Dodaj do ulubionych

Strajki głodowe

15.09.14, 19:39
Córka prawie 4 mce, kp, co jakiś czas ma napady strajków głodowych. Obecny trwa 3ci dzień. Wygląda to tak: pierwszego dnia zjadła tylko wieczorem odrobinkę i przed snem opróżniła całą pierś. Wczoraj również zjadła odrobinkę wieczorem [na chodząco] i 1.5 piersi przed snem. Dziś zjadła po obudzeniu oraz po południu odrobinkę - pewnie z 20-30ml. Pozostałe próby przystawienia to ogromny ryk na samo poziomowanie, nie ma mowy o złapaniu piersi.

Od urodzenia określiłabym ją jako wybredną jeśli chodzi o pozycję karmienia - musiała być idealna, żeby dziecko się przyssało. Było jednak dość w porządku, w pierwszym miesiącu przybierała po 200g na tydzień. Od ok. 8 tygodnia robiła się coraz bardziej wybredna, pierwszy duży kryzys miała ok. 12 tygodnia życia, jednak byliśmy wtedy na wyjeździe i z tym wiązałam problem. Udało się go pokonać przystawiając dziecko pół śpiące, przy włączonej suszarce i zmieniłyśmy pozycję karmienia na leżącą. Po tym kryzysie ważenie wykazało wzrost wagi o 550g w ciągu 4 tygodni. Po następnych 3 tygodniach [bezproblemowych karmieniowo] przybrała jednak już tylko 250g. Niedawno znowu zaczęły się problemy z jedzeniem. Początkowo pomogła zmiana pozycji karmienia, ale od 3 dni dziecko zjada w sumie pewnie ze 2 piersi na dobę.

Pediatra twierdzi, że jest OK. Robiliśmy morfologię, 4 znaczniki są trochę poza normą, najbardziej płytki krwi, ale pediatra uważa, że jest OK. Z drugiej strony podane normy mogą być normami dla dorosłych, nie znam się. Temperatury brak. Czasem lekki katarek. Wagowo wygląda to tak:
0 dni - 3420
3 dni - 3130
7 dni - 3360
i potem na wadze w naszej przychodni:
10 dni - 3400
17 dni - 3600
8 tygodni - 5100
12 tygodni - 5650
15 tygodni - 5900
Obecnie leci 17ty tydzień.

Szanse na podwojenie masy urodzeniowej na 6 miesięcy ma niezbyt wielkie. Butli ani smoczka nie akceptuje. Próbowałam podawać jej moje mleko łyżeczką, ale też na nic. Jak tylko jest obracana do pozycji horyzontalnej, zaczyna się ryk. Córka w ogóle nie sygnalizuje głodu. Acha, i od jakiegoś czasu jakby gorzej chwyta moją pierś, sutki mam pomasakrowane, pogryzione. Ale wątpię, żeby chodziło o zęby. No i co, nie przejmować się? Przecież nawet jak miałabym się nie przejmować wagą, to zostaje jeszcze kwestia pokarmu, który jak nic zaniknie, jeśli każda pierś będzie opróżniana średnio raz na dobę.
Obserwuj wątek
    • nothing.at.all Re: Strajki głodowe 15.09.14, 21:13
      Skok rozwojowy?
      www.poradnikniemowlaka.pl/skoki-rozwojowe-w-pierwszym-roku/
    • mag1982 Re: Strajki głodowe 15.09.14, 21:45
      Też mam taki typ w domu. Aktualnie ma 6,5 m-ca i karmiona jest na leżąco w zaciemnionym pokoju. Do niedawna jeszcze musiał być w tle szum suszarki. Też miewaliśmy gorsze dni, przeważnie przed skokiem albo na początku infekcji. Najdziwniejsze, że mimo to przybiera bardzo dobrze i wagę podwoiła. Aktualnie waży prawie 9 kg.
    • mat799 Re: Strajki głodowe 15.09.14, 21:56
      U mnie byl strajk glodowy okolo 4.5 miesiaca, bylam u lekarza i powiedzial, ze wszystko ok, a 2 tygodnie pozniej wyszedl pierwszy zabek. Pozniej zrozumialam, ze to bol zabkowania przeszkadzal mojej corce w karmieniu.
    • missgiggles Re: Strajki głodowe 15.09.14, 22:49
      A moze doradca laktacyjny bylby tu pomocny?
    • rulsanka Re: Strajki głodowe 16.09.14, 08:55
      kwestia pokarmu, który jak nic zaniknie, jeśli każda pierś będzie opróżniana średnio raz na dobę

Hahaha. Powiedz to dzieciom karmionym 1-2 razy dziennie, np mojemu starszemu synowi w wieku 2 lat. Pokarm nie zanika tak łatwo.
      Pierś nie musi być opróżniona. Co więcej, piersi opróżnić się NIE DA. Mleko jest zawsze.

Dziś zjadła po obudzeniu oraz po południu odrobinkę - pewnie z 20-30ml.

A skąd ta ilość, z sufitu? Sikała? Podpowiem. Siki nie pojawiają się z kosmosu. Pełna pielucha świadczy o tym, że dziecko pije. A po wypiciu 20ml sików by nie było wcale.
      Powyżej 3 miesiąca minimalny przyrost tygodniowo to 90 gramów na tydzień, u was jest więcej.
      Podwojenie wagi urodzeniowej występuje szybciej u dzieci które urodziły się lekkie. U tych cięższych podwojenie jest później a potrojenie bywa w okolicach 2 lat. W ogóle waga urodzeniowa bardziej zależy od matki niż od dziecka i często duże dzieci przybierają w dolnych normach bo po prostu mają takie geny. Moje rodziły się w miarę spore (starszak 3500) a na dwa latka miały 11. Okazało się, że w naturze mają bycie szczypiorkami.

Butli ani smoczka nie akceptuje.

No i dobrze. Przecież chcesz karmić piersią? Do tej pory przybierała dobrze. Strajki głodowe się zdarzają. Jeśli dziecko sika, to znaczy że pije. Zważ za 2 tygodnie, nie wcześniej. Faktu, że dziecko się najada nie oceniamy po wypełnieniu czy opróżnieniu piersi. Ale głównie po przyrostach. Pośrednio po ilości wydalanych sików i kupy.
      Wyluzuj. Możesz zbadać mocz dla pewności.
      • mag1982 Re: Strajki głodowe 16.09.14, 10:21
        Z większością tego co napisałaś się zgadzam ale nie tak.łatwo wyluzować. Mnie przynajmniej. Tym bardziej, że moja starsza była cycoholiczką totalną. A najdziwniejsze, że młodsza przybiera tak jak starsza.
    • smoczy_plomien Re: Strajki głodowe 18.09.14, 14:54
      A czy jest możliwe, że dziecko zaspokaja potrzebę ssania w inny sposób i dlatego nie czuje potrzeby przystawiania się do piersi? Pierwszy duży kryzys zbiegł się z pakowaniem piąstek do buzi, a drugi z odkryciem "najsmaczniejszego z palców".
    • smoczy_plomien Re: Strajki głodowe 26.09.14, 11:27
      Strajk, o którym pisałam trwał 4 dni, potem było ok. tygodnia cycoholizmu, aktualnie trwa trzeci dzień kolejnego strajku. Trzymam dziecko na rękach i słyszę jak mu przeraźliwie burczy w brzuchu, ale piersi złapać nie chce, a jak już jej wsadzę do paszczy to wypluwa wszystko, co wypłynie. Gdzieś wyczytałam, że na tym etapie życia dziecko powinno przybierać min. 90g/tydz. U nas w ostatnim pomiarze było 250g w 3 tygodnie, czyli młoda przybiera za mało.

Any ideas?
      • rulsanka Re: Strajki głodowe 26.09.14, 12:14
        dzieś wyczytałam, że na tym etapie życia dziecko powinno przybierać min. 90g/tydz. U nas w ostatnim pomiarze było 250g w 3 tygodnie, czyli młoda przybiera za mało.

Kobieto, ogarnij się smile Twoja córka przybrała 83,3 grama tygodniowo. Zresztą 20g brakujące do magicznego 270g to jest dosłownie małe siku.
        To nie jest apteka tylko żywe dziecko. Ważysz trochę za często. Jak za miesiąc nadal będzie poniżej norm to się zaczniesz martwić. A jak u was z moczeniem pieluch? Dziecko jest żywe, aktywne? Rozwija się?
        Często mniejszy przybór masy obserwujemy w trakcie skoku wzrostowego, bo wzrost na długość zabiera dużo energii. Czy córeczka nie wyrosła ostatnio przypadkiem z jakiś ubranek?
        • smoczy_plomien Re: Strajki głodowe 26.09.14, 14:09
          Patrząc obiektywnie - dziecko jest głodne i marudzi. Oczywiście da się ją zabawić, ale zwykle jest bezproblemowa, a w okresie głodówki trzeba się nad tym nagimnastykować.
          • rulsanka Re: Strajki głodowe 26.09.14, 21:18
            Ale czemu twierdzisz, że marudzi z głodu? Dzieci w trakcie skoków rozwojowych często marudzą. No i w ogóle są dzieci bardziej wymagające, marudniejsze. I to się często pogarsza z wiekiem.
            • smoczy_plomien Re: Strajki głodowe 27.09.14, 16:12
              Widzę, że jest głodna, potrafię to rozpoznać. Już się pogodziłam, że córka będzie drobnym dzieckiem, ale wiesz, jak niemowlę nie je praktycznie nic przez 3 dni z rzędu, to przyznasz, że jest to niepokojące?
              • rulsanka Re: Strajki głodowe 27.09.14, 17:32
                Jeżeli rzeczywiście nie je nic to głównym problemem jest ryzyko odwodnienia. Ile sika?
                • smoczy_plomien Re: Strajki głodowe 29.09.14, 17:05
                  W okresie strajków pielucha po 2h może być jeszcze prawie całkiem sucha. Nie wiem, jak inaczej okreslić ilość :]
                  • rulsanka Re: Strajki głodowe 29.09.14, 21:27
                    Nie wiem, jak inaczej okreslić ilość :]

Ja wiem, że to świrowanie, ale przy starszym synu ważyłam pieluchy i sprawdzałam dobową ilość moczu. Ma wadę nerki a ja byłam spanikowana o jego zdrowie. Prawie sucha pielucha może zawierać nawet 50g płynu. Nie każda pielucha musi być bardzo pełna, liczy się ilość dobowa. Ponieważ dziecko powinno wypijać około 700ml mleka, prawdopodobna ilość sików i kupy będzie około 400 lub więcej gramów. Dla ciekawości możesz sprawdzić smile
    • marti.ta85 Re: Strajki głodowe 30.09.14, 09:01
      Witam. Tez mam takiego ananasa w domu. Jeszcze do niedawna strasznie panikowalam ale powoli staram sie odpuscic. Moje dziecko tez czasami je malo albo robi sobie dluzsze przerwy. Nie jest paczusiem, ale lekarz mowi, ze jej waga jest ok. Jak sie urodzila to wazyla 3750, teraz wazy jakies 6500 i za dwa tygodnie skonczy 5 miesiecy.
      • 4dytko77 Re: Strajki głodowe 05.10.14, 10:36
        No nareszcie trafilam z informacjami, myslalam ze tylko moj sie glodzi....W ciagu 3 tyg przybral 200 g, a ma 4,5 miesiaca. Zaczelam dokarmiac butla raz dziennie ale wypija ok 60 ml mleka i jest to niestety kosztem piersi, bo wtedy mniej je prez sen. Pediatra twierdz, ze syn dobrze wyglada, moglby co prawda wazyc wiecej ( waga ur. 3450, teraz 6880). Je tylko przez sen, ssie paluszki, a dzisiaj dostal kataru
    • asia_i_p Re: Strajki głodowe 01.10.14, 14:30
      A mocz badałaś? Może zapalenie dróg moczowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka