Dodaj do ulubionych

Pytanie za 100 punktów.

16.02.14, 09:49
Może i głupie, ale naprawdę się nad tym zastanawiam. Otóż jak rozpoznać biegunkę i wymioty u noworodka (tak powiedzmy do 3 miesiąca?) Kupa jak wiadomo od urodzenia jest rzadka, wodnista, a niektóre dzieci ulewają dużo, co można pomylić z wymiotami (zwłaszcza jak nie ulewają świeżo wypitego mleka, tylko to częściowo przetrawione tongue_out ). Hę?
Obserwuj wątek
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pytanie za 100 punktów. 16.02.14, 10:15
      O kupie to gdzieś czytałam, że jak się cała wchłania w pieluszkę to to może być biegunka. No i pewnie jej częstość też byłaby dobrym wskaźnikiem. A wymioty są chlustające w przeciwieństwie do ulewań. Ale tak tylko się mądrze, bo sama mam takie same wątpliwości big_grin
      • emila.dudek Re: Pytanie za 100 punktów. 16.02.14, 10:53
        Wymioty chlustają na maxa, od razu miałam pranie pościeli. I tak kilka razy w ciągu nocy.
    • rulsanka Re: Pytanie za 100 punktów. 16.02.14, 12:51
      przy wymiotach dziecko zwraca nawet gdy już nie ma czym, ma charakterystyczne skurcze brzucha
      biegunka w całości wsiąka w pieluchę i jest tego dużo ilościowo i często
    • monocle Re: Pytanie za 100 punktów. 16.02.14, 13:06
      Jak przyjdzie co do czego, to natychmiast rozpoznasz, że wymioty to nie klasyczne ulanie, a fizjologiczna kupa to nie biegunka. Przede wszystkim kupy biegunkowe są "brzydkie". No ja, kiedy syn dostał biegunki, poznałam od razu, że coś jest nie tak.
    • kriss_1 Re: Pytanie za 100 punktów. 16.02.14, 17:13
      Prawidłowa kupa nie jest wodnista, raczej musztardowa Ew mazista. Wymioty poznasz na pewnosmile
    • asia_i_p Re: Pytanie za 100 punktów. 16.02.14, 20:44
      Oglądałaś "Egzorcystę"? Jeśli tak, kwestię wymiotów mamy omówioną.
      Z kupą gorzej, ale ta biegunkowa to praktycznie woda ze śluzem. Poza tym jednak widać, że dziecko cierpi, naprawdę źle się czuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka