie się zmniejsza a maluch jeszcze nie jest smoczka przyzwyczajony.
        • skrytapiromanka Re: ssanie piąstek a ssanie kciuka 20.01.14, 23:47
          wiesz co, to chyba tak nie działa. gdyby to smok zaburzał ssanie piersi, to wyszłoby to wcześniej, nie po 6 tyg.
          • kjut Re: ssanie piąstek a ssanie kciuka 21.01.14, 08:02
            Poczytaj sobie forum o kp. Tak to właśnie jakiś działa z lekkim opóźnieniem. Zazwyczaj problem wychodzi po 2-3 miesiącach.
    • tankky Re: ssanie piąstek a ssanie kciuka 20.01.14, 22:08
      Mój synek był smoczkoholikiem, ale jak nie było smoczka to pchał rączki. Stwierdzilam, że mam w nosie i niech ssie tego smoczka czy ręce nawet do 30, a o dziwo teraz ma 6 miesięcy i wciągu dnia to ani smoczka nie potrzebuje, ani paluchów już nie wkłada. Nie mam pojęcia co powinnaś zrobić, bo nie wiem czy takie wyjmowanie rąk z buzi ciągle coś da. Z drugiej strony dziecko w ten sposób się uspokaja więc czemu mu zabraniać?
      • kjut Re: ssanie piąstek a ssanie kciuka 20.01.14, 22:29
        Dlatego, że ssanie kciuka to nawyk, którego czasem trudno się pozbyć a bardzo negatywnie wypływa na zgryz.
        • mruwa9 Re: ssanie piąstek a ssanie kciuka 20.01.14, 23:25
          i dlatego, ze nie wiemy, ktore dzieci pozegnaja sie z kciukiem w buzi w niemowlectwie, bez walki i placzu, a ktore beda go ssac do pelnoletnosci. Jak najbardziej serio i jak najdoslowniej.
          Niestety, nastolatek ( w wieku 14-16 lat i wiecej) ,ssacy kciuka, to nie az taka wielka rzadkosc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka