Dodaj do ulubionych

Kombinezon na zimę - rozmiar

08.10.14, 15:07
Macie już kombinezony na zimę? Właśnie szukam i zatsanawiam się nad rozmiarem. Córka nosi teraz 62, chyba szybko nie rośnie. Wydaje mi się, że 68 będzie mały, bo to jeszcze 2 miesiące. 74? Czy jeszcze większy?
Powiedzcie jakie macie doświadczenie, czy takie większe się sprawdzają? Czy lepiej mieć dwa..na 68 i 74?
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • szczesliwaczworka Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 08.10.14, 15:25
      Tak, zdecydowanie wiekszy, minimum 80. Nie przesadzajmy, wyrosnie to kupisz najwyzej drugi, na zapas nie kupuj. Moj urodzony 57 cm (w czerwcu) , cala zime przechodzil w hm-owym 4-6 mcy (68 cm), jak juz sie robil za maly znaczy za krotki zaczelam ubierac sama kurtke i w spiworek ale juz bylo po prawdziwej zimie i tak wink Rozmiar rozmiarowi w firmach nierowny. Nie lubie za duzych ubran u dzieci, obstawialbym spokojnie 68.
      • nothing.at.all Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 08.10.14, 16:02
        Tylko przymierzylam 68 i ciasno miała bardzo. Była w pajacu i nic więcej bym nie wcisnela po niego. Pewnie tez zalezy od firmy.
        Fakt rękawy i nogawki nieco za duże ale to nie problem.
        • wilkowaona Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 08.10.14, 16:21
          Rownież miałam ten dylemat. Póki co, kupiłam kurtkę zimowa z Mayorala, przymierzalam synkowi (9 mc), i 74 i 80. Zdecydowałam sie na 74, bo w 80 były dużo za długie rękawy i w ogóle jak sukienka. Mam nadzieje, ze cała zimę w niej wytrzyma. Kombinezonu chyba nie bede kupowała, mam spiwor do wozka. Jeszcze nie wiem.
          Tobie radzę kupić jednak wiekszy, dziecko ktore nosi w tej chwili 68, bardzo szybko rośnie do 74, podobno 74 zostaje na dłużej, tzn. dzieci nie rosną juz tak błyskawicznie jak wcześniej. Więc minimum 74 lub nawet 80, zależnie od rozmiarowki firmy.
          • wilkowaona Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 08.10.14, 16:22
            A przepraszam, córka nosi 62 obecnie, więc 74 raczej bedzie optymalny
            • nothing.at.all Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 08.10.14, 17:42
              Tak obecnie 62. Niektóre rzeczy są juz z tego rozmiaru za małe.
              Ja chyba jednak kombinezon zakupie. Jakoś śpiwór mnie nie przekonuje.
          • grajfrutt Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 08.10.14, 20:08
            Tempo wzrostu też zależy od dziecka, syn rozmiar 68 nosił prawie pół roku, 74 przez rok, córka jak na razie rośnie podobnie. Teraz nosi rozmiar 68 (ma 8 miesięcy) i na zimę kombinezon mam w rozmiarze 68, i jeszcze ma luz w nogawkach i rekawach. Kurtkę też mam 68. Jak w ciągu zimy wyrośnie to kupię drugi. A zima to może i za miesiąc przyjść uncertain więc nie spodziewam się ze córa nagle mi urośnie i przeskoczy rozmiar.
    • leminia Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 08.10.14, 17:04
      Przymierzyłabym i kupiła z zapasem (ale bez przesady). Pamiętaj też że pod gruby kombinezon nie będziesz wkładać bardzo grubych rzeczy bo przy mega niskich temperaturach i tak raczej nie będziecie za dużo wychodzić smile
    • tlenek.molibdenu Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 08.10.14, 17:17
      Wszystko zależy od firmy - jeśli mierzyłaś już 68 i jest ciasnawy, to mz. 74 powinien być ok. Jeśli zrobi się za mały na koniec sezonu, to najwyżej dokupisz większy na wyprzedaży, taniej niż obecnie. Z moich doświadczeń wynika, że kombinezony są szyte z dużym zapasem, żeby można było włożyć coś pod spód i żeby nie krępowały dziecku ruchów. Dlatego kupowanie o dwa rozmiary za dużego kombinezonu mija się z celem.
      Jeżeli znasz obecną długość dziecka, możesz spróbować zerknąć na siatki centylowe, żeby zobaczyć, czy dziecko od urodzenia trzyma się jakiegoś kanału centylowego i sprawdzić, ile najprawdopodobnie będzie mierzyć w wieku 6-8 miesięcy. Oczywiście to rozwiązanie ma wady, bo dziecko może zaliczyć spadek lub wzrost na siatce, ale jakieś tam pojęcie daje.
      Jako przykład tego, jak dzieci i firmy są różne dodam tylko, że rozmiar 80 mam teraz na zimę dla 15-miesięcznej córki wink Rok temu kupiłyśmy na zapas 74 i w nim tonęła, ostatecznie całą zimę przechodziła w 68...
      • nothing.at.all Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 08.10.14, 17:37
        Dzięki. Dobra rada z tymi centylami. Zerkne sobie.
        Chyba kupie 74, najwyżej troszkę będzie za duży. Tak pytam bo chce przez internet zakupi. Jakby cos to odesłać.
        Ale wy doświadczone mamy to poradźcie zawszesmile.
    • ela.dzi Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 08.10.14, 18:31
      Kupiłabym 74. Albo wyrośnie szybciej i kupisz większy albo cieńszą kurtkę na wiosnę i przykryjesz kocykiem nóżki. Albo wystarczy na całą zimę. To co, że będzie przydługi ? W tym wieku dziecku nie będzie to przeszkadzać, nawet lepiej pomachać nóżkami

Mój mały urodził się w listopadzie i wystarczył mu kombinezon 68 do samego końca, jeszcze w kwietniu się przydał. Na wiosnę kupiłam przydużą kurtkę 74 i do tej pory mu służy. Podwinęłam tylko rękawy, nie było problemem, że zakrywała bardziej pupę. Serio, szkoda kasy na kupowanie co chwila ciuszków.
    • tankky Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 08.10.14, 18:33
      Mój Synek na roczek nosił 74 a jest średnim dzieckiem.
      • ela.dzi Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 08.10.14, 21:16
        To ciekawe, bo mój ma 10,5 miesiąca jest troszkę powyżej 10 centyla i 74 już robi się małe smile
        • tlenek.molibdenu Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 08.10.14, 21:42
          Bo to jest kwestia nie tylko wzrostu, ale też długości i szczupłości tułowia i kończyn, dzieci miewają różne proporcje smile Nie mówiąc o tym, że siatki centylowe też są różne, te standardowe polskie są inne niż siatki WHO.
        • grajfrutt Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 08.10.14, 23:17
          Mój syn był małym dzieckiem, w sensie wzrostu, rozmiar 80 zaczęłam mu kupować jak poszedł do przedszkola, miał 2 lata. A kombinezon rozmiar 74 nosił jak miał rok i na następną zimę pasował nadal mimo że resztę ubrań nosił większą. Z tym że to był kombinezon 2-częściowy.
    • lidek0 Nie rozmiar tylko wymiar 08.10.14, 19:55
      każda firma pod tym samym rozmiarem ma inny wymiar
      • missgiggles Re: Nie rozmiar tylko wymiar 08.10.14, 20:12
        Co prawda, to prawda. Moja córka nosi obecnie ciuszki o rozmiarze 68, a pasuje jej jeszcze kombinezon Coccodrillo rozmiar 56smile
    • nothing.at.all Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 09.10.14, 07:25
      To chyba jednak 68 trzeba kupić a jak wyrośnie i zimą jeszcze będzie to na wyprzedaży gdzieś kolejny albo ciepło kurtkę. Sama juz nie wiem.
      Córka jest krótka ale dosyć szeroki tułów ma więc ten 68 był cissnawy.
      • aamarzena Re: Kombinezon na zimę - rozmiar 09.10.14, 10:13
        Nim założycie kombinezon to jeszcze miesiąc minie lub dłużej. Lepiej weź 74, tym bardziej, że 68 piszesz był ciasnawy. Większego nie ma co, bo dziecko się w nim "utopi", mogą mu nóżki z nogawek wymykać się i będzie się w tym wszystkim plątać. A jak będzie taka zima jak w zeszłym roku to kombinezon założycie co najwyżej kilka razy.
        Co do tempa wzrostu to moje dzieci rosną skokowo. Bywa, że jeden rozmiar noszą długo, potem przez nastepny rozmiar przelatują tempem błyskawicy, ubranka założone raz lądują w szafie, a później znów wolniej rosną. Dlatego nie kupuję nic "na zaś" bo ciężko z rozmiarem wycelować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka