Dodaj do ulubionych

Skończony 7 miesiąc

11.09.14, 12:38
Watek zalozony abyscie sie podzielily swoimi pociechami w tym wieku i doswiadczeniem w ich wychowaniu wink Moja młoda skonczyla dzisiaj 7 miesiac.
Raczej z tych bardzo wymagajacych, z charakterem, uwielbia poznawac swiat, szybko sie nudzi, jak sie zdenerwuje to na maksa, nie wysyla zadnych sygnalow ostrzegawczych, tylko jak placzemy, to na calego, ile sil w plucach wink
Z drugiej strony bardzo wesola, lubi byc w centrum zainteresowania. Od prawie 2 miesiecy sama przekreca sie z pleckow na brzuszek I odwrotnie. Nie wiem jak to robi, ale przemieszcza sie z kata w kat, mimo tego ze nie raczkuje jeszcze I nie siedzi bez oparcia.
Ma apetyt, jest karmiona piersia, od niedawna tylko w zasadzie rano I wieczorem, bo w dzien dostaje obiad I po popludniu podwieczorek.
Spi od 21:30/22:00 do 08:30-09:30 rano. Przesypia 10-12 ha, ale budzi sie w nocy z placzem I ciumka wtedy piers z minutke, czasami pare sekund I dalej spi.
Jest usypiana na raczkach na pilce w dzien przy odglosie suszarki, a wieczorem przy piersi.
Nie nawidzi jazdy samochodem, wytrzymuje gora 30 min, wszelkie dluzsze podroze odbywaja sie na noc. (Np Urlop gdzie trzeba pokonac 400-600km).
Nie zasypia w dzien w samochodzie, co najwyzej w nocy, ale to tez po dlugim placzu.
nie nawidzi lezaczkow, chust, nosidel.
Zaczela nas od kilku tyg nasladowac, jak sie bawimy to probuje te same odglosy robic.
Drzemki dzienne ma dwie, max trzy. Kazda trwa przewaznie 30-40 min, nie wiecej.
Ile wazy I mierzy to nie wiem, jutro idziemy do lekarza to bedziemy wiedziec smile
A jak wasze pociechy w tym wieku?
Obserwuj wątek
    • edw-ina Re: Skończony 7 miesiąc 11.09.14, 12:55
      Nie ma słowa nawidzi, przynajmniej ja nie znam. Jest nienawidzi pisane łącznie - to nie jest złośliwość, po prostu źle się czyta.
      U nas wówczas zaczęło się czołganie, a co za tym idzie ilość czasu dla siebie zmniejszała się w postępie geometrycznym. To najbardziej pamiętam, że raptem z sytuacji, kiedy np. mogłam przy bawiącym się dziecku coś poczytać, po prostu z dnia na dzień zanikało. Mała miała dwie drzemki w ciągu dnia, łącznie ok. 4 godzin. To był też moment, kiedy pokochała wszelkie grające zabawki, co trwa do tej pory.
      Ciesz się resztą spokoju wink
      • kcmc82 Re: Skończony 7 miesiąc 11.09.14, 13:35
        Sorry za nienawidzi, nie pisze z kompa I automatycznie zmienia, piszac szybko nie zwracam uwagi I nie koryguje, to tak jak litere i zmienia od razu na duze I uncertain
        • lunkalinka Re: Skończony 7 miesiąc 11.09.14, 20:04
          Moja córcia też niedawno skończyła 7 miesięcy. Jest generalnie dzieckiem bardzo ruchliwym, żywiołowym, jest dosłownie w ciągłym ruchu. Od kiedy raczkuje i wstaje przy meblach skończyły się dobre czasy i teraz w ciągu dnia mam dla siebie dosłownie kilka chwil. Ruchowo rozwija się super- raczkuje, siada, wstaje, ale cały czas czekamy na pierwsze sylaby. Córcia raczej nie jest zbyt gadatliwa, wydaje różne dźwięki ale sylab jeszcze nie wypowiada.
          Uwielbia się bawić kubeczkami, klockami, pluszakami, grające zabawki nie są mega hitem, co mnie cieszy smile
          Śpi w nocy od 20 do 6.30, często w nocy kwili przez sen. W dzień ma trzy drzemki po 30-40 min. Jest karmiona butelką 3xdziennie, je obiadek mięsno-warzywny i na podwieczorek kaszę jaglaną z owocami lub same owoce. Chcę zastąpić jeszcze jeden posiłek mleczny posiłkiem stałym. Mieliśmy duże problemy z ulewaniem i własnie w tym momencie problem znika smile
          Mój skarb ma około 7 kg, ok 66 i ma 7 zębów.
          • gosza26 Re: Skończony 7 miesiąc 11.09.14, 20:35
            u nas odwrotnie tylko pełza, nie raczkuje ,nie siedzi (troche w spacerowce) brak zębów.
            natomiast składa sylaby komunikując się przy tym, np do rehabilitanta mowi: ej ała -gdy mu coś nie pasuje
            urodził się wagą 4900 więc obecna 9400 jest w jego normIe, wzrost jest poza siatką smile je mm 4 razy dziennie reszty się nie dopomina, apetyt taki sobie. odkąd rozszerzamy dietę nie zjadł obiadku przeznaczonego do wieku w calości. stopniowo chcę zminić proporcję. ale bez wieczornych kaszek, biszkoptów itp
            od pobudki zaspypia co 2-3 h. z reguły śpi od 20 do 6,chyba że jakis skok lub bogatszy dzień wtedy połakuje przez sen .śpi z nami

przepraszam za interpunkcje, mam problemy z klawiaturą
    • daneeka Re: Skończony 7 miesiąc 11.09.14, 20:44
      Mój grubasek waży już 9 kg! Wciąż kp, dietę rozszerzamy BLW - najbardziej smakuje gotowana marchewka i pietruszka, cukinia, świeże śliwki i morele suszone. Nie lubi być karmiony łyżeczką. Usypia przy piersi w domu, a poza nim - w foteliku w samochodzie lub w nosidle. Turla się i zaczyna pełzać, jeszcze nie siada. Uwielbia: kąpiele w wannie z mamą lub tatą, basen, gilgotki i całuski i kotłowanie na łóżku, gdy rodzice lub zabawki wydają z siebie dziwne dźwięki, rzucać przedmiotami, patrzeć się w lustro, wychodzić z domu i zwiedzać świat, zabawę w akuku. Nie cierpi: ubierania długich rękawów, przykrywania kocykiem, leżenia brzuchem do brzucha na mamie, wychodzenia z kąpieli, gdy mu się zabiera zabawkę, gdy nie może dosięgnąć zabawki.
      Zęby dwa.
      Lęku separacyjnego brak.
      Gada i gada, buzia mu się nie zamyka. Łączy sylaby bababa, tatata, mamama, dadada. Piszczy, krzyczy, buczy etc. smile
      • kub-owa Re: Skończony 7 miesiąc 15.09.14, 15:40
        Mój synek (7,5 miesiąca) jest dużym głodomorkiem tez bardzo ruchliwym. Zabawki są nadal dla niego atrakcyjne, ale nie tak, jak kulanie się ze mną na podłodze i zabawy rytmiczne z ciałem smile Ruszamy się wiec dużo - a mimo to Mały waży 10,5kilo (na 74cm długości). Nadal budzi się na mleczko w nocy. Drogie mamy - macie jakieś patenty na likwidowanie nocnego karmienia?

Poza tym Mały śpi od ok 20 do 6.60/7.00 i ma dwie drzemki dzienne, każda po ok 1h 15min. Mógłby pewnie drzemać dłużej, ale go wybudzam, żeby w nocy pospał do 7-ej smile Jest bardzo pogodnym dzieckiem, uśmiechniętym, no chyba, że ząbkuje i mocno dziąsła swędzą/bolą. Mamy 2 dolne jedynki, górne wyrzynające się i trzonowe dolne zaraz wyrżną się, "bo są już wysoko"- słowa pani pediatry.

• bieniewicka Re: Skończony 7 miesiąc 16.09.14, 13:23
          Kubowa jesteś kp? 1 karmienie nocne to chyba super promocja jak patrzę co dziewczyny piszą o swoich niemowlakach kp smile
          • kub-owa Re: Skończony 7 miesiąc 16.09.14, 20:44
            jeszcze nie rozgryzłam co to jest kp. smile Powiedz, a się i Cię oświecę smile
            • bieniewicka Re: Skończony 7 miesiąc 16.09.14, 22:23
              No że dzieć karmiony piersią big_grin
              • kub-owa Re: Skończony 7 miesiąc 17.09.14, 10:04
                a, bo ja zielona jestem w skrótach, a na forum nowa smile Nie, Mały jest na mm Nan 2 i wciąga mleczko z wilczym apetytem mimo rozszerzania diety od około miesiąca. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka