Dodaj do ulubionych

kilka pytań chrzest

17.03.14, 15:28
na Wielkanoc chrzcimy synka, ogarniam właśnie formalności i mam kilka pyt.

1. zezwolenie na chrzest w innej parafii - takie coś musimy dostarczyć do parafii w której będziemy chrzcić. Czy któraś z Was to odbierała, co jest potrzebne żeby dostać to zaświadczenie i czy zostawiałyście jakiś zadatek za to?

2. Spotkanie przed chrztem - w pierwszą albo trzecią niedzielę miesiąca. To jakieś spotkanie organizacyjne? Jak to wyglądało u Was i czy któraś była z dzieckiem? My nie mamy z kim zostawić małego więc musimy go wziąć ze sobą. Nie wiem tylko jak długo to spotkanie trwa, czy dziecko wytrzyma i nie będzie innym przeszkadzać (jeśli będą inni)..

3. Kasa - ile, komu i kiedy? Dosłownie smile

Z góry dzięki za odp.
Obserwuj wątek
    • mja-15 Re: kilka pytań chrzest 17.03.14, 15:44
      Kościół, w którym był chrzest wymagał zaświadczenia z kościoła, do którego formalnie należymy. Mąż po prostu poszedł po zaświadczenie i je dostał. Nic nie płacił.
      Spotkanie jest bardzo krótkie, omówienie, co i kiedy dzieje się w czasie mszy, na której jest chrzest. Byliśmy z dzieckiem.
      Nic nie zapłaciliśmy za chrzest. Raz, nie, bo nie. A dwa, nawet nie było okazji zapłacić.
    • kattijka Re: kilka pytań chrzest 17.03.14, 16:22
      Ja chrzciłam tydzień przed Bożym Narodzeniem i akurat wtedy odwołali spotkanie przed Chrztem więc nie wiem jak wygląda. Ksiądz już przy załatwianiu formalności sam się upomniał o pieniądze i rzucił stawkę, ale powiedziałam, że zapłacę przed Chrztem bo teraz nie mam. Dałam 50zł, pewnie ksiądz nie był zbytnio zadowolony jak otworzył księgę i zobaczył ile w niej jest smile
    • awidyna Re: kilka pytań chrzest 17.03.14, 16:40
      momoneymoproblems napisała:

> na Wielkanoc chrzcimy synka, ogarniam właśnie formalności i mam kilka pyt.
      >
      > 1. zezwolenie na chrzest w innej parafii - takie coś musimy dostarczyć do para
      > fii w której będziemy chrzcić. Czy któraś z Was to odbierała, co jest potrzebne
      > żeby dostać to zaświadczenie i czy zostawiałyście jakiś zadatek za to?
      > Idziesz i wypisują od ręki. Nie płacisz
      > 2. Spotkanie przed chrztem - w pierwszą albo trzecią niedzielę miesiąca. To jak
      > ieś spotkanie organizacyjne? Jak to wyglądało u Was i czy któraś była z dziecki
      > em? My nie mamy z kim zostawić małego więc musimy go wziąć ze sobą. Nie wiem ty
      > lko jak długo to spotkanie trwa, czy dziecko wytrzyma i nie będzie innym przesz
      > kadzać (jeśli będą inni)..
      > Był mąż, 20 min, jemu się podobało bo było o egzorcyzmach wink W sumie ciekawych rzeczy się tam dowiedział, o których pojęcia nie miałam.
      > 3. Kasa - ile, komu i kiedy? Dosłownie smile
      > W naszej parafii chrzest jest za darmo, tam gdzie chrzciliśmy "co łaska" czyli 100zł, płaciłam przy zapisie. Jak masz chrzestnych z innej parafii to oni muszą zaświadczenie zabrać ze swojej parafii, które Ty musisz dostarczyć czarnemu.
      > Z góry dzięki za odp.
    • kasiak37 Re: kilka pytań chrzest 17.03.14, 18:50
      1.Zaswiadczenie od chrzestnej z innego kosciola(nie wiem czy cos kosztowalo).
      2.Zadnego spotkania w kosciele nie bylo, to u nas w domu 2x byl duchowny po uprzednim umowieniu sie na odwiedziny.
      3.Kasy zadnej, poproszono nas jedynie (i ile to mozliwe) o kwiaty na oltarz jako dekoracje w tym donioslym dniu.
    • zoja86 Re: kilka pytań chrzest 17.03.14, 20:52
      2. Byliśmy z dzieckiem, spało w foteliku samochodowym, jak się obudziło to mąż pobujał w foteliku i dalej spało smile Spotkanie trwało 30 min, ksiądz wyjaśnił co i jak, kiedy możemy wyjść jeśli chcemy np nakarmić itp.
      3. Tuż przed chrztem mieliśmy stawić się w kancelarii i podpisać. Przy podpisaniu proboszcz zwrócił uwagę, że "jeszcze nie uregulowane!" big_grin Mąż zostawił 250zł, na moją późniejszą uwagę (nie ustalaliśmy wcześniej), że za dużo (chytra baba jestem wink) powiedział, że raz się dziecko chrzci, ksiądz zapisuje (no i co z tego?) a poza tym na tacę nigdy nie dajemy (bo nie chodzimy) więc niech mają. Mąż jeszcze bardziej obłudny w tych sprawach niż ja.
      • zoja86 Re: kilka pytań chrzest 17.03.14, 20:54
        Domyślam się, że dał 250 (tak nie-okrągło) bo tyle miał w portfelu tongue_out
        • informacja2013 Re: kilka pytań chrzest 17.03.14, 23:26
          U wszystkich znanych mi parafiach księża chcą po 100 zł, wiec moim zdaniem 250 zł to naprawde szaleństwo. Ale też ciekawa jestem co ksiadz powie jesli sie udokumentuje kiepską sytuacje.
          • zoja86 Re: kilka pytań chrzest 18.03.14, 01:10
            Mi się wydaje, że jest "co łaska" a każdy inaczej to odbiera. A mąż to dziwny jest, jak poszłam po papierek na bycie chrzestną i dałam 50zł to powiedział, że w ogóle by nie dał. A mi tak głupio było iść do kościoła w którym byłam raz może dwa, nie wiem nawet który to ksiądz, prosić o jakiś papierek i nic nie dać.
    • limonka.30 Re: kilka pytań chrzest 20.03.14, 15:06
      My załatwialiśmy wszystko w jednej parafii więc na pierwsze pytanie nie odpowiem smile
      Spotkanie było na plebanii, byliśmy my i chrzestni oraz nasze dziecko. Ksiądz powiedział co i jak w czasie mszy, mała marudziła więc szybko skończyliśmy smile W czasie spotkania zapłaciliśmy za chrzest. Teraz myślę, że pewnie daliśmy za mało (150), bo ksiądz w czasie chrztu trzy razy pomylił imię smile Śmiejemy się obecnie z tego ale było nam niemiło, tym bardziej, że to mała parafia i chrzest zdarza się średnio raz na dwa miesiące.
    • cantatrice_chauve Re: kilka pytań chrzest 20.03.14, 22:58
      1. Chrzcilismy na warszawskiej starówce i musieliśmy mieć takie zaswiadczenie od lokalnej parafii. Zapłaciliśmy 100 zł. Ksiądz zanim je wydał sprawdzał w księgach czy przyjmujemy kolede regularnie itp.
      2. Spotkanie trwało ok 40 min. Uczestniczyli w nim rownież chrzestni. Byliśmy z małym. Była tez druga para tez z dzieckiem takim malutkim 2-tyg. Ksiądz wytłumaczył jak przebiega sakrament, co sie i kiedy odpowiada podczas przebiegu ceremonii itp. Wypełniliśmy dane w księdze chrztow.
      3. Daliśmy w kopercie 300 zł. Jest "co łaska". Ale to Dominikanie, których bardzo cenimy. Chrzest odbył sie w podniosłej atmosferze. Synek był jedynym chrzczonym dzieckiem i całość wypadła bardzo uroczyście. Więc nie "zalowalismy" takiej kwotywink
    • az-82 Re: kilka pytań chrzest 21.03.14, 06:37
      Chrzciłam w swoim kościele, więc nie musiałam zaświadczenia brać. Jak bierzesz, datek i w swoim i w tym gdzie chrzcisz.

Spotkanie organizacyjne trwa ok 30 minut - u nas w kościele, ksiądz tłumaczy jak to będzie wyglądać i uświadamia rodziców i chrzesnych o wadze chrztu i obowiązkach rodziców i chrzesnych względem dziecka. U nas jak najbardziej można przyjść z dzieckiem. Nie skorzystałam.

Datki, u nas tyle ile dasz, my daliśmy 100zł.
    • jugutka Re: kilka pytań chrzest 21.03.14, 07:32
      Wszystko zależy od księdza.

Chrzciny "załatwiliśmy" z tygodniowym wyprzedzeniem tylko.
      Żadnych zaświadczeń, spotkań ksiądz nie wymagał mimo, że pochodziliśmy z innych miast.
      Nie mieliśmy kłopotu z tym, że nie byliśmy małżeństwem, ani z tym, że chrzestny
      jest osobą prawosławną.

Zapłaciliśmy 200 zł. (nikt nie narzucał)
      Ale dodatkowo ksiądz miał urodziny tego dnia wiec dostał droższą butelkę alkoholu wink
      • 6marina Re: kilka pytań chrzest 04.06.14, 21:13
        Witam można wiedzieć, gdzie tak było bezproblemowo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka