kasia.s75 17.08.04, 18:45 Drogie Mamy, szrzeją mi ubranka, nawet te prane tylko dwa razy .... Piorę w loveli, niczym nie plucze. Maluch ma 2.5 miesiąca, zadnych uczulen do tej pory. Doradzcie co robic, bo zal mi ladnych ubranek. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fajka7 Re: SZarzeją mi białe ubranka.... 17.08.04, 18:53 gdzies tu czytalam w wypowiedziach o proszkach ze lovela jest kiepska; moze zmien proszek? Odpowiedz Link Zgłoś
ako416 Re: SZarzeją mi białe ubranka.... 17.08.04, 19:55 Spróbuj uprać ubranka w zwykłym proszku (czyli dla "dorosłych") później jeszcze raz w dziecięcym. Ubranka mojej małej mają śliczne kolory odkąd zaczęłam prać je w zwykłym proszku. Ale Karolina była trochę starsza. Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak Re: SZarzeją mi białe ubranka.... 18.08.04, 12:10 sprobuj proszku dla doroslych.ja piore odkad moj maciek skonczyl miesiac i nic mu sie nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
akkf Re: SZarzeją mi białe ubranka.... 18.08.04, 13:57 doraznie takie zszarzenia oraz zazolcenia po kupce na bialych bawelnianych ubrankach mozna usunac moczac je w slabym roztworze bielinki (chlorek) oczywiscie potem dokladnie wyplukac i uprac u mnie pomoglo nawet na uzywanych ubrankach, ktore byly zszarzale lub mialy slady kupek albo jedzonka Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.s75 Do akkf 18.08.04, 17:39 A moglabys napisac cos wiecej o tej bielince? Gdzie to sie np kupuje? DZiekuje wszystkim za rady pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
akkf Re: Do akkf 18.08.04, 23:34 Tak jak napisalam - jest to zwykly chlorek w plynie w butelce. Akurat przyniosla mi mama, ale mysle ze jest do kupienia w kazdym supermarkecie, albo sklepie z chemia gospodarcza - jest tez wersja pt. clorox (bardziej "zachodnia", bielinka jest taka bardziej "socjalistyczna"), ale to te same zwiazki chlorkowe. W sumie domestos to tez chlorek, tylko, ze w zelu, a tamte to plyn i jakos mniej mi sie kojarza z sedesem Aha - ja to rozcienczam w wodzie na oko, ale chyba slabiej niz w przepisie i niech sie moczy z godzinke; w kazdym badz razie potraktowalam tym roztworem rowniez biale body z jakimis kolorowymi nadrukami i one nie zblakly. Oczywiscie zastanawialam sie nad ew. wplywem na skore dziecka - ale mysle, ze jak sie dokladnie wyplucze i potem upierze, to nawet alergika nie powinno ruszyc... mojego Niunia nie rusza... pzdrwm Ania Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: SZarzeją mi białe ubranka.... 19.08.04, 09:57 Ja co jakiś czas piorę w ACE, suszę i nie wkładam dziecku tylko od razu wrzucam znów do prania żeby się to ace porządnie wypłukało. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tusi piorę w Jelpie 19.08.04, 14:45 ja piorę w Jelpie jest lepszy od Loweli (sprawdziłam osobiście). Moja mała ma 9 miesięcy i po mału przechodzę na zwykły dorosły proszek. Jesli chodzi o plamy to zaprzyjaźniłam sie z Vaniszem do kolorów. Schodzi wszystko super. Mała strasznie ulewała i zostawały paskudne plamy. Później dobrze płucze i do pralki. Polecam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś