wilkowaona 05.09.14, 22:41 Czy moge podawac mojemu 8mc synkowi bez przeszkód maliny zerwane w naszym ogrodzie? Wkoło wszyscy mnie przestrzegają, ze uczulają i bedzie brzuch bolał... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tankky Re: Maliny uczulają czy nie? 05.09.14, 22:59 Koszyka lepiej mu nie podawaj, ale kilka możesz. Jeśli nic o wcześniej nie uczulało to nie powinno nic się dziać specjalnego, najwyżej go wysypie. Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: Maliny uczulają czy nie? 05.09.14, 23:09 Jednych uczulają, innych nie - jak wszystko. Najnowsze wytyczne mówią o braku wskazań do późniejszego wprowadzania pokarmów potencjalnie alergizujących. Czyli jak tankky napisała: daj trochę, zobacz co się będzie działo. I ta zasada dotyczy now tylko malin ale wszystkiego co nowy w diecie malucha. Odpowiedz Link Zgłoś
julka.82 Re: Maliny uczulają czy nie? 06.09.14, 07:09 Maliny to jedyna rzecz na ktora corka jest uczulona. Pojawiaja sie na buzce czerwone krostki. Ale nie dowiesz sie jak jest u Ciebie dopoki nie sprobujesz Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Maliny uczulają czy nie? 06.09.14, 07:21 Niektóre słoiczki z malinami są oznaczone "po 6 miesiącu". Z pewnościa twoje własne, jesli nie pędzone jakoś na handel, są dużo lepsze. A to czy uczulą czy nie i czy spowodują ból brzucha musisz sprawdzić empirycznie. Ja bym bez wahania dała (ale nie mam malin, więc daję jedynie własne jeżyny 6 miesięczniakowi - bardzo lubi). Odpowiedz Link Zgłoś
niziolog85 Re: Maliny uczulają czy nie? 06.09.14, 10:42 My jemy codziennie na śniadanie Mały w podobnym wieku do Twojego, po malinach nic mu nie jest a uczulił go nawet ziemniak wcześniej Każdy egzemplarz inny. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Maliny uczulają czy nie? 06.09.14, 21:19 maliny są z tych mało uczulających w słoiczkach pojawiają się szybko spróbuj dawać po kilka i jak mu nic nie będzie dawaj garściami - mój je na kilogramy! Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Maliny uczulają czy nie? 06.09.14, 22:12 Moja córka wręcz domaga się malin. Na ich widok piszczy i krzyczy. Je maliny od 7 m.ż. Czy uczulą twoje dziecko? Spróbuj. Maliny są zdrowe i smaczne. Na pewno smakować będą Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.misko-wasowska Re: Maliny uczulają czy nie? 09.09.14, 09:58 Można podać, jak dziecko nie będzie tolerowało to przez 2-3 miesiące unikać, prawda jest taka, że wszystko może uczulać, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grajfrutt Re: Maliny uczulają czy nie? 09.09.14, 10:12 Maliny podałam mojej córce 6,5 miesiąca zaraz po marchewce jako drugą nowość, prosto z krzaka do buzi, bez rozgniatania nawet. Nie uczuliła, teraz maliny je codziennie i uwielbia. Za to burak ją uczulił więc musisz spróbować. Ja zaczęłam id 2 sztuk, teraz je ile chce (ma prawie 7,5 miesiąca). Odpowiedz Link Zgłoś